Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό από τους Φρουρούς της Επανάστασης – Διάβημα διαμαρτυρίας ΥΠΕΞ στον Ιρανό πρέσβη

Ένοπλες επιδρομές σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο σημειώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή από δυνάμεις του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, όπως επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, και από ανακοίνωση στον ιστότοπο του συγκεκριμένου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

“Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δέσμευσε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ λόγω παραβιάσεων που διέπρατταν στα ύδατα του Περσικού Κόλπου”, αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA.

Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την σχετιζόμενη με το Ιράν κίνηση δεξαμενόπλοιων,  το τάνκερ Prudent Warrior μεταφέρει φορτίο αργού προέλευσης Κατάρ και Ιράκ, ενώ ιρακινό αργό μεταφέρει και το Delta Poseidon, το έτερο ελληνικών συμφερόντων τάνκερ που έχει δεσμευθεί.

Το κάθε ένα από τα δύο τάνκερ μεταφέρει περί τα 1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν όπου βρίσκεται δήλωσε εν γνώσει των γεγονότων και ανέφερε ότι ερευνώνται.

Πηγές της εταιρείας Polembros Shipping, στην οποία ανήκει το ένα εκ των δύο δεξαμενόπλοιων, ανέφεραν στο Capital.gr ότι συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές. “Εστιάζουμε στον έλεγχο της κατάστασης και στο πως θα ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες”, σημείωσαν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ξεχωριστός κλάδος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ιδεολογικά συνδεδεμένος με το ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας και διαθέτουν δυνάμεις στρατού ξηράς, πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, όπως και οι παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Έντονο διάβημα

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις εν λόγω ενέργειες και πραγματοποίησε το απόγευμα έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, “ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.”

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, “νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία”.

“Τιμωρητικά μέτρα”

Νωρίτερα, το Ιράν, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο, είχε δηλώσει αποφασισμένο να λάβει “τιμωρητικά μέτρα” κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά ελληνικών ακτών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Nour News.

Οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμεύσει μέσα στον Απρίλιο το τάνκερ Pegas, σημαίας Ιράν, με πλήρωμα 19 Ρώσων, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, για παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ είχαν αργότερα κατάσχει το ιρανικό πετρελαϊκό φορτίο και σχεδιάζουν να το στείλουν σε αμερικανικό έδαφος με άλλο πλοίο, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters την Πέμπτη.

Το Pegas είχε απελευθερωθεί στη συνέχεια λόγω σύγχυσης σχετικά με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί διπλωματικά και τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για την δέσμευση, από πλευράς των αμερικανικών αρχών, φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν σε πλοίο ρωσικής διαχείρισης, κοντά στις ακτές της Ελλάδας, σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: capital.gr

 1. https://www.zerohedge.com/markets/russias-oil-export-loophole-runs-through-greece

  Το πάντα καλά και σε άμεση σύνδεση με τα ευρασιανικά κέντρα πληροφόρησης τραμπουτινικό Zerohedge δεν είχε αντισταθεί στον πειρασμο να πραγματοποιήσει ανάρτηση σήμερα το πρωϊ για την διάσταση της ελληνικής “εμπλοκής” στο παγκόσμιο διαμετακομιστικό εμπόριο πετρελαίου.

  Πέραν αυτού, το ιρανικό (ρωσικό πρόξυ) ρεσάλτο στα 2 δεξαμενόπλοια (το ένα με φορτίο πετρελαίου) έγινε καθαρά στα πλαίσια του οξυμένου εν τω μέσω πολέμου ανταγωνισμού για τα θηριώδη ueberκέρδη.

  ΥΓ τα τσαμένα που σχολίαζαν σε χλευαστικά σεντόνια για την “τελευταία σοβιετία της Ευρώπης” αυτοί οι σοβιετοφάγοι, ώμο-ώμο τώρα με τους σοβιετόφιλους με την δεξιά προβιά

 2. Το άρθρο του “capital” μιλάει για:
  “τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά ελληνικών ακτών”
  Δηλαδή το Ιράν εφαρμόζει πειρατικά αντίποινα εναντίον της Ελλάδας λόγω (σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο βεβαίως βεβαίως) κατάσχεσης ιρανικού φορτίου από πλευράς ΗΠΑ;
  Δεν ακούγεται λογικό.
  Η “Καθημερινή” όμως φαίνεται πως είναι πιο κοντά στην αλήθεια:
  “Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.”
  https://www.kathimerini.gr/society/561881449/iran-kataschesi-dyo-ellinikon-tanker-os-antipoina-gia-to-pegas/
  Δηλαδή εμείς, η Ελλάδα, κατασχέσαμε το ιρανικό πετρέλαιο από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο και αποφασίσαμε να το αποστείλουμε στις ΗΠΑ !!!!!
  Ποιοι αποφάσισαν;
  Νομίζαν ότι στο Ιράν είναι αφελείς και θα αντιδρούσαν με … διάβημα;
  Τα ιρανικά αντίποινα δεν άργησαν ούτε μια μέρα.

 3. Όπου θέλουμε θα ταξιδεύουμε και δεν ζητάμε την άδεια κανενός και ιδίως τού….κόντε….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

H Ελλάδα ποτέ δεν θα πεθάνει!

Όταν πρόκειται να συνεργαστώ με το Δημόσιο αισθάνομαι κάπως, διότι μου έρχονται στον νου ουρές, μούτρα, καβγάδες, «περάστε σε...

Συμπλοκές και αποκαλύψεις

Διαβάζω ότι ένας 16χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στα Ιωάννινα, καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ συμμετείχε σε συμπλοκή ανηλίκων το...

Αυτές οι εποχές της παρακμής

Θωρώ στο YouTube -τη μόνη μας δυνατότητα πλέον να ακούμε λαϊκά- τον μέγα Καζαντζίδη, να κρέμονται οι γύρω από...

Εφηβεία και ταυτότητα

Η διαδικασία δόμησης της προσωπικής ταυτότητας του παιδιού γίνεται βαθμιαία, συχνά μέσα από αναπόφευκτες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Η μετάβαση του...