Gazprom: “Αδύνατον” να παραλάβουμε την τουρμπίνα του Nord Stream λόγω κυρώσεων

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση γύρω από την παραλαβή της τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, καθώς λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σολτς ότι το εξάρτημα είναι έτοιμο με τα απαραίτητα έγγραφα για να επιστρέψει στη Ρωσία, η Gazprom υποστήριξε ότι οι δυτικές κυρώσεις καθιστούν αδύνατη την παραλαβή του.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο κρατικά ελεγχόμενος ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αναφέρει ότι “το καθεστώς κυρώσεων σε Καναδά, ΕΕ, και Ηνωμένο Βασιλείο και η ασυνέπεια της τρέχουσας κατάστασης με τις υπάρχουσες συμβατικές υποχρεώσεις εκ μέρους της Siemens καθιστούν αδύνατη την παράδοση του κινητήρα 073 στο Portovaya CS”.

Νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος είχε αναφέρει πως “είναι αρκετά σαφές και απλό. Η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί. Πρέπει μόνο να πει κάποιος ότι τη θέλει και μετά θα παραδοθεί πολύ γρήγορα. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτή η παράδοση”.

Ο κ. Σολτς φωτογραφήθηκε μάλιστα μπροστά από την τουρμπίνα, ενώ χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες τις δικαιολογίες της ρωσικής πλευράς.

“Ο περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου φαίνεται ότι έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα”, είχε πει ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι και μελλοντικά θα πρέπει κανείς να υπολογίζει πως “μπορεί πάντα να υπάρχουν οποιαδήποτε δήθεν προβλήματα για να μη λειτουργεί κάτι”.

Ακόμη και μετά την παράδοση της τουρμπίνας, η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενα τέτοια “προβλήματα”, είχε αναφέρει.

Εκπρόσωπος της Siemens Energy δήλωσε επίσης σήμερα ότι η τουρμπίνα, η οποία επισκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Καναδά και εστάλη στη Γερμανία προκειμένου να παραδοθεί στην Gazprom, είναι μόνο μία από τις συνολικά έξι μεγαλύτερες και δύο μικρότερες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται στον Nord Stream 1.

Ωστόσο, για την λειτουργία του αγωγού στο 100% των δυνατοτήτων του αρκούν μόνο οι πέντε τουρμπίνες.

Αυτή τη στιγμή ο αγωγός όμως λειτουργεί στο 20% της συνολικής παροχής και, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Siemens, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατή μια υψηλότερη απόδοση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απαραίτητα τελωνειακά και ταξιδιωτικά έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας είναι έτοιμα, αλλά λείπουν ακόμη κάποια στοιχεία από τη ρωσική πλευρά.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανοίγουν πόρτα για δυτικό στρατό στην Ουκρανία

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, η οποία, παρά την τεράστια οικονομική και αμυντική βοήθεια της Δύσης,...

Δεν στριμώχνεται η αρκούδα

«Έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα αυτά απειλούν να προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση...

Γεωστρατηγική και γεωπολιτική γεωγραφία σε σταυροδρόμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά (24 Φεβρουαρίου 2022) ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πόλεμοι...

Η ΕΕ εγκαταλείπει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες με το Πακιστάν, ο χριστιανικός πληθυσμός...