«Σημίτης των ονείρων του». Ιδού το πρωθυπουργικό όραμα…!!!

Η κίνηση του Μητσοτάκη να παραστεί στην εκδήλωση για τον Σημίτη σηματοδοτεί την οριστική αποκαραμανλοποίηση και την απονεοδημοκρατοποίηση του κόμματος – Αν δεν αλλάξει ρότα ο πρωθυπουργός, το 2024, το έτος που θα «εορτασθούν» τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, θα είναι η χρονιά των μεγάλων ρήξεων στην κεντροδεξιά παράταξη

Του Μανώλη Κοττάκη 

Eκ πρώτης όψεως δεν έγινε αντιληπτό, αλλά ισχύει: Η απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση» προς τιμήν του Κώστα Σημίτη δεν ήταν απλώς μια κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης, ούτε μια αποσπασματική ευκαιριακή επιλογή. Σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο: την καταρχάς απόφασή του για μεγάλες αλλαγές στη φυσιογνωμία της Ν.Δ. και για ρήξεις. Κάτι που είχαμε επισημάνει προεκλογικώς, δημοσιεύοντας την πληροφορία ότι μελετά να αλλάξει έως και την ονομασία του κόμματος με προσθήκες σε αυτήν. Κάτι που θα φανεί αν ισχύει στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. 

Ο κύριος Μητσοτάκης διανύει πλέον μια εχθρική περίοδο με τους κορυφαίους πυλώνες της συντηρητικής παράταξης, είτε στην κορυφή είτε στη βάση, και προς τούτο κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι του για να τους προκαλέσει.

Εμφανίζεται αποφασισμένος να «επισημοποιήσει» ανοιχτά την «παράνομη» σχέση του με το σημιτικό μπλοκ. Να νομιμοποιήσει την «απιστία» του από την παράταξη. Επιδιώκει τη σύγκρουση με εσωτερικές δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Την απολαμβάνει. Χαίρεται να παρατηρεί τις αντιδράσεις για τις επιλογές του.

Επί 23 ολόκληρα χρόνια διαχειρίστηκε αυτή την «παράνομη» σχέση στο παρασκήνιο. Όταν ο κύριος Σημίτης αλλοίωνε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2000, εκείνος εργαζόταν σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας του αείμνηστου σημιτικού Θόδωρου Καρατζά. Όταν ο ίδιος συναντούσε μυστικά ως πρωθυπουργός, από το 2019 και μετά, σε διαμερίσματα των Αθηνών τον κύριο Σημίτη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του ενεχείριζε συχνά ακόμη και έγγραφες προτάσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησής του (πληροφορία από αριστότατη πηγή) πάλι στο παρασκήνιο διαχειριζόταν τη σχέση μαζί του. Μια δύο φορές μόνον έκανε δειλές αναφορές στον κύριο Σημίτη σε δημόσιες ομιλίες του, αλλά, τηρώντας τις ισορροπίες, με τρόπο που δεν τραβούσε την προσοχή.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, ο κύριος Μητσοτάκης διέβη τον Ρουβίκωνα. Ξεσπάθωσε. Το πρόσωπό του στην εκδήλωση του Σημίτη είχε τη χαρά ενός πιτσιρίκου που παίζει στο οικείο περιβάλλον ενός λούνα παρκ. Σαν την καλή χαρά! Το πρόσωπό του στην εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου, στην οποία πήγε επειδή κάποιοι χαλάσαμε τον κόσμο, είχε την εικόνα ενός μαραμένου εφήβου που τον έστειλαν με το ζόρι στο… κατηχητικό. Τόσο καταπιεσμένος έδειχνε.

Ωστόσο, η εμφάνιση αυτή του κυρίου Μητσοτάκη στην εκδήλωση Σημίτη, η οποία κατά τα λοιπά εξελίχθηκε σε ιλαροτραγωδία, δεν είναι χειροβομβίδα κρότου – λάμψης. Δεν πρέπει να υποτιμάται. Θα έχει και συνέχεια.

Ο στόχος του κυρίου Μητσοτάκη είναι η οριστική αποκαραμανλοποίηση και η απονεοδημοκρατοποίηση του κόμματος. Στόχος του είναι η εμφατική πασοκοποίηση. Για να γίνει ο εαυτός του «Σημίτης των ονείρων του», ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών, με στόχο να εκλεγούν κεντρώοι σημιτικοί ευρωβουλευτές τον προσεχή Ιούνιο και μερικοί γνήσιοι ανένταχτοι δεξιοί για άλλοθι. Η ενιαία περιφέρεια με σταυρό σε εθνική κλίμακα δεν βοηθά τους «μειοψηφικούς» σημιτικούς να εκλεγούν. Αλλά, αν οι περιφέρειες σπάσουν σε μικρότερες, με τη βοήθεια της διαπλοκής όλα είναι δυνατά.

Για να γίνει ο εαυτός του «Σημίτης των ονείρων του», ο πρωθυπουργός πρέπει να νομοθετήσει ένα δικαίωμα, κάτι σαν την κατάργηση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Παρά τις προειδοποιήσεις της Εκκλησίας, μετρά τώρα με κρυφές δημοσκοπήσεις ποιο θα είναι το ακριβές πολιτικό κόστος στο ποσοστό της Ν.Δ. από την υιοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων (όχι της τεκνοθεσίας), για να δει αν μπορεί να τολμήσει να τη νομοθετήσει μέχρι τις ευρωεκλογές. Ρωτά τον κόσμο αν θα ξαναψήφιζε Ν.Δ. σε περίπτωση που έφερνε στη Βουλή προς έγκριση τον γάμο!

Για να γίνει ο εαυτός του «Σημίτης των ονείρων του», ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει μεγάλο και αβέβαιο άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, εκδηλώσεις που διοργανώνουν επιστημονικοί σύλλογοι ανά την περιφέρεια για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης αξιοποιούνται ως δοκιμαστήριο αντιδράσεων. Για να ελεγχθεί η παθητική ή η επαναστατική διάθεση του ελληνικού λαού απέναντι σε μια μεγάλη υποχώρηση. Ούτως ώστε να σταθμιστεί αν πρέπει μια ελληνοτουρκική συμφωνία να δοκιμαστεί στη δημοψηφισματική κάλπη των κατά τα λοιπά αδιάφορων ευρωεκλογών ή αν είναι ρίσκο μεγάλο.

Για να γίνει «Σημίτης των ονείρων του», ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει, τέλος, να απαντά και κάτι στις αιχμές που του αφήνει κατά καιρούς ο απελευθερωμένος Κώστας Καραμανλής. Το έπραξε με ένα tweet επ’ ευκαιρία της συνεδριάσεως του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Αθήνα, πρώτη φορά από το 2008 της κρίσης.

Εάν ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω υπό το βάρος εσωκομματικών αντιδράσεων (δεν θα είναι η πρώτη φορά που αμολά την καλούμπα και μετά ρεαλιστικά τη μαζεύει), το 2024, το έτος στο οποίο θα «εορτασθούν» τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, θα είναι η χρονιά των μεγάλων ρήξεων στην κεντροδεξιά παράταξη.

Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός υποτιμά τις αντιδράσεις για τη μετάλλαξη που σχεδιάζει, γιατί δεν έχουν σχηματοποιηθεί. Εάν έστηνε όμως αυτί στον δικό του σκληρό κομματικό πυρήνα των κρατικών αξιωματούχων, θα ανίχνευε έκπληκτος την οξεία δυσαρέσκεια των μητσοτακικών αρίστων για την επέλαση του σημιτισμού μέσα στο κράτος και το κόμμα.

Μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να έχει κάνει «τάμα» στη μνήμη του πατέρα του να αλλάξει τη Ν.Δ. σε κάτι άλλο από αυτό που επί 50 χρόνια είναι και να τη μετατρέψει από πατριωτική Δεξιά σε ανόθευτο Κέντρο, αλλά χιλιάδες στελέχη, μεταξύ αυτών και πλειάδα δικών του, δεν δείχνουν διατεθειμένα να αυτοκτονήσουν πολιτικά μαζί του.

Για την ώρα σιωπούν, αλλά, όταν έρθει η ώρα, θα μιλήσουν. Ίσως ο κύριος Μητσοτάκης να μην το πρόσεξε, αλλά όλοι οι δελφίνοι του μέλλοντος (Δένδιας, Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Κεραμέως, Κικίλιας) επέλεξαν να παραστούν στην εκδήλωση στη μνήμη της Γιαννάκου. Όχι του Σημίτη. Ο γάμος δεν εγκρίνεται.

 1. Δηλαδή έπρεπε να πάει στην εκδήλωση για να καταλάβουν οι νεοδημοκρατες πως ο Μητσοτάκης εκφράζει το ακραίο κέντρο?

  Δεν το κατάλαβαν όταν είδαν τον Χρυσοχοΐδη να γίνεται υπουργός από το πουθενά?

  Όταν είδαν την Μενδώνη?

  Όταν τον άκουσαν να αποκαλεί Εθνάρχη τον Βενιζέλο?

  Όταν είπε από το βήμα της Βουλής πως θα ανατριχιασουμε με τις σοσιαλιστικές πολιτικές του?

  Όταν προώθησε λύσεις ” Ιμίων” σε οριοθετήσεις ΑΟΖ?

  Τώρα τα είδαν οι “πυλώνες” της ΝΔ?

  Ο Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ήταν εκφραστής του ακραίου κέντρου. Μιλούσε πολιτικά μόνο για την οικονομία (και για αυτήν χωρίς να εμβαθύνει για να μην τρομάξει το πόπολο) και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα τα παρουσίαζε δια της οικογένειας του.

  Εξωτερική πολιτική η πεθερά και ο γιος, κοινωνική πολιτική η κόρη, αθλητικά ο ίδιος, και όλα τα υπόλοιπα ο πίνατ.

  Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου έκλεισε η αριστερή παρένθεση, το παραμύθι δεν έχει πια δράκο, και έρχεται η ώρα ώστε το αφήγημα των δύο άκρων, η παγίδα που έπεσε μέσα και η “σοβαρή” ΝΔ, να συμπεριλάβει στο δεξί άκρο και όσους παραμένουν πιστοί στις αρχές του κόμματος ή εν πάση περιπτώσει δεν είναι έτοιμοι να συνυπογράψουν την μετατροπή της χώρας σε χώρο χυλό.

  Τα πιόνια έχουν μπει στην θέση τους και ο καινούργιος απολιτικος δικομματισμός έχει στηθεί. Η αριστερά,με τα όσα στραβά έχει, τουλάχιστον ανθίσταται. Η δεξιά τυφλώθηκε από την προσδοκία της νομής της εξουσίας.

  Ο Τζαβάρας το είχε πει νωρίς, η ΝΔ δεν με εκφράζει πλέον.

  Οι υπόλοιποι ΘΑ κάνουν πως τα είδαν αργά.

  Ας ελπίσουμε πως δεν θα καθυστερήσουν καμία τριανταριά χρόνια, σαν την ιστορικό που ανακάλυψε το τέλος της επιρροής του εμφυλίου με 30 χρόνια καθυστέρηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πάμε για συνεργασία στο Αιγαίο;

Το πρακτορείο «Ανατολή», το επίσημο όργανο κρατικής προπαγάνδας της Τουρκίας, τις 17/6/2024 δημοσίευσε συνέντευξη του Μαρίνου Γιαννόπουλου, που είναι...

Οι ιδέες έχουν δύναμη

Τo βράδυ των εκλογών της 9ης Ιουνίου οι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ετοίμασαν μία δήλωση που...

Το τέλος του μητσοτακικού εθνομηδενισμού σηματοδοτεί η πατριωτική συμμαχία Σαμαρά-Καραμανλή

Στα χέρια των πατριωτικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Προφανώς τα ιστορικά χαμηλά για...

«Απίστευτα πράγματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίδραση»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και όλα μοιάζουν να παραμένουν ίδια κι όμοια, σαν...