Η Μητσοτάκης Α.Ε., το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και ο πάτος της εθνικής κατάντιας

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Γελούσε απωθητικά την περασμένη Παρασκευή στην Ηγουμενίτσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την ιδιωτικοποίηση του τρίτου σημαντικότερου λιμένα της χώρας και βασικής εθνικής υποδομής με γεωστρατηγική σημασία για το Ιόνιο και την Αδριατική.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση στην πατρίδα δεν ασχολούταν με τα καμώματα του Κασσελάκη, ίσως θα ήταν ευκολότερο να αντιληφθούμε ότι ο πρωθυπουργός υπέγραψε με τον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι ακόμα μία προβληματική σύμβαση, με την οποία ξεπούλησε τη στρατηγική δυνατότητα της χώρας να ασκεί πολιτική με εθνικούς όρους.

«Όλα έγιναν με διαφάνεια» ισχυρίζεται ο Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, «ξέχασε» να καταθέσει στη Βουλή τη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών, ώστε να γνωρίζουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν. Ψιλά γράμματα… Εδώ στη διαβόητη σύμβαση δεν καθορίζονται καν τα όρια αιγιαλού και παραλίας. Θα τα χαράξουν οι Ιταλοί στους οποίους ο Μητσοτάκης ξεπούλησε τη δυνατότητα άσκησης εθνικής λιμενικής πολιτικής σε ελληνικό έδαφος μείζονος γεωπολιτικής σημασίας. 

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι οι αφελείς Ιταλοί, ένα κράτος παραδοσιακά εχθρικό στην Ελλάδα, καταξοδεύτηκαν: για το 67% των μετοχών κατέβαλαν ολόκληρα 84.170.000 ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα απίστευτα κερδοφόρο ιδιωτικό μονοπώλιο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη γείτονα για τη μεταφορά επιβατών και προϊόντων, μέσω μιας «ατελούς», ας το πούμε κομψά, σύμβασης, στην οποία δεν προβλέπεται ρητώς καμία υποχρέωση του αναδόχου για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Καταδίκη 

Η Μαξίμου Α.Ε. δεν φρόντισε να περιλάβει όρο για τη δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, όπως λεγόταν. Σε συνδυασμό με την ακύρωση άλλων σημαντικών έργων με ευθύνη του πρωθυπουργού, όπως η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, η Σιδηροδρομική Εγνατία και ο Περιφερειακός Άξονας της Ηγουμενίτσας με ταυτόχρονη σύνδεσή του με το τελωνείο Μαυροματίου στα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία, καταδικάζονται η Θεσπρωτία και η Ήπειρος σε απομόνωση.

Το ελληνικό κράτος, όμως, «κύριος και υπεράνω»! Μέχρι το τέλος του χρόνου με δικά μας λεφτά, ημών των αγρίως φορολογουμένων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε συγκινημένος ο Μητσοτάκης, θα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες υποδομές στο λιμάνι… Στον όμιλο Γκριμάλντι η Μητσοτάκης Α.Ε. σκοπεύει, όπως ανακοινώθηκε, να ξεπουλήσει και το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, πουλώντας στους ιθαγενείς το παραμύθι ότι διά των ξεπουλημάτων αναβαθμίζεται η στρατηγική αξία της χώρας!

«Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το οποίο είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας (σ.σ.: τον οποίον παρακολουθούσε…), πόση πρόοδο έχουμε συντελέσει (έτσι το είπε!) συνολικά ως χώρα, απενοχοποιώντας ακριβώς αυτές τις συνεργασίες και διαπιστώνοντας ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα, όταν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται προς όφελος τελικά όλων» εξομολογήθηκε ο Μητσοτάκης. Όταν απενοχοποιεί ένας πρωθυπουργός το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου -και πάντως όχι προς όφελος όλων, και ο νοών νοείτω…-, οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες. 

Μας δείχνει τον πάτο της εθνικής κατάντιας.

  1. 1. Η αντιπολίτευση πέθανε. Λόγω του κακοφορμισμενου ΠΑΣΟΚ, και της σαχλης αριστεράς του συριζα και των κόμπλεξ των συνιστωσων του για νεοφιλευθερους δικαιωματισμους που αφορούν μόνο ψυχολογικά ασταθείς, κοινωνικά απροσαρμοστους και στα πρόθυρα ανώμαλους, αναμεμειγμεμη με δήθεν αλληλεγγύη για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον τσακισμένο Ελληνα.

    2. Η ΝΔ του Μητσοτάκη συνεχίζει να υπάρχει επειδή ακριβώς δεν υπάρχει αντίπαλο σοβαρό δέος γειωμενο με την κοινωνία και όχι με δικαιωματισμους κάποιων ψυχανωμαλων αντιπατριωτων που χρησιμοποιούν τις ίδιες γκεμπελικες τακτικές των Ναζί για να επιβληθούν φασιστικα στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Αν και η ΝΔ του Μητσοτάκη έχει ακριβώς την ίδια ατζέντα αλλά ηλιθιους ψηφοφόρους.

    3. Ο Μητσοτάκης συνειδητα οδηγεί τη χώρα σε πολιτική αστάθεια. Γιατί αντίδραση θα υπάρξει και μάλιστα σφοδρή μόλις και ο τελευταίος βλαξ εμπεδώσει τι σημαίνει Μητσοτάκης. Η αντίδραση θα έρθει από τους κόλπους των νοικοκυραιων που έχουν κατασυκοφαντηθει και θα είναι αμείλικτη. Προς όλους.

    4. Μετά ο Θεός να βάλει το χέρι Του γιατί θα ζησουμε γεγονότα απείρου κάλλους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...

Οποιαδήποτε ένταση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ως χώρα βρισκόμαστε γεωγραφικά σ' ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πλανήτη, καθώς -όπως έχει αποδείξει η ιστορία-...

Ξεθωριάζει το… success story

Έκανε ό,τι μπορούσε η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει και φέτος το Φόρουμ των Δελφών ώστε να προβάλει το αφήγημά...

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι...