Ισαποστάκιας η Μπέρμποκ: Βρείτε τα με την Τουρκία και μη μας σκοτίζετε

Ίσες αποστάσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, ευχολόγια περί γερμανικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, επιβράβευση Μητσοτάκη για την «ετοιμότητα διαλόγου» με την Άγκυρα, και ήξεις αφήξεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι το στίγμα της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας

Ισαποστάκιας, κατά την προσφιλή τακτική των γερμανικών κυβερνήσεων, αποδεικνύεται και η «Πράσινη» υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ. Παρ’ ότι οι Πράσινοι προτού ανέλθουν στην κυβέρνηση διακήρυτταν αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας, η Α.Μπέρμποκ, όχι μόνο δεν εκόμισε κάτι καινούργιο, αλλά συνέχισε στο ίδιο φιλοτουρκικό μήκος κύματος πολλών εκ των γερμανικών κυβερνήσεων.

Για τα γερμανικά υποβρύχια που καθελκύει η Τουρκία, η Αναλένα Μπέρμποκ περί άλλα τυρβάζει. Είναι, είπε, παλιά συμφωνία ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία, και, ως εκ τούτου δεν μπορεί να σταματήσει. Κι αυτό παρ’ ότι οι Γερμανοί Πράσινοι προτού ανέλθουν στην συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, διατείνονταν ότι είναι κατά των γερμανικών εξοπλισμών προς την Τουρκία.

Να σημειωθεί πως η Αθήνα επανειλημμένως είχε ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες – Σοσιαλδημοκράτες) να μην δοθεί η γερμανική τεχνολογία για τα υποβρύχια, αλλά το Βερολίνο αρνείτο κατηγορηματικά να επιδείξει «αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και να σταματήσει τα εξοπλιστικά πάρε δώσε με την Τουρκία.

Τώρα, λοιπόν, ήλθε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα. Και τι υποσχέθηκε; Αλληλεγγύη. «Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη της Γερμανίας», είπε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «τα Νέα». Και ποιο έπρεπε να είναι το πρώτο δείγμα αλληλεγγύης της Γερμανίας προς την Ελλάδα; Να σταματήσει να εξοπλίζει την Τουρκία. Και τι απαντά τώρα η Μπέρμποκ; Ξεχάστε το!

Και, όμως, οι Πράσινοι, όταν σχεδόν προ διετίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκεπτόταν τη Γερμανία και ήγειρα θέμα υποβρυχίων και άλλων γερμανικών εξοπλισμών προς την Τουρκία, του έλεγαν ότι αυτοί θα προωθήσουν το ελληνικό αίτημα. Άραγε, ο Ν.Δένδιας, τώρα, κατά τη συνάντησή του με την Α.Μπέρμποκ θα της … θυμίσει τι έλεγε τότε και πόσο ανακόλουθη είναι των υποσχέσεων που έδωσαν οι Πράσινοι;

Όταν, λοιπόν, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη σχετικά με την «πώληση έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων σε μια χώρα, την Τουρκία, η οποία απειλεί την Ελλάδα μέλος της EE με casus belli» και της επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο «δεν ταιριάζει ιδιαίτερα σε μια εξωτερική πολιτική αξιών », αυτή απάντησε:

«Αυτή η συμφωνία έκλεισε πριν από περίπου 15 χρόνια και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ των εταίρων του NATO. Αυτό ισχύει για όλους. Αυτή είναι η κατευθυντήρια γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής εξαγωγών όπλων».

Πέραν των … ηθικολογικών ευχολογίων Μπέρμποκ περί ΝΑΤΟ και των κούφιων διαβεβαιώσεων περί πολιτικής αξιών στην εξωτερική πολιτική και στις εξαγωγές όπλων, ούτε λίγο ούτε πολύ, επί της ουσίας, η ίδια έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ελληνικό «αίτημα» για τα γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία. Θα την εγκαλέσει γι’ αυτό ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή τους μαζί της;

Βρείτε τα

‘Η μήπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας θα αρκεστούν στα ευχολόγια ίσων αποστάσεων που εξέφρασε η Αναλένα Μπέρμποκ; Σύμφωνα με αυτά, «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο εταίροι στο NATO. Τα μέλη μιας κοινής αμυντικής συμμαχίας δεν απειλούν το ένα το άλλο, αλλά αποδέχονται και σέβονται την κυριαρχία του άλλου».

Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε η ίδια στη συνέντευξή της, «δεν μπορεί κανείς να επιλέξει τους γείτονές του ούτε να αλλάξει τη γεωγραφική του θέση. Κατά συνέπεια τα μηνύματα ετοιμότητας διαλόγου όπως επανειλημμένα έστειλε η ελληνική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια είναι κατά την άποψή μου ακριβώς τα σωστά. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη της Γερμανίας».

Κοντολογίς, τι λέει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας; Βρείτε τα και μην μας ζαλίζετε με τα ελληνο-τουρκικά. Άλλωστε, οι Γερμανοί έχουν και άλλες σκοτούρες. Όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ανοικτά το Βερολίνο κινείται σε αυτή τη γραμμή. Στις 25 Μαΐου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ στη Γερμανία, σε ερώτηση σχετικά με τις απαράδεκτες -τότε- δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί, αλλά και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπερστρέϊτ;

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έκλεισε το μάτι στην Τουρκία, και ακολουθώντας τη γνώριμη γερμανική πρακτική των «ίσων αποστάσεων», είπε: «Η συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα σημαντική. Γι’ αυτό, κάνουμε έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο και στον Έλληνα πρωθυπουργό να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές».

Απαράδεκτο Βερολίνο για τουρκικές προκλήσεις: «Μητσοτάκης και Ερντογάν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές»

Αυτή, άραγε, είναι η γερμανική «αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα; ‘Η αποτελεί «υποστήριξη» προς την Ελλάδα το συστηματικό μπλοκάρισμα εκ μέρους της Γερμανίας, εδώ και δύο χρόνια, στις όποιες προτάσεις για αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας, ακόμα και για κυρώσεις; Η Α.Μπέρμποκ μάλλον ως εκφραστής των φιλοτουρκικών τάσεων στο Βερολίνο εμφανίζεται, παρά ως υπουργός Εξωτερικών μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ που διατείνεται ότι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Κατοχικό δάνειο – πολεμικές επανορθώσεις

Με ευχολόγια, τέλος, απάντησε η Μπέρμποκ και στο διαχρονικό ελληνικό αίτημα για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις. Κι αυτό παρ’ ότι οι Γερμανοί Πράσινοι, διαφοροποιημένοι από τη γερμανική πολιτική που δεν θέλει καν να ακούει για εγκλήματα των ναζί και επανορθώσεις, υποστήριζαν το δίκαιο των ελληνικών απαιτήσεων.

Τι απαντάει, τώρα, η ίδια, όταν ερωτάται γι’ αυτό το θέμα; Άρες μάρες κουκουνάρες. «Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν και αγαπούν την Ελλάδα ως ονειρεμένο προορισμό διακοπών, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι την έκταση της βαρβαρότητας και της γερμανικής κυριαρχίας του τρόμου κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η διατήρηση αυτής της μνήμης είναι υπόθεση καρδιάς για μένα. Γι’ αυτό ξεκινώ την επίσκεψή μου στην Αθήνα επισκεπτόμενη το πρώην αρχηγείο της πόλης και το μνημείο του Ολοκαυτώματος. Η ευθύνη του καθενός για την ιστορία του δεν έχει τέλος».

Τουρίστρια, δηλαδή, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε ένα μείζον για τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Κι αυτό, παρ’ ότι με προεξάρχουσα τη Γερμανία, η Ελλάδα ισοπεδώθηκε οικονομικά με τα μνημόνια λιτότητας.

Επί της ουσίας του ζητήματος, όμως, εάν δηλαδή το Βερολίνο θα αλλάξει πολιτική ως προς το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις, τι απαντά; «Το ταξίδι μου (σ.σ. στην Ελλάδα) να γίνει αντιληπτό ως η αρχή μιας εις βάθος κοινής αναζήτησης , ακόμα κι αν εμείς ως νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχουμε καταλήξει, σε μια αλλαγή της νομικής θέσης επ’ αυτού».

Πολύ … φιλοσοφημένο! Άραγε, το ταξίδι της στην Ελλάδα περίμενε για να «συλλογιστεί» επί τους θέματος; Τόσα χρόνια δεν είχε ακούσει τι ζητάει η Ελλάδα και τις αρνήσεις του Βερολίνου; Δεν είχε ακούσει ούτε καν τις θέσεις των Πρασίνων που ήταν υπέρ των ελληνικών αιτημάτων; Είναι πολύ απλό: ‘Η η ίδια ευθέως τοποθετείται και δηλώνει ότι θα ζητήσει την αλλαγή της γερμανικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας, ή, με την απάντηση που έδωσε απλά νομίζει ότι θα ξεγελάσει τους Έλληνες.

Η επίσκεψη

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), χτες, με την ξενάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή, ξεκίνησε η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Ελλάδα, της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

“Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίστηκε η Γερμανία από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εκεί οι Γερμανοί κατά την ναζιστική κατοχή της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία, η Αναλένα Μπέρμποκ μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε κρίνους. “Η διατήρηση της μνήμης είναι σημαντική για εμένα, γιατί αποτελεί την προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη” τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Κατόπιν, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, όπου την υποδέχθηκε και την ξενάγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Κατά την παραμονή της στη δομή, η Γερμανίδα υπουργός συζήτησε με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή.

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού της στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στα γραφεία της Frontex στον Πειραιά.

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ξεκινά σήμερα (το πρωί της Παρασκευής) με τη συνάντησή της, στις 10:30, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθως, στις 11:15 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Περί ώρα 12:45, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Στη δήλωσή της από το Βερολίνο, η Αναλένα Μπέρμποκ περιγράφει την Ελλάδα ως “έναν από τους πιο στενούς εταίρους” της Γερμανίας στην Ευρώπη και κάνει λόγο για “τεράστιο έργο” της χώρα μας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτό το έργο “αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη”. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην Τουρκία, που θα ακολουθήσει ευθύς αμέσως με την ολοκλήρωση των συναντήσεων της στην Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως το μήνυμά της στην Άγκυρα είναι ότι “τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης”.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανία θα αναχωρήσει το απόγευμα της Παρασκευής για την Τουρκία.

  1. Οι “Γερμανικές αποζημιώσεις” είναι ο σανός που ταίζει το πολιτικό σύστημα το λαό.
    Οταν τα πράγματα είναι δύσκολα γι αυτό επιστρατεύεται και το “κατοχικό δάνειο”
    Αν γίνουν πολύ δύσκολα φαντάζομαι θα ζητήσουμε αποζημίωση και από τους Πέρσες για την καταστροφή της Αθήνας από τον Ξέρξη, (Αν ζητήσουν αντίστοιχα κι αυτοί για τη Περσέπολη μπορούμε πάντα να δείξουμε τα Σκόπια!)

    Από εκεί και πέρα η Γερμανία έχει το πιο σκληρό εμπάργκο κατά της Τουρκίας. Επιβλήθηκε μετά την εισβολή της στη Συρία και προφανώς δεν αφορά σε συμβόλαια που είχαν κλείσει πριν όπως τα υ/β.
    Είναι εντελώς για εσωτερική χρήση η ιστορία, σανός δηλαδή για το πόπολο. Θα είχε κάποιο -ελάχιστο νόημα- αν το είχαμε ζητήσει το 2009 όταν και έγινε η παραγγελία.
    Το να λέμε ότι το 2022 να πάει η Γερμανία στα Τουρκικά ναυπηγεία και να τα πάρει πίσω είναι καλό μόνο για να κάνουμε τον πλανήτη να γελάει σε μια ζοφερή περίοδο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γιατί φοβούνται την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Το γεγονός είναι ασυνήθιστο. Συστημικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν σαφή ατλαντικό προσανατολισμό, και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τινές εκ...

Αντώνη, εσύ δολοφόνησες τον χαρακτήρα σου!

Γελάνε και οι πέτρες! Μας είπε ο κύριος Σαμαράς (στην πρώτη του ομιλία κατόπιν της διαγραφής του) ότι μητσοτακικά...

«Parole, parole, parole»…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -μετά την αποτυχημένη αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου- έχει πλέον λίγες...

Από την παράταξη θα έρθει η λύση, αρκεί να μην αργήσει

Τις τελευταίες εβδομάδες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν πήγαινε στο γραφείο του. «Έκανε μούτρα» στον κύριο...