Πολιτικές ανακατατάξεις στην Ιταλία ενόψει εκλογών

Συνεχίζεται η ολική ανασύνταξη των ιταλικών πολιτικών δυνάμεων ενόψει των πρόωρων ιταλικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. Προβλέπεται δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Στα τελευταία γκάλοπ, η άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Αγγίζουν, δηλαδή, το 23% της πρόθεσης ψήφου.

Η συντηρητική συμμαχία, όμως, στο σύνολό της,  προηγείται, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Παρά ταύτα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι χάνει συνεχώς σημαντικά στελέχη. Έως τώρα εγκατέλειψαν το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τρεις υπουργοί και δυο βουλευτές διότι θεωρούν ότι έχει αλλάξει την συνολική του, πολιτική τοποθέτηση και ότι υποκύπτει σε όλες τις πιέσεις της ακροδεξιάς.

Σε μεγάλο βαθμό, οι εκλογές αυτές θα κριθούν «στο κέντρο». Ο μετριοπαθής χώρος, δηλαδή, αναμένεται να λειτουργήσει ως καθοριστική «βελόνα της ζυγαριάς». Για τον λόγο αυτό, το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, προσπαθεί να δημιουργήσει επειγόντως νέες συμμαχίες, αρχίζοντας από το νεοσύστατο, φιλελεύθερο κόμμα «Azione», Δράση.

Δύσκολος ο σχηματισμός αξιόπιστης κυβέρνησης

Δεν έχει  γίνει σαφές, όμως, αν εκτός από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά με την άκρα δεξιά, στην πολιτική αυτή αναμέτρηση θα πάρει μέρος και ένας τρίτος, αυτόνομος πόλος,  ο οποίος θα ανήκει ακριβώς, στον χώρο του κέντρου ή εάν, τελικά, οι μετριοπαθείς σχηματισμοί θα προχωρήσουν σε επιμέρους συμμαχίες.

Όσο για τα Πέντε Αστέρια που το 2018 είχαν λάβει το 33% των ψήφων στην Βουλή, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Στο γκάλοπ τώρα βρίσκονται στο 9% και σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρήσουν να προβάλουν  και πάλι ένα ριζοσπαστικό,  μαχητικό προφίλ. Με πιθανή επιστροφή στον στίβο της πολιτικής, μάλιστα, του ιδρυτικού μέλους τους και πρώην στελέχους τους, Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα. Μπορεί να είναι όμως πολύ αργά.

Όλα δείχνουν ότι μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές και πολυήμερες προσπάθειες για να μπορέσει να εγγυηθεί την σύνθεση μιας σταθερής και αξιόπιστης κυβέρνησης. Και για να στείλει, φυσικά, καθησυχαστικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τις αγορές.

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανοίγουν πόρτα για δυτικό στρατό στην Ουκρανία

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, η οποία, παρά την τεράστια οικονομική και αμυντική βοήθεια της Δύσης,...

Δεν στριμώχνεται η αρκούδα

«Έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα αυτά απειλούν να προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση...

Γεωστρατηγική και γεωπολιτική γεωγραφία σε σταυροδρόμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά (24 Φεβρουαρίου 2022) ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πόλεμοι...

Η ΕΕ εγκαταλείπει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες με το Πακιστάν, ο χριστιανικός πληθυσμός...