Καλά προετοιμασμένη η Γερμανία ανεξαρτήτως Nord Stream 1

Νέα δεδομένα δημιουργεί η αναστολή λειτουργίας επ’ αόριστοντου του Nord Stream 1. Ωστόσο το γερμανικό υπ. Ενέργειας και η αρμόδια εποπτική αρχή καθησυχάζουν για την επάρκεια σε φυσικό αέριο.

Η αναστολή της επανέναρξης της λειτουργίας του Nord Stream 1 για τεχνικούς λόγους, όπως επικαλέστηκε η ρωσική πλευρά, θέτει τη Γερμανία προ νέων δεδομένων, αν και όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις, ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου είναι τεταμένη, αλλά η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

«Λάβαμε υπόψη μας την ανακοίνωση της Gazprom, δεν την σχολιάζουμε κατ ουσίαν, αλλά έχουμε ήδη δει την αναξιοπιστία της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες και ως εκ τούτου συνεχίσαμε τα μέτρα μας για την ενίσχυση της απεξάρτησής μας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, απτόητοι και με συνέπεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι πριν από λίγους μήνες» σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Καλά εφοδιασμένη η Γερμανία αλλά όχι εφησυχασμός

Προς της ίδια κατεύθυνση και η αντίδραση από τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχή Δικτύων Κλάους Μίλερ. «Λόγω των αυξημένων μέτρων που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για μια αποτυχία στις ρωσικές παραδόσεις, αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες» δήλωσε αναφερόμενος στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς LNG, που εξασφαλίζει αυτόν τον καιρό η Γερμανία, στο πλαίσιο των αυξανόμενων μέτρων αποθήκευσης και εξοικονόμησης αερίου.

Το θετικό πάντως είναι ότι παρά τις εξελίξεις η Γερμανία συνεχίζει να αποθηκεύει φυσικό αέριο. Ο διευθυντής της Ένωσης βιομηχάνων Πρωτοβουλία Αποθήκευσης Ενέργειας INES Ζεμπάστιαν Μπλέσκε δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη, πρώτη ημέρα διακοπής του Nord Stream 1, προστέθηκαν σε εθνικό επίπεδο 611 γιγαβατώρες φυσικού αερίου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο η Γερμανία προμηθεύεται το περισσότερο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...