Νέο… ευχολόγιο για την Τουρκία η έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση

Εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση» και «σχέσεις καλής γειτονίας»!

Με ένα ακόμη ευχολόγιο περί… σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών – μελών της ΕΕ από την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει ζωντανό το παζάρι, ρίχνοντας νερό στο μύλο της προκλητικότητας της Άγκυρας.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκικό θράσος: Ο Ερντογάν καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας κάνει… ντα!

Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση, που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας! Μια από τα ίδια δηλαδή με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021, τα οποία κανένα αποτέλεσμα δεν έφεραν και δεν σταμάτησαν φυσικά τις απειλές της Τουρκίας.

Ακόμη υπογραμμίζει ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ουσιαστικά προχωράει σε έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο!

Επισημαίνει πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και για το μεταναστευτικό αναφέρει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

Πάντως την ίδια ώρα η Τουρκία αρνήθηκε να συναινέσει σε αίτημα της Επιχείρησης «Ιrini» (Ειρήνη) για επιθεώρηση πλοίου, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε τουίτ του λογαριασμού της Επιχείρησης «Irini», «σήμερα η Τουρκία απέρριψε αίτημα συναίνεσης του κράτους σημαίας από την επιχείρηση «Irini» για επιθεώρηση του πλοίου MATILDE A, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις».

Πηγή: newsbreak.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.