Ακρίβεια – λογαριασμοί: Σε αναμονή του σχεδίου Μητσοτάκη που θα κρίνει «πότε» θα γίνουν εκλογές

Μετά το Πάσχα, το σούβλισμα του οβελία και λίγες ξένοιαστες στιγμές με την οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα, τουλάχιστον τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται ξανά αντιμέτωπα με το «κύμα» ακρίβειας και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι τσέπες των περισσότερων άδειασαν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση για να «κινηθεί» η εορταστική αγορά προπλήρωσε τα επιδόματα ενώ από το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους δεν απέμεινε τίποτα. Πλέον, όλοι αναμένουν από τον πρωθυπουργό το νέο «πακέτο» μέτρων κατά της ακρίβειας, από την αποτελεσματικότητα του οποίου θα κριθεί ο χρόνος που απομένει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να διατηρηθεί στην εξουσία ή να πάει σε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει μια εκλογική συντριβή

Αν και το τετραήμερο 22 – 25 Απριλίου έδωσε μια «ανάσα» στην κυβέρνηση από την πίεση που έχει δεχθεί λόγω της αδυναμίας -ή απροθυμίας, κατά πολλούς- συγκράτησης του «ράλι» των τιμών που έχει αρχίσει να καταγράφεται πολύ πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (από τα μέσα του 2021 και μετά), η ολική επαναφορά στη σκληρή καθημερινότητα για τους περισσότερους πολίτες βάζει άμεσα στο χρονοντούλαπο τις αναμνήσεις από το φετινό Πάσχα. Στο προσκήνιο επανέρχονται οι πολύ μεγάλες δυσκολίες τις οποίες οι περισσότεροι και οι περισσότερες αντιμετωπίζουν στη «μάχη» για την επιβίωσή τους και την κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεών τους.

Το σχέδιο για μια «εθνική» λύση από το Καλοκαίρι και μετά…

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα (οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας) θα εξαγγείλει ένα νέο «πακέτο» μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται ένα σχέδιο επαναφοράς της τιμής της κιλοβατώρας, στα μέσα επίπεδα που είχε το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η λύση αυτή (τις λεπτομέρειες της οποίας αναμένουν οι πολίτες να δουν για να κρίνουν) έχει προκριθεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή «απάντηση». Και όπως ήταν αναμενόμενο, «λύση» που να αφορά στο σύνολο των χωρών – μελών της ΕΕ από τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και πιθανώς εντός των αμέσως επόμενων μηνών…

Φυσικά, όποιο κι αν τελικά είναι το σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η εφαρμογή του θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του Καλοκαιριού! Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα έχουν μέχρι τότε χρεωθεί με τους λογαριασμούς – «φωτιά» που εδώ και αρκετούς μήνες εξαϋλώνουν τα εισοδήματά τους. Ακόμη και η επικείμενη αύξηση των 43 ευρώ καθαρά, που θα δουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα από τα τέλη Μαΐου, θεωρείται ότι έχει εκ των προτέρων «εξανεμιστεί» (βλ. «Κατώτατος μισθός: 43 ευρώ αύξηση από 1/5/2022 – Τα μεικτά και τα καθαρά ποσά»).

Άρα, ακόμη κι αν η λύση που θα προκρίνει η κυβέρνηση, θα μειώσει σε έναν βαθμό τις υπέρογκες χρεώσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, τουλάχιστον για τα 2/3 της κοινωνίας θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθούν οι «τρύπες» των προηγούμενων μηνών. Εάν, δε, το νέο «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, δεν θα αντιμετωπίζει δραστικά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς έστω από την εφαρμογή του και μετά, τότε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα νιώσουν τον «κλοιό της ακρίβειας» να σφίγγει περαιτέρω, οδηγώντας σε αύξηση της φτώχειας και των «λουκέτων», αντίστοιχα.

Υπερκέρδη; Ξεχάστε τα!

Όσον αφορά στην αναζήτηση των υπερκερδών τα οποία φέρονται να αποκόμισαν κάποιες εταιρείες ενέργειας από το 2021, όταν οι λογαριασμοί άρχισαν να «φουσκώνουν» δραματικά, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να προχωρήσει σε μια αναδρομική επιβάρυνση αυτών των επιχειρήσεων. Αν και η ΡΑΕ αναμένεται να γνωστοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνας για τα υπερκέρδη ίσως και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έχουν εκ των προτέρων υποστηρίξει, λίγο πολύ, ότι… υπερκέρδη δεν υπάρχουν!

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί κάνουν ότι «δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνωρίζουν» τις εκθέσεις – πορίσματα τα οποία έχει παρουσιάσει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι αθέμιτες πρακτικές τις οποίες εφάρμοσαν από πέρυσι πάροχοι για να «βάλουν πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες» των καταναλωτών τους (βλ. «Λογαριασμοί: Νέο πόρισμα του ΣτΚ αποκαλύπτει κι αθέμιτες πρακτικές ”φουσκώματος” των χρεώσεων»).

Μάλιστα, ο ΣτΚ (με επικεφαλής τον πρώην γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, Λευτέρη Ζαγορίτη) έχει ζητήσει από εταιρείες του κλάδου να επιστρέψουν έως και το μισό των επιπλέον χρεώσεων με τις οποίες επιβάρυναν πελάτες τους, κατά τους προηγούμενους μήνες! Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως έπραξε και με τη μελέτη Τσιόρδα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, μοιάζει να αγνοεί, εσκεμμένα, εντελώς τα πορίσματα του Συνήγορου του Καταναλωτή, τα οποία εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

  1. Μητσοτάκειο κατόρθωμα, έφτασαν οι έσχατοι του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν εκλογές για να σωθεί όπως λένε η χώρα. Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, δηλαδή μεταξύ ολικής ή μερικής καταστροφής.Ο Μητσοτάκης μας ωθεί στην ολική καταστροφή, πάντα λειτούργησε σαν ξένο σώμα, έδιωξε το πατριωτικό κομμάτι της ΝΔ, ενώ το κεντρώο φεύγει πανικόβλητο προς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τη χαμηλή συσπείρωση, αυτή φανερώνει την απόγνωση του εκλογικού σώματος από την απώλεια επιλογών. Όμως, η σκληρότητα, η αναλγησία και το μικρό πολιτικό μπόι του κ. Μητσοτάκη, δεν τους δίνει πολλά περιθώρια. Ήδη, ένα κόμμα ευδοκιμεί στα δεξιά της ΝΔ, αναμένεται δε και δεύτερος, πολλά υποσχόμενος, υπέρ δεξιός σχηματισμός. Σοβαρός πολιτικός ανταγωνιστής αναμένεται να παρουσιαστεί και η διαφορετική επιστημονική προσέγγιση σε θέματα Covid, ήδη η δεξαμενή των 300χιλ που υπέστησαν την σκληρότητα του προστίμου εμβολιασμού και οι οικογένειες τους, μπορούν να αποτελέσουν το εισιτήριο εισόδου του στη Βουλή. Ξεγύμνωσε τη ΝΔ από οπαδούς και φίλους ο κ. Μητσοτάκης, έβαλε όμως εαυτόν και ΝΔ σε δίνη ταχείας μείωσης του εκλογικού τους αποτυπώματος.

  2. Που να δεις πως θα αντιδρασουν κι οι χιλιαδες στους οποιους ερχονται λογαριασμοι ρευματος με “ρητρα αναπροσαρμογης” μεχρι και 2500 eυ ! Ασε και τους συνταξιουχους που πληρωνουν με φορο 50% τα παρανομως παρακρατηθεντα αναδρομικα που επιδικασε το ΣΤΕ. Δεν υπαρχει λοιπον αμφιβολια πως ο Μητσοτακης θα υποστει εκλογικη συντριβη, στα ορια της πανωλεθριας. Εκει που υπαρχει αμφιβολια ειναι κατα ποσο θα κληθει να λογοδοτησει για τις επιλογες του. Εαν κρινουμε απο το παρελθον, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που εβαλαν την Ελλαδα στα μνημονια -ναι, δεν την εβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτος την εβγαλε, με οποιες ανοησιες, υπερβολες και συμβιβασμους- και χρεωσαν τη χωρα με 300 δις και τα κομματα τους με μισο δις δανεικα κι αγυριστα, τοτε μαλλον δεν προκειται να υπαρξει καμμια λογοδοσια. Ο Μητσοτακης θα υποστει εκλογικη πανωλεθρια και μετα θα παει διακοπες -ισως στο σπιτι του Βολταιρου- οπου θα συνεχισει να ζει πλουσιοπαροχα με τα χρηματα της κληρονομιας του. και του αδηλωτου “ποθεν εσχες” του Οι υπολοιποι ομως απο εμας -κι εμεις που ξεραμε, αλλα κι αυτοι που τον ψηφισαν εν τη αφελεια τους- θα συνεχισουμε να πληρωνουμε τα αποτελεσματα των επιλογων του. Οχι μονο σε οικονομικο, αλλα και σε εθνικο επιπεδο (σε σχεση με τη Ρωσια, αλλα και με την Τουρκια και το Κυπριακο).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της...

Εμπρός με την Ούρσουλα για νέους αγώνες…

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν το σκέφτηκε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, το επινόησε ο Αμερικανός «μάγος», η κυρία που φτιάχνει...

Τρέμει την προσωπική του αποσταθεροποίηση

Ζητάει την ψήφο των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, με το επιχείρημα να μην αποσταθεροποιηθεί πολιτικά και οικονομικά η χώρα, στην...

«Μονοδιαστικότητα» και μαριονετίστες…

Οι παρουσιάσεις των κομματικών ευρωψηφοδελτίων ενδεχομένως να μας λύνουν κάποιες απορίες αναφορικά με τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Με τις...