Ο παιδοβιαστής του Κολωνού, ο Λιγνάδης και η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του Mr Don’t Look Up

Τα τελευταία χρόνια, καθημερινά σχεδόν έρχονται στη δημοσιότητα δεκάδες περιστατικά βίας, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η περίπτωση του 53χρονου από τον Κολωνό κατηγορούμενου για τον βιασμό και την εκπόρνευση της 12χρονης σοκάρει αλλά δεν είναι η μοναδική. Το αντίθετο. Και φυσικά, «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Η ελληνική κοινωνία μοιάζει, μετά από μια δωδεκαετή οικονομική κρίση, σαν να βουλιάζει σε έναν πρωτόγνωρο βούρκο, με την κυβέρνηση να έχει την πολιτική ευθύνη για αυτή την άγρια κατάσταση που επικρατεί δεδομένου ότι επί των ημερών της, για πρώτη φορά, παιδοβιαστής (βλ. περίπτωση Λιγνάδη) καταδικάστηκε αλλά… δε μπήκε στη φυλακή! Το «μήνυμα» που πέρασε μέσα από την εξέλιξη αυτή στην κοινωνία ήταν άκρως αρνητικό. Οι εγκληματίες, νυν και επίδοξοι, φαίνονται σαν να θεώρησαν ότι όποια αποτρόπαια πράξη κι αν κάνουν, στη χειρότερη θα φυλακιστούν για λίγα χρόνια και στην καλύτερη περίπτωση θα εκτίσουν την ποινή στα σπίτια τους.

Ο κατηγορούμενος παιδοβιαστής με τις «άκρες»

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εκληφθεί το γεγονός ότι, με βάση τις υπάρχουσες κατηγορίες, το «τέρας», ο παιδοβιαστής του Κολωνού, το «αρχιστέλεχος» της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ με τις «υψηλές» γνωριμίες του οποίου η σύζυγος πολιτεύεται πλάι στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη (άρα, βρίσκεται σε επαφή τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του με πολιτικούς κύκλους και κατ΄ επέκταση με μικρής ή μεγάλης εμβέλειας δημοσιότητα) δεν πτοήθηκε; Τουναντίον, κατηγορείται ότι βίαζε και εκπόρνευε μια ανήλικη χωρίς να διστάσει να «ανοίξει» την εγκληματική δράση του σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων (εξίσου εγκληματιών).

Προφανώς, το «μήνυμα» της καταδίκης Λιγνάδη, με τον πρώην αρεστό του Μεγάρου Μαξίμου και της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη (με την «υπογραφή» τους είχε τοποθετηθεί στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, μετά τις εκλογές του 2019) να εκτίει την ποινή του έξω από τη φυλακή, μόνο περιοριστικά δε λειτούργησε για όλα αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα. Ειδικά όσοι από αυτούς θεωρούν ότι έχουν «ισχυρές γνωριμίες», και στην περίπτωση αυτή εμπίπτει το «τέρας του Κολωνού», θα μπορούσε ο κάθε πολίτης να υποθέσει ότι θεωρούν πως ό,τι κι αν κάνουν, ακόμη κι αν πιαστούν, θα τιμωρηθούν με ποινές – «χάδια» και σύντομα θα είναι ελεύθεροι να δράσουν ξανά.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η περίπτωση του 63χρονου ο οποίος, την περασμένη Κυριακή, ασέλγησε σε δύο ανήλικα αγόρια 7 και 8 ετών, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Ο εν λόγω εγκληματίας είχε ξαναμπεί φυλακή για αντίστοιχες πράξεις αλλά το 2020 αφέθηκε ελεύθερος και, με βάση τα γεγονότα, συνέχισε τις εγκληματικές πράξεις του σε βάρος παιδιών. Και ο συγκεκριμένος παιδόφιλος, σημειωτέον, δεν ήταν σε κύκλο «ισχυρών γνωριμιών».

Απαιτούνται εδώ και τώρα μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις: Το Μαξίμου δεν ακούει. Η Αντιπολίτευση τι κάνει;

Μπορεί, λοιπόν, ο κάθε πολίτης να φανταστεί πόσο ισχυρός νιώθει για να προβεί στην οποιαδήποτε εγκληματική πράξη, ακόμη και στον βιασμό και στην εκπόρνευση ανηλίκων, ένας παιδόφιλος με «άκρες». Βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και με το νομικό πλαίσιο να έχει ποινές – «χάδια» ακόμη και για όσους δεν έχουν γνωριμίες στα «ανώτατα κλιμάκια» της πολιτικής και οικονομικής ζωής, μάλλον πιστεύει πως ό,τι κι αν κάνει, σύντομα θα είναι ελεύθερος για να τα… επαναλάβει.

Εδώ, λοιπόν, τίθεται ένα μείζονος κοινωνικής σημασίας ζήτημα κυρίως για την κυβέρνηση αλλά και για το σύνολο της Αντιπολίτευσης. Αφού όλοι θεωρούν ότι το νομικό πλαίσιο «πάσχει», γιατί δεν προχωρούν άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρο για όλους τους νυν ή / και εν δυνάμει παιδόφιλους ότι, εάν πραγματοποιήσουν τις αποτρόπαιες επιθυμίες τους, θα περάσουν τη ζωή τους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής;

Η κυβέρνηση, ήδη, δυστυχώς, έδωσε τις εξετάσεις της και δεδομένης της περίπτωσης Λιγνάδη, βαθμολογήθηκε με «μηδέν στα δέκα». Σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έδειξε ότι δεν έχει τη διάθεση και τη βούληση για να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ικανό να αποτρέψει από τα εγκλήματα που επιθυμούν να κάνουν όλα τα ανθρωπόμορφα τέρατα που ασελγούν στα σώματα ανηλίκων καταστρέφοντας τις ψυχές τους, αφήνοντας ταυτόχρονα περιθώρια για πολλά περίεργα «σενάρια».

Η Αντιπολίτευση, όμως; Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, θα κινηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, αντιλαμβανόμενα ότι η προστασία των παιδιών αποτελεί τη βασική προτεραιότητα όλων των υγιώς σκεπτόμενων οικογενειαρχών της Ελλάδας;

Αν δεν αντιδράσει το πολιτικό σύστημα της χώρας, τότε τα χειρότερα… μόλις ξεκίνησαν. Η ελληνική κοινωνία θα γίνεται όλο και πιο άγρια και φαινόμενα παιδοβιασμών, κακοποιήσεων, εκβιασμών, ξυλοδαρμών, συμμοριών, δολοφονιών, κ.λπ., θα αποτελούν σύντομα μια δεδομένη κατάσταση.

Εάν άμεσα δεν υπάρξουν μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις, τότε όλοι, τουλάχιστον όλοι όσοι κινούμαστε μέσα στην κοινωνία, θα «λουστούμε» τα «απόνερα» της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών, που άφησαν εμφανή τα σημάδια τους. Και αν αναλογιστούμε ότι επί της ουσίας η ύφεση συνεχίζεται και βαθαίνει ακόμη περισσότερο, τότε κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα παρουσιάζει εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.