Την Πέμπτη η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις-Διαφύλαξη της διαδικασίας ζήτησε από τα κόμματα ο Κ. Τασούλας

Θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» έθεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία εξέτασε την οργάνωση της αυριανής απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Βουλή-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να διαβιβαστεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλες οι πληροφορίες για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη

Για την διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

– Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

– Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

– Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργό Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης

Αντιρρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την οργάνωση της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις

Αντιρρήσεις για την οργάνωση της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν προσκληθεί εννέα πρόσωπα, που σχετίζονται με το θέμα των παρακολουθήσεων, εξέφρασαν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και για πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση. Όπως είπε, ενώ όλα τα κόμματα ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί, ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες, μια για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο υποκλοπής των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, δηλαδή το μεγάλο σκάνδαλο του predator, και μία όλοι οι άλλοι, των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μια διαδικασία μπάχαλο, όπου εννιά άνθρωποι θα είναι εξαρχής στην ίδια συνεδρίαση, απέναντί στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της επιτροπής Θεσμών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας, να μην επιτρέψει να υπάρχει ουσιαστική έρευνα και συζήτηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων προβλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού. Εμείς είπαμε, προφανώς να τηρηθεί η μυστικότητα στον βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης, αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία, ούτως ώστε, με επιλεκτικές διαρροές, να διαστρεβλώνεται το τι ειπώθηκε. Σημείωσε, δε, την πρόταση του κόμματος του, για διαμόρφωση ενός πορίσματος, που θα δημοσιοποιηθεί, με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης. «Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά, που ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου, αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως» είπε και σημείωσε: «Ακόμα και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε διότι η πλειοψηφία δεν ενδιαφέραται για τη αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή επιτροπή Θεσμών και ένα είναι σίγουρο: Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, ότι σχετίζονται άμεσα με τον λαό και τα δικαιώματά του, και γι’ αυτόν τον λόγο «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησης τους. Όσο για τη σύσταση προς τα μέλη της επιτροπής, να μην φέρουν τα κινητά τους στη συνεδρίαση, είπε ότι «είναι ψευτοδίλλημα»: Αυτό που προστατεύει τον καθένα, είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι ζητήσαμε (να βγουν) όλα στο φως, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα, και με απόλυτα θεσμικό τρόπο. Σήμερα, προσέθεσε, η πλειοψηφία πρότεινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όλους όσοι προσέλθουν, και να τους ακούσουμε όλους μαζί. «Αυτό οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας» τόνισε η κα Λιακούλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πολιτικά ζόμπι χορεύουν στον τάφο της Μεταπολίτευσης!

Στις χώρες όπου οι λαοί έχουν κοντή μνήμη φαίνεται πως γίνεται πιο εύκολη η ανακύκλωση. Όχι των απορριμμάτων, αλλά...

Ηγεσία και πατρίδα στη Μεταπολίτευση

Τον Ιούλιο του 1991 επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η απόφασή του...

Γιατί συνεχίζεται η κατοχή 50 χρόνια;

Δέκα λάθη στο Κυπριακό, που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, παρά μόνο με αυτήν της παράδοσης Του Σάββα ΚαλεντερίδηΜπορεί...

«Ξεφουσκώνει» ο Μητσοτάκης!

Η εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη, που ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνησή του παρέμεινε αναλλοίωτη, πλέον...