77 παραβιάσεις στο Αιγαίο από την τουρκική «γαλάζια πατρίδα»

Σε κλοιό μαζικών τουρκικών προκλήσεων βρίσκονται τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Τις τελευταίες ημέρες, καθημερινά καταγράφονται δεκάδες παραβιάσεις. Τέτοιοι υψηλοί αριθμοί συνήθως καταγράφονταν στη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα. Τώρα, μέσα σε μια ημέρα

Εβδομήντα επτά παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη και UAV, καταγράφηκαν σήμερα, μετά τον χτεσινό αριθμό – ρεκόρ παραβιάσεων που έφτασαν τις 90 (!).

90 παραβιάσεις – Ρεκόρ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Τις προηγούμενες ημέρες, όταν ξεκίνησε η μεγάλη τουρκική άσκηση, «Γαλάζια πατρίδα», η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 του μηνός, έφτασαν τις 81.

81 παραβιάσεις – Μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο από την τουρκική «γαλάζια πατρίδα»

Σήμερα, κατεγράφησαν 77 στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ειδικότερα, δύο από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), το οποίο φέρεται να πέταξε κοντά στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο, 75 από τέσσερα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, CN-235, και δύο αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, ATR-72.

Ειδικά τα αεροσκάφη ATR-72 εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σε τακτική εβδομαδιαία βάση, εκτελούν πτήσεις από νότο προς βορράν ή αντίθετα, «κόβοντας» στη μέση το Αιγαίο, και προβαίνοντας σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ).

Όλα αυτά εκδηλώνονται σε μια άκρως τεταμένη περίοδο, εξαιτίας του Ουκρανικού, με σημαντικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ρωσικές στο νότιο Αιγαίο, γύρω από την Κρήτη και ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.

Επικίνδυνα «παιχνίδια» πολέμου έξω από την Κρήτη – νότιο Αιγαίο

 1. Ο πόλεμος πλησιάζει και αν και η κυβέρνηση Κυριάκου σταμάτησε τον μονομερή αφοπλισμό της χώρας των ΚΚ Β’, ΓΑΠ, Σαμαρά και Αλέξη με κάποιες αποσπασματικές αγορές συστημάτων δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένοπλες δυνάμεις ικανές για αποτροπή.
  Και αυτό γιατί πέρα από το ότι δεν αγοράστηκε κανένα οπλικό σύστημα από το 2005 μέχρι και το 2020 αφέθηκαν και όλα τα συστήματα που είχαν αγοραστεί πριν χωρίς συντήρηση και αναβάθμιση και έτσι ουσιαστικά αχρηστεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο ράθυμος ρυθμός με τον οποίο αυτά επανέρχονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δύσκολα θα πείσει τον γείτονα ότι έκλεισε το παράθυρο ευκαιρίας ή μάλλον η κερκόπορτα που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του 2005-2020 με το δόγμα που καλύτερα από όλους το εξέφρασε ο Μπαλάφας με το “Θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία!”
  Επομένως αν και ο επερχόμενος ακρωτηριασμός της Ελλάδας έχει αυτουργούς τους πρωθυπουργούς της περιόδου 2005-2019 η Ιστορία δεν θα εξαιρέσει ούτε τον Κυριάκο μια και ότι έκανε ήταν “too little, too late”
  Πέρα από αυτό έχουμε να του προσάψουμε και την απίστευτη μυωπία του να μην διακρίνει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας μια και δεν είχε πει λέξη για την άμυνα της χώρας πριν το 2019 ενώ συνέχισε τον ύπνο του μέχρι τον Αυγουστο του 2020 που τον ξυπνησε ο σουλτάνος καλώντας τον στο πεδίο!
  Για τους υπόλοιπους “πρωθυπουργούς” της περιόδου το μόνο ελαφρυντικό που μπορούμε να βρόυμε είναι αυτό που απαλλάσσει λόγω…

 2. Τα Rafale γιατί τα πήραμε; Ή δεν κάνουν γι αυτήν την δουλειά;

 3. @ George N

  Οι ΕΔ καθίστανται ικανές για αποτροπή, μόνον αν:

  α) Υπάρχει πολιτική βούληση για χρήση των (βλέπε και παραπάνω ερώτημά μου) και

  β) Αν ο λαός έχει το ηθικό να πολεμήσει.

  Τίποτε από τα δύο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και αυτό το γνωρίζουν εχθροί και “φίλοι” (έχουμε κανέναν;)

  Από το 1996 (τουλάχιστον), βαφτίστηκε η ενδοτικότητα “σώφρων πολιτική”, πέρασε στον λαό μία ηττοπάθεια, ή αδιαφορία για υπεράσπιση των καλώς εννοουμένων εθνικών μας συμφερόντων και καθιερώθηκε ως γραμμή τής εξωτερικής μας πολιτικής το δόγμα ΓΑΠ: «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας».

  Οι Τούρκοι και όχι μόνο γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είμαστε και πώς σκεφτόμαστε, κατά συνέπεια δεν πρόκειται μερικά Rafale και Μπέλ-Χαρές παραπάνω να τους αποτρέψουν. Κι αυτά θα παλιώσουν, όπως πάλιωσαν και οι S-300 στην Κρήτη.

 4. @Κωνσταντίνος

  Η πολιτική βούληση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα ή να αναγκαστείς να την αλλάξεις από τα πράγματα.
  ΕΔ όμως θέλει χρόνια για να φτιάξεις.
  Ο λαός δεν ξέρεις πως θα την δει. Εχω δει Ουκρανούς αρνάκια μες στη γούτσου γούτσου παγκοσμιοποίηση που μετά το 2014 θέλανε το κεφάλι του Πούτιν. Δεν μπορούσαμε να τους ηρεμήσουμε σε συνέδρια. Και τώρα δείχνουν ότι το εννούσαν ανεξάρτητα από το αν θα το πετύχουν ή όχι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πομπηία της Ελλάδας η Αρχαία Μεσσήνη

Ελληνική Πομπηία έχουν ονομάσει την Αρχαία Μεσσήνη, την πολιτεία που ανέδειξε ο πρωτοπόρος και οραματιστής αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, και...

Όταν ο χώρος προστασίας αναποδογυρίζει σε χώρο δολοφονίας

Μια γυναίκα πηγαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα φοβούμενη ότι κινδυνεύει η ζωή της από τον πρώην φίλο της. Πηγαίνει...

Η γνωστή και… λανθασμένη συνταγή

Δεν είμαι βέβαιος ότι έχω καταλάβει απολύτως τι ακριβώς έγινε σ' εκείνη την τραγική ιστορία έξω από το Α.Τ....

Γκροτέσκο

Η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας έλαβε ιδιαίτερη προβολή τη φετινή χρονιά, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 λαμβάνουν χώρα...