Κινούμενη άμμος το σκάνδαλο των υποκλοπών – Σενάρια διαδοχής και πρόωρων εκλογών 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη  

Σε κινούμενη άμμο έχει εξελιχθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το ερώτημα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι «πόσο θα αντέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν στην πτώση του θα συμπαρασύρει τη ΝΔ». 

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το αποψιλωμένο επιτελικό κέντρο του Μαξίμου έχουν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων, παρακολουθούν με αγωνία τις αποκαλύψεις και αναζητούν παράθυρο εκλογών. Με το ισχυρό ακόμη δίκτυο προστασίας στα ΜΜΕ -αν και είναι αισθητοί οι κραδασμοί από τη μετακίνηση του συγκροτήματος Μαρινάκη-, αφενός υποβαθμίζουν το μείζον θέμα -που σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ρίξει την κυβέρνηση- και αφετέρου επιχειρούν να διαμορφώσουν θετική ατζέντα προβάλλοντας τις πάσης φύσεως παροχές που έχουν προεκλογική χροιά. Προς το παρόν οι απόπειρες αποπροσανατολισμού πέφτουν στο κενό καθώς οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε Το Βήμα και το Documento και λίγο νωρίτερα το Inside Story, δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν τη διασύνδεση των υποκλοπών μέσω Predator με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Επιπλέον οι εφημερίδες παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι το Predator αγοράστηκε με χρήματα της ΕΥΠ, τοποθετήθηκε σε χώρους της Υπηρεσίας Πληροφοριών και το λειτουργούσαν άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η άμυνα της κυβέρνησης «το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, όποιος έχει στοιχεία να τα προσκομίσει», είναι κυριολεκτικά προφάσεις εν αμαρτίαις. 

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει παρουσιάσει επαρκή στοιχεία ότι οι επιχειρηματίες που έφεραν το Predator στη χώρα συνδέονταν με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και οι νόμιμες επισυνδέσεις με τις παράνομες υποκλοπές ενορχηστρώνονταν από το ίδιο πολιτικό κέντρο. Φυσικά όχι για να λόγους εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά για πολιτική και επιχειρηματική εκμετάλλευση. Μέχρι στιγμής οι αποκαλύψεις φθάνουν στον Γρηγόρη Δημητριάδη. Ωστόσο δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας και σίγουρα όχι πολιτικός ακόμη και της ΝΔ που να στοιχηματίσει ότι η όλη υπόθεση δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Το εάν θα φθάσουν οι αποκαλύψεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαρτάται εν πολλοίς από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος όμως ως απλός ιδιώτης δεν έχει καμία προστασία. Το ρήγμα στην οικογένεια μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Γρηγόρη Δημητριάδη και του τελευταίου με τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι δεδομένο. Όπως είναι πλέον αγεφύρωτο και το χάσμα με τον επιχειρηματία, άλλοτε βασικό υποστηρικτή της οικογένειας. 

Διεργασίες  στο προσκήνιο και παρασκήνιο 

Επιφανειακά η ΝΔ είναι μουδιασμένη και περιμένει και εκείνη «τι άλλο θα προκύψει», όπως λένε μεταξύ τους οι βουλευτές. Στο παρασκήνιο όμως βράζει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην πλειονότητά τους οι γαλάζιοι βουλευτές εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι, και κυρίως χωρίς καμία διάθεση να εκτεθούν υποστηρίζοντας το σύστημα Μαξίμου το οποίο θεωρούν σε κάθε περίπτωση υπεύθυνο από πολιτική άποψη για τις νόμιμες και παράνομες παρακολουθήσεις. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον χρόνο των εκλογών και την επόμενη ημέρα… Οι περισσότεροι -φυσικά πλην παλαιών και νέων μητσοτακικών-, θα ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείπει την πρωθυπουργία για να οδηγήσει άλλος το κόμμα στις εκλογές και να μη συμπαρασύρει την παράταξη στην πτώση του. Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει απορρίψει. Άρα αν δεν προκύψει ακράδαντο στοιχείο ενοχής του ή του ανεψιού του θα μείνει μέχρι το τέλος. Ελπίζει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.  Κάπου εδώ στην εξίσωση μπαίνει ο Νίκος Δένδιας. Από το  ξέσπασμα του σκανδάλου, τον Αύγουστο, το όνομα του υπουργού ακούγεται σε σενάρια διαδοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών που ξέρει ότι ήταν θύμα παρακολούθησης δεν κατέφυγε στις δικαστικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Από το περιβάλλον του διέρρευσαν ότι συζήτησε μόνο θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και διέψευσαν τις πληροφορίες περί παραίτησής του. Το ότι δε συζήτησαν καθόλου το θέμα των υποκλοπών όμως δύσκολα γίνεται πιστευτό. Το σενάριο πάντως επιμένει: ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε  περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία να είναι εκείνος που θα προταθεί για πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς μάλιστα θεωρεί ότι έχει την αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη που κάνει τις δικές της κινήσεις ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Δε μπορεί να αναλάβει την ηγεσία σε αλλαγή εν κινήσει αφού δεν είναι καν υπουργός. Αλλά από την άλλη, έχει μείνει εκτός κυβέρνησης, έχει πάρει καίριες αποστάσεις από το σύστημα Μητσοτάκη χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις της με το κόμμα. Έχει φιλοτεχνήσει το προφίλ για τη διαδοχή (κάτι που δεν έχει κάνει ο Νίκος Δένδιας που είναι ταυτισμένος με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη), και διαθέτει πάντα ισχυρή πολιτική και μιντιακή στήριξη. Στο παρασκήνιο όμως ήδη κάποιοι ρίχνουν το όνομα της Νίκης Κεραμέως, ακόμη και για διαδοχή εν κινήσει. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε  και το όνομα του Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά αποσύρθηκε γρήγορα και ακολούθησε η τάυτισή του με τον πρωθυπουργό. 

Στο βάθος περιμένει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση, θα μιλήσει όμως δημοσίως στις 7 Δεκεμβρίου, επίσημη πρώτη του φερώνυμου Ιδρύματός του. Ο πρώην πρωθυπουργός δε μπορεί να αποφύγει το κρίσιμο θέμα, άλλωστε όταν ανακοίνωσε την ημερομηνία της έναρξης του Ιδρύματος ήταν εν μέσω του δεύτερου κύματος των αποκαλύψεων. Αν ήθελε να το αποφύγει απλώς θα περίμενε καλύτερη συγκυρία. Δε δείχνει διατεθειμένος να το αποφύγει. Αντίθετα θα τοποθετηθεί και μόνο με έναν τρόπο μπορεί να το κάνει.

Το σενάριο της αλλαγής πρωθυπουργού -όπως έγινε πχ με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011-, σκοντάφτει στην κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δίχως τη δική του συναίνεση, πέραν των ζυμώσεων και μίας συμφωνίας στο παρασκήνιο, μπορεί να προέλθει μόνο από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ. Είναι οι μόνοι που έχουν τα ερείσματα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα και το πολιτικό και ηθικό ανάστημα για να το πράξουν ίσως μάλιστα μόνο σε συνεργασία. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε εγκαίρως από τα μέσα Αυγούστου σε μία προσπάθεια να σώσει την τιμή της παράταξης και χθες με την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη υπενθύμισε την αρχική του τοποθέτηση που ήταν κατά του πρωθυπουργού. Το αν ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ έχουν μεσολαβήσει πολύ περισσότερα και σημαντικά στοιχεία ενοχής, δώσει τη χαριστική βολή της αποσταθεροποίησης του συστήματος Μητσοτάκη, μένει να αποδειχθεί. Αν εν τω μεταξύ δεν έχουν προκύψει άλλες εξελίξεις.

  1. Δεν θα κουνηθεί κανείς. Με τις υποκλοπές τρέμουν μην βγουν τα άπλυτα τα τους στην φόρα. Αν τις έχει κάνει ο Άριστος ξέρει τα πάντα. Ακόμα και αν δεν τις έχει κάνει αυτός πως οι βουλευτές θα είναι σίγουροι ότι δεν τις έχει κάνει? Τουμπεκί με παλαμάκια όπως επί Στάλιν που τον χειροκροτούσαν μισή ώρα γιατί κανείς δεν είχε το κουράγιο να σταματήσει πρώτος.Τουμπεκι με παλαμάκια μπροστά του και ψου ψου ψου στα μουλωχτα με τους Γκρουεζες στην επαρχία. Το χρήμα να πέφτει και ότι αρπάξει ο φωλος μας.

  2. Το σαββατοκυρικο που περασε συγκλονισμενοι μαθαμε οτι με τη χρηση του pretador ο Μητσοτακης κερδισε τον Μειμερακη φωτογραφισε τον Τσιπρα στο κοτερο μετα τη τραγωδια στο Ματι,εσωσε τα παιδια του Πιερακακη απο τη φωτια στο Ματι.Και στη συνεχεια οι μεγιστοι Αντωναρος Κυρτσος και το κακο συναπαντημα προβλεψαν τη πτωση Μητσοτακη με πρωτη δελφινο την κ. Κεφαλογιαννη βαζοντας και λιγο Καραμανλη στην εξισωση..Περισσοτερη βλακεια πεθαινεις..Λιγη υπομονη μεχρι τις εκλογες και λιγοτερη εμπαθεια..

  3. Το πολύ πολύ να γίνει διαγραφή τους όπως με τον Σημίτη το 2008 ή να γίνουν Λαφαζάνηδες του 2015.
    Και να χαρίσουν έτσι το κόμμα στον Κυριάκο. Αλλά δεν πρόκειται.

    Το ουσιαστικό δεν είναι εκεί. Βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχει κάποιος δελφίνος που να κατεβάζει πολιτική πρόταση. Και χωρίς αυτό κάθε κίνηση θα ήταν βυζαντινισμός.
    Οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν φυσικά τη θητεία τους αλλά του μεν ΚΚ Β’ την κατήργησε ο ίδιος με τη παράδοση της εξουσίας στον ΓΑΠ, ο δε Σαμαράς αποδοκιμάστηκε από το λαό που δεν δείχνει κανένα σημάδι για δεύτερη ευκαιρία. Λάθος του μεν αλλά έτσι είναι.
    Και μένουν Δένδιας και Κεφαλογιάννη. Που λένε το απολύτως τίποτα.

  4. Καταρχήν η τετραετία έχει τελειώσει τι σενάρια πρόωρων εκλογών και αντικατάστασης και πράσινα άλογα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών θα δρομολογηθούν ή όχι τα σενάρια διαδοχής στη ΝΔ, αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι υπάρχει συνεχή φθορά της ΝΔ και έχει αρχίσει να διαφαίνεται η πιθανότητα ήττας

  5. @ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    Πράγματι υπομονή και θα δούμε ποιά “βλακεία” και ποιά θρασσύτητα και κοινωνική αναλγησία θα ηττηθεί στις εκλογές. Σαν δεν ντρέπεστε όλοι εσείς που επικροτείτε τα καμώματα του χειρότερου και πιο ολέθριου πρωθυπουργού της μεταπολίτευσης..

  6. Το πολιτικό σύστημα φροντίζει την αυτοσυντήρηση του, όντως οι υποκλοπές αφαιρούν από την δημοκρατία. Όμως, η αφαίρεση της ελευθερίας των πολιτών και η εξαφάνιση της ευημερίας μας δεν προβλημάτισε κανέναν. Μας τάισαν τερατουργήματα από καταστροφή του πλανήτη, έως το αφήγημα του πολέμου με τον Πούτιν για να κλέψουν την ευημερία μας. Η δε ελευθερια και η δημοκρατία πληγώθηκαν από την μονόπλευρη και εσφαλμένη διαχείρηση του Covid(οι νεκροί φωνάζουν). Όλοι έκριναν και οι πολίτες θεωρήσαμε φυσικό πως πρέπει να μας κυβερνά ο φόβος, η υποταγή και η προπαγάνδα. Οι πολιτικοί όμως πάσχουν, δεν φροντίζουν το λαό, αλλά μόνο τον εαυτό τους. Οπότε και η πολιτική τους δεν εξυπηρετεί την πατρίδα, την ελευθερια και την προκοπή των Ελλήνων επειδή έχει δε ως μοναδικό αξιακό σύστημα την διασφάλιση και την αναπαραγωγή μόνο των ωφελημάτων της δικής τους τάξης . Νόμιμος λοιπόν και ηθικός ο βουλευτής με τις εισπρακτικές εταιρίες και τον δανεισμό στυλ Κοσκωτά που έτυχε η εταιρία του, νομιμότητος ο υπουργός υγείας με τον νόμο του που επιβάλει τις υποχρεωτικότητες, τον οποίο θα ντρεπόταν να προτείνει και να εφαρμόσει ακόμη και ο Μέγκελε.

  7. Να περάσει ο επόμενος και σίγουρα δεν θα είναι ο Τσίπρας. Όποιος ανεβαίνει στον θρόνο μετά χάνεται. Είναι η ώρα του λογαριασμού για δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Οι αγορές πρέπει να εισπράξουν. Ο επόμενος για αυτό θα ανέβει.

  8. Και με τα παραμύθια της θείας Ολγας μια χαρά θα κυλήσει ο χρόνος μέχρι τις εκλογές.
    Για τον κούλη.

    Και άντε η θεία Ολγα να μη έχει το γνώθη σαυτόν και να ελπίζει στα θαύματα, εξ άλλου μπορεί να το είδε στη φανουρόπιτα ότι θα γίνει πρωθυπουργός, οι άλλοι? Αυτοί που τη θέλουν αντίβαρο στον κούλη?
    Είναι τόσο απεγνωσμένοι ή τόσο αδέξιοι?

    Παιδιά για να αλλάξει η κυβέρνηση χρειάζεται σοβαρή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ…
    Με φανουρόπιτες και μυθιστορήματα του Ζεράρ ντε Βιλιέ που καταλήγουν στον Σεφερλή δεν αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

  9. Μεγαλυτερα οργια απο εσας τους ΝΔκρατες δεν υπαρχουν. Τον Σαμαρα του πετουσατε πετρες οταν εριξε τον Μητσοτακη. Μετα τον κανατε προεδρο της ΝΔ.. Αντε τωρα βγαλε ακρη απο αυτους. Ο Αδωνις ελεγε η ΝΔ ειναι κλεφτες. Μετα τον πηρατε στη ΝΔ. Ποσο νουμερα πρεπει να ειστε;

  10. Αλήθεια τις δημοσκοπήσεις ο θεοδωρικάκος τις προσφέρει στον κούλη αντί ψυχοφαρμάκων; Για την τελευταία δημοσκόπηση της άλκο αυτά ακριβώς θα είναι τα νούμερα των επερχόμενων εκλογών μόνο που η σειρά των κομμάτων θα είναι διαφορετική.

  11. «Κι ακούσαμε κι αυτό, αν είναι ποτέ δυνατόν, η ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ και όλα αυτά, να υπάγονται στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αυτό λέγεται συγκέντρωση εξουσίας πέραν εκείνων που σου επιτρέπει μια Δημοκρατία, κ. Τσίπρα. Αυτά να τα ξεχάσεις. Δεν πρόκειται ποτέ να σου επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο! Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες, κ. Τσίπρα. Αυτά είναι για τη Βόρεια Κορέα, κ. Τσίπρα»

    Αυτά έλεγε ο… ‘μάγκας’ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στον Τσίπρα στον ενικό (!) τον Γενάρη του 2015, αμέσως πριν τις εκλογές.

    Τελικά ήταν ο ίδιος κι όχι ο Τσίπρας που μια χαρά συναίνεσε στην υπαγωγή της ΕΥΠ στον Μητσοτάκη και μια χαρά ψήφισε τον νόμο που διευκόλυνε την τοποθέτηση του Κοντολέοντα κάνοντας την χώρα του Βόρεια Κορέα!

    Έκτοτε παραμένει άφωνος μπροστά στον εξευτελισμό του πολιτεύματος και την διακόρευση της πατρίδας.Μιας πατρίδας που έχει καπηλευτεί ψηφοθηρικα επί δεκαετίες.

  12. Έχετε περπατήσει στο κέντρο της πόλης Αθήνας?
    Έχετε προσωπική εικόνα πως έχουν σήμερα τα πραγματικά γεγονότα?
    Έχετε καταγράψει τα λουκέτα?
    Τα ερειπωμένα κτίρια?
    Τα είδη που εμπορεύονται στα καταστήματα?
    Την κίνηση των ανθρώπων στην αγορά?
    Έχετε εικόνα πόσα καταστήματα έχουν κλείσει σε είδη διατροφής μέσα στην
    Βαρβάκειο αγορά?
    Εάν αυτή είναι μια άλλη Ελλάδα διαφορετική ως προς την ευημερία
    βεβαίως ο πρωθυπουργός μας με απόλυτη επιτυχία στο έργο του.
    Το ερώτημα επίκαιρο, ποια επόμενη κυβέρνηση δύναται να δώσει ζωή,
    να αντιμετωπίσει όλο αυτό το χάος που βρισκόμαστε στο σήμερα?
    Καταδικάσαμε τις επόμενες γενιές στην μιζέρια και την αθλιότητα.
    Ίσως επειδή πιστέψεμε ότι βαδίζουμε σε καλύτερα χρόνια.
    Από που θα έρθουν οι πόροι, δηλαδή τα χρήματα?
    Μήπως και μας διαφεύγει η πραγματική εικόνα πόσο διαφορετικά παραμένουν
    τα πράγματα σε εξωγενείς παράγοντες?
    Έχουμε πράγματι αντιληφθεί ως κοινωνίες του δυτικού κόσμου αυτό
    που βιώνουμε και τι μας περιμένει επόμενες μέρες?
    Δεν με απατά η μνήμη μου, 50 ολόκληρα χρόνια βιώνω μέσα σε αυτό το κέντρο,
    αυτής της ίδιας πόλης.
    Η θλίψη δεν έχει μέγεθος, δεν έχει τρόπο γραφής, δεν αποτυπώνεται δυνατά
    στα λόγια.
    Η πραγματικότητα βιώνεται με μία επίσκεψη και όσα βλέπουν τα μάτια.
    <>
    Βεβαίως και Ναι, να συμπληρώσω, ότι η ιστορία γράφεται κάθε 50 έως 70 χρόνια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...