Μητσοτακική υποκρισία: Κυνηγάμε τα μετρητά του λαού, αφήνουμε ελεύθερο το ψηφιακό βρόμικο χρήμα

Του Παναγιώτη Λιάκου

Η απαγόρευση που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μετρητά έχει ως βασικούς στόχους και να μπουν οι τράπεζες συνεταίροι στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας (μια και χρεώνουν εξωφρενικές προμήθειες για κάθε αγοραπωλησία) και τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνίας. Το κυνήγι της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού, φυσικά, αποτελεί τον διάτρητο φερετζέ του πογκρόμ εναντίον των μετρητών, τα οποία αποτελούν έναν από τους εγγυητές της ελευθερίας των πολιτών.

Ωστόσο, για τα κρυπτονομίσματα, που έχουν αναδειχθεί σε κορυφαία εργαλεία… μπουγαδιάσματος του «μαύρου» και του βρόμικου χρήματος, δεν λέει λέξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Λέει, όμως, πολλά ο ΟΗΕ. Στην ειδική ενότητα για τα κρυπτονομίσματα, που έχει δημιουργήσει ο ΟΗΕ στην ιστοσελίδα του (https://syntheticdrugs.unodc.org/syntheticdrugs/en/cybercrime/launderingproceeds/moneylaundering.html), διαβάζουμε ότι είναι ιδανικά για ξέπλυμα χρήματος διότι:

«Τα κρυπτονομίσματα είναι ανώνυμα κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους. Επομένως, το στάδιο της τοποθέτησης στη διαδικασία ξεπλύματος του χρήματος συχνά απουσιάζει.

Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό (διεύθυνση), και αυτό είναι δωρεάν. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε κάθε λογαριασμό μόνο δύο φορές: να λάβετε χρήματα και μετά να τα μεταφέρετε αλλού.

Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχέδιο ξεπλύματος χρήματος με χιλιάδες μεταφορές με χαμηλό κόστος και να το εκτελέσετε χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή.

Λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με ορισμένα κρυπτονομίσματα να παρουσιάζουν ανάπτυξη 10.000%, είναι πολύ εύκολο να δικαιολογηθεί ο απροσδόκητος πλούτος μέσω των κρυπτονομισμάτων».

Επίσης, στην ίδια ιστοσελίδα αναλύεται το πώς λειτουργούν τα cryptomixers, τα ειδικά προγράμματα που καθιστούν μη ανιχνεύσιμη την πηγή του πλουτισμού των ιδιοκτητών των κρυπτονομισμάτων. 

Κι ύστερα, του Κυριάκου Μητσοτάκη τού φταίει ο μπαρμπα-Μήτσος από την Καλαμάτα, που θέλει να αγοράσει ελαιοραβδιστικό των 600 ευρώ με μετρητά για να μαζέψει τις ελιές του. Αν ο Μητσοτάκης τον… τσακώσει τον μπαρμπα-Μήτσο να πληρώνει 600 ευρώ με μετρητά, θα τον υποχρεώσει να πληρώσει τα διπλά στο κράτος – κι είναι το ίδιο κράτος που ανέχεται τη λειτουργία κομμάτων, τα οποία αποδεδειγμένα χρωστούν μισό δισ. στις τράπεζες και έχουν θεσπίσει το ακαταδίωκτο στα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων που τους έδωσαν τα θαλασσοδάνεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς ουκρανοποιείται η Ελλάδα

Η εκθετική αύξηση της τιμής των τροφίμων στην Ευρώπη συσχετίζεται με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική...

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...

Το μεγάλο ξεπούλημα…

Πριν από κάνα δυο χρόνια ο Μητσοτάκης πληροφόρησε με αυτό το ιδιαίτερα «θερμό» χαμόγελό του, στο οποίο λάμπει η......