Εφορία: Κατασχέσεις μέσα σε σπίτια!

Οι «Ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ

Προϊόν… κινηματογραφικού σεναρίου θυμίζει η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για τις κατασχέσεις περιουσιών από οφειλέτες του Δημοσίου. Η κατάσταση που επικρατεί δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα η Εφορία να ενεργοποιεί κάθε μέσο για να «κλείσει» τις υποθέσεις ακόμα και με κατασχέσεις σε σπίτια! Επισημαίνεται πως το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Η διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι ο δικαστικός επιμελητής ή ο υπάλληλος της ΑΑΔΕ μπορεί να εισέρχεται στα σπίτια οφειλετών ή σε κάθε άλλον χώρο που βρίσκεται στην κατοχή του οφειλέτη, να ανοίγει τις πόρτες και να προχωρά σε έρευνες για να εντοπίσει αντικείμενα αξίας. Μάλιστα, μπορούν να ανοίγουν ακόμα και κλειστά έπιπλα, σκεύη ή δοχεία για να εντοπιστούν τυχόν χρήματα, χρυσαφικά ή ό,τι άλλο πολύτιμο είδος μπορεί να εκποιηθεί. Στις περιπτώσεις αντικειμένων που είναι ασφαλισμένα, θα κατάσχεται ακόμα και η αποζημίωση από την ασφάλιση.

Η… αγωνία της φορολογικής Αρχής να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί έχει βάλει στο στόχαστρο ακόμα και τις σοδειές, στις οποίες δεν έχει γίνει ακόμα η συγκομιδή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «οι ασυγκόμιστοι καρποί θεωρούνται για την κατάσχεση, οποτεδήποτε και αν αυτή επιβάλλεται, ως κινητά και παραλαμβάνονται ή αφαιρούνται μετά την ωρίμανση».

Νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες

Οι έφοδοι στα σπίτια και οι κατασχέσεις κινητών στα χέρια των οφειλετών δεν μπορούν να γίνονται νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες, εκτός κι αν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο οφειλέτης ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν και κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας αυτής και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μετρητά σε ευρώ ή ξένο νόμισμα

Εάν κατασχεθούν χρήματα σε ευρώ, μετά την αφαίρεση των εξόδων εκτέλεσης, γίνεται άμεση κατάθεσή τους στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ που επέβαλε την κατάσχεση, για την οποία εκδίδεται αποδεικτικό είσπραξης ή σε λογαριασμό του Δημοσίου, για την οποία εκδίδεται αποδεικτικό κατάθεσης, σε πίστωση της οφειλής.

Σε περίπτωση που τα ευρεθέντα χρήματα είναι σε ξένο νόμισμα, τότε θα πρέπει να μετατραπούν σε ευρώ από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, στην περιφέρεια της οποίας επιβλήθηκε η κατάσχεση, μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος και στη συνέχεια μεταφέρονται σε τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου.

Πηγή: dimokratia.gr

  1. Η κατάσταση όσο πάει θυμηζεί Ρομπέν των δασών και Σερίφη του Νότιγχαμ. Αργά η γρήγορα όπως πάει θα έχουμε ιστορίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

H Ελλάδα ποτέ δεν θα πεθάνει!

Όταν πρόκειται να συνεργαστώ με το Δημόσιο αισθάνομαι κάπως, διότι μου έρχονται στον νου ουρές, μούτρα, καβγάδες, «περάστε σε...

Συμπλοκές και αποκαλύψεις

Διαβάζω ότι ένας 16χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στα Ιωάννινα, καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ συμμετείχε σε συμπλοκή ανηλίκων το...

Αυτές οι εποχές της παρακμής

Θωρώ στο YouTube -τη μόνη μας δυνατότητα πλέον να ακούμε λαϊκά- τον μέγα Καζαντζίδη, να κρέμονται οι γύρω από...

Εφηβεία και ταυτότητα

Η διαδικασία δόμησης της προσωπικής ταυτότητας του παιδιού γίνεται βαθμιαία, συχνά μέσα από αναπόφευκτες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Η μετάβαση του...