ΙΧ εξωτερική πολιτική: Οικογενειακή υπόθεση της «φαμίλιας» Μητσοτάκη;

Πλειάδα δημοσιευμάτων στον -φιλοκυβερνητικό και μη- Τύπο τις τελευταίες ημέρες προβάλλουν τα κανάλια επικοινωνίας που φέρεται να έχει το μέγαρο Μαξίμου με το Σαράϊ στην Άγκυρα. Πανηγυρικά απουσιάζει το υπουργείο Εξωτερικών και οι Έλληνες διπλωμάτες. Άραγε, έχουμε να κάνουμε με «ΙΧ εξωτερική πολιτική» της «φαμίλιας» Μητσοτάκη;

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλούν τα δημοσιεύματα, τα οποία όχι μόνο δε διαψεύδονται, αλλά αντίθετα φροντίζει να τα αναπαράγει το μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τα οποία ο «κύκλος Μητσοτάκη» έχει αναπτύξει απευθείας διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και το «περιβάλλον Ερντογάν».

Και που είναι το κακό, θα πει κανείς. Άλλωστε, επιβάλλεται να υπάρχουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, όπως συχνά πλέον αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εκτονώνεται η ένταση. Όλα, βέβαια, θα ήταν… όμορφα κι’ ωραία εάν σε αυτό το σκηνικό θα υπήρχε το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική Διπλωματία. Ούτε κατά διάνοια, όμως. Είναι άφαντα.

Δίαυλοι χωρίς το ΥΠΕΞ

Γράφτηκε, λοιπόν, ότι λειτουργούν εντατικά οι εξής δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας:

1.Μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του -απερχόμενου- Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

2.Ανάμεσα στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κ.Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, και στον χαρακτηριζόμενο ως το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

3.Μεταξύ «μέλους της οικογένειας της Ντόρας Μπακογιάννη» και του γιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σπούδασε στο Χάρβαρντ. Δεν είναι μυστικό ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ήταν συμφοιτητής στο Χάρβαρντ με τον γιο του Τούρκου προέδρου, Νετσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν.

Από τα παραπάνω απουσιάζει πανηγυρικά το υπουργείο Εξωτερικών και οι πλέον αρμόδιοι για τα ελληνο-τουρκικά, οι διπλωμάτες. Είναι εντυπωσιακό, αλλά πουθενά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τον επίσημο δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να έχει μια χώρα με άλλη, ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας, δηλαδή την πρεσβεία της. Άραγε, για το μέγαρο Μαξίμου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα ή όχι; 

Αναβάθμισαν την τουρκική πρεσβεία

Ακόμα χειρότερα. Τη στιγμή που το μέγαρο Μαξίμου αναβαθμίζει τον ρόλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα και κυρίως του -απερχόμενου- Τούρκου πρέσβη ως κύριο συνομιλητή του, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού μαζί του για να τον αποχαιρετήσει (!), υποβαθμίζει τον ρόλο της ελληνικής πρεσβείας και του πρέσβη μας στην Άγκυρα.

Ασκήσεις ραγιαδισμού – Τη μια ημέρα… ιπτάμενος, την άλλη με τον Τούρκο πρέσβη

Και ναι μεν είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ουδέποτε συνάντησε Έλληνα πρέσβη για να τον αποχαιρετήσει, κάτι που αντίθετα έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εξίσου είναι απορίας άξιον: Άραγε, ο Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία έχει γίνει ποτέ δεκτός από τον αντίστοιχο «Τούρκο Γεραπετρίτη»;

Να σημειωθεί ότι έως τώρα δεν έχουν διαψευσθεί οι πληροφορίες της εφημερίδας, «Εστία», σύμφωνα με τις οποίες «ο Γ.Γεραπετρίτης και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μ.Οζουγκεργκίν, συναντώνται τακτικά σε ουδέτερο έδαφος, σε οικία γνωστής προσωπικότητας των Αθηνών με βαρύ ιστορικό όνομα και συνομιλούν για τα πάντα κάτω από τα ραντάρ» (!). Πιθανώς, αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας να συνεχιστεί και με τον νέο Τούρκο πρέσβη.

Ελπίζουμε, βέβαια, ο Γ.Γεραπετρίτης να μη λέγει στον Τούρκο πρέσβη ότι η «κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι τα έξι ναυτικά μίλια», όπως έλεγε το καλοκαίρι του 2020, όταν ο τουρκικός πολεμικός στόλος είχε κάνει σουρωτήρι τα 12 ν.μ. στο Καστελόριζο και παραβίαζε ακόμα και τα 6 ν.μ.! ‘Η για την περίφημη «καζάν – καζάν» (win – win) συνεκμετάλλευση που έλεγε ο «σύμβουλος εθνικής ασφαλείας» του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος!

Όπως και να’ χει, ας πουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, «έχουν συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος (!) και συνομιλούν για τα πάντα κάτω από τα ραντάρ (!)», ο «Τούρκος Γεραπετρίτης» με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα ή κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ; Γενικότερα, πάντως, καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι ο ρόλος της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα δείχνει να είναι αποδυναμωμένος.

Οικογενειακή υπόθεση

Εύλογο, επίσης, είναι το ερώτημα εάν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνεται από πριν -ή έστω κατόπιν εορτής- για τις επαφές και συζητήσεις της νυν διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Α.Μ.Μπούρα, και προηγουμένως της πρώην διευθύντριας, Ελένης Σουρανή με τον Ι.Καλίν.

Εάν, ωστόσο, κρίνει κανείς από όσα έχει πει -ή, ακριβέστερα, δεν έχει πει- ο Ν.Δένδιας μετά τις συναντήσεις των δύο κυριών με τον Ι.Καλίν, μάλλον δεν ξέρει και πολλά. Για να μη μιλήσει κανείς για το απαράδεκτο γεγονός να πληροφορείται η ελληνική κοινή γνώμη ότι πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συναντήσεις είτε από την Άγκυρα είτε από το Βερολίνο.

Να σημειωθεί ότι για πολλές δεκαετίες ο ρόλος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ήταν από εθιμοτυπικός έως επιβοηθητικός. Ουδέποτε οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών τολμούσαν να διανοηθούν ότι θα λειτουργούσαν ως «αντ’ αυτού» υπουργοί Εξωτερικών. Και, όμως, τώρα συμβαίνει, με τις ευλογίες του μεγάρου Μαξίμου, μάλιστα.

Όσον αφορά τον δίαυλο επικοινωνίας του Δημάρχου, Κ.Μπακογιάννη, με υιό Ερντογάν, φαίνεται ότι κάποιοι ζήλεψαν (!) τη σχέση της μητρός, Ντόρας, ως άλλοτε Δημάρχου Αθηναίων, με τον Τ.Ερντογάν. ‘Η τη σχέση Αβραμόπουλου – Ερντογάν, όταν και οι δύο ήταν Δήμαρχοι και ο δεύτερος είχε φυλακιστεί.

Στο ίδιο σκηνικό, κατά τα δημοσιεύματα, εντάσσεται και η «σχέση» του Κώστα Μπακογιάννη με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος διώκεται τώρα από το «σύστημα Ερντογάν».

Όμως, τέτοιου είδους «οικογενειακή – ΙΧ διπλωματία», με πλήρη παραγκωνισμό του νευραλγικού φορέα εξωτερικής πολιτικής, του υπουργείου Εξωτερικών, κάθε άλλο παρά βοηθά, ειδικά όταν αφορά τις δύσκολες ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Καλές οι «κουμπαριές» και τα διαπροσωπικά κανάλια επικοινωνίας, αλλά αυτά έρχονται να συνδράμουν επικουρικά τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής. Όχι να τους υποκαταστήσουν. Εκτός κι αν συντρέχουν άλλοι «πονηροί» λόγοι, όπως παρασκηνιακές συνεννοήσεις μυστικής διπλωματίας με Ουάσιγκτον και Άγκυρα.

Ο ρόλος Δένδια

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς: Άραγε, ο πρωθυπουργός και ο «κύκλος» πέριξ αυτόν έχουν (αυτο)χρισθεί υπουργοί Εξωτερικών; Και τι ρόλο, εν τέλει, παίζει ο Νίκος Δένδιας; Δέχεται αδιαμαρτύρητα τον ρόλο του παρατηρητή στις όποιες «συνεννοήσεις» κάνει το μέγαρο Μαξίμου με την Άγκυρα, και τις επαφές Μητσοτάκη – Ερντογάν, ή είναι ενήμερος για όλα αυτά και συνειδητά έχει εκχωρήσει τον βασικότερο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, τα ελληνο-τουρκικά, στον «κύκλο Μητσοτάκη», εξαντλώντας τον ρόλο του στο να κάνει συνεχώς ταξίδια, αρκετά από αυτά άνευ ουσίας;

Βολικό, βέβαια, για τις κομματικές φιλοδοξίες του Ν.Δένδια είναι να βρίσκεται στο απυρόβλητο στο καυτό θέμα των ελληνο-τουρκικών και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ως ασυμβίβαστος «Κολοκοτρωναίος», αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν εάν χάραζε ο ίδιος τις κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε αγαστή συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους διπλωμάτες.

Όπως και να’ χει, πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν έχει βαρέσει διάλυση, υπολειτουργεί, και απλώς χρησιμοποιείται ως αλτήρας προς ανέλιξην ημετέρων και ως βήμα προβολής του υπουργού, προς επίτευξη των προσωπικών κομματικών και πολιτικών φιλοδοξιών του.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από τον παραγκωνισμό της Διπλωματίας, ούτε ο Ν.Δένδιας διαθέτει κανάλια επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Προφανώς, η ευθύνη δε βαραίνει αποκλειστικά τον Έλληνα υπουργό, αλλά εξίσου, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο, τον Τούρκο ομόλογό του. Αλλά ο Τσαβούσογλου ανέκαθεν ήταν γνωστός ως «πειθήνιο όργανο» του Σαραγιού. Βέβαια, με τα πολλά χρόνια στην υπουργία έμαθε αρκετά. Ωστόσο, παρέμεινε ένας απλός «πιστός λοχαγός».

Ο Ν.Δένδιας, όμως, ο οποίος μάλιστα θεωρεί εαυτόν δελφίνο στην ηγεσία της ΝΔ και μέλλοντα πρωθυπουργό (!) πως συμβιβάζεται να έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του στους «κύκλους» Μητσοτάκη ή να εναποθέτει τις ελπίδες του στα ελληνο-τουρκικά στις πολιτικές ξένων χωρών, όπως π.χ. της Αιγύπτου; Κάτι διόλου σώφρον στη διπλωματία.

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο της αποδυνάμωσης του υπουργείου Εξωτερικών είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στις διερευνητικές συναντήσεις των τελευταίων 3,5 ετών η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελείται από εν ενεργεία υψηλόβαθμους διπλωμάτες που όλοι τους υπηρετούν και έχουν υπηρετήσει και στο παρελθόν στη Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών Θεμάτων. Παρακολουθούν, δε, καθημερινά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές είναι υφυπουργός/πρέσβης εν ενέργεια, αρμόδιος για Ελλάδα και Κύπρο και εκπροσωπεί επίσης την Τουρκία στον διάλογο των Γενικών Γραμματέων των δύο υπουργείων.

Η Ελλάδα αντιθέτως εκπροσωπείται στις τελευταίες διερευνητικές από τον πρέσβη ε.τ., Παύλο Αποστολίδη, ικανό διπλωμάτη που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας επί σειρά ετών, πλην όμως έχει αφυπηρετήσει πριν από αρκετά χρόνια (2004). Τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπηρετούν στην αρμόδια Διεύθυνση Τουρκίας ή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και δεν έχουν τη σχετική εμπειρία στο αντικείμενο.

Καθίσταται εμφανές ότι η ελληνική αντιπροσωπεία υστερεί τραγικά σε σύγκριση με την τουρκική. Και στις επιλογές αυτές, ασφαλώς δεν είναι υπεύθυνοι οι διπλωμάτες, αλλά εκείνοι που αποφασίζουν για τις επιλογές των στελεχών. Κατά τα λοιπά μας φταίνε οι Έλληνες διπλωμάτες!

  1. Γνωστά αυτά κι αναμενόμενα.

    Η ΝΔ ανέτρεψε όλα τα κεκτημένα της εξωτερικής πολιτικής των Συριζα/ΑΝΕΛ όσον αφορά το τρίγωνο Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, το Λιβυκό, τις ΑΟΖ, τα ανταλλάγματα με τους Αμερικανούς και απώλεσε το momentum της συμφωνίας των Πρεσπών και όσων λίγων αλλα ουσιωδών δυνατοτήτων έδινε αυτή στην Βαλκανική διείσδυση της Ελλάδος.

    Αυτό συνέβη λόγω μια σειράς παραγόντων:
    1) της ιδεοληπτικής αντισύριζα γραμμής που ξήλωνε αντί να χτίζει
    2) της δεκαετούς πλέον συνεργασίας με τους δωσιλογικούς κύκλους Σημίτη
    3) της προσωπικής αμερικανοδουλίας του Μητσοτάκη
    4) του προσωποκεντρικού μοντέλου που έστησε ο Μητσοτάκης απαξιώνοντας (κρυφακούγοντας) ΥΠΕΞ, Στρατό και την Ελληνική διπλωματία
    5) των συμφωνιών που έκανε ο ΠΘ με βαρονίες μέσα στο κόμμα
    6) της απλής νοητικής ανέχειας μεγάλου μέρους των πολιτευομένων με την Νέα Δημοκρατία

    Όποιος παρακολουθούσε τις διεργασίες του αντισύριζα μετώπου ήδη από την συγκυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, την προσωπική πορεία του Μητσοτάκη και τον τρόπο που κινήθηκε ως αντιπολίτευση, είχε πλήρη γνώση του τεράστιου κινδύνου που θα έφερνε στην εξωτερική πολιτική τυχόν εκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2019.

    Εκ των πραγμάτων, 2.251.618 Έλληνες είτε δεν παρακολουθούσαν, είτε δεν είχαν την ικανότητα να κρίνουν, οπότε βρεθήκαμε εδώ που βρισκόμαστε. Απλά πράγματα.

  2. ” Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ”
    Ήξερε και γνώριζε όμως να πει την περίφημη φράση ” ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ”
    Και τα ερωτήματα είναι πολλά και καίρια .
    1. Είχε η δεν είχε υπογράψει Η Ελλάδα ότι κατόπιν αδείας θα στείλει αλλού τα όπλα που είχε από την Ρωσία ?
    2. Γνώριζε ή γνώριζε ότι πηγαίνοντας κόντρα στην Ρωσία θα μας κοστίσει Ο Κούκος Αηδόνι η Ενέργεια ?
    3. Εκτός από τα όπλα που έστειλε στην Ουκρανία πόσα χρηματικά ποσά έχει στείλει μέσω της Ε.Ε ?
    4. Γιατί δεν έγινε ο Επιτήδειος Ουδέτερος όπως έγινε η Τουρκία και κερδίζει δεν ξέρει κανείς πόσα ?
    5. Γιατί κάνει ” ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ” μαζί με τους άλλους ” ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ” στις ΗΠΑ ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ευρώπη πυροβολεί κάθε μέρα τα πόδια της υποστηρίζοντας τις κηρώσεις εναντίον της Ρωσίας , και στο τέλος η στάση αυτή θα σημάνει και το τέλος της Ε.Ε ?
    6. Γιατί κάνει τεμενάδες στις ΗΠΑ και στους ” ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ” ενώ γνωρίζει ότι όλοι τους κάνουν πλάτες στην Τουρκία και εμάς μας έχουν για ” ΚΛΑΣΙΜΟ ” , και μάλιστα λέει για κηρώσεις αλλά κηρώσεις δεν βλέπουμε και δεν ακούμε ?
    7. Γιατί λέει Ο Δένδιας ότι όσο και εάν προσπάθησε δεν μπόρεσε να μάθει τι συζητήθηκε στον Βόσπορο ? Γιατί τότε έχει Υπουργείο Εξωτερικών αφού με την Τουρκία οι συζητήσεις γίνονται μυστικές με την Σουρανή και την Μπούρα ?
    8. Γιατί ανέχεται τον δήμαρχο Ιάσμου να επιβάλλει τις απόψεις του Τούρκου στην Ελλάδα ?
    9. Γιατί οι κάτοικοι της πολυκατοικίας που ανήκει στην Ν.Δ δεν κάνουν απολύτως τίποτε προκειμένου να σώσουν την χώρα και τον λαό της από την Λαίλαπα – από την πανδημία – από την Αλητεία της ιεράς Οικογένειας – από την Υποκρισία και το ψέμα που κυριαρχεί στην Πολιτική ζωή του Τόπου ?
    Εν κατακλείδει όλοι όσοι κατοικούν στην Δεξιά Πολυκατοικία και ανέχονται αυτή την επέσχυντη συμπεριφορά του κυρίου ” ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ” καθώς και ολοκλήρου της ” ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” δεν είναι απλώς συνυπεύθυνοι αλλά θα πρέπει να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη ” ΓΙΑ ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ” .

  3. Γιατί-γιατί-γιατί ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται ότι θέλει να βοηθήσει την σημερινή κυβέρνηση θεωρώντας της ως καταλύτη σταθερότητας.
    Καταλύτης σταθερότητας σημαίνει να χρεώνουμε λαούς, να προκαλούμε εμπόλεμες συρράξεις, να διατηρούμε διαρκώς ανασφάλεια σε ότι έχει να κάνει με την ειρήνη, να πουλάμε όπλα, εξοπλιστικά συστήματα, σύγχρονα βεβαίως παντός καιρού.
    Όταν αυτό αποτελέσει σκέψη κρίσης και καθαρή αντίληψη σε κάθε αφελή ψηφοφόρο υπάρχει μέλλον.
    Ετοιμάζουν φυσικά με απόλυτα στοχευμένα προγραμματισμό το πως θα επιβάλλονται στο μέλλον,
    η υπόθεση Ουκρανία δεν επιφέρει επιτυχείς στόχους.
    Παραμένουν σε εξέλιξη και τα θέματα Κύπρος, Σερβία-Κόσσοβο.
    Η Ελλάδα μας τελευταίο οχυρό, προπύργιο και φυσικά τα όρια της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Εάν τα βρούμε με την Τουρκία τι λόγο θα έχουν οι βάσεις στη Σούδα στην Αλεξανδρούπολη?
    Εάν χάσουμε και ένα μικρό νησάκι ε δεν έγινε και κάτι στα τόσα συμφέροντα των συμμάχων μας!!!
    Και να που η Αγγλία και Η.Π.Α. κόπτονται για την Ανατολική Μεσόγειο.
    Και να που οι καιροί επιβάλλουν αλλαγή πλεύσης.
    Και να που ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται……….
    Στους πόσους γύρους είμαστε σήμερα?
    …………………………………………………………………………………………………..
    Πολιτική Τετάρτη 04/01/2023 – 03:59
    Βασικό σενάριο εκλογές στην Ελλάδα 9 Απριλίου, εναλλακτικό στις 21 Μαΐου 2023 – Οι περιοδείες και τα ψηφοδέλτια που αργούν εκλογές Ελλάδα Κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ -Εθνικό κόμμα Έλληνεςtags :
    Βασικό σενάριο εκλογές στην Ελλάδα 9 Απριλίου, εναλλακτικό στις 21 Μαΐου 2023 – Οι περιοδείες και τα ψηφοδέλτια που αργούν
    Ευνοεί η Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου την μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων
    Mε βασικό σενάριο την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2023 προχωράει το Μέγαρο Μαξίμου και με εναλλακτικό σενάριο, εάν και εφόσον δεν καταστεί εφικτό το πρώτο, στις 21 Μαΐου.
    Οι συσκέψεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από σήμερα Τετάρτη 4/1 θα καταδείξουν ποιο από τα δύο σενάρια θα ισχύσει.
    Ευνοεί η Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου την μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων
    Αυτό που θέλει να πετύχει ο Πρωθυπουργός είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην πρώτη κάλπη καθώς αυτή είναι που θα δείξει τη δυναμική του πρώτου κόμματος.
    Η ΝΔ θέλει να πετύχει μία καθαρή νίκη με διαφορά από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και να έχει πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό γύρω στο 34%, που θα δώσει μετά έναν άλλο αέρα.
    Η στρατηγική της πρώτης Κυριακής θα πρέπει να συνδυαστεί με την ευκολότερη μετακίνηση των ψηφοφόρων.
    Η Κυριακή των Βαΐων είναι μία από αυτές τις μέρες που βοηθάει καθώς πολλοί παίρνουν άδεια από τις δουλειές τους για να περάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, άρα στο τόπο που ψηφίζουν.
    Οι παράγοντες που θα δείξουν εκλογές τον Μάιο…
    Από την άλλη, για να προκύψει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση τέλη Μαΐου θα πρέπει να συντρέχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι.
    Για παράδειγμα, οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να ξεκινήσει πρώτα η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα φοβούμενος μήπως η Άγκυρα και ο Erdogan εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας μέσω υπηρεσιακής κυβέρνησης και δημιουργήσει κάποιο σοβαρό επεισόδιο.
    Για παράδειγμα, να έχουμε περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοιού – τα οποία φαίνονται να συζητούνται έντονα στην Ευρώπη.
    Όπως, επίσης, είναι η αίσθηση ότι χειμώνα ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε άρα τις άσχημες κακοκαιρίες θα τις συναντήσουμε μπροστά μας ακόμα και τους μήνες της άνοιξης. Αν έχουμε, μάλιστα, το μίγμα των δυο παραπάνω συνθηκών τότε θα προτιμηθεί μία εκλογική αναμέτρηση πολύ κοντά στο καλοκαίρι.
    Αργούν ακόμα τα ψηφοδέλτια…
    Οι πρώτες εκτιμήσεις, παράλληλα, δείχνουν ότι το κομματικό επιτελείο μαζί με το Μαξίμου δεν είναι κοντά σε ανακοινώσεις.
    Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι λίστες των υποψηφίων…
    Όπως, μάθαμε, αυτό μπορεί να αργήσει καθώς υπάρχουν πολλά ονόματα και κανείς στη ΝΔ δεν θέλει να τη πατήσει όπως με την υπόθεση Πάτση.
    Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει συναντηση Μαρινάκη-Νέζη μαζί με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να γίνει ένα πρώτο φιλτράρισμα. Πάντως, η καθυστέρηση σε αυτό το πεδίο σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα έχουν πολύ μικρό χρόνο για να πολιτευτούν, κάτι που δίνει αβαντάζ στους ήδη βουλευτές…
    Περιοδείες σε Κομοτηνή, Εύβοια και 30 νομοσχέδια
    Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και πάλι οι περιοδείες του Πρωθυπουργού.
    Όπως μάθαμε, ο Πρωθυπουργός θέλει να ανέβει βόρεια και ετοιμάζεται μία περιοδεία για το νομό Κομοτηνής ενώ ο γενικός γραμματέας Π.Μαρινάκης θα ταξιδέψει την άλλη εβδομάδα στην Εύβοια.
    Στόχος, παραμένει να υπάρξει μία περιοδεία σε κάθε νομό με επαφές με αυτοδιοικητικούς ακόμα και αν ανήκουν σε άλλο κόμμα…
    Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να σπεύσουν με τις νομοθετικές υποχρεώσεις τους μιας και όπως σχεδιάζεται θα κατατεθούν μέχρι το τέλος της θητείας τουλάχιστον 30 νομοσχέδια.
    Επικοινωνιακό το όφελος από την επενδυτική βαθμίδα
    Στην κυβέρνηση, παράλληλα, θέλουν να διαβλέψουν εάν μπορεί να προκύψει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τετράμηνο του 2023.
    Εαν προκύψει κάτι τέτοιο, τότε το επικοινωνιακό, κυρίως, όφελος θα είναι σημαντικό για να αναδείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το δρόμο για την κανονικότητα.
    Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική αστάθεια μεταξύ την πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
    Πάντως, όποια ερμηνεία και να επιλέξει κάποιος, ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται ότι θέλει να βοηθήσει την σημερινή κυβέρνηση θεωρώντας της ως καταλύτη σταθερότητας.
    Μαξιμιλιανός
    http://www.bankingnews.gr
    …………………………………………………………………………………………

  4. @ Άποψη

    Καλό θα ήταν να δίνεις τον σύνδεσμο (ελληνιστί λινκ) και τον τίτλο τού άρθρου. Μην κάνεις ολόκληρα τα άρθρα αντιγραφή/επικόλληση. Εκτός αυτού, το σχόλιό σου είναι εκτός θέματος.

    ___________________________________________________________

    Ο Παύλος Αποστολίδης δεν είναι τού ΕΛΙΑΜΕΠ, ή λάθος κάνω;

  5. Προφανεστατα παιζεται βρωμικο παιχνιδι απο κυβερνητικους παραγοντες με τους κολλητους σε αυτους τουρκους ,ξεχνατε επισκεψεις και πεσκεσια σε διαφορες τελετες στην τουρκια με καλεσμενους της κυβερνητικης παραταξης πχ αδελφη Π/Θ απο Ερδογαν κ.α : γιατι λοιπον τωρα που πλησιαζουν εκλογες και στις δυο χωρες να μην παιξουν το παιχνιδι του εκφοβισμου προς οφελος του νυν Π/θ τρομοκρατωντας τον ελληνικο λαο για να κατσει σταυγα του και να μην αλλαξει κυβερνηση γιατι ο σημερινος χειριζεται καλυτερα την εξωτερικη πολιτικη εχοντας και οι ιδιοι οφελος για τον ιδιο λογο.Απ οτι θυμαμαι επι Συριζα εκαναν ΜΠΙΛΜΕΜ αν θυμαστε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντώνη, εσύ δολοφόνησες τον χαρακτήρα σου!

Γελάνε και οι πέτρες! Μας είπε ο κύριος Σαμαράς (στην πρώτη του ομιλία κατόπιν της διαγραφής του) ότι μητσοτακικά...

«Parole, parole, parole»…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -μετά την αποτυχημένη αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου- έχει πλέον λίγες...

Από την παράταξη θα έρθει η λύση, αρκεί να μην αργήσει

Τις τελευταίες εβδομάδες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν πήγαινε στο γραφείο του. «Έκανε μούτρα» στον κύριο...

Μια «σελέμπριτι» σε αποστολή στην Αθήνα

Ήταν στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, αυτής του 2020, που η Κίμπερλι Γκιλφόιλ αναδείχθηκε σε ένα...