Απογοήτευση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψηφοφορία – Kαταμέτρηση δυνάμεων

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Η ψηφοφορία μεταξύ των μελών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής (αν θα συνεχίσει να γίνεται από το σώμα του Συνεδρίου ή αν θα γίνεται από το σύνολο των μελών του κόμματος), κυριάρχησε τη χθεσινή τρίτη ημέρα. Το δε αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε απογοήτευση και στα δύο μέρη, και στους συνασπισμένους προεδρικούς και στην εσωκομματική αντιπολίτευση υπό την Ομπρέλα, αφού είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες.  

Το αποτέλεσμα έχει ως εξής: Επί συνόλου εγγεγραμμένων μελών 5784 ψήφισαν 4.681, υπήρξαν 5 άκυρα και 30 λευκά. Η πρόταση για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438, (73,5% επί του συνόλου των ψηφισάντων). Η πρόταση των 14 μελών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1208 ψήφους (ποσοστό 25,8%). Είναι εντυπωσιακό ότι δεν ψήφισαν περίπου 1100 άτομα. Από αυτούς, όπως εξηγούσε κομματική πηγή αργά το βράδυ, οι 500 δεν προσήλθαν καν στο Συνέδριο για να παραλάβουν τις κάρτες των συνέδρων. Από τους υπόλοιπους αρκετοί ήλθαν στο ξεκίνημα του Συνεδρίου και αποχώρησαν γιατί ήταν από την επαρχία και δεν άντεχαν το κόστος για την παραμονή τους στην Αθήνα. Ορισμένοι πάλι φοβήθηκαν τον Covid. Εκτιμάται πάντως ότι δεν άλλαζαν τα ποσοστά ή όχι σε αξιοσημείωτο βαθμό. 

Οι μεν συνασπισμένοι προεδρικοί επεδίωκαν να πάρουν γύρω ή και πάνω από το 80% των συνέδρων μετά και την πλήρη επικράτησή τους στη βάση του κόμματος που προηγήθηκε. Οι δε, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, που αποφάσισαν να πετάξουν το γάντι και να προκαλέσουν την ψηφοφορία, επεδίωκαν να πάρουν πάνω από το 30% των συνέδρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι μεν και οι δε στις διαρροές τους νωρίτερα έλεγαν «το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει». Κάπως έτσι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν ήταν κανένας χαρούμενος. Οι πλέον δυσαρεστημένοι ήταν τα επώνυμα στελέχη της Ομπρέλας. Ένιοι εξ αυτών έλεγαν ότι «φοβόμαστε ότι το κόμμα που θα προκύψει μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 15 Μαΐου και την εκλογή αρχηγού και ΚΕ, δεν θα είναι εκείνο που απαιτούν οι καιροί για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα της κοινωνίας». 

Τα θέματα που ετέθησαν στις ομιλίες ήταν: η αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας και η αυτοκριτική που δεν ολοκληρώθηκε μετά την ήττα του 2019. Επίσης το θέμα της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζεται με το εύρος του ανοίγματος του κόμματος ή διαφορετικά που θα σταματήσει η προσέλκυση φίλιων δυνάμεων πριν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό και ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Συναφές με αυτό είναι το ερώτημα πώς θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη στις εκλογές. Οι μεν υποστηρίζουν ότι για να κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει με τη διεύρυνση να αντιστοιχηθεί η δομή του κόμματος με την ευρύτερη μάζα των ψηφοφόρων (το 30% της κοινωνίας) και ότι αυτό που προέχει είναι να φύγει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ή άλλη άποψη, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα βάλει τις βάσεις για αποτελεσματική διακυβέρνηση ακριβώς προσελκύοντας την κοινωνία με τις αριστερές και ριζοσπαστικές του αντιλήψεις. Εν τέλει ότι δεν είναι συστημικό κόμμα για να κάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχών προκειμένου να κερδίσει. Υπήρξαν και προσωπικές πικρίες: όπως το διατύπωσαν ορισμένοι «πώς μπορούμε να είμαστε σύντροφοι με ορισμένους που όταν ήμασταν κυβέρνηση, είχαν συνταχθεί με το αντισύριζα μέτωπο;». 

Ανεξάρτητα από τις προσδοκίες τους πάντως, η εσωκομματική αντιπολίτευση κατέγραψε ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου το ένα τέταρτο του κόμματος που τους βάζει μπροστά στο επόμενο δίλημμα, πώς θα το διαχειριστούν. Παράλληλα από τις ομιλίες φάνηκε ότι υπερέχει στο πεδίο των «αξιωματούχων» και υπολείπεται στη βάση. 

Η ψηφοφορία απασχόλησε και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αρχικά σκεπτόταν να κάνει ενωτική παρέμβαση αμέσως μετά τη λήξη προκειμένου να μαζέψει τις πικρίες και να μην αφήσει να χαλάσει το κλίμα. Τελικά αποφάσισε να το κάνει με τη σημερινή του ομιλία στο αναμενόμενο πανηγυρικό κλείσιμο του Συνεδρίου. 

  1. Ε, με 73.5% υπερ των προτασεων του Tσιπρα δεν το λες και απογοητευση !

  2. Ποια απογοήτευση; Ο Τσίπρας οδεύει ταχύτατα προς το Μαξίμου, απ΄ό,τι φαίνεται στις πραγματικές δημοσκοπήσεις που όλοι πλέον γνωρίζουν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

  3. Απολύτως επιτυχημένο το συνέδριο για τον Τσίπρα κι όσους επιθυμούν άνοιγμα στο κέντρο. Η παντοδυναμία Τσίπρα ήταν ξεκάθαρη, η στιγμή αποδείχθηκε εξαιρετική καθώς συμπίπτει με την πλήρη ηθική και εκλογική απαξίωση της ΝΔ, και η διεξαγωγή ευρωπαϊκού επιπέδου. Π.χ κανείς δε σχολίασε την απευθείας μετάδοση, την ύπαρξη κέντρου αιμοδοσίας, ή τη λειτουργία παιδικού σταθμού.

    Με άλλα λόγια, καμία απογοήτευση, μάλλον μεγάλη επιτυχία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ευθύνες ανώτατων δικαστών για τη Θράκη

Ήρθε νομίζω η ώρα κάποιοι από τους ανώτατους δικαστές της χώρας να κοιταχθούν στον καθρέφτη. Και να λογοδοτήσουν, αν...

Πολλά τα μποφόρια στα κόμματα

Στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι τιμώρησαν με την αποχή τους το σύνολο του πολιτικού συστήματος....

Ανασχηματισμός αντί για εθνικές εκλογές

Στις πολιτικές αποτυχίες πάντα υπάρχει η λύση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Μόνο που ο ανασχηματισμός  αποτελεί έναν καθρέφτη δίχως...

Στο «κενό» το μήνυμα των εκλογών

Ως φαίνεται, το μήνυμα των εκλογών δεν το έλαβαν αυτοί που έπρεπε. Η κυβέρνηση δηλαδή και ο πρωθυπουργός. Η...