Αξιωματούχος Πενταγώνου: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16

Με το που ανακοινώθηκε η υπογραφή του κοινού μνημονίου από Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία το οποίο αίρει το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών της Βόρειας Ευρώπης, άρχισαν τα ερωτηματικά ως προς τα ανταλλάγματα που ίσως έλαβε η Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τηλεφώνημά του παρενεβλήθη προ της τετραμερούς συνάντησης και κανόνισε διμερή με τον Τούρκο πρόεδρο.

Άμα τη ανακοινώσει της υπογραφής του μνημονίου ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ “δεν προσέφεραν τίποτα” στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση. Διαφαίνεται λοιπόν ότι η όποια παραχώρηση γίνει προς την Τουρκία θα έρθει ως επιβράβευση των ενεργειών της και όχι ως κάτι που απαίτησε και πήρε ο Τούρκος πρόεδρος. Άσχετα αν αυτός θα τοπ παρουσιάσει έτσι στο εσωτερικό για να καρπωθεί κι άλλους προεκλογικούς πόντους.

Η Σελέστ Γουόλαντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως (on the record) πως “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας”. “Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ”, συνέχισε η Γουόλαντερ.

Η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στις 18:45 σήμερα και όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα των F-16 πιθανότατα θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης.

Κατόπιν τούτου, το θέμα της Τουρκίας μεταφέρεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς μετά από αυτή τη δήλωση και εάν και εφόσον προχωρήσει το ζήτημα των F-16 μένει να περάσει και από την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, στην οποία προΐσταται ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος ανθίσταται στην οποιαδήποτε εξοπλιστική βοήθεια προς την Τουρκία. Ίσως η στρατηγική Μπάιντεν να είναι και αυτή. Να μην φανεί αυτός ο κακός της υπόθεσης και ταυτόχρονα να μην αλλάξει η υπάρχουσα στρατηγική. Μένει να φανεί.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γερμανικές αποζημιώσεις: Με… συνταγή Σκέρτσου ο γερμανοτραφής Τουσκ

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατανοήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει… ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αρκεί να δει μια...

Μαντέψτε ποιοι… νίκησαν στην Ουκρανία

Παραμονές της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το παιχνίδι έχει ξεκάθαρους νικητές: Είναι οι πέντε...

Ζήτω ο ομογενοποιημένος ιστορικός πολιτισμός

Εγκρίθηκε η έκθεση Verheyen, με 19 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέτοντας έτσι την ενιαία...

Ολοταχώς προς την απόλυτη κυριαρχία των εξουσιαστών επί της ζωής των...

Τη δεκαετία του 1950 η γερμανική εταιρία Grünenthal κατασκεύασε και επέβαλε ως ισχυρό ηρεμιστικό τη θαλιδομίδη. Με τη βοήθεια...