Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια δεξιά; Κυβερνάω από το κέντρο 

Τα’ χασε στην ερώτηση για την ελευθερία του Τύπου 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά από το Τζορτζτάουν, σε ό,τι αφορά τη φυσιογνωμία της ΝΔ, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγνάτιους και στην ερώτηση αν μπορεί να ξαναχτιστεί το πολιτικό κέντρο στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Έχω το προνόμιο να ηγούμαι αυτού που είναι το παραδοσιακό κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα. Από τη στιγμή που εξελέγην το 2016, εργάστηκα για να ανανεώσω το κόμμα, να το μετακινήσω προς το πολιτικό κέντρο -το οποίο το ορίζω σε ένα χώρο πολιτικής μετριοπάθειας και πραγματισμού -, να κάνω την αντιπαράθεσή λιγότερο ιδεολογική από ό,τι ήταν, γιατί στην Ελλάδα ήμασταν πάντοτε πολύ παθιασμένοι με την πολιτική και να εστιάσουμε σε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Κατάφερα να φέρω πολλά νέα ταλέντα στο κόμμα και όταν κερδίσαμε μία απόλυτη πλειοψηφία, ήμουν αρκετά τολμηρός να προσφέρω σημαντικές θέσεις σε ταλαντούχα άτομα που δεν ήταν μέλη του κόμματος. Η κυβέρνηση τώρα είναι ευρύτερη από το πολιτικό αποτύπωμά του κόμματος. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να κυβερνάω από το κέντρο χωρίς να ξεχνάω ότι εκπροσωπώ ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα. Έχουμε μεγάλη αγάπη για τις αρχές μας αλλά η έμφαση στο κέντρο είναι μία λύση στο να αντιμετωπίσουμε την ακραία πόλωση”. 

Η μετριοπάθεια και ο πραγματισμός δεν προσδίδουν πολιτικό ή ιδεολογικό στίγμα. Ο δε Αντώνης Σαμαράς είχε πει στο Συνέδριο του κόμματος μέσα στα χειροκροτήματα των στελεχών ότι «κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από το ότι δεν κάνει φυσικά  καμία αναφορά στη δεξιά, σε κάθε ευκαιρία υπερτονίζει τη στροφή του στο κέντρο την οποία πάντως επίσης δε σηματοδοτεί πολιτικά αλλά με τις μεταγραφές που έκανε από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 

Αιφνιδιάστηκε από τον «καταποντισμό» στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδιάστηκε και δε μπόρεσε να υπερασπιστεί τη μετριοπάθειά και τον πραγματισμό του όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε -εκτός Ελλάδας του κάνουν και κανονικές ερωτήσεις-, για τον “καταποντισμό” της χώρας στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για “ένα δείκτη από μία γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση” και πρόσθεσε: “Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ό,τι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε… Είναι μία πολύ ζωντανή δημοκρατία, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει τη θέση του. Ως μετριοπαθής πολιτικός παίρνω την κριτική πολύ σοβαρά και ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς κριτική”. 

Σημειώνεται ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα πρόσφατα δημοσίευσαν το World Press Freedom Index του 2022, τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Η Ελλάδα σε αυτή την έκθεση έχει πέσει στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα η χώρα μας έχει πέσει 38 θέσεις στην κατάταξη και βρίσκεται πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες.

 1. Κούλης : Κυβερνάω από, δηλαδή ΓΙΑ, το (ρυπαρό) Κέντρο.

  Εμείς : Ψηφίζουμε από τα Δεξιά.

  Άντε γεια.

  Οι πολιτικά έντιμοι άνθρωποι είναι ή Δεξιοί ή Αριστεροί.
  “Κεντρώοι” είναι τα ανεμοσούρια, τα ασπόνδυλα και οι απατεώνες.

 2. Φοβερή σημασία τι είπαν οι “Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα”

 3. Το αστείο είναι ότι η μια κριτική από τους “Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα” έχει κυρίως να κάνει με το black out για push back στο μεταναστευτικό! Την Ολλανδή δημοσιογράφο με το καπέλο!
  Την μια δηλαδή από τις ελάχιστες και ταυτόχρονα πιο κοντινή πράξη του Κυριάκου σε μια δεξιά ατζέντα.
  Εδώ είναι λογική και αναμενόμενη η κριτική από την Ελληνική αριστερά αλλά για γέλια η κριτική από την Ελληνική δεξιά.

  Η άλλη κριτική της οργάνωσης είναι από δεξιά αλλά έχει υιοθετηθεί και από τη δικιά μας αριστερά που ιδεολογικά έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και υιοθετεί αποσπασματικά θέσεις της ευρωπαικής δεξιάς όπως με το Ουκρανικό και την παγκοσμιοποίηση.
  Αφορά τα μέτρα ενάντια στη διάδοση αντιεμβολιαστικών θέσεων. Εδώ σωστά αντιδρά η Ελληνική δεξιά αλλά είναι φαιδρή η κριτική από ΣΥΡΙΖΑ.

  Αλλη μια ένδειξη ότι και οι δύο χώροι έχουν μεγάλο πρόβλημα κάτι που φαίνεται άλλωστε στο εκλογικό τους αποτύπωμα.
  Η ενδοσκόπηση που θα ακολουθήσει τις δύο προσεχείς εκλογικές τους ήττες, ένα 5-0 συνολικά, ίσως να είναι για καλό και να κάνει τους δύο πολιτικούς χώρους πιο σοβαρούς και με αυτό το τρόπο ικανούς να δώσουν εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους και λάθος μηνύματα, για να επιδεικνύουν τέτοια θρασύτητα, και μάλιστα...

Θα σας ξεχνάμε κάθε μέρα

Ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα του αείμνηστου Έλληνα «Παριζιάνου» συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τα κείμενα του οποίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα από...

Μένουμε σπίτι, μένουμε νηστικοί και μας αρέσει πολύ!

H κολλητή του, εντούτοις επιβραβεύτηκε χθες από τους άθλιους ψηφίσαντες του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τα εμβόλια όπως...

Σε διατεταγμένη υπηρεσία από το Μαξίμου για την απόκτηση τέκνων από...

Το Μαξίμου δυστυχώς δεν κατάλαβε τίποτε! Ούτε από το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών, δεκατρείς μονάδες πτώση η Ν.Δ., ούτε...