Σκάνδαλο υποκλοπών: Ποιος ωφελείται;

Του Strange Attractor

Σε κάθε έγκλημα, σε κάθε «γρηγοράδα», ακόμη και σε κάθε πολιτικό σκάνδαλο, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να τίθεται είναι Cui prodest; Cui bono;

Δηλαδή στα καθ’ ημάς: Ποιος ωφελείται;

Έτσι και στο σκάνδαλο μεγατόνων που έσκασε ντάλα καλοκαίρι σαν χειροβομβίδα στα χέρια του σμιλεμένου, αυτό θα πρέπει να είναι το κύριο ερώτημα.

Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για ένα απλό έγκλημα, αφού ως πολιτικό σκάνδαλο με εμπλεκόμενες μυστικές υπηρεσίες, θεσμικούς παράγοντες κλπ, οι παράμετροι είναι πολλές (και δύσοσμες).

Έτσι, όσο κι αν η απάντηση στην αρχή μοιάζει απλή, εν τούτοις δεν είναι. Κάθε άλλο.

Ποιος ή ποιοι όμως ωφελούνται πραγματικά;

Κατ’ αρχήν ο παρακολουθούμενος Ανδρουλάκης.

Ο οποίος ξαφνικά αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Κι από κει που οι νεοδημοκράτες τον είχαν (νόμιζαν) του χεριού τους, ως έναν «βλάχο», που απλά έτυχε να ηγείται ενός κόμματος σκιά του άλλοτε εαυτού του, ξαφνικά σπεύδουν κάθιδροι να λογοδοτήσουν στο γιατί τον έβαλαν στο στόχαστρό τους.

Είναι τόσο σημαντικός αντίπαλος;

Είναι κατάσκοπος;

Είναι τρομοκράτης;

Είναι ο διάδοχος του… Γιωτόπουλου;

Είναι όργανο του Πεκίνου;

Τι στο καλό είναι;

Κι εκεί είναι που στραβομπουρδουκλώθηκαν, άρχισαν τα ψέματα και τις παπάντζες, και μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους, το επίσημο αφήγημα δηλαδή, θυσίασαν δυο Ιφιγένειες, η μία εκ των οποίων όχι μόνο στενή συνεργάτις του πρωθυπουργού, αλλά και ανίψι…

Άρα, εκ πρώτης όψεως ο Ανδρουλάκης μοιάζει κερδισμένος, συσπειρώνοντας τους Πασόκους, και ξεκινώντας έναν «ανένδοτο» αγώνα ενάντια στην υπεροψία και αλαζονεία των δήθεν αρίστων του Μαξίμου.

Μια παρακολούθηση δηλαδή, που αν δεν είχε γίνει, θα έπρεπε να εφευρεθεί για να… ξαναξυπνήσει το Πασόκ.

Το οποίο επίσης βγαίνει κερδισμένο, να τα λέμε αυτά, και μην εκπλαγείτε αν δείτε και κάποιους άλλοτε μεγαλόσχημους Πασόκους να σπεύδουν να επιστρέψουν στη στρούγκα την οποία άνανδρα είχαν εγκαταλείψει για χάρη του «ριζοσπαστικού» χα χα Σύριζα (δηλαδή για την καρέκλα).

Ήδη οι απλοί Πασόκοι πήραν τα πάνω τους και γεμίζουν το φέσιμπουκ με αγωνιστικές αναρτήσεις!

Αν επιστρέψει κι ο Κουλούρης…  ποιος μας πιάνει!

Ένας άλλος ξεχασμένος και απαξιωμένος που βγαίνει κερδισμένος απ’ όλον αυτόν τον τζερτζελέ είναι και ο Αλέξης!

Ναι… διότι βρήκε ευκαιρία, κι από κει που δεν τον θυμόταν κανείς πλην των φανατικών χειροκροτητών του ανέμελου, που για ό,τι αρνητικό συμβαίνει εκείνος φταίει, άσχετα αν 3 χρόνια τώρα είναι στα γόνατα, επανεμφανίσθη με αρχηγικό ύφος, και καβάλησε ξανά το λευκό άτι της «στιβαρής και υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, ξιφουλκώντας κατά του «μητσοτακισμού», που χρησιμοποιεί τις κρατικές υπΕρεσίες για κομματικά οφέλη.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν τον ακούσετε να δηλώνει με στόμφο πως αν εκλεγεί, θα καταργήσει τον «μητσοτακισμό» με ένα μόνο άρθρο ενός μόνο νόμου… Τον έχω ικανό.

Και όσο περισσότερο τρομάζει από την ξαφνική ανάδειξη του Ανδρουλάκη σε πρωταρχικό παράγοντα, τόσο περισσότερο θα υψώνει το λάβαρο της αντίστασης, νεκραναστημένος και έτοιμος να μας ξανακυβερνήσει (βοήθειά μας…).

Πάμε παρακάτω. Ποιος άλλος ωφελείται από τις μιαρές αυτές εξελίξεις;

Σίγουρα τα έμμισθα παπαγαλάκια του Μαξίμου, που τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα σόσιαλ μύδια, κήρυξαν και αυτά τον δικό τους ανένδοτο αγώνα, προσπαθώντας ασμένως να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, και να προλάβουν πριν από τους άλλους να γλείψουν τον Κυριάκο, που μέχρι και Μωυσή… μέχρι και μονομάχο τον αποκαλούν,  μπας και διευρυνθεί η λίστα Πέτσα, ή έστω διοριστούν κι αυτοί πουθενά ως μετακλητοί.

Άρα όλα καλά, σε δουλειά να βρισκόμαστε και να δικαιολογούμε τον μισθό μας.

Παράλληλα βέβαια ωφελείται και ο ίδιος ο Πέτσας, που αυτά τα 3 χρόνια δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την παράταξη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πλην όμως εκτιμώμενος τα μάλα από εκείνους που ξέρουν, ως πυλώνας της ΝΔ.

Όχι σαν τον Κουμουτσάκο, που ακόμη καταγράφει τις ΜΚΟ… και δεν τον θυμάται ούτε ο καφετζής του Μαξίμου.

Ποιοι άλλοι ωφελούνται; Τα διάφορα «ηχεία του Μαξίμου», όπως κατήγγειλε ο Μπογδάνος (ωφελημένος πολιτικά και αυτός), τα οποία βρήκαν ευκαιρία να στηρίξουν τον «άμεμπτο γόνο» τώρα στα δύσκολα, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης λόγω εκλογικού νόμου να μπορέσουν να τσιμπήσουν καμιά υπουργική καρέκλα μπας και βγουν τα έξοδα…

Μόνο που οι εκλογές μάλλον θα αργήσουν, οπότε η ανιδιοτελής αυτή συμπεριφορά τους πιθανώς θα ξεχαστεί μέχρι τότε, μιας και θα έχει μεσολαβήσει ένας χειμώνας τέτοιος που ούτε στην κατοχή δεν είδαμε.

Και μιας και είπα κατοχή, θυμήθηκα έναν μεγαλόσχημο Συριζαίο, που είπε προχθές και το περίφημο «ούτε η χούντα δεν παρακολουθούσε τα κινητά μας», θυμίζοντας τον αρχηγό του, που τότε στα μαύρα χρόνια των σαμαροβενιζέλων είχε καταγγείλει καταχειροκροτούμενος από τους ζαλισμένους οπαδούς του πως «ούτε οι ναζί δεν τόλμησαν να κλείσουν την ΕΡΤ στη κατοχή»…

Τέλος πάντων. Πάμε παρακάτω.

Ποιοι άλλοι ωφελούνται;

Σίγουρα οι εν δυνάμει δελφίνοι εντός της ΝΔ, που αποστασιοποιούνται από το επίσημο ή μη αφήγημα, αν κατάλαβα καλά, τηρώντας σοβαρή και νηφάλια θέση, αρνούμενοι να πέσουν στον βούρκο της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, έτσι ώστε αν γίνει η στραβή και φαγωθεί ο γόνος, τότε να μπουν μπροστά και να αναλάβουν το πηδάλιο του κόμματος.

Ήδη ακούγεται δειλά δειλά το όνομα γόνου υπουργού, που αν και δεν φαίνεται να «στροφάρει», έχει όλα τα εχέγγυα για να αναλάβει ως νέος Εθνάρχης… μπρρρρ……

Ωφελημένοι (δικαιωμένοι) βγαίνουν και οι δυο πρώην νεοδημοκράτες πρωθυπουργοί, που ό,τι κι αν τους προσάψει κάποιος, εν τούτοις ποτέ ΔΕΝ έφτασαν στο χαμηλότερο αυτό σκαλοπάτι πολιτικής απρέπειας και κατάντιας, να παρακολουθούν μέσω ΕΥΠ τους πολιτικούς τους αντιπάλους για να έχουν το πλεονέκτημα και το πάνω χέρι.

Αυτά τα έκανε η χούντα με την ΚΥΠ, ο «λαοπλάνος» Ανδρέας με τον Τόμπρα, ο «εφιάλτης» με τον Μαυρίκη, ο Νίξον, ο Χούβερ, η ΣΤΑΖΙ, η ΚαΓκεΜπε, κ.ο.κ.

Δικαιωμένοι βγαίνουν παράλληλα κι όλοι εκείνοι, νεοδημοκράτες και μη,  που εδώ και καιρό προειδοποιούσαν πως «Μητσοτάκη θέλατε, πάρτε να ‘χετε»… κι έχουν ένα δίκιο.

Βέβαια, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, ο πιο ωφελημένος όλων μοιάζει να είναι ο… πρωθυπουργός.

Που χάρη στη συγκυρία των «μπάνιων του λαού», και στην απουσία σε διακοπές όλων εκείνων των «αναλυτών» influencers, με τα κανάλια να δουλεύουν σε slow motion, και με τριτοκλασάτους ρεπόρτερς και παρουσιαστές να ασχολούνται με τους τουρίστες στα λιμάνια και τους κ@λους στις παραλίες,  βρήκε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε σοβαρό ηγέτη, αναλαμβάνοντας με ένα «συγγνώμη, δεν ήξερα» την ευθύνη, και καρατομώντας 2-3 αναλώσιμους, υποσχόμενος παράλληλα σοβαρές μεταρρυθμίσεις, αλλά και διαφάνεια!!!!!! στις μυστικές υπηρεσίες.

Που ξέρουμε; Μπορεί να ανακοινώσει και καμιά πλατφόρμα που να μας λέει αν μας παρακολουθεί η ΕΥΠ ή όχι… τον έχω ικανό.

Λέγοντας επίσης πως ναι μεν η «επισύνδεση» ήταν νόμιμη, αλλά αν το ήξερε δεν θα την επέτρεπε… δηλαδή θα παρανομούσε;

Άβυσσος η ψυχή ενός Μητσοτάκη. Το λέγανε και οι παλιοί…

Όπως και να ‘χει, ως γεννημένος μέσα στη λοβιτούρα, και εκπαιδευθείς παιδιόθεν από τον καλύτερο σε αυτά, μοιάζει να το ελέγχει το παιχνίδι, αλλιώς θα έπρεπε ήδη να είναι παρελθόν.

Και με τον μελανιασμένο λαό, όσοι δηλαδή πήραν χαμπάρι τι παίζει, να αισθάνεται περήφανος που έχουμε αυτόν τον σοβαρό αγγλομαθή στο τιμόνι, και όχι τους κλεφτοκοτάδες που είχαμε πριν, ο Θεός να μας κόβει χρόνια να του δίνει μέρες, ή όπως είχε πει κάποτε, νομίζω το ’92, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ μια ξεδοντιασμένη συμπαθής γιαγιάκα σε ορεινό χωριό της Γορτυνίας «μας έσουσεν η θεός πιδάκι μ’ κι έφερε την Μητσοτάκην, φουτιά να τουν κάψει τουν βρουμιάρη τουν Παπανδρέα…».

Άρα, τέλος καλό όλα καλά, και όλοι ωφελημένοι… εν αναμονή του δύσκολου χειμώνα.

Πάντως, προς το παρόν όπως είπαμε ο Κυριάκος δεν κινδυνεύει, οπότε μπορούν να ηρεμήσουν οι βουλευτές και οι μετακλητοί του, αφού ο μισθός και η αποζημίωσή τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα προς το παρόν.

Εξάλλου, όπως λένε οι παλιοί που γνωρίζουν καλύτερα, «αν δεν δω την Έλενα τη Ράπτη σε πάνελ, ή σε καμιά λαϊκή, εκλογές δεν έχει…»

ΥΓ-Τις προάλλες, σε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA δεν έγινε ούτε μια αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Για τα υπόλοιπα δελτία δεν ξέρω… εξάλλου πόση σαχλαμάρα να αντέξω να βλέπω ο καψερός;

 1. [email protected]ονται όλο και χειρότερα τα πράγματα διότι αποκαλύπτεται ο ανεύθυνος τρόπος λειτουργίας κρίσιμων τομέων…

  Όταν παρακολουθείται ευρωβουλευτης δυνητικά έχεις το ευρωκοινοβούλιο στο πιάτο.

  Η παρακολούθηση ειναι όπως ο κορωνοιος. Εκθετική… ποτέ δεν ξέρεις που θα καταλήξει και ποιο λαβράκι θα βγάλει. 1 μολύνει 400…Rnought. RΟ.

  Ο Μητσοτάκης έχει “αδειαστει” σαν σακι γιατί στην ΕΕ δεν γουστάρουν κοριούς στο κεφάλι τους.

  Αδειαστηκε από: ΕΕ που δεν καταβάλλει τη δόση 3,κατι δις από το Ταμείο Ανάκαμψης,

  αδειαστηκε από ΌΛΑΦ,

  από Αμερικανούς (ΝΥ Ταιμς), από το φερέφωνο τους την Καθημερινή του στήριξη όπου λέει πως μεγαλοδημοσιογραφος ήθελε (η μήπως ήθελαν οι Αμερικάνοι), να γίνει Διοικητής στην ΕΥΠ! !!! με τι προσόντα;;;;

  και έπεται συνέχεια στο άδειασμα διότι όσο μένει προξενεί τεράστια ζημιά στα Εθνικά θέματα με ολη την Υφηλιο να μαθαίνει για Υπηρεσίες Σουρωτήρι.

  Παρακολουθήσεις γίνονται από όλα τα καθεστώτα και όλοι παριστάνουν τις αθωες περιστερες έως ότου κάτσει η στραβη σε κάποιου τη βάρδια.

  Η στραβη έσκασε στη βάρδια του Μητσοτάκη και οφείλει να παραδώσει. Τον διασώζει προς το παρόν η επίγνωση του οτι κάθε φορά που ξέσπασε σοβαρή εσωτερική κρίση είχαμε εθνική τραγωδία Κύπρος, Ιμια για να μην πάμε και στο ’22. Τα ψωμιά του είναι μετρημένα πάντως.

  Κατά τα άλλα ο Σαμαράς δεν παρακολουθούσε την ΧΑ; Τι, Οχι;…

  ΥΓ ο Πιερρακακης ούτε να το σκέφτεται πλέον για ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα

  Ανήκει στην τριάδα με ανηψιο και σεκιουριτα και τη γλιτώνει …προς το παρον
  Αυτό που έκανε απλώς ήταν η ψηφιακοτητα της φρικτης γραφειοκρατίας και πολυνομιας.

 2. Γιατί σε πονάει πολύ ο Αλέξης. Τουλάχιστον δεν πειναγαμε δεν πεθαίναμε δεν έτρωγαν τα λεφτά των πατεράδων μας δεν έτρωγε το δημόσιο χρήμα και πάνω απ’όλα δεν χρωσταγε 350 εκατομμύρια.

 3. Είσαι εκτός πραγματικότητας στα του Τσίπρα, πιθανόν λόγω αντιαριστερών εμμονών κ προκαταλήψεων. Ο Τσίπρας παίρνει 25% στο νερό, ποσοστό τεράστιο για κάποιον που δεν θυμάται κανείς όπως δηλώνεις. Απλώς οι κοριοί δεν είναι εργασιακά, αισχροκέρδεια, λιγνίτες, ελληνοτουρκικά που ό.τι κι αν έλεγε δεν τον παίζανε τα μήντια. Τώρα έχει πάτημα και κινήθηκε σωστά πολιτικά να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Η άνοδος του Ανδρουλάκη είναι στιγμιαία έως ανύπαρκτη – την όποια λαϊκή αγανάκτηση θα την καρπωθεί ο Τσιπρας ως μείζων αντιπολίτευση.

  Και παρεπιπτόντως χίλιες φορές Τσίπρας από τον κοινό εγκληματία του ποινικού που έχετε εκλέξει, και τους ολίγιστους πρώην που ονομάζετε ‘πατριωτικό χωρο’.

 4. Κατά την γνώμη μου το ερώτημα δεν είναι ποιος ωφελείται, καθώς ο αρθρογράφος περιέλαβε μέσα στην λίστα την μισή Ελλάδα και δεν μας έκανε σοφότερους.

  Το ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί είναι γιατί η λαϊκή πτέρυγα της ΝΔ, η πιστή στις παραδόσεις του κόμματος, δεν εκμεταλλεύεται την περίσταση για να ξεφορτωθεί το ξενοεπιβαλλομενο βαρίδι?
  Γιατί δεν διαμαρτύρεται?

  Στην τελική, τι ωφελούνται, ποιο το κέρδος και τον κρατάνε?

  Όποιος στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ξέρει πως μόνο οι 158 μπορούν να ρίξουν τον πρωθυπουργό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες νόμιμες οδοί.
  Οι 158 ή το πλήρωμα του χρόνου.

  Οπότε όσο κρύβονται από τις θεσμισμενες ευθύνες τους, δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι, περιμένοντας τον πανδαμάτωρ χρόνο να φέρει την θεραπεία και ελπίζοντας πως δεν θα κατονομαστούν έως τότε ως μέρος της ασθενείας, το μόνο που θα πετύχουν είναι να καταγραφούν στην ιστορία ως οι 158 του Κούλη.

 5. Το πρόβλημα είναι αγαπητέ φίλε συντάκτη του άρθρου ο Μητσοτάκης ο Τσίπρας ή ο Ανδρουλάκης;Από ότι βλέπω περισσότερο σε ενοχλεί αν ξαναβγεί ο Τσίπρας παρά η πιο βρώμικη σκοτεινή τριετία από την μεταπολίτευση και μετά.Ειναι εφάμιλλη μόνο του πατρός και η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου μοιάζει παιδική χαρά.Δεν σε νοιάζει τι θα γίνει η ΝΔ μετά την συντριβή που θα υποστεί στις εκλογές απλά μην ξαναβγεί εκείνος ο τρισκαταρατος που συμμαζεψε την οικονομία άφησε 37 δις στα ταμεία και μια χώρα όρθια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.Δεν θυμάμαι επί Τσίπρα Καμμένου να μιλάει τo bbc η Washington post οι new York times για τακτικές χούντας.Κυριε αρθογραφε τον στηρίξατε τον γόνο να φύγει ο μπολσεβικος .Τώρα θα πιείτε όλο το ποτήρι μέχρι τέλους.

 6. Ποιο είναι το έγκλημα για το οποίο ερωτάται το Cui bono αγαπητέ; Το έγκλημα είναι το γεγονός ότι το σκάνδαλο διέρρευσε, ή το γεγονός ότι το σκάνδαλο υπήρξε, δηλαδή το ότι γίνονταν παρακολουθήσεις που είναι καταφανώς αντισυνταγματικές, παρά τις όποιες προφάσεις θα το συνόδευαν ούτως ή άλλως; Γιατί εδώ φαίνεται πως ακολουθείται η λογική Ντογιάκου, δηλαδή γιατί μαθεύτηκε, και όχι γιατί συνέβη εξ αρχής. Στο κόμμα και στην κυβέρνηση υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα καρκίνωμα που λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν κάποιοι ψευτογιατροί ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια στο θέμα του απορρήτου και όχι στη βαρύτητα της διάγνωσης, τότε θέτουν σε κίνδυνο το κόμμα και, απείρως σοβαρότερα, την Πατρίδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω»

Πριν από χρόνια δέχτηκα στο δικηγορικό μου γραφείο την επίσκεψη συναδέλφου από γειτονική χώρα, ελληνικής καταγωγής, που διετέλεσε και...

Η κοινωνική αποστασία

Η κοινωνική αποστασία συνιστά έναν όρο που εξηγεί πλείστα όσα από τα δεινά βασανίζουν την πατρίδα και τις ζωές...

Ο θάνατος του στοχαστή και η ανθρώπινη ελπίδα

Ποιος ή ποια θυμάται τον Γιούργκεν Μόλτμαν; Ποιος ή ποια έμαθε κάποτε ποιος ήταν, πώς έζησε, σε τι συνεισέφερε...

Σενάριο πολιτικής φαντασίας… α λα γαλλικά!

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία έδειξαν σε όλον τον κόσμο το πώς μπορεί να γίνει προσαρμόσιμη η έννοια της...