Όσα ειπώθηκαν στην -μυστική- συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας λόγω του απορρήτου της διαδικασίας, διαρροές από μέλη της Επιτροπής, καθολη τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης (εκκίνησε τις διαδικασίες στις 10 π.μ και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 10 μμ) συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα για το πώς κύλησαν οι σημερινές – κατά τα άλλα απόρρητες- διαδικασίες.

ΣΥΡΙΖΑ δια του Γιώργου Κατρούγκαλου και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δια του Χάρη Καστανίδη με δηλώσεις τους, επέκριναν σφόδρα την κυβέρνηση χρεώνοντάς της την ευθύνη για το γεγονός ότι κληθέντες σε ακρόαση ( σσ Κοντολέων- Δημητριάδης) με επίκληση του απορρήτου αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την ακρόαση του Θ. Δεμίρη, νέου Διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, διέψευσε δημοσιεύματα (ΕΦΣΥΝ) πως καταστρέφεται υλικό στην ΕΥΠ, δήλωσε ωστόσο ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες , ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ Π.Κοντολέων και οι πρώην Διοικητές θ. Δραβίλλας (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου), Γ. Ρουμπάτης (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), φέρονται να δήλωσαν στην Επιτροπή κατά τις ακροάσεις τους:

Π. Κοντολέων : Ουδέποτε ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός

Ουδέποτε ενημερώθηκε ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κάποιος από το γραφείο του για τις απ[οφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες δε, ο κ. Κοντολέων επικαλέστηκε το απόρρητο προκειμένου να μη δώσει απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο βρισκόταν υπό παρακολούθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ επικαλέστηκε το απόρρητο προκειμένου να μη δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν ο φάκελος της παρακολούθησης για την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει καταστραφεί ή όχι.

Σημειωτέον πως το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλων των πληροφοριών που αφορούν την υπόθεση και οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. 

Θ. Δραβίλλας: Μόνο μια επισύνδεση για υπόθεση Οξιάς

Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, φέρεται να επιβεβαίωσε πως επί των ημερών του άρχισε η παρακολούθηση των Στ. Πιτσιόρλα- Σπ. Σαγιά, για ζήτημα που αφορούσε επενδύσεις στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ωστόσο, ο κ. Δραβίλλας δεν παραδέχθηηκε ότι η υπόθεση της Ζακύνθου ξεκίνησε επί των ημερών του αλλά αναφέρθηκε στην υπόθεση της Οξιάς που είχε μόνο μια επισύνδεση και όχι πολλές όπως στην υπόθεση της Ζακύνθου που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή πως επί των ημερών του , οι διατάξεις για την άρση του απορρήτου ανέφεραν ονομαστικά τα πρόσωπα που “επισυνδέονταν”.

Γ. Ρουμπάτης: Έμμεση η παρακολούθηση Πιτσιόρλα- Σαγιά

Ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ φέρεται να υποστήριξε πως “Η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστα απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους”.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ωστόσο, δήλωσε ότι δεν νοείται ως παράνομη μια παρακολούθηση όταν γίνεται με εισήγηση της ΕΥΠ.

Παράλληλα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι κ.κ. Πιτσιόρλας – Σαγιάς παρακολουθούνταν επί των ημερών του σε συνέχεια της εντολής της προηγούμενης Διοίκησης Δραβίλλα αλλά οι επισυνδέσεις δεν γίνονταν στα δικά τους τηλέφωνα απευθείας αλλά σε πρόσωπα που ελέγχονταν για παρανομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γ. Ρουμπάτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι επί διοικήσεώς του δεν γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και διέψευσε ότι παρακολουθείτο ο Κ. Μητσοτάκης (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε) ή μέλη της οικογένειάς του.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις, είπε πως  δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ και πως έχει ενημερώσει για αυτό το ΚΚΕ.

Γ. Δημητριάδης: “Ούτε ναι ούτε όχι”

Στην ακρόασή του από την Επιτροπή, ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδης φέρεται να επικαλέστηκε και ο ίδιος, όπως ο Π. Κοντολέων το απόρρητο και δεν απάντησε στο γιατί παρακολουθείτο ο Νίκος ΑΝδρουλάκης. 

Το απόρρητο επικαλέστηκε και στην ερώτηση εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, προσθέτοντας , βάσει των ίδιων πληροφοριών ” δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι”.

Τι είπαν Ράμμος- Βλάχου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος δήλωσε πως δεν μπορεί να τηρείται το απόρρητο κ πρέπει να καταθέτουν κανονικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσοι καλούνται σε ακρόαση.

Κατά άλλες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ( δεν δεσμεύεται από “απόρρητο”), ανακοίνωσε πως θα κάνει έρευνα στην ΕΥΠ για τον φάκελο και την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κατά την ακρόασή της, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου, φέρεται να δήλωσε: “Ζήτησα να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτω. Υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος”.

Πηγή:capital.gr

  1. Σύμφωνα με πληροφορίες που τελικά επιβεβαιώνονται, οι Κοντολέων Δημητριάδης και Εισαγγελέας επικαλούμενοι το απόρρητο, δεν απαντούν γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη αλλά και τους Δημοσιογράφους. Επίσης δεν ενημέρωναν τον προϊστάμενο τους και πρωθυπουργό Μητσοτάκη αλλά αποφάσιζαν μόνοι τους.

    Εάν περάσει αυτό σημαίνει ότι πέρα και πάνω από την όιποια εκλεγμένη πολιτική εξουσία, είναι η ανεξέλεγκτη εξουσία των μυστικών κρατικών και παρακρατικών υπηρεσιών.

    Η παραπάνω τακτική είναι στα πλαίσια της προσπάθειας να βγεί από το κάδρο ο πραγματικός εντολέας δηλαδή ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης.
    Όσο για την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, μάλλον για δελφινάριο πρόκειται τελικά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...