Τι συνέβη την 8η Οκτωβρίου

Του Παναγιώτη Κωστόπουλου*

Από τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής μπορούν να εξαχθούν μερικά συμπεράσματα. 

Οι συνδυασμοί που υποστήριξε η Ν.Δ. σε μεγάλο βαθμό νίκησαν ή έχασαν από δικούς τους «αντάρτες». Λαμβάνοντας υπόψη τις καλοκαιρινές πυρκαγιές και τις πρόσφατες πλημμύρες, οι απώλειές της ήταν μικρές. Γι’ αυτό μπορούμε να σκεφτούμε τέσσερις πιθανούς λόγους: 1) Τα πρόσωπα που στήριξε η Νέα Δημοκρατία έκαναν έργο και έχουν ευρεία αποδοχή. 2) Οι ψηφοφόροι έχουν αναπτύξει πελατειακές σχέσεις ή προσδοκούν σε προσωπικές, μικρές ή μεγαλύτερες εξυπηρετήσεις. 3) Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν «τυφλά», ό,τι τους πει το κόμμα (αυτό συνεπάγεται και μεγάλη συσπείρωση της Ν.Δ.). 4) Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν το λιγότερο κακό, όπως το έχουν στο μυαλό τους, ελλείψει αντίπαλου δέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Το πυροτέχνημα «Κασσελάκης» προφανώς δεν χρεώνεται την ήττα, αλλά δεν έδωσε καμία ώθηση στο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε θεωρητικά κερδισμένο, όπως και το ΚΚΕ, το οποίο πάντα έχει μεγάλη συσπείρωση και έτσι ευνοείται ακόμα περισσότερο από τη μεγάλη αποχή. Τα «μικρά» κόμματα δεν είχαν σχεδόν καμία παρουσία. ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας αντικειμενικά δεν προλάβαιναν να σχηματίσουν ψηφοδέλτια. Η Ελληνική Λύση θα μπορούσε να κατεβάσει συνδυασμούς επειδή είχε ήδη παρουσία στη Βουλή και ως εκ τούτου εμπειρία, στελέχη και οργάνωση (ή μήπως όχι;) και προφανώς δεν θεωρείται επιτυχία το 3% που πήρε ο Καμπούρης στην Περιφέρεια Αττικής, ελλείψει «παρόμοιου» συνδυασμού. Οι «Σπαρτιάτες» στήριξαν (με ασφάλεια) Κασιδιάρη και Κυριλίδη. Ο Κασιδιάρης μπορεί να έλαβε 8,3%, αλλά έχασε σχεδόν τους μισούς του ψηφοφόρους, οπότε το αποτέλεσμα δεν θεωρείται επιτυχές.

Κάποια ανεξάρτητα ψηφοδέλτια του πατριωτικού χώρου, παρά τη σοβαρή και συνεπή παρουσία των στελεχών τους, δεν κατάφεραν να πετύχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Εξαίρεση η Ελένη Παπαδοπούλου στην Αθήνα που την αγκάλιασε ένα μεγάλο μέρος του πατριωτικού χώρου, ενώ είχε και τη στήριξη της ΝΙΚΗΣ και κατάφερε να μπει στο δημοτικό συμβούλιο των Αθηνών, δημιουργώντας ελπίδες για μια πολύ καλή παρουσία. Κάποια από τα αίτια της αποτυχίας των προαναφερθέντων συνδυασμών είναι ότι είχαν εντελώς αποκλειστεί, αν όχι πολεμηθεί, από τα μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν εισχωρήσει αρκετά στην κοινωνία και έχουν έλλειμμα στο κομμάτι της προβολής και της επικοινωνίας. 

Βλέποντας τα αποτελέσματα διαπιστώνουμε ότι εκλέχτηκαν ως επί το πλείστον πρόσωπα και συνδυασμοί που: 1) διαφημίστηκαν περισσότερο (και δαπάνησαν περισσότερα χρήματα), 2) είχαν πρόσβαση στα κομματικά επιτελεία, 3) είχαν διάσημους τηλεαστέρες. Είναι κατανοητό ότι αυτό δεν είναι δημοκρατία γιατί δεν ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.

Η αποχή ήταν και πάλι μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του κόσμου αδιαφορεί για τα κοινά και ότι οι πολίτες έχουν απογοητευτεί από τους περισσότερους πολιτικούς, το πολιτικό σύστημα και τις «οσμές» του. 

Όπου υπάρχει δεύτερος γύρος ας σκεφτούμε το συμφέρον της πόλης και το κοινό καλό και όχι το προσωπικό ή το μικροκομματικό μας συμφέρον.

*(Μ.Α.) ∆ημόσιας Ιστορίας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σχέση Αθήνας – Λευκωσίας και τα μηνύματα Ερντογάν

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι από τους Ελλαδίτες πολιτικούς που, σε κάποια φάση της 20ετούς κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του,...

Η ατίμωση βήμα βήμα

Οι μεγάλοι ηλεκτρονικοί πίνακες που υπάρχουν στα γραφεία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Πεντάγωνο και δείχνουν σε real...

Σιγή Μαξίμου για τα αίσχη του εταίρου τού Ερντογάν

Η Δέσποινα Βανδή έκανε ό,τι θα έπραττε στη θέση της κάθε Έλληνας. Ακύρωσε τη συναυλία της στη Σμύρνη επειδή...

Βανδή και Δένδιας παρέδωσαν «μάθημα»!

Ακούω την ένσταση κάποιων -όσων θέλουν ντε και καλά να σπεκουλάρουν- ότι η Δέσποινα Βανδή έπραξε πολύ άστοχα, αποδεχόμενη...