Λοβέρδος, μόνος, ψάχνει…   

Τρεις κι ο κούκος βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια των αόρατων… σχεδίων του Λοβέρδου που κάνει απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει εντός ενός συστήματος που τον έχει αποβάλει – Ο κόσμος θα τον θυμάται για τα δικαστικά τρεχάματα με το σκάνδαλο Novartis, τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και την έναρξη διάλυσης του ΕΣΥ επί υπουργίας του

Του Βασίλη Γαλούπη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί ότι είναι απαραίτητος στην πολιτική, αλλά πλέον είναι ο μόνος που το πιστεύει. Η πολυδιαφημισμένη ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για χθες στις 6.30 το απόγευμα. Συνάντησε την πλήρη αδιαφορία του κοινού. Εκείνη την ώρα είχαν «συγκεντρωθεί» στο κανάλι του πρώην υπουργού στο YouTube, για τη ζωντανή μετάδοση, μόνο 50-100 χρήστες του ίντερνετ. Όταν άρχισε να μιλάει, αυξήθηκαν κάπως, στους 200 περίπου. Στην αίθουσα για να τον παρακολουθήσουν από κοντά ήταν δεν ήταν 100 άτομα. 

Όμως ο Λοβέρδος δεν πτοείται από τέτοιες λεπτομέρειες. «Είδε» λαοσύναξη. Αντιλήφθηκε ότι υπήρχε μεγάλη προσμονή του κόσμου που διψούσε να ακούσει τι έχει να πει. Στον λόγο του το τράβηξε κι άλλο. Εμφανίστηκε σαν να τον πιέζει ο λαός να βγει, επιτέλους, μπροστά και να είναι ξανά παρών στις εξελίξεις. Σαν να έχει παγώσει ο χρόνος στην πολιτική ζωή του τόπου με τον Λοβέρδο απόντα εδώ και μερικούς μήνες, από τον Ιούλιο. 

Μια σκόρπια διαδήλωση αρκούσε στον πρώην βουλευτή για να βγάλει έναν πύρινο όσο κι αγωνιώδη λόγο με «αυθόρμητο» δραματοποιημένο φινάλε: «Μου λέτε τρία πράγματα. Μου λέτε να προσχωρήσω στη Ν.Δ., να κάνω πολιτικό κόμμα, να κάνω πολιτική κίνηση για να δούμε τη συνεργασία μας μετά. Έχω κι εγώ την άποψή μου, δεν τη λέω στη συζήτηση γιατί θέλω πρώτα να καταλάβω τι συμβουλή μου δίνετε. Δεν θέλω να αιφνιδιάσω, δεν θέλω να είναι βίαιη η κίνησή μου. Θέλω να είναι προϊόν ζύμωσης μεταξύ μας». 

Αν και μια ζύμωση με 200 άτομα στο YouTube και άλλα 100 στην αίθουσα δεν είναι κάποια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί περισσότερο από μερικές ώρες, ο Λοβέρδος ζήτησε μερικές εβδομάδες προθεσμία. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι δεν θα καθυστερήσει η στιγμή που θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τι θα κάνει: 

«Δεν θα αργήσω. Τις επόμενες εβδομάδες θα πάρω τις τελικές αποφάσεις και θα τις ανακοινώσω. Θα μου δώσετε λίγες εβδομάδες ακόμα καιρό να ολοκληρώσω τις συζητήσεις και να ανακοινώσω τις αποφάσεις μου. Θα είμαι παρών σε κάθε περίσταση, θα είμαι παρών σε κάθε περίπτωση». 

Στην ομιλία του κυριαρχούσε ακριβώς από πάνω του το ασυγκράτητο «εμπρός» σαν σύνθημα: «Όλα για την Ελλάδα. Εμπρός». Έτσι ακριβώς έκλεισε και τον λόγο του, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα. 

Στην πραγματικότητα το υποτιθέμενο «άνοιγμα των χαρτιών» του Λοβέρδου αφορούσε μόνο συγγενείς, φίλους και αναγκαστικά τους δημοσιογράφους. Κάτι που αποδεικνύεται και από τον ελάχιστο κόσμο που παρευρέθηκε στην αίθουσα. Μια χούφτα άνθρωποι όλοι κι όλοι… Πρακτικά, ο Λοβέρδος εμφανίστηκε δίχως να έχει τίποτα στα χέρια του. Δηλαδή, κάτι ουσίας για να παρουσιάσει. 

Η υπερκινητικότητα του Ανδρέα Λοβέρδου την τελευταία δεκαετία, με ιδρύσεις κομμάτων, κινήσεων, επιστροφές κι αποχωρήσεις, φανερώνει την απέλπιδα προσπάθειά του να παραμείνει εντός ενός συστήματος, που όμως δεν τον έχει πια ανάγκη. 

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής. Για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ έχασε από το αουτσάιντερ Ανδρουλάκη, παρά τη στήριξη που ο πρώην υπουργός είχε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. 

Στις 5 Ιουλίου 2023, εκτός Βουλής πια, ο Λοβέρδος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Όμως όλο αυτό το διάστημα άφηνε να εννοηθεί πως κάτι ετοιμάζει. Μια δική του κίνηση; Την προσχώρηση στη Ν.Δ.; Τις απαντήσεις θα τις έδινε, υποτίθεται, χθες. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού, όπως είπε, προηγείται η… ζύμωση.

Από την απουσία οποιασδήποτε κριτικής προς τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι σταυρόλεξο για αρχάριους λύτες. Αντίθετα, ο Λοβέρδος εμφανίστηκε καυστικός για τον ΣΥΡΙΖΑ, απαξιωτικός για το ΠΑΣΟΚ και επιθετικός για τον Χάρη Δούκα. Όπως όταν είπε «τι πάει να πει δεν θέλω κάμερες στους δρόμους ή ότι οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητα;» για την τοποθέτηση του νεοεκλεγμένου δημάρχου στο debate με τον Μπακογιάννη. 

«Τέσσερις φορές στήθηκαν κάλπες από τον Μάιο έως σήμερα και στις τέσσερις το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα και επτά μικρά, μη κυβερνητικά. Εκεί οδήγησε η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» δήλωσε ακόμα ο Λοβέρδος, φανερώνοντας προς τα πού δείχνει η πυξίδα του. 

Ο Λοβέρδος αρνείται να αποδεχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπέστη καμία ζημιά από την πομπώδη αποχώρησή του και ότι το πολιτικό του αποτύπωμα έπειτα από τόσες ήττες τα τελευταία χρόνια έχει εξατμιστεί. Μην έχοντας να επιδείξει πολλά, έφτασε να κομπάζει χθες ακόμα και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όταν ήταν υπουργός Υγείας στο πρώτο Μνημόνιο, λες κι επρόκειτο για δική του πρωτοβουλία κι όχι για μια σκληρή απαίτηση της τρόικας. 

Είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού δώσει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο είτε το «Εμπρός» εξελιχθεί σε κίνηση-πατερίτσα της Ν.Δ., τα πολιτικά κυβικά του Ανδρέα Λοβέρδου έχουν μπει στη ζυγαριά πολύ πριν αποφασίσει να ξεμείνει από κόμμα. Ο κόσμος θα τον θυμάται για τα δικαστικά τρεχάματα με το σκάνδαλο Novartis, τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και την έναρξη διάλυσης του ΕΣΥ επί υπουργίας του…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σχέση Αθήνας – Λευκωσίας και τα μηνύματα Ερντογάν

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι από τους Ελλαδίτες πολιτικούς που, σε κάποια φάση της 20ετούς κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του,...

Η ατίμωση βήμα βήμα

Οι μεγάλοι ηλεκτρονικοί πίνακες που υπάρχουν στα γραφεία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Πεντάγωνο και δείχνουν σε real...

Σιγή Μαξίμου για τα αίσχη του εταίρου τού Ερντογάν

Η Δέσποινα Βανδή έκανε ό,τι θα έπραττε στη θέση της κάθε Έλληνας. Ακύρωσε τη συναυλία της στη Σμύρνη επειδή...

Βανδή και Δένδιας παρέδωσαν «μάθημα»!

Ακούω την ένσταση κάποιων -όσων θέλουν ντε και καλά να σπεκουλάρουν- ότι η Δέσποινα Βανδή έπραξε πολύ άστοχα, αποδεχόμενη...