Καλά προετοιμασμένη η Γερμανία ανεξαρτήτως Nord Stream 1

Νέα δεδομένα δημιουργεί η αναστολή λειτουργίας επ’ αόριστοντου του Nord Stream 1. Ωστόσο το γερμανικό υπ. Ενέργειας και η αρμόδια εποπτική αρχή καθησυχάζουν για την επάρκεια σε φυσικό αέριο.

Η αναστολή της επανέναρξης της λειτουργίας του Nord Stream 1 για τεχνικούς λόγους, όπως επικαλέστηκε η ρωσική πλευρά, θέτει τη Γερμανία προ νέων δεδομένων, αν και όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις, ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου είναι τεταμένη, αλλά η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

«Λάβαμε υπόψη μας την ανακοίνωση της Gazprom, δεν την σχολιάζουμε κατ ουσίαν, αλλά έχουμε ήδη δει την αναξιοπιστία της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες και ως εκ τούτου συνεχίσαμε τα μέτρα μας για την ενίσχυση της απεξάρτησής μας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, απτόητοι και με συνέπεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι πριν από λίγους μήνες» σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Καλά εφοδιασμένη η Γερμανία αλλά όχι εφησυχασμός

Προς της ίδια κατεύθυνση και η αντίδραση από τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχή Δικτύων Κλάους Μίλερ. «Λόγω των αυξημένων μέτρων που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για μια αποτυχία στις ρωσικές παραδόσεις, αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες» δήλωσε αναφερόμενος στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς LNG, που εξασφαλίζει αυτόν τον καιρό η Γερμανία, στο πλαίσιο των αυξανόμενων μέτρων αποθήκευσης και εξοικονόμησης αερίου.

Το θετικό πάντως είναι ότι παρά τις εξελίξεις η Γερμανία συνεχίζει να αποθηκεύει φυσικό αέριο. Ο διευθυντής της Ένωσης βιομηχάνων Πρωτοβουλία Αποθήκευσης Ενέργειας INES Ζεμπάστιαν Μπλέσκε δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη, πρώτη ημέρα διακοπής του Nord Stream 1, προστέθηκαν σε εθνικό επίπεδο 611 γιγαβατώρες φυσικού αερίου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο η Γερμανία προμηθεύεται το περισσότερο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...