Οι ΥΠΕΞ της ΕE συμφώνησαν να αναστείλουν τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν πλήρως μια συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή την είσοδο Ρώσων πολιτών στην ΕΕ, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Συμφωνήσαμε για… την πλήρη αναστολή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

“Θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο.”

Διπλωμάτες δήλωσαν πως οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως για μια καθολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους καθώς οι χώρες μέλη είχαν διχαστεί στο θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ είπε πως έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς τις γειτονικές χώρες από τα μέσα Ιουλίου.

“Έχει γίνει ένας κίνδυνος για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών χωρών”, πρόσθεσε. “Επιπλέον, είδαμε πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν με άνεση και να ψωνίζουν σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία.”

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας, δήλωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες “μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ”.

Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. O Έλληνας και ο Κύπριος ΥΠΕΞ μου θύμισαν μια πιπεράτη ιστορία ενός θυμωμένου Αγά, λέω για τότε που «έκοψε το πουλί του για να ξεθυμώσει». Εμείς μαζί με τους Κύπριους, είμαστε οι μόνοι από όλη την ΕΕ που θα αιμορραγήσουμε οικονομικά από αυτή την απόφαση. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και της Κύπρου θα υποστεί τεράστιο πλήγμα, ενώ το αναμενόμενο τουριστικό συνάλλαγμα από τη Ρωσία θα γίνει «όνειρο θερινής νυχτός» και για τις δυο χώρες. Επιπλέον, για κακή μας τύχη, τροφοδοτούνται με περισσότερους οικονομικούς πόρους η οικονομία και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας,

  2. Κανένα πρόβλημα.Θα τους πάρει όλους η Τουρκία και η Ουγγαρία.
    Εμείς, υπόδουλοι στους λαθροπακιστανούς ΄΄επενδυτές΄΄
    Καμπούλ η Ελλάς.

  3. Χρειαζόμαστε έλληνα πρωθυπουργό για να κυβερνήσει τη χώρα, τα κύμβαλα της παγκοσμιοποίησης σκάβουν το λάκο των Ελλήνων και καταστρέφουν το μέλλον της χώρας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...