IAEA: Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και έχει γίνει στόχος αλλεπάλληλων βομβαρδισμών, επαναλειτουργεί αφού νωρίτερα «αποσυνδέθηκε πλήρως» από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, λόγω βλάβης στις γραμμές του ηλεκτρικού, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία Energoatom.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει η Ζαπορίζια ανήκει στους Ουκρανούς

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι για τις εξελίξεις στον πόλεμο και την κατάσταση στη Ζαπορίζια

Ουκρανία: Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί η αποστολή του IAEA τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι αντιδραστήρες στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο έπειτα από βλάβη

«Οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο. Συνεπώς, οι ενέργειες των εισβολέων προκάλεσαν την πλήρη αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το δίκτυο του ηλεκτρικού, για πρώτη φορά στην ιστορία του», ανέφερε ο κρατικός όμιλος σε ανάρτηση στο Telegram.

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία, πυρκαγιές στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό, προκάλεσε δύο φορές την αποσύνδεση της τελευταίας γραμμής που συνδέει τις εγκαταστάσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Άλλες τρεις γραμμές είχαν καταστραφεί προηγουμένως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις» της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Αργά το απόγευμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι «ενημερώθηκε από την Ουκρανία» για αυτήν την απώλεια σύνδεσης. Διευκρίνισε όμως ότι «τώρα ο σταθμός λειτουργεί» καθώς παραμένει συνδεδεμένος με το δίκτυο μέσω του γειτονικού θερμοηλεκτρικού σταθμού ο οποίος μπορεί να παράσχει «εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια».

Τα συστήματα κατεπείγουσας προστασίας των αντιδραστήρων ενεργοποιήθηκαν και όλα τα συστήματα ασφαλείας παρέμειναν σε λειτουργία, διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Οι μονάδες παρέμειναν αποσυνδεδεμένες από το δίκτυο, ακόμη και μετά την αποκατάσταση της ηλεκτρικής γραμμής», συνέχισε, χωρίς να εξηγήσει τα αίτια της διακοπής ρεύματος.

Εδώ και εβδομάδες, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό ο οποίος διαθέτει έξι αντιδραστήρες συνολικής δυναμικότητας 6.000 μεγαβάτ. Η Ουκρανία κατηγορεί επίσης τη Ρωσία ότι αποθηκεύει στον χώρο του σταθμού βαρύ οπλισμό και τον χρησιμοποιεί σαν βάση για να πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις. Οι Ρώσοι διαψεύδουν ότι έχουν αναπτύξει βαρύ οπλισμό στον χώρο, υποστηρίζοντας ότι στη Ζαπορίζια υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλεια του σταθμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...