Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από την επιστράτευση στη Ρωσία

Από τη μία τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία παρουσιάζουν συγκινητικές εικόνες από τα σημεία συγκέντρωσης επιστράτων, από την άλλη κυκλοφορούν αρκετά βίντεο που δείχνουν ουρές αυτοκινήτων στα σύνορα με γειτονικές χώρες για να φύγουν εκτός Ρωσίας

Εικόνες αποχωρισμού των επίστρατων και των οικογενειών τους, παρουσιάζουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, Ria Novosti και ΤASS, στα κέντρα που συγκεντρώνονται οι επίστρατοι.

Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζονται βίντεο με ουρές ρωσικών αυτοκινήτων, ιδίως στα σύνορα με τη Γεωργία, προκειμένου να φύγουν άνδρες που υπόκεινται στη μερική επιστράτευση από τη Ρωσία. Στα σύνορα με τη Γεωργία τα αυτοκίνητα υπολογίζονται σε 3.500. Ουρές υπάρχουν και στα σύνορα με άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, όπως το Καζακστάν, κ.α.

To Reuters, επικαλούμενο τη φινλανδική κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι σχεδόν 17.000 Ρώσοι πέρασαν τα σύνορα στη Φινλανδία το Σαββατοκύριακο. Αύξηση 80% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχα μεγάλη κίνηση υπήρξε και προς τη Νορβηγία.     

Ως γνωστόν, προ ημερών η Ρωσία κήρυξε «μερική επιστράτευση». Κατά τους υπολογισμούς των αρμοδίων υπουργών, οι επίστρατοι είναι 300.000 (από τα 25 εκατομμύρια των επίστρατων, εάν γινόταν κανονική, ολική επιστράτευση). Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τελικώς θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των 300 χιλιάδων. Εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά κατώτερος. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο «έμψυχου υλικού» επί του πεδίου, η Ρωσία υπολείπεται των ουκρανικών δυνάμεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.