Άρθρο – βόμβα της New York Post για τις κυρώσεις που εξελίσσονται σε παγκόσμιο σκάνδαλο

Οι κυρώσεις καταστρέφουν τη Δύση, ενώ απογειώνουν την οικονομία της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας!

Σε παγκόσμιο σκάνδαλο φαίνεται ότι εξελίσσονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επέβαλαν συγκεκριμένα λόμπι της Δύσης, τα οποία και επωφελούνται από αυτές αποκομίζοντας δισεκατομμύρια.

Το άρθρο της New York Post είναι ενδεικτικό για την αυτοκτονική πολιτική που όχι μόνο δεν πλήττει τον Πούτιν, αλλά αντίθετα καταστρέφει τις δυτικές οικονομίες, απογειώνοντας παράλληλα την Κίνα και την Ινδία που εξασφαλίζοντας ενέργεια σε χαμηλές τιμές, αυξάνουν ραγδαία την ανταγωνιστικότητα τους.

Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα στην ανάλυση της που έχει προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ:

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, τα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ευρώπη, έσπευσαν να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο. Η δικαιολογία ήταν να τιμωρηθεί η Ρωσία για την εισβολή γκρεμίζοντας την οικονομία της. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε μάλιστα στη δημόσια δήλωση του, ότι ο στόχος ήταν «να μετατρέψουμε το ρούβλι σε συντρίμμια».

Οκτώ μήνες αργότερα, είναι σαφές ότι αυτό δεν λειτούργησε. Το ρούβλι δεν είναι «μπάζα» — στην πραγματικότητα, είναι ισχυρότερο από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο τον Φεβρουάριο, έχοντας αυξηθεί περίπου 23% έναντι του δολαρίου. Γιατί οι κυρώσεις απέτυχαν παταγωδώς;

Με απλά λόγια: Ο πόλεμος και οι ίδιες οι κυρώσεις έχουν αυξήσει δραστικά το ενεργειακό κόστος. Δεδομένου ότι η κύρια εξαγωγή της Ρωσίας είναι τα ενεργειακά προϊόντα, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία συσσωρεύει πλούτο. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας – το ποσό των χρημάτων που κερδίζει η Ρωσία από τους εμπορικούς της εταίρους – ήταν περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα είναι περίπου 198 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πολιτικές κυρώσεων έχουν δημιουργήσει μια περίεργη κατάσταση στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πληρώνουν περισσότερα στην αντλία, και οι Ρώσοι κάθονται σε έναν αυξανόμενο σωρό μετρητών.

Τον Φεβρουάριο, πολλοί υπέθεταν ότι αν σταματήσαμε να αγοράζουμε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, δεν θα υπήρχε κανένας άλλος να τα αγοράσει και η χώρα θα κατέρρεε. Χωρίς χρήματα στην τράπεζα, το Κρεμλίνο δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Αυτό όμως δεν συνέβη. Αντίθετα, άλλες χώρες, κυρίως η Κίνα και η Ινδία, έχουν προχωρήσει και αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν μπορείτε να έχετε απαγόρευση εξαγωγών χωρίς συνεργασία από τα περισσότερα έθνη.

Το ακόμα χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι αυτές οι χώρες λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με έκπτωση. Ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν μια περιουσία στην αντλία, και η Ευρώπη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να παγώσει αυτό το χειμώνα λόγω έλλειψης ενέργειας, οι σύμμαχοι της Ρωσίας καταναλώνουν φθηνή ρωσική ενέργεια.

Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν έχει νόημα. Οι κυρώσεις μας βλάπτουν και ωφελούν τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Απαιτείται μια νέα προσέγγιση. Δεδομένου ότι η Ρωσία επωφελείται σαφώς από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, το κλειδί είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτές τις τιμές. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται δύο βήματα.

Το πρώτο είναι αδιανόητο: Η Αμερική και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταργήσουν τις κυρώσεις για το πετρέλαιο. Αυτό θα επιτρέψει στο ρωσικό πετρέλαιο να ρέει ελεύθερα στις παγκόσμιες αγορές και θα μειώσει την τιμή.

Αυτό δεν σημαίνει τη διακοπή της χρήσης οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τραπεζικές κυρώσεις σε ολιγάρχες και να χρησιμοποιήσουμε άλλους μοχλούς για να τιμωρήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την παράνομη εισβολή του.

Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερική έχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας στον κόσμο. Απλώς πρέπει να τα εκμεταλλευτεί. Αντί να εξαντλήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να απελευθερώσει τον ενεργειακό τομέα και να του επιτρέψει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις όπου χρειάζεται.

Η τρέχουσα προσέγγιση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία έχει αποτύχει. Το ρούβλι είναι ισχυρότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο και το πολεμικό ήθος της Ρωσίας αυξάνεται λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι Αμερικανοί καταναλωτές υποφέρουν και οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν έναν άθλιο χειμώνα. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι και ας μειώσουμε αυτές τις τιμές της ενέργειας — με κάθε μέσο.

Πηγή: newsbreak.gr

 1. Μια σταγόνα στον ωκεανό.
  Τουλάχιστον με βήματα χελώνας κάποιες φωνές τολμούν να γράψουν αλήθειες.
  Εάν ποτέ η Δυτική Ευρώπη καταφέρει να ασχοληθεί χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς προστάτες
  με τα δικά της συμφέροντα , τότε η οικονομία της ουδεμία σύγκριση με αυτό που ζούμε
  μέχρι σήμερα.
  Μας θεώρησαν δεδομένους, μας ήθελαν εξαρτώμενους, ελεγχόμενους, εγκλωβισμένους
  σε ένα πληθωριστικό νόμισμα, έχει όνομα δολάριο.
  Ευτυχώς που ο κόσμος αλλάζει, επομένως και οι αγορές προσαρμόζονται σε ρυθμούς
  που ωφελούν τα κράτη.
  ΕΡΩΤΗΣΗ παρακαλώ.
  Η μεγάλη απόσταση μεταφοράς και διανομής ενέργειας, επιβαρύνει το κόστος στους καταναλωτές
  ΝΑΙ η ΟΧΙ ?
  Όταν αυτή η μεταφορά διανύει τον Ατλαντικό πόσο μπορεί να φθάσει επιζήμια?
  {{Αντίθετα, άλλες χώρες, κυρίως η Κίνα και η Ινδία, έχουν προχωρήσει και αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.}}
  Διαθέτουν ως χώρες κάτι το ιδιαίτερο, η πολύ απλά βλέπουν τα πράγματα από σκοπιά λογικής.

 2. Ανεβαίνουν δολάρια και ρούβλι, πέφτει όμως το ευρώ των νηπίων ηγετών, αυτών σαν τον δικό μας που λένε πως είναι σε πόλεμο με τον Πούτιν.
  Οι πολυεθνικές και οι πολεμικές βιομηχανίες αυξάνουν το τζίρο τους, η μεσαία τάξη χάνεται, ενώ οι υπάκουοι ευρωπαϊκοί λαοί πεινάνε και κρυώνουν.
  Οι ηγέτες μας, με πρώτον τον Μητσοτάκη, δεν φροντίζουν τα συμφέροντα του λαού που τους ψήφισε, εργάζονται για το βαθύ κράτος της παγκοσμιοποίησης.

 3. Αν και η τιμή στην αντλία είναι 2,5 $ το γαλόνι που είναι 25% ακριβότερο από πέρσι ένα 10% είναι ο πληθωρισμός. Στην πραγματικότητα δηλαδή έχουμε μια αύξηση 15% στις ΗΠΑ που δεν θα υπήρχε ούτε αυτή αν ο ΟΠΕΚ δεν αποφάσιζε να εκμεταλλευτεί την Ρωσική εισβολή και να μειώσει τη παραγωγή.
  Μένει να δούμε και πόσο μπορεί να αντέξει μετά την απόφαση των ΗΠΑ για νέα πώληση από τα στρατηγικά αποθέματα τους.

  Η Ευρώπη είναι που έχει το πρόβλημα και ιδίως η Γερμανία. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που η ίδια η ΕΕ έφτιαξε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της στα ενεργειακά και την ταυτόχρονη εξάρτησή της από το Ρωσικό ΦΑ.
  Ακόμη πιο προβληματικά ήταν τα QE της ΕΚΤ που τυπωνε χαρτάκια για να ξεπεραστεί η κρίση του 2008/η πανδημία/η εισβολή/η ανάπτυξη και όποια άλλη δικαιολογία μπορούσαν να σκεφτούν με αποτέλεσμα τη πτώση της αξίας του Ευρώ που είναι και ο πραγματικός λόγος για την ακρίβεια μια και όλοι οι παραγωγοί θέλουν πιο πολλά ευρωχαρτάκια για τα προιόντα τους.

  Στα ενεργειακά η ΕΕ και μετά την ήττα του Πούτιν δεν θα μπορέσει να γυρίσει σε business as usual.
  Μένει να εφαρμόσει άλλες πολιτικές πληρώνοντας το κόστος στο ενδιάμεσο.
  Και στα ενεργειακά και με την αυξηση των επιτοκίων.
  Ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επανεξοπλιστεί κάτι που είχε να κάνει από το 1989 με το τέλος του ΨΠ έχοντας ουσιαστικά καταργήσει της ΕΔ της, αφημένη στην ομπρέλα των ΗΠΑ.
  Ας πρόσεχε…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι συμφωνήθηκε στην Pyongyang;

Ήταν μια επίσκεψη με εκείνη την υπερβολή λόγων και εκδηλώσεων που εγγυάται μόνο ο γνήσιος κομμουνισμός: Κοντσέρτα, παρελάσεις, τυμπανοκρουσίες,...

Η πολυτελής πόρνη των πλουσίων…

Όλα βαίνουν καλώς, κυρίες και κύριοι! Δεν υπάρχει τίποτα να δείτε και να σχολιάσετε εδώ! Ο Τζο Μπάιντεν, που...

Ποιος θα ψηφίσει ποια στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου, οι 720 ευρωβουλευτές, εκ των οποίων πολλοί νεοεκλεγέντες, σε μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσουν να...

Δεν μπορεί οι Γάλλοι να πιάστηκαν τόσο κορόιδα!

Μα είναι τρομερό! Όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου και κανείς δεν αντιδρά στην αντιστροφή των καταστάσεων, της...