Μόνο… μυστική δε μπορεί να χαρακτηριστεί μια συνάντηση, η οποία γίνεται γνωστή και δημοσιεύεται σε άκρως φιλοκυβερνητική εφημερίδα αμέσως μετά. Ανεξαρτήτως αυτού, εύλογα αιωρείται το ερώτημα: Ήξερε για τη συνάντηση της διπλωμάτη του Κ.Μητσοτάκη με το «δεξί χέρι» του Ερντογάν ο Νίκος Δένδιας; Όπως και να’ χει, στο Αιγαίο εκδηλώθηκαν μαζικές τουρκικές προκλήσεις
Για τη «μυστική» συνάντηση της πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με το χαρακτηριζόμενο ως «δεξί χέρι» του Ερντογάν, στενό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, το καλοκαίρι του 2020, όταν είχε ανεβεί αρκετά το θερμόμετρο στα ελληνο-τουρκικά, επανειλημμένως είχε αναφερθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν ο… τελευταίος που το έμαθε.
Πέραν κάποιων διαρροών από το υπουργείο Εξωτερικών, του τύπου «ναι μεν, αλλά», ουδέποτε διαψεύσθηκε η πλειάδα δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία το μέγαρο Μαξίμου «ασκεί» εξωτερική πολιτική ερήμην του «επικεφαλής» της ελληνικής Διπλωματίας.
Για το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, φέτος τον Μάρτιο, ως γνωστόν ο Ν.Δένδιας περιορίστηκε να πει, δημόσια, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τον Σεπτέμβριο του 2022: «Δε μπορώ να ιχνηλατήσω τι έγινε στον Βόσπορο. Εμένα μου μεταφέρθηκε ως θετική συνάντηση».
Άγνωστο παραμένει εάν η συνάντηση ήταν εν γνώσει του υπουργού Εξωτερικών προτού γίνει, καθώς και η ατζέντα της (αν ποτέ υπήρξε από ελληνικής πλευράς). Πάντως, όταν είχε ρωτηθεί για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο, είχε πει ότι ο ίδιος ήταν υπέρ. Και πρόσθετε: «Η εικόνα που έλαβα (!), ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, αλλά το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια διαρκής επιδείνωση στα ελληνο-τουρκικά.
Εάν ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του δε δίνουν λογαριασμό στο υπουργείο Εξωτερικών για το τι κάνουν, υπάρχει μείζον θέμα. Εάν, από την άλλη, ο Ν.Δένδιας είναι γνώστης αυτών των «μυστικών» επαφών, σιωπά επιτήδεια, και απλά οι δυο τους έχουν μοιράσει τους ρόλους, με τον Κ.Μητσοτάκη στον ρόλο του «καλού» και τον Ν.Δένδια στον ρόλο του «κακού», υπάρχει εξίσου μείζον πρόβλημα.
Υπό γερμανική «διαιτησία»
Τώρα, στις Βρυξέλλες συναντήθηκε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κ.Μητσοτάκη, Άννα Μπούρα, με τον Ιμπραήμ Καλίν, υπό τη «διαιτησία» του Γενς Πλέντερ διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελαρίου.
Υπό γερμανική «διαιτησία» είχε γίνει και η «μυστική» συνάντηση το καλοκαίρι του 2020. Ως γνωστόν, η διαχρονική στάση του Βερολίνου είναι (κόψτε τον λαιμό σας) και «βρείτε τα»!
Λίγες ημέρες μετά, η τελευταία -κατά τα λοιπά, «μυστική»- συνάντηση δημοσιοποιήθηκε σε άκρως φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Η εφημερίδα που σε άλλες περιπτώσεις (όπως π.χ. στα εξοπλιστικά), υψώνει κολοκοτρωνέϊκες παντιέρες, τώρα περιορίστηκε σε έναν «στεγνό» ειδησεογραφικό σχολιασμό ότι γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, ειδικά μετά τις επιθετικές τουρκικές κορώνες περί πυραύλων που μπορεί να πλήξουν την Αθήνα (!).
«Παραβίασαν» τη συνάντηση
Δεν πέρασαν παρά μερικές ημέρες και χθες εκδηλώθηκε μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο από μαχητικά F-16 και drones, σπάζοντας τα… κοντέρ (102 παραβιάσεις, 43 από μαχητικά, 59 από UAV). Άκρως ανησυχητικό είναι ότι σημειώθηκαν και 20 αερομαχίες («εμπλοκές», όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός.
Τις προηγούμενες ημέρες, επίσης είχαν σημειωθεί μικροεπεισόδια στο Αιγαίο, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι οι Έλληνες… παρενοχλούσαν άσκησή της, η οποία μάλιστα, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, που διαψεύδει η ελληνική πλευρά, γινόταν υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα.
Σήμερα, τα πράγματα ήταν «ήρεμα», αφού έγιναν μόνο (!) 52 παραβιάσεις από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).
Εάν, πάντως, αυτά είναι τα αποτελέσματα των «μυστικών» συναντήσεων της εκπροσώπου του Έλληνα πρωθυπουργού με αυτόν του Τούρκου προέδρου, και έτσι εννοεί την εκτόνωση της έντασης το μέγαρο Μαξίμου, καλύτερα είναι να επανεξετάσει τις πρακτικές του.
Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι ο Ι.Καλίν έχει χειριστεί όλα τα μεγάλα και δύσκολα διπλωματικά μέτωπα της Τουρκίας και έχει τη φήμη αρκετά ικανού παίκτη. Σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου, όπως όλα δείχνουν, τα… παιδία παίζει.
Αλήθεια, τι μπορεί να συζητούν στα κρυφά ; Ποιες ήταν και οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την κρυφή (κατά μόνας) συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη ;
Ως φαίνεται, τα δυο κράτη είναι ιδιοκτησία των δυο ηγετών που τα κυβερνούν.
Όπως φαίνεται παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι με θέμα την εξωτερική πολιτική έτσι ώστε ο λαός να διατηρεί σχετική ανησυχία και η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της.
Πέρα βεβαίως από αυτό υπάρχει και το εξαιρετικά απρόοπτο, που την απόλυτη βεβαιότητα πιθανότητα να την μετατρέψει σε εξέλιξη γεγονότων.
Και τέλος η ΝΔ ως δομή κομματική βιώνει εσωτερικούς τριγμούς που δεν βγαίνουν προς τα έξω.
Αποτελεί γεγονός πως τα μέτωπα στο εσωτερικό με κάθε επόμενη κίνηση καταγράφουν σφυγμομετρήσεις πως βαραίνει η πλειοψηφία.
Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη εκλογική τροχιά, θέμα χρόνου να κάνουν αναρτήσεις τα ψηφοδέλτια.
Πάντως η πολιτική εικόνα στα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει σε υψηλό τόνο, η Αλβανία δεν διακόπτει τους δεσμούς της με την Τουρκία, η Σερβία δεν διακόπτει τους δεσμούς της με την Ρωσία.
Το Κόσσοβο αποτελεί διακαεί πόθο του ΝΑΤΟ και της Αμερικής χωρίς εξαίρεση της Γερμανίας.
Η Ελλάδα τα συμπεράσματα μόνο ανησυχία δύναται να προκαλέσουν.
Δεν είθισται να ενημερώνουν τον σιορ-Νικολάκη, ο οποίος, αν είχε ίχνος φιλότιμου, θα είχε προ πολλού παραιτηθεί, για λόγους αξιοπρεπείας. Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος;
Όλοι ξέρουν εκτός από τους ιδιοκτήτες δηλαδή εμάς τους Έλληνες