Ταφόπλακα στην επανένωση της Κύπρου – Τι ρόλο, επιτέλους, παίζει ο ΟΗΕ;

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι «η φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- “ξεθωριάζει”»

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Colin William Stewart, στο πλαίσιο του Cyprus Forum που γίνεται στη μεγαλόνησο.

Ο ίδιος, αφενός ανέφερε ότι «η φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- “ξεθωριάζει”», αφετέρου έκανε λόγο για «ένα νέο πλαίσιο (σ.σ. της επίλυσης του Κυπριακού), καλύτερο ή χειρότερο» από αυτά στο παρελθόν. Ένα από αυτά, ως γνωστόν, ήταν το σχέδιο Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε σε Δημοψήφισμα.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, ότι ο αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ δεν έκανε καμία αναφορά σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες η διχοτόμηση της μεγαλονήσου οφείλεται στην τουρκική εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής νήσου.

Ούτε έκανε λόγο για λύση βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων, που άνοιξε τον δρόμο για τον «Αττίλα». Σημεία, τα οποία αποτελούν ελληνικές και ελληνο-κυπριακές κατακτήσεις, ειδικά στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά (καλοκαίρι 2017), προσυπογραμμένες μάλιστα από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Αντίθετα, ο Colin William Stewart περιορίστηκε να κάνει λόγο απλά και μόνο για «αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση του προβλήματος». Κι αυτό, όταν είναι γνωστό ότι η Άγκυρα και τα κατεχόμενα σαμποτάρουν συστηματικά την όποια δίκαιη, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, λύση, ενώ, ακόμα και στην περίπτωση της επίλυσης, προωθούν υπερβολικά οφέλη για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, Άγκυρα και κατεχόμενα αναμασούν την καραμέλα της μη επίλυσης, της διχοτόμησης και της αναγνώρισης των κατεχομένων ως κράτος.

Τι έκαναν στη Νέα Υόρκη;

Προκαλεί, λοιπόν, εύλογες απορίες η λίαν επιεικώς ελλιπέστατη τοποθέτηση του αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στο Forum. Να σημειωθεί πως, θεσμικά, ο ΟΗΕ είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τις αποφάσεις του και όχι να γίνεται ουρά της μιας ή της άλλης πλευράς.

Εκτός, πλέον, και αν η ηγεσία του ΟΗΕ έχει αποφασίσει να απεμπολήσει τις αποφάσεις του ΣΑ και να σταματήσει να προωθεί την επανένωση της μεγαλονήσου. Άραγε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτές τις ημέρες που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, συζήτησε αυτό το θέμα; ‘Η περιορίστηκε να κάνει επικοινωνιακές φωτογραφήσεις – βιντεοσκοπήσεις και δημόσιες σχέσεις;

Ο ίδιος συναντήθηκε, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, και με τον Α.Γκουτιέρες. Τι του είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το Κυπριακό, για το οποίο δεν αναφέρει τίποτα στην ανάρτησή του; Και τι του απάντησε ο γ.γ. του ΟΗΕ;

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επίσης βρέθηκε στη Ν.Υόρκη και συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, της έθεσε το Κυπριακό; Να σημειωθεί ότι η Β.Νούλαντ, ως υφυπουργός Εξωτερικών και κατά την προεδρία Ομπάμα, δεν έχει αφήσει και τόσο καλό όνομα όσον αφορά το Κυπριακό.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι για πολλοστή φορά ο Ν.Δένδιας δε συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και αρκείται στο επίπεδο της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τον είδε και πάλι, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μοναδική φορά που πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Α.Μπλίνκεν, και όχι απλά μια διαδρομιστική χειραψία, ήταν πέρυσι όταν του πήγε «πεσκέσι» στην Ουάσιγκτον τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Μια συμφωνία, με την οποία η Αθήνα έδιδε ό,τι της ζητούσαν οι ΗΠΑ. Παρά ταύτα, ο Α.Μπλίνκεν προτιμά να συναντάται με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Να σημειωθεί ότι το 2019, όταν και πάλι είχε υπογραφεί ανανεωμένη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, είχε έλθει στην Αθήνα για να την υπογράψει μαζί με τον Ν.Δένδια. Ο Α.Μπλίνκεν, πάντως, έως τώρα δεν έχει εμφανιστεί εδώ.

Ανησυχία… αντιπροσώπου

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο του Cyrpus Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Colin William Stewart, εξέφρασε την ανησυχία του πως δύσκολα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού.

Συμμετέχοντας σήμερα στη Λευκωσία, σε συζήτηση με θέμα «Συμπερίληψη: Απελευθερώνοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας», ο C.Stewart τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό αδιέξοδο σε σχέση με το Κυπριακό και πως οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους.

«Δε θεωρώ ότι αυτό το αδιέξοδο είναι απαραίτητα ανυπέρβλητο μεσοπρόθεσμα, αλλά ρεαλιστικά δε βλέπω μεγάλη προοπτική για συνομιλίες πριν τις επικείμενες εκλογές στο νησί και στην περιοχή τον επόμενο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «και μετά από αυτές τις εκλογές, μπορεί να βρεθούμε σε ένα νέο πλαίσιο, καλύτερο ή χειρότερο. Είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο να το προβλέψουμε».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως, «ενώ υπάρχει μια δυσμενής προοπτική για συνομιλίες σύντομα, υπάρχει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες το οποίο διακυβεύεται αυτή τη στιγμή. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος ότι η επιλογή μιας αμοιβαία συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος -με άλλα λόγια μια φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- “ξεθωριάζει” και δε θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμα».

 1. Ποιος ΟΗΕ; Των τριτοκοσμικών το φόρουμ; 193 χώρες, κάτι Τόγκο κάτι απίθανες, υποχείρια της Ρωσίας και οι υπόλοιπες λίγες οι Δυτικές.

  Δεν έχει νόημα ο ΟΗΕ για Λευκους πλέον ο ΟΗΕ. Τα στρατόπεδα διαχωρίσθηκαν.

 2. Δεν υπάρχει σε καμμία απόφαση του ΟΗΕ ο όρος “τουρκική εισβολή και κατοχή”.
  Εάν τον είδατε γράψτε τον και εδώ να τον δουν όλοι.
  Αντίθετα υπάρχει ο όρος “διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία” στον οποίο προστέθηκε αργότερα και ο όρος “πολιτική ισότητα”.
  Ούτε πουθενά γράφεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ ότι οι συνθήκες εγγυήσεως είναι “απαράδεκτες”.
  Σχέδια δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα είναι αυτά που υπεβλήθησαν το 2004 (σχέδιο Ανάν) και το 2017 (Κραν Μοντανά).Απερρίφθησαν και τα δύο.
  Ο ΟΗΕ λοιπόν διαπιστώνει ότι λύση δεν υπάρχει διότι όλα τα σχέδια απορρίπτονται.
  Nομίζετε ότι θα συνεχισθει το βιολί αυτό επ άπειρον,να ετοιμάζει σχέδια που θα απορρίπτονται;

 3. @ ψυχραιμια
  1. Φαίνεται πως γνωρίζετε πολύ καλά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ όσον αφορά στο Κυπριακό. Παρά ταύτα, η διχοτόμηση της μεγαλονήσου οφείλεται στην τουρκική εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής νήσου. Συμφωνείτε ή όχι;
  2. “Ο ΟΗΕ λοιπόν διαπιστώνει ότι λύση δεν υπάρχει διότι όλα τα σχέδια απορρίπτονται.
  Nομίζετε ότι θα συνεχισθει το βιολί αυτό επ άπειρον,να ετοιμάζει σχέδια που θα απορρίπτονται;”
  Για κάποιο λόγο απορρίπτονται. Η (αν)αποτελεσματικότητα του ΟΗΕ είναι γνωστή άλλωστε. Βέβαια λύσεις του τύπου “καζαν-καζαν” είναι πάντα στο τραπέζι και ίσως κάτι τέτοιο να έχουν κάποιοι κατά νου. Μια τέτοια λύση λομως πρέπει να γίνει αποδεκτή και όχι να επιβληθεί. Σωστά;

 4. @ airman

  Αυτή είναι η δική μας άποψη,όχι του ΟΗΕ.Η απόφαση του ΟΗΕ που μιλάει για “ξένα” στρατεύματα και όχι τουρκικά και που πρέπει να φύγουν ελήφθη όταν ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος από το βήμα του ΟΗΕ κατήγγειλε την ελληνική εισβολή στην Κύπρο που τον ανέτρεψε και ζήτησε την επέμβαση του ΟΗΕ για να φύγουν.
  Μετά τις καταγγελίες του προέδρου της Κύπρου αδέσμευτοι και Σοβιετικοί πρότειναν ψήφισμα του ΟΗΕ που έλεγε ακριβώς αυτό που ζήτησε ο Μακάριος,να φύγουν τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο αλλά οι ΗΠΑ απείλησαν με βέτο και η απόφαση συμβιβαστικά βγήκε να λέει να φύγουν τα “ξένα” στρατεύματα.
  Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της απόφασης τότε του ΟΗΕ που οι δημαγωγοί στην Ελλάδα μετέφρασαν ότι δήθεν ζητάει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα ενώ λέει ξένα και το μόνο που παίχθηκε τότε ήταν αν θα λέει ελληνικά ή ξένα και σε καμμία περίπτωση τουρκικά.
  Μετά τρία χρόνια ο ίδιος Μακάριος που ζήτησε επέμβαση για να αντιμετωπίσθεί η εισβολή της Ελλάδος στη χώρα του συμφώνησε με τον Ντενκτάς ότι η λύση θα είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και αφού αυτοί συμφώνησαν πέρασε και στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
  Από τότε ο ΟΗΕ υποβάλλει κατά καιρούς σχέδια βασισμένα στη συμφωνία εκείνη για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που απορρίπτονται.
  Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα που έχει περάσει μισός αιώνας σχεδόν δεν το γνωρίζω.
  Τις φήμες ότι στη τελευταία συνάντηση στο Κραν Μοντανά ο Αναστασιάδης είπε στον Τσαβούσογλου ότι δεν πιστεύει στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δεν μπορώ να πω ότι αληθεύουν διότι επισήμως λέει ότι πιστεύει.

 5. @ ψυχραιμια
  1. Εμείς οφείλουμε να (υπο)στηρίζουμε τη δική μας άποψη. Σωστά;
  2. Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ από την Κύπρο πρέπει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα. Σωστά;
  3. Εδρεύουν στην Κύπρο ελληνικά στρατεύματα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τουρκικό κρεσέντο ευρωπαϊκών εξοπλισμών

Με την οριστικοποίηση της αγοράς νέων και αναβάθμισης παλαιών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να...

Πάμε για συνεργασία στο Αιγαίο;

Το πρακτορείο «Ανατολή», το επίσημο όργανο κρατικής προπαγάνδας της Τουρκίας, τις 17/6/2024 δημοσίευσε συνέντευξη του Μαρίνου Γιαννόπουλου, που είναι...

Οι ιδέες έχουν δύναμη

Τo βράδυ των εκλογών της 9ης Ιουνίου οι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ετοίμασαν μία δήλωση που...

Το τέλος του μητσοτακικού εθνομηδενισμού σηματοδοτεί η πατριωτική συμμαχία Σαμαρά-Καραμανλή

Στα χέρια των πατριωτικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Προφανώς τα ιστορικά χαμηλά για...