Εμείς και οι Τούρκοι…

Του Παναγιώτη Λιάκου

Ο Θουκυδίδης στην περίφημη Ιστορία με τα γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου αναφέρει (Ἱστορίαι, 6.85.1): «Για έναν τύραννο ή για μια πολιτεία που ασκεί ηγεμονία, τίποτε δεν είναι παράλογο αν είναι συμφέρον». Αυτά είναι τα λόγια του πρεσβευτή των Αθηναίων Ευφήμου, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τους Καμαριναίους της Σικελίας να πάρουν το μέρος των Αθηνών στη σύγκρουση με τους Λακεδαιμονίους.

Πάνω στον Θουκυδίδη είναι στηριγμένη ΟΛΟΚΛΗΡΗ η πολιτική, σε διακρατικό και προσωπικό επίπεδο. Τίποτε δεν είναι παράλογο, αν είναι συμφέρον. Δεν είναι παράλογο ο Χακάν Φιντάν, πρώην αρχιπράκτορας της Τουρκίας και νυν υπουργός Εξωτερικών, να ταπεινώνει ποικιλοτρόπως τον Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα. Ούτε κόκκινο χαλί τού έστρωσε στο αεροδρόμιο ούτε υποδοχή τού έκανε (κάποιοι διπλωματικοί υπάλληλοι και πράκτορες τον υποδέχτηκαν) ούτε άναψε τα φώτα του αεροδρομίου για τον Αμερικάνο, ενώ κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης ο Μπλίνκεν πήγε να αγκαλιάσει τον Τούρκο, εκείνος τον… ντρίπλαρε και απλώς καταδέχτηκε μία χειραψία. 

Το συμφέρον για τον Τούρκο είναι να δείξει και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι δεν υπολογίζει την υπερδύναμη, όπως άλλες χώρες. Για να συμπεριφερθεί έτσι, έκανε τους υπολογισμούς του και διαπίστωσε ότι αυτό συμφέρει.

Και από την άλλη πλευρά, αυτή των Αμερικανών, δεν θεωρούν παράλογο να τους κρεμάει κουδούνια ο απόγονος των γενοκτόνων, που έκλεψαν γη και πλούτο άλλων (μια και οι πρόγονοί τους ήταν σκηνίτες της στέπας) και κάθονται επί αιώνες πάνω στα κλεμμένα και πάνω σε βουνά από κρανία από τους πληθυσμούς που έχουν σφάξει. Σε κάποιο κέρδος προσβλέπουν οι Αμερικανοί, αν ανεχθούν την αλαζονεία και την επίδειξη δύναμης των Τούρκων. 

Εμάς το συμφέρον μας είναι να βγάλουμε τις τσίμπλες (που στην ούγια γράφουν «σωστή πλευρά Ιστορίας») από τα μάτια και να πετάξουμε κλοτσηδόν από κάθε θέση ευθύνης όποιον υποκριτή θησαυρίζει πουλώντας και συναίσθημα στα κορόιδα και τα εθνικά δίκαιά μας στον μεγαλύτερο πλειοδότη.

Τούρκοι και Αμερικανοί συνήθως τα βρίσκουν εις βάρος μας. Αι ΗΠΑ εξευμενίζουν την Άγκυρα πετώντας της κομμάτια από τις σάρκες μας, όπως έκαναν με την Κύπρο, τα Σκόπια και τα Ίμια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Και του χρόνου στην Πόλη!

Το κλείσιμο του πρώτου κεφαλαίου της υπερχιλιετούς ιστορίας της βυζαντινής ιστορίας ήταν αντάξιο με τη λάμψη και την αίγλη...

Ο δρόμος της ΕΕ περνά μέσα από την εξουσία της...

Καλούνται οι πολίτες της ΕΕ να ψηφίσουν για το μέλλον τους, για τις κατακτήσεις τους, για τα απειλούμενα δικαιώματα...

Η σάπια καραμέλα των «αξιακών εχθρών της δημοκρατίας»

Στο άρθρο του με τίτλο «Η μάχη της δημοκρατίας έναντι των εχθρών της» (εφημ. «Το Βήμα», 28.4.2024, σελ. 13),...

Ο κόσμος των ουτοπιών και ο εφιάλτης της δυστοπίας

Η ουτοπία είναι η προβολή του οράματος των ανθρώπων για τη δημιουργία μιας φαινομενικά ιδεώδους κοινωνίας. Επιπροσθέτως, θα μπορούσαμε...