Στις εποχές των Πιούριφόϊ – Πρέσβη μου, ιδού ο στρατός σας!

Άντε, με το καλό, και στην κεντρική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, να βρίσκεται στην εξέδρα των «επισήμων», στην πρώτη γραμμή, ο (ελληνο)αμερικανός πρέσβης

Εποχές του αλήστου μνήμης πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά το ’50, Πιούριφοϊ, και των δουλικών συμπεριφορών των τότε ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των Αμερικανών, οπότε και η ατάκα προς Αμερικανό στρατηγό για τον ελληνικό Στρατό, «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας», θυμίζει η συμπεριφορά της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης προς άπαντες τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το είδαμε κι αυτό, λοιπόν. Τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, να στέκεται ως Έλληνας αξιωματούχος στην εξέδρα των επισήμων, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και μπροστά τους να παρελαύνουν αγήματα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θάσο με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση της νήσου. Κύριε πρέσβη μου, ιδού ο στρατός σας!

Εξ όσων ενθυμούμεθα, ακόμα και ο «διάδοχος» του Πιούριφοϊ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και νυν υφυπουργός για θέματα Ενέργειας στο State Department, Τζέφρι Πάιατ, απέφευγε τέτοιες κραυγαλέες εμφανίσεις.

Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, ο Τζωρτζ Τσούνης μπροστά του μοιάζει με… γατάκι. Ο προηγούμενος φημιζόταν για τις ευθείες παρεμβάσεις του στις πολιτικές και διπλωματικές υποθέσεις της χώρας μας.

Εδώ κατάφερε να κάνει άνω κάτω κοτζάμ Ρωσία στο Ουκρανικό και θα δίσταζε στην Ελλάδα; Κυνικό γεράκι της διπλωματίας που, μπροστά του, ο διάδοχός του, και κατά τα λοιπά συμπαθής στην εξωτερική εμφάνισή του, Τζωρτζ Τσούνης, μάλλον υπολείπεται θεαματικά σε διπλωματικές ικανότητες. Αν και φανταζόμαστε ότι το Νο2 της πρεσβείας «ρυθμίζει» τα πάντα.

Όπως και να’ χει, δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα να βρίσκεται ο Αμερικανός πρέσβης στο ίδιο βήμα με τον υπουργό Άμυνας, λες και ο Τ. Τσούνης επιθεωρεί τον… στρατό του. Ακόμα και αυτές οι… λεπτομέρειες αναδίδουν περισσότερο εικόνα αποικίας και απέραντης βάσης των ΗΠΑ, παρά σχέσεις στενής φιλίας. Και, ως γνωστόν, στις διεθνείς σχέσεις φιλίες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα.

Αλλά, φαίνεται ότι όλα αυτά για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν έχουν καμία σημασία. Με Αμερικάνο να εμφανιστεί μαζί, και ας είναι όπως να’ ναι! Και τι είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, κατά την ομιλία του; Ότι η παρουσία Τσούνη είναι μήνυμα προς την Τουρκία. Γι’ αυτό τον έβαλε στην εξέδρα; Μ’ αυτό το μυαλό να κοιμάται! Την επομένη, στην κεντρική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, να τον βάλουν και στην εξέδρα των επισήμων.

«Με την παρουσία του -ανέφερε- λάμπρυνε επιπλέον, επιπροσθέτως, τη σημερινή εορτή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ.Τζωρτζ Τσούνης. Ένας ελληνικής καταγωγής υψηλός αξιωματούχος ως εκπρόσωπος σήμερα, εδώ στη Θάσο, της αμερικανικής κυβερνήσεως σηματοδοτεί ένα μήνυμα: Όχι μόνο ότι έμεινε γοητευμένος από το νησί και όπως μας δήλωσε σκοπεύει να έρθει εδώ και για να κάνει διακοπές στο μέλλον, αλλά και ότι για όσους άφρονες, θα έλεγα, έχουν προσθέσει ακόμα και τη Θάσο -τόλμησαν να κάνουν ακόμα κι αυτό- στη λίστα των διεκδικήσεών τους, η παρουσία εδώ του πρέσβη των ΗΠΑ κι επομένως του επίσημου εκπροσώπου των συμμάχων μας, της αμερικανικής κυβέρνησης, νομίζω στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα που καλό είναι όλοι να το λάβουν καλά υπόψιν».

 1. Νήπιοι και ανόητοι, έδωσαν τα πάντα και κέρδισαν την περιφρόνηση των αμερικανών. Έπρεπε να γνωρίζουν πως την προδοσία όλοι αγαπούν, όχι όμως και τους προδότες.

 2. Τι οπτική είναι αυτή για τις συμμαχίες μας και την τοποθέτησή μας στο γεωπολιτικό παιχνίδι; Τι προτείνετε; Πούτιν; Και τι φρασεολογία- ούτε Συριζαίοι.

 3. Το μόνο “ξεκάθαρο μήνυμα” είναι πως το μαγαζί είναι αλλουνού και αυτός θα αποφασίσει για την τύχη του, αναλόγως των συμφερόντων του.

 4. ο πουτινισμός καλά κρατεί βλέπω…Αντε και σε ανώτερα…

 5. @ Νικος Α.
  Η μονομέρεια στην εξωτερική πολιτική και η δηλωμένη από τον Μητσοτάκη υποταγή, μας έχει καταστήσει δεδομένους στο συμμαχικό παράγοντα.
  Και αυτός ο παράγοντας, δηλαδή οι ΗΠΑ μας χρησιμοποιούν σαν πιόνια στη σκακιέρα των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Και στα πλαίσια της αναγκαιότητας να παραμείνει η Τουρκία στο Νατοϊκό στρατόπεδο, στο τέλος αποβαίνουν σε βάρος των εθνικών νας συμφερόντων και υπέρ της Τουρκίας.
  Κάθε φορά που βάζουμε θέμα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος μας, όλοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μας λένε να τα βρούμε. Με άλλα λόγια οι Τούρκοι με ποδοσφαιρικούς όρους μόνιμα να μας “βάζουν γκολ κι εμείς να κάνουμε σέντρα” . Επειδή αυτό εξυπηρετεί τους “συμμάχους μας”

  Αυτή την οπτική με τις συμμαχίες μας, δεν τη λες΄και επωφελή για τα Εθνικάς μας συμφέροντα.
  Υποχωρητική και δοτική σε ξένα συμφέροντα τη λες.

  Και σαν αγκιστρωμένο ψάρι πλέον δεν έχουμε περιθώρια αντιδράσεων για πρακτικά αποτελέσματα.
  Τραγικοί και μοιραίοι έχουμε αναθέσει την ύπαρξή μας ως Έθνος σε άλλους με αλλότρια συμφέροντα.

 6. Το “γλύψιμο” προς τους αμερικάνους είναι διαχρονικό και δεν μας ξενίζει. Όσο για τον (ελληνο)αμερικανό πρέσβη George Tsounis, πρόκειται για φαιδρό πρόσωπο (“οία η μορφή … κτλ”//έχει καταλάβει πού βρίσκεται;) και οι δικοί μας “επίσημοι” διαγκωνίζονται για να τον προσεταιριστούν μήπως και κερδίσουν κάτι.

 7. Που πας βρε καραμήτρο; Καλά έγραψες μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάται

 8. Το μόνο ενδιαφέρον είναι η σύμπλευση της Ελληνικής “δεξιάς” με την Ελληνική “αριστερά”
  Με κοινό τον τυφλό αντιδυτικισμό τους που και τους καθορίζει γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτο να τους ξεχωρίσεις.
  Το αστείο είναι ότι ήταν η Ελληνική δεξιά που στη δεκαετία του 50 και 60 ήταν φιλοαμερικανική ενώ ήταν η κυβερνηση της “πρώτη φορά αριστερά” που ζήταγε από τους Αμερικανούς να γεμίσουν με βάσεις την Ελλάδα!

 9. Οτι ειπε ο Αγιος Παισιος θα γινει. Για σας τους εθνικοφρονες και πατριδα θρησκεια οικογενεια.Οι Ρωσοι και το ξανθο γενος θα νικησουν. Αυτος ο Μητσοτακης μας αλλαζει τα σχεδια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους και λάθος μηνύματα, για να επιδεικνύουν τέτοια θρασύτητα, και μάλιστα...

Θα σας ξεχνάμε κάθε μέρα

Ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα του αείμνηστου Έλληνα «Παριζιάνου» συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τα κείμενα του οποίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα από...

Μένουμε σπίτι, μένουμε νηστικοί και μας αρέσει πολύ!

H κολλητή του, εντούτοις επιβραβεύτηκε χθες από τους άθλιους ψηφίσαντες του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τα εμβόλια όπως...

Σε διατεταγμένη υπηρεσία από το Μαξίμου για την απόκτηση τέκνων από...

Το Μαξίμου δυστυχώς δεν κατάλαβε τίποτε! Ούτε από το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών, δεκατρείς μονάδες πτώση η Ν.Δ., ούτε...