Μπακογιάννεια πυρότουβλα…

Όταν στο διάγγελμα της χασούρας πετάς μια απίθανη ελληνικούρα, δικαιώνεις όσες και όσους σε μαύρισαν

Του Παναγιώτη Λιάκου

Ο Κώστας Μπακογιάννης διατάχθηκε από τους Αθηναίους να κάνει έναν πολύ Μεγάλο Περίπατο, να πάει μέχρι τη γωνία των απερχομένων δημάρχων και να τους πει αν έρχονται. Κάτι τέτοιο έγινε την Κυριακή του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η τετραετία του κρίθηκε και το αποτέλεσμα της κρίσης δεν φάνηκε να πολυαρέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Άρεσε όμως στους εκλογείς, που, ανεξαρτήτων κομματικής και παραταξιακής προέλευσης, συστρατεύθηκαν για να στείλουν τον γόνο να βρει καμιά κανονική δουλειά (ή μια άλλη του Δημοσίου, όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες για το σόι του).

Πάντως, κάτι που πέρασε σχετικά απαρατήρητο από τους ευφυείς και ανεξάρτητους (μη γελάτε!) τηλεοπτικούς σταθμούς και από τα σοβαρά συστημικά μέσα (μην καγχάζετε!) είναι το πυρότουβλο που εκτόξευσε ο ηττηθείς στο διάγγελμα της χασούρας. «Η ευθύνη του αποτελέσματος φέρει αποκλειστικά εμένα» είπε ο Μπακογιάννης κι έστειλε δυο πούλμαν με φιλολόγους στον ψυχίατρο για να τους συνταγογραφήσει ηρεμιστικά. Η ευθύνη, άραγε, είναι λιμενεργάτης, βαστάζος, αχθοφόρος και φέρει τον Μπακογιάννη ή ο Μπακογιάννης φέρει την ευθύνη; 

Ακόμα και μετά από δεκαετίες ενασχόλησης με τα κοινά η σχέση του ανδρός με τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα μας είναι κάκιστη. Μόνο ορθοπολιτικά κλισέ γνωρίζει να επαναλαμβάνει κι αυτά φαίνεται να μην τα κατέχει και τόσο πολύ, δεν είναι πλήρως αφομοιωμένα.

Έβαλε φοίνικες στην Πανεπιστημίου, τσίγκινες ζαρντινιέρες με φυτά που ξεράθηκαν, άλλαξε τα φώτα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, κότσαρε ένα κακόσχημο σκιάχτρο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (που λένε ότι μοιάζει με τη Μαρία Κάλλας, αλλά δεν…), όλα ρόιδο, όλα μπάχαλο. 

Τώρα που θα έχει χρόνο, ας ανοίξει κάνα βιβλίο της προκοπής (ξεκινώντας με Ιλιάδα, Οδύσσεια και Αγία Γραφή) και ας ακονίζει λίγο τα ελληνικά του. Με οτιδήποτε κι αν ασχοληθεί στο μέλλον, η γλώσσα μας θα του χρειαστεί.

ΥΓ.: Είναι συγκινητική η προσπάθεια διαφόρων ΜΜΕ να διορθώσουν εκ των υστέρων το μπακογιάννειο λάθος, αλλάζοντας την πρόταση σε «Η ευθύνη της ήττας βαρύνει αποκλειστικά εμένα» (βλ. εικόνα).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντιπερισπασμοί: Μια όμορφη αρχοντογυναίκα που δολίως οδηγήθηκε σε κακόφημο γκέτο με...

*** Πώς να απαιτήσεις από ένα κοτόπουλο (έναν λαό άβουλο) να τα βάλει με μια αρκούδα (μια οργανωμένη πολιτική...

«Αίμα» χύνεται, αλλά η εξέδρα δεν συγκινείται ακόμη…

Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν πλέον έως τις ευρωεκλογές και το θερμόμετρο της κομματικής αντιπαράθεσης ανεβαίνει κατακόρυφα μεν, αλλά...

Μετά τον γάμο ομόφυλων έρχεται και ο… τρίτος γονέας;

Εάν έχουμε πιστέψει ότι η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στη χώρα μας...

Η τυραννία της πλειοψηφίας…

Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία, αλλά αν κάτι επαληθεύεται με τον πιο επίσημο τρόπο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Την Πέμπτη 14...