Ο Χατζηδάκης γκρέμισε το success story του Μητσοτάκη

Ομολογία-σοκ του Χατζηδάκη λίγο πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού: «Αν μειώσουμε τον ΦΠΑ, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις» – Η υποτιθέμενη ανάπτυξη που λανσάρει η κυβέρνηση πρακτικά σημαίνει περισσότερο πόνο για τους ψηφοφόρους, αφού το εξοντωτικό κόστος ζωής είναι που «στηρίζει» την υπουργική του καρέκλα 

Του Βασίλη Γαλούπη

Ο υπουργός Οικονομικών κάθε χώρας είναι αυτός που κρατά τα κλειδιά του ταμείου. Ο θεσμικός του ρόλος είναι να γνωρίζει καλύτερα ακόμα κι από τον πρωθυπουργό την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Οι δηλώσεις του λαμβάνονται πάντα τοις μετρητοίς.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μια εικόνα χάρτινου πύργου. Είπε, δίχως περιστροφές, πως αν μειωθεί ο ΦΠΑ της ακρίβειας τότε το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει τις συντάξεις. 

Ακόμα κι αν επιδιώκει να λειτουργήσει τρομολαγνικά, η τοποθέτησή του για να φοβερίσει όσους επαναφέρουν το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα – ενέργεια είναι μια παραδοχή-σοκ, που δείχνει ότι η οικονομία κρέμεται από μια κλωστή.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ανοιχτά τη δημοσιονομική απάτη. Η χώρα «τρέχει» με βασικό καύσιμο τα υπερέσοδα της ακρίβειας από τον ΦΠΑ. Η υποτιθέμενη οικονομική ανάπτυξη που λανσάρει η κυβέρνηση σημαίνει πρακτικά περισσότερο πόνο για τους ψηφοφόρους, αφού το εξοντωτικό κόστος ζωής είναι που «στηρίζει» την υπουργική καρέκλα του Χατζηδάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε επί λέξει:

 • «Όλα αυτά τα καταλαβαίνω, αλλά θα παρακαλούσα να γίνει κατανοητό ότι κάθε Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκινάει την προσπάθειά του με μερικά γκολ από τα αποδυτήρια που δεν τα έχουν οι άλλοι υπουργοί της Ε.Ε.»
 • «Ποια είναι τα γκολ αυτά; Πρώτον, η εξυπηρέτηση του χρέους, που, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και παρά τη μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει μεγάλο». 
 • «Το δεύτερο είναι οι αμυντικές δαπάνες. Οι φρεγάτες, τα αεροπλάνα στοιχίζουν. Από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα».
 • «Το τρίτο έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αν δείτε τώρα στον Προϋπολογισμό, δίνουμε 30-31 δισ. ευρώ ετησίως για τις συντάξεις. Τα μισά από αυτά είναι από τους φορολογουμένους, από τους φόρους. Αν επομένως πάμε και μειώσουμε τον ΦΠΑ αλόγιστα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε βασικές ανάγκες». 
 • «Με μείωση ΦΠΑ, αν ένα μπλουζάκι κοστίζει 124 ευρώ, θα κατέβει στα 122. Στο τέλος μπορεί και να μην κατέβει». 

Η αποκαλυπτική δήλωση του υπουργού καταρρίπτει μια σειρά από κυβερνητικά αφηγήματα. Όπως ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν γίνεται επειδή δήθεν το μέτρο κρίνεται ως αναποτελεσματικό. Ο Χατζηδάκης, όμως, μας ενημέρωσε χθες ότι, αν μειωθεί ο ΦΠΑ, οι συνταξιούχοι θα μείνουν απλήρωτοι. Κι έδειξε πόσο εκτός πραγματικότητας είναι όταν χρησιμοποίησε το παράδειγμα με το μπλουζάκι. Ο υπουργός έχει την εντύπωση ότι ο κόσμος σήμερα μπορεί να αγοράζει t-shirts των 124 ευρώ… 

Όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της διακυβέρνησης Μητσοτάκη επί 4,5 χρόνια στηρίζεται στη μαγική εικόνα μιας οικονομίας που βελτιώνεται διαρκώς. Μας παρουσιάζει για να αποδείξει τις επιτυχίες της ότι: 

 • Η εκτός Μνημονίων Ελλάδα έχει πλέον την άνεση να εξοφλεί ακόμα και… πρόωρα με κάμποσα δισ. το ΔΝΤ και τις δανείστριες χώρες.
 • Καταφέραμε να πάρουμε επενδυτική βαθμίδα. 
 • Το ΑΕΠ αυξάνεται και το ποσοστό χρέους μειώνεται. 
 • Η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 10% ύστερα από 14 χρόνια, άρα, αναπόφευκτα, και οι ασφαλιστικές εισφορές προς το κράτος αυξάνονται.
 • Οι μισθοί επί των ημερών της ανεβαίνουν ξανά. 
 • Ο πληθωρισμός έπεσε στο διαχειρίσιμο 3%, σε σχέση με το περσινό 9%.
 • Τα κρατικά ταμεία γεμίζουν. Το 2022 ανήλθαν σε 31,6 δισ. ευρώ, τάση που συνεχίστηκε και το 2023, όταν το 2020 ήταν μόλις 23,9 δισ.

Το οικοδόμημα των «χρυσών αριθμών» γκρεμίστηκε από τον ίδιο τον Χατζηδάκη, που επανέφερε την κουβέντα στα πιο σκληρά χρόνια της τρόικας και της χρεοκοπίας. Ήταν τότε που όλα τα μέτρα απανθρωπιάς «περνούσαν» με τον μπαμπούλα ότι το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις – μισθούς. 

Να, όμως, που στην πραγματικότητα στην ίδια περίπου κατάσταση βρισκόμαστε και σήμερα, όπως μας πληροφόρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ακόμα και για τα εξοπλιστικά, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα μας έτσι κι αλλιώς είναι πάντα πρώτη στις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ – σταθερά άνω του 2% του ΑΕΠ. Ακόμα και τα μαύρα χρόνια των Μνημονίων οι δαπάνες παρέμειναν υψηλές, λόγω της παγιωμένης τουρκικής επιθετικότητας. 

Ο Χατζηδάκης μίλησε χθες για «γκολ από τα αποδυτήρια», όμως ο ίδιος πέτυχε αυτογκόλ στον πυρήνα του κυβερνητικού αφηγήματος. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βασίζεται -και πρακτικά συντηρεί- την ακρίβεια για να μην υπάρξει κραχ και βρεθεί σε θέση αδυναμίας να πληρώσει δανεικά και συντάξεις. 

Η απάθεια της κυβέρνησης απέναντι στην αισχροκέρδεια τροφίμων κι ενέργειας έχει αιτία. Θα της αποφέρει το 2024 περαιτέρω αύξηση εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ σε σχέση με το 2020. 

Με λίγα λόγια, αν δεν φτάσουν το μακαρόνι 2 ευρώ και το λάδι 15, η ελληνική οικονομία παραμένει σε μνημονιακά χάλια. Δεν θα έχει να πληρώνει τις δόσεις στους δανειστές, να αγοράζει όπλα και να δίνει τα 600 ευρώ σύνταξης. Ζήτω η ακρίβεια, λοιπόν! 

Είναι σαφές πως ο φορομπήχτης… μεταρρυθμιστής και η κυβέρνησή του είναι ανίσχυροι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να εδραιώσουν ένα οικονομικό μοντέλο κανονικής χώρας, εκτός από υπηρεσίες σε τουρίστες. Αντ’ αυτού, κοιτάνε να ανακατανείμουν τη μιζέρια, «πουλώντας» εικονική πραγματικότητα. 

 1. O Koς υπουργός με τα χλδες ιδρωμένα του ένσημα, με τους ταπεινούς μισθούς, και τις αδυσώπητες στερήσεις, πιστεύει πως απευθύνεται σε δίποδα βόδια!! Αξιότιμε Κε Τσάρε της οικονομίας, και θεματοφύλακα του Κρατικού κομποδέματος, αυτές τις φτηνιάρικες και γελοίες απόψεις σας, κρατήστε τες για την πάρτη σας, και για τους χάσκοντες θαυμαστές σας!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...