Μητσοτάκης: Αυτό που γίνεται σήμερα στην Αστυπάλαια είναι πραγματικά μια επανάσταση

«Αυτό το οποίο γίνεται εδώ, σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου, στην «πεταλούδα» του Αιγαίου, είναι πραγματικά μια επανάσταση. Και είναι μια επανάσταση η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την πορεία υλοποίησης του έργου «Astypalea: smart & sustainable island».

Κ. Φραγκογιάννης: Στο έργο της Αστυπάλαιας αποτυπώνονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας του σήμερα

«Αυτά τα οποία γίνονται εδώ στην Αστυπάλαια δεν γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε στην πρωτοπορία σήμερα της καινοτομίας και της τεχνολογίας: για το πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έξυπνα συστήματα μετακινήσεων, για το πώς μπορούμε και πρέπει να προσαρμόσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο και πώς τελικά αυτή η καινοτόμος τεχνολογία η οποία ξεκινάει αλλά δεν τελειώνει με την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσει να γίνει ένας μοχλός για μία καλύτερη καθημερινότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν κεντρικό πυλώνα για τον πράσινο μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας και άλλων ελληνικών νησιών, αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα και το περιβάλλον. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας την οποία μπορούμε να παράγουμε σήμερα. Και σε μια εποχή που όλοι είμαστε θύματα ενός πολέμου, μιας εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, η οποία οδήγησε σε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, αντιλαμβανόμαστε ότι η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές μας και να αποτρέψουμε το καταστροφικό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γίνεται και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο αέρας που φυσάει σήμερα, ο ήλιος που έχουμε είναι δικός μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Και όσο η τεχνολογία προχωράει τόσο η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη. Θα είναι ήλιος ή άνεμος, θα είναι και τα δύο», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η στροφή στην κυκλική οικονομία και την πράσινη κινητικότητα θα προσδώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα ελληνικά νησιά στο πεδίο του τουρισμού.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιλέγουν τους προορισμούς τους με βάση την βιωσιμότητα και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τοπικές κοινωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την πράσινη ανάπτυξη, για την κυκλική οικονομία συνολικά. Είναι κατά κανόνα επισκέπτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν και περισσότερο για τις διακοπές τους, πιο ευαισθητοποιημένοι και πιστεύω ότι ήδη από φέτος με τη δημοσιότητα την οποία έχει πάρει το νησί θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα ως προς το τουριστικό προϊόν. Και βέβαια αυτή η προσπάθεια θα συμπαρασύρει, τελικά, όλη την τοπική κοινωνία και όλη την τοπική οικονομία, θα αναβαθμιστεί το προϊόν», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ευρύτερο έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τον πράσινο μετασχηματισμό των νησιών δεν περιορίζεται στην Αστυπάλαια. «Πιστεύω στο project της Αστυπάλαιας ως έναν φωτοδότη», είπε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας», συνέχισε, για να συμπληρώσει πως το μέγεθος των νησιών επιτρέπει την πιο εύκολη υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων. «Η κλίμακα είναι πιο μικρή και οι πόροι τους οποίους θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι» είπε.

Ένα πολυδιάστατο έργο που προχωρά

Σημειώνεται ότι το έργο «Astypalea: smart & sustainable island», που βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις όσο και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας, δίνοντας παράλληλα νέα ταυτότητα στον τουρισμό του νησιού.

Το έργο εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ ο τέταρτος αφορά μελλοντικές δοκιμές μετά την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας.

Κάλυψη του 80% των αναγκών του νησιού από ΑΠΕ

Στον πυλώνα της παραγωγής ενέργειας έχει ήδη δημιουργηθεί και εγκαινιάστηκε σήμερα ένας μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 20 KW, ο οποίος θα καλύπτει τις αρχικές ανάγκες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο νησί, ενώ το δημόσιο δίκτυο φόρτισης έχει επεκταθεί και αποτελείται πλέον από διψήφιο αριθμό φορτιστών.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας για την αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ που εξυπηρετούν σήμερα το νησί. Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ισχύος τουλάχιστον 3 MW και υποδομή αποθήκευσης χωρητικότητας 7,2 MWh. Στη συνέχεια η υβριδική μονάδα θα επεκταθεί με τη σχεδιαζόμενη προσθήκη ανεμογεννήτριας. Εν τέλει θα καλύπτεται μέσω Ανανεώσιμων Πηγών τουλάχιστον το 80% των αναγκών της Αστυπάλαιας. Για την ανάδειξη παραγωγού έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Η διείσδυση των ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος ενέργειας για την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα θα περιορίσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Ευέλικτη, πράσινη μετακίνηση με ένα κλικ

Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική λειτουργία των δύο κεντρικών υπηρεσιών που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και πράσινων μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Το πρόγραμμα AstyBus είναι μία νέα υπηρεσία συγκοινωνίας, κατά παραγγελία, που θα λειτουργεί στόλο ηλεκτρικών μίνι-βαν, με την υποστήριξη της Alpha Bank και της Sky Express. Το όχημα που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό μίνι-βαν της VW, το ID.Buzz, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι εμπνευσμένο από ένα από τα πλέον γνωστά βαν της δεκαετίας του 1980 και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αστυπάλαια.

Μέσω του δεύτερου προγράμματος, του AstyGo, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να ενοικιάσουν 18 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς, διάσπαρτους ανά το νησί.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα μπορούν να κάνουν εύκολα κρατήσεις για εξυπηρέτηση από το AstyBus και το AstyGo μέσω κοινής εφαρμογής (app), της AstyMove. Οι δύο υπηρεσίες προγραμματίζεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων εγκαινιάστηκε και το προσωρινό κέντρο ελέγχου και στάθμευσης οχημάτων, το οποίο μελλοντικά θα μεταφερθεί σε μόνιμες εγκαταστάσεις.

E-astypalea – Ένα ασθενοφόρο εντάσσεται στον e-στόλο

Η εισαγωγή του ηλεκτρικού στόλου για τις συγκοινωνίες και την ενοικίαση μέσων μετακίνησης συνοδεύεται από τον ξεχωριστό πυλώνα της σταδιακής αντικατάστασης των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σταθερά ενεργά το πρόγραμμα E-astypalea, το οποίο αφορά την παροχή επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, την απόσυρση παλαιών ΙΧ και την απόκτηση ιδιωτικών φορτιστών. Η στροφή προς την e-κίνηση δεν αφορά μόνο ιδιώτες αλλά καλύπτει επίσης δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Με χορηγία της VW έχουν ήδη παραδοθεί συνολικά επτά οχήματα στον δήμο, στην αστυνομία, στο λιμενικό και στην πολιτική αεροπορία, ενώ ανήμερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί παραδόθηκε από τη γερμανική εταιρεία κι ένα ηλεκτρικό ασθενοφόρο στο τοπικό κέντρο υγείας.

Ο τέταρτος πυλώνας του project αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2025 και αφορά την ανάπτυξη συστημάτων αυτόματης οδήγησης.

Πρόσθετες πράσινες και εκπαιδευτικές δράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες το «Astypalea: smart & sustainable island» περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες δράσεις, για την ανακύκλωση και την καλλιέργεια του πνεύματος της κυκλικής οικονομίας στα παιδιά.

Χάρη σε συνεργασία του δήμου με την Kosmocar και τη Volkswagen, περισσότερα από 20 οχήματα που είχαν εγκαταλειφθεί έχουν μεταφερθεί σε ειδική μονάδα ανακύκλωσης στην Αττική. Μέσω των εσόδων από αυτή τη δράση ο δήμος θα προμηθευτεί μία πρέσα συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Παράλληλα, με χορηγία της Alpha Bank και την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου Αστυπάλαιας συμμετέχουν σε διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας οκτώ εβδομάδων ώστε να γνωρίζουν τα βασικά μοντέλα της κυκλικής οικονομίας. Τα παιδιά έχουν δημιουργήσει το δικό τους «Έξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο» στην αυλή του σχολείου τους.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σχολείο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το «Έξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους μαθητές και τους συνεχάρη για την προσπάθειά τους. «Αποδείξατε τι μπορούμε να κάνουμε, σε αυτό το καταπληκτικό θερμοκήπιο το οποίο φτιάξατε. Νομίζω ότι θα την κρατήσετε αυτήν την εμπειρία και καθώς μεγαλώνετε θα βρίσκετε και άλλους τρόπους να συμμετέχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, διότι αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη χρειαζόμαστε όλοι να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι. Με μικρές κινήσεις μερικές φορές μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά», είπε ο πρωθυπουργός τους μικρούς μαθητές.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα τώρα το καλοκαίρι, εάν βάλετε το κλιματιστικό αντί για τους 22 στους 25 ή στους 26 βαθμούς θα στερηθείτε λίγη δροσιά αλλά θα μειώσετε την κατανάλωση κατά 15 με 20%», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «’Αρα με τις μικρές συνήθειες του καθενός, τελικά, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά. Και πάλι συγχαρητήρια παιδιά, και εις ανώτερα».

«Ως η μόνη τράπεζα στο νησί της Αστυπάλαιας, η Alpha Bank υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία Astybus για ένα λειτουργικό και περιβαλλοντικά φιλικό δίκτυο συγκοινωνίας και, κυρίως, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για θέματα του περιβάλλοντος, βάζοντας την κυκλική οικονομία στην καθημερινότητα των παιδιών, των αυριανών πολιτών της χώρας μας. Η ενεργή συμμετοχή και το χαμόγελο των μαθητών και δασκάλων του δημοτικού σχολείου Αστυπάλαιας με κάνουν αισιόδοξο για την επιτυχία του εγχειρήματος», δήλωσε ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο CEO του Volkswagen Group δρ. Herbert Diess, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας. Παρέστησαν η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα δρ. Ernest Reichel, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο πρόεδρος της Sky Express Γιάννης Γρύλλος, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Yψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

Αγαπητέ Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Herbert, Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, αγαπητή Αλεξάνδρα, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση τολμώ να πω, επιστρέφω για δεύτερη φορά -μετά από ένα χρόνο- στο όμορφο νησί της Αστυπάλαιας.

Ο Dr. Diess θυμήθηκε μια συνάντηση την οποία είχαμε πριν από δύο χρόνια όταν ξεκίνησε αυτή η εξαιρετικά τολμηρή, θα μπορούσε κανείς να πει και λίγο τρελή ιδέα, η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργαστεί με την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και να επιλέξουμε ένα ελληνικό νησί ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι θα μπορούσαμε να το κάνουμε σε μια μεγάλη πόλη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Να δοκιμάσουμε καινούργιες ιδέες και να αποδείξουμε τελικά, αγαπητέ μου Δήμαρχε, ότι η τεχνολογία έχει χρησιμότητα μόνο αν, τελικά, υπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Και αν μπορεί να συνδυαστεί με την αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα την οποία έχουμε όλοι μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερα προστατευμένο πλανήτη από τη μεγάλη απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Και ξεκίνησε όντως αυτό το σχέδιο, θυμάμαι, με τον Υπουργό τον Κώστα Φραγκογιάννη, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά διότι αποτέλεσε τον συντονιστή και τη «μηχανή» που ξεπερνούσε συνέχεια όλα τα εμπόδια τα οποία προέκυπταν. Κοιτάξαμε τον χάρτη και είπαμε «τώρα πού θα πάμε»; Ποιό είναι το νησί το οποίο πρέπει να διαλέξουμε; Υπήρχαν διάφορες επιλογές. Καταλήξαμε, όμως, στην Αστυπάλαια γιατί είχε το σωστό μέγεθος -ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή- κάλυπτε τις ανάγκες της Volkswagen, αλλά και για ένα λόγο ακόμα:

Διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια Δημοτική Αρχή η οποία ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας. Πίστεψε το project αυτό από την πρώτη στιγμή και ανέλαβε το δύσκολο έργο και να μας βοηθήσει στη δημιουργία όλων των σχετικών υποδομών αλλά, κυρίως, να εκπαιδεύσει και την τοπική κοινωνία για τα οφέλη αυτής της πολύ σημαντικής καινοτομίας την οποία παρουσιάσαμε για πρώτη φορά πέρυσι και σήμερα ερχόμαστε να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

Και, θυμάμαι, όταν ήρθαμε πέρυσι στην Αστυπάλαια για πρώτη φορά και με πολύ μεγάλη φιλοδοξία και ενθουσιασμό παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για την έξυπνη και βιώσιμη Αστυπάλαια, ότι έβλεπα στα μάτια πολλών που είχαν έρθει κάποια αρκετή επιφύλαξη. Και το βρίσκω απολύτως λογικό και αναμενόμενο, κάθε αλλαγή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Σήμερα όμως, ένα χρόνο μετά, πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι από εσάς, και απευθύνομαι στους πολίτες, στους δημότες της Αστυπάλαιας, έχετε πειστεί πραγματικά ότι αυτό το οποίο γίνεται εδώ σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου, στην «πεταλούδα» του Αιγαίου, είναι πραγματικά μια επανάσταση. Και είναι μια επανάσταση η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί.

Αλλά αυτά τα οποία γίνονται εδώ στην Αστυπάλαια δεν γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε στην πρωτοπορία σήμερα της καινοτομίας και της τεχνολογίας: για το πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έξυπνα συστήματα μετακινήσεων, για το πώς μπορούμε και πρέπει να προσαρμόσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο -συγχαρητήρια στον Υφυπουργό.

Δεν είναι εύκολη και απλή υπόθεση να μπορούμε να νομοθετούμε για να μπορούμε να προβλέπουμε ότι όλα αυτά θα λειτουργούν με σωστό τρόπο και κυρίως με ασφάλεια για όλους τους χρήστες- και πώς τελικά αυτή η καινοτόμος τεχνολογία η οποία ξεκινάει αλλά δεν τελειώνει με την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσει να γίνει ένας μοχλός για μία καλύτερη καθημερινότητα.

Μία καθημερινότητα με λιγότερο θόρυβο, καθόλου θόρυβο. Μία καθημερινότητα χωρίς καυσαέρια και μία καθημερινότητα βέβαια η οποία τελικά θα έχει οικονομικό όφελος για τους πολίτες και για τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών.

Σήμερα, λοιπόν, ένα χρόνο μετά, παρουσιάζουμε αυτήν την εξαιρετικά καινοτόμο και ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα έξυπνης μετακίνησης, το AstyMove, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ μίας υπηρεσίας έξυπνων μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων.

Ανοίγω μία παρένθεση: Νομίζω ότι όλοι όσοι αγαπάμε τα αυτοκίνητα -εντάσσω και τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία- χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε όταν η Volkswagen αποφάσισε να καταλήξει να βγάλει την ηλεκτρική εκδοχή ενός αυτοκινήτου το οποίο αποτελούσε σύμβολο, τουλάχιστον, ενός αυτοκινήτου – θρύλου, μίας ολόκληρης γενιάς.

Μπορεί να διαλέξει, λοιπόν, κάποιος να μετακινηθεί με ασφάλεια με έναν οδηγό ή μπορεί να διαλέξει να έρθει στο νησί και να νοικιάσει, ουσιαστικά ανάλογα με τις ανάγκες του, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα ηλεκτρικό μηχανάκι, ένα σκούτερ ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Με αποτέλεσμα να έρχονται λιγότερα αυτοκίνητα στο νησί και βέβαια να βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής.

Και όλα αυτά βέβαια, όπως είπε η Αλεξάνδρα, δεν θα είχαν νόημα εάν η ενέργεια, η ηλεκτρική ενέργεια την οποία χρησιμοποιούσαμε εξακολουθεί να παράγεται μέσα από τα παλιά εργοστάσια τα οποία καταναλώνουν την πιο ρυπογόνα μορφή καυσίμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια που δεν είναι άλλο από το diesel.

Ερχόμαστε, λοιπόν, και δρομολογούμε -σήμερα μάλιστα βγήκε στον αέρα ο δημόσιος διαγωνισμός- ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκά πάνελ. Ένα σύστημα το οποίο συνδυάζει την παραγωγική ηλεκτρικής ενέργειας με αποθήκευση και το οποίο έρχεται βέβαια και «κουμπώνει» στην αναβάθμιση του ίδιου του δικτύου του νησιού μέσα από την τοποθέτηση 2.000 «έξυπνων» μετρητών, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργειά μας και κάποια στιγμή να μην είμαστε μόνο καταναλωτές αλλά και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, που θα πουλάμε και θα αγοράζουμε ενέργεια από το σύστημα με ένα τρόπο πολύ πιο έξυπνο και πολύ πιο οικονομικό από ό,τι το κάνουμε σήμερα.

Και έχεις δίκιο, Δήμαρχε, παρακολουθούμε και εμείς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από πού θα παραχθεί αυτή η πολύ μεγάλη ενέργεια την οποία χρειαζόμαστε. Όσο περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούμε τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια θα χρειαζόμαστε. Και η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα απογειωθεί παγκόσμια και στην χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα το ξαναπώ, είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας την οποία μπορούμε να παράγουμε σήμερα. Και σε μια εποχή που όλοι είμαστε θύματα ενός πολέμου, μιας εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, η οποία οδήγησε σε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, αντιλαμβανόμαστε ότι η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές μας και να αποτρέψουμε το καταστροφικό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γίνεται και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Ο αέρας που φυσάει σήμερα, ο ήλιος που έχουμε είναι δικός μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Και όσο η τεχνολογία προχωράει τόσο η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη.

Θα είναι ήλιος ή άνεμος, θα είναι και τα δύο. Μάλλον περισσότερη ενέργεια θα παράγεται, ειδικά στα νησιά μας, από τον ήλιο και λιγότερη από τον άνεμο, διότι υπάρχει όντως ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και εμείς το ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Ότι δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες, μεγάλες ανεμογεννήτριες, ειδικά σε μικρά νησιά και να διαταράξουμε με αυτό τον τρόπο την ισορροπία του τοπίου των ελληνικών νησιών.

‘Αρα και οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν εκεί όπου οι τοπικές κοινωνίες τις θέλουν και μπορούν να τις υποστηρίξουν. Κατά πάσα πιθανότητα στην Αστυπάλαια, όπως είπες Δήμαρχέ μου, μία ανεμογεννήτρια αρκεί για να κάνει την δουλειά. Αλλά και αυτή θα μπει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με την τοπική κοινωνία ότι είναι απαραίτητη.

Αλλά ο ήλιος έχει τους περιορισμούς του. Το βράδυ δεν τον έχουμε, άρα πρέπει να αποθηκεύσουμε ενέργεια. Αέρα, καλή ώρα, όπως σήμερα, μπορεί να φυσάει, το ξέρετε καλά εδώ πέρα, ολόκληρα 24ωρα. Για αυτό και ο συνδυασμός των δύο μορφών, τελικά, είναι ο καλύτερος και θα είναι τελικά ο πιο ενδεδειγμένος. Οπότε είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα, μην έχετε καμία αμφιβολία, θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο.

Και φυσικά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εμπλέκεται σε αυτό το έργο είναι στην ουσία, για να το πω πολύ απλά, Δήμαρχε μου, μια δωρεάν διαφήμιση για το νησί. Πιστεύω ότι αν βάζαμε όλο το μπάτζετ του ΕΟΤ για να διαφημίσουμε την Αστυπάλαια, δεν νομίζω ότι θα είχαμε τα αποτελέσματα που θα έχουμε ως αποτέλεσμα αυτού του project για την προβολή του νησιού και μόνο.

Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιλέγουν τους προορισμούς τους με βάση την βιωσιμότητα και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τοπικές κοινωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την πράσινη ανάπτυξη, για την κυκλική οικονομία συνολικά.

Είναι κατά κανόνα επισκέπτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν και περισσότερο για τις διακοπές τους, πιο ευαισθητοποιημένοι και πιστεύω ότι ήδη από φέτος με τη δημοσιότητα την οποία έχει πάρει το νησί θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα ως προς το τουριστικό προϊόν.

Και βέβαια αυτή η προσπάθεια θα συμπαρασύρει, τελικά, όλη την τοπική κοινωνία και όλη την τοπική οικονομία, θα αναβαθμιστεί το προϊόν. Είδα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι αναλάβατε μια πρωτοβουλία να μαζέψετε τα παλιά εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Η παραγωγή, αυτό το οποίο μπορεί να παράγει το νησί, η τοπική παραγωγή, η δυνατότητα να συνδέσουμε το τουριστικό μας προϊόν με τον πρωτογενή τομέα, με τη θάλασσά μας, με τη βιώσιμη αλιεία, ταυτόχρονα με την προστασία του πολιτισμού, συνθέτουν για τα ελληνικά νησιά μια μοναδική ευκαιρία.

Και βέβαια αυτό το οποίο κάνουμε εδώ στην Αστυπάλαια δε θα περιοριστεί μόνο στην Αστυπάλαια. Αναφέρθηκε ο κ. Περιφερειάρχης σε δύο ακόμα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία κάνουν άλματα στον τομέα της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης: στην Τήλο, όπου δυστυχώς δεν μπόρεσα τελικά να βρεθώ, η οποία καινοτομεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στη Χάλκη, η οποία κι αυτή έχει κι ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο αφορά την κυκλική οικονομία εν τω συνόλω και κάνει κι αυτή τα δικά της άλματα σε αυτόν τον πολύ συναρπαστικό δρόμο της πράσινης μετάβασης.

Είναι εύκολο να το κάνουμε στα νησιά μας, η κλίμακα είναι πιο μικρή και οι πόροι τους οποίους θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι. Και μαζί με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα -για να ευχαριστήσω κι εγώ εδώ πάλι και τους χορηγούς οι οποίοι υποστήριξαν το πρόγραμμα αυτό, ειδικά την Alpha και τη Sky Express- μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας.

Και πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό το project στην Αστυπάλαια αλλά πιστεύω και στο project της Αστυπάλαιας ως έναν φωτοδότη που θα ευαισθητοποιήσει τελικά και άλλες τοπικές κοινωνίες, αγαπητέ μου Περιφερειάρχη. Το λέω, διότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν έχουμε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, εάν δεν έχουμε Δημοτικές Αρχές, Περιφερειακές Αρχές, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι θα αγκαλιάσουν αυτή τη μετάβαση και θα αντιληφθούν τελικά το όφελος το οποίο έχει πρώτα και πάνω απ΄ όλα για τη δικιά σας την καθημερινότητα, αλλά και για τους δικούς σας οικονομικούς προϋπολογισμούς.

Η ενέργεια η οποία θα παράγεται -όπως είπε η Αλεξάνδρα- από το φωτοβολταϊκό, θα οδηγήσει τελικά σε χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος για όλους σας, όπως ήδη ας πούμε γίνεται από τώρα στη Χάλκη, θα γίνει κι αυτό στην Αστυπάλαια, πολύ σύντομα.

Κατά συνέπεια θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω ιδίως την τοπική κοινωνία, τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι στηρίξατε και στηρίζετε αυτό το οποίο γίνεται εδώ στο νησί. Όπως είπε και ο Dr Diess θα υπάρχουν δυσκολίες, θα μάθουμε από τα λάθη μας, θα προχωρήσουμε παραπέρα. Έτσι προχωράει όμως η ζωή, αυτή είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων. Ένα ξέρουμε, ότι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Πρέπει να τολμήσουμε και πρέπει να είμαστε ως χώρα πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί.

Και να κλείσω με ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα το οποίο αποκόμισα από την επίσκεψη την οποία έκανα πριν έρθω να βρεθώ μαζί σας και να σας μιλήσω, στο Δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας, που με την ευγενική χορηγία της Alpha τα παιδιά της πέμπτης και έκτης Δημοτικού ολοκλήρωσαν ένα πάρα πολύ ωραίο και πολύ εντυπωσιακό project όπου χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να φτιάξουν ένα έξυπνο θερμοκήπιο αποδεικνύοντας με βιωματικό τρόπο πως πραγματικά η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τη ζωή μας και πως ο καθένας και η καθεμία από εμάς έχει ρόλο, τελικά, να παίξει σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε, να κάνουμε την πράσινη μετάβαση πραγματικότητα.

Αυτή η νέα γενιά, αυτά τα 11χρονα και 12χρονα παιδιά θα είναι σύντομα οι πολίτες του αύριο, αυτοί θα πάρουν τη σκυτάλη από εμάς. Αυτοί θα καινοτομήσουν, ελπίζω, με τον ίδιο ενθουσιασμό και σε αυτούς, σε αυτούς πρέπει να εμφυσήσουμε αυτές ακριβώς τις ιδέες, να τους εκπαιδεύσουμε να δουν τη γνώση ως μια δημιουργική διαδικασία, να αντιληφθούν τη σημασία αυτών των βιωματικών παρεμβάσεων και φυσικά να αντιληφθούν ότι η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα και από την καθεμία από εμάς.

Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, αν όλοι μαζί τα κάνουμε αυτά μπορούμε τελικά να κάνουμε μια πολύ μεγάλη επανάσταση. Και πάλι συγχαρητήρια. Δεσμεύομαι ότι θα έρχομαι τακτικά στο νησί για να μπορώ να επιτηρώ την πρόοδο του project.

Εις το επανιδείν λοιπόν και εύχομαι να έχετε μια καλή τουριστική περίοδο. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Άγκυρα «στοχοποιεί» τη βραχονησίδα Ζουράφα

Ακόμα και οι πλέον αφελείς μπορούν να κατανοήσουν πως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε...

Πράσινα σχέδια θερινής νυκτός σε γκρίζα εικόνα

Χάρης Δούκας: «Δεν είναι θέμα τρόπου ζωής ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής - είναι θέμα επιβίωσης, όταν το 23%...

Ο Μητσοτάκης της Ουκρανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας, πλην όμως αποφάσισε, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε φυσικά τον λαό, ούτε...

Ο κύριος Δούκας και τα καταστατικά των κομμάτων

Παλιά, τα καταστατικά των κομμάτων δεν είχαν καμία σημασία. Ο Άρειος Πάγος εξέταζε τυπικά την πίστη και την προσήλωσή...