«Έθαψε» το θέμα των υπερκερδών από τους λογαριασμούς – «φωτιά» ο πρωθυπουργός

Ούτε μισή κουβέντα δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόσφατη δέσμευσή του, να αναζητηθούν και να φορολογηθούν κατά 90% τα υπερκέρδη που είχαν επιχειρήσεις ενέργειας, όπως η ΔΕΗ με τα «golden boys» και τους παχυλότατους μισθούς, το 2021, δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Την τύχη της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ έχουν οι εκθέσεις του Συνήγορου του Καταναλωτή (ΣτΚ) τις οποίες έχει αποκαλύψει το Antinews και από τις οποίες προκύπτει ότι μονομερώς εταιρείες αύξησαν ρήτρες έως και 875%, με τον ΣτΚ να ζητά να τις μειώσουν κατά το ήμισυ και μάλιστα αναδρομικά – Τη «μπάλα στην κερκίδα» των Βρυξελλών πέταξε ο Κυρ. Μητσοτάκης για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών «δεσμευόμενος» ότι αν η Κομισιόν δεν λάβει απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ακρίβειας, τότε θα… θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο

(Ανανεωμένο) «Έκλεισε» το θέμα της αναζήτησης των «υπερκερδών» που εκτιμάται ότι είχαν οι εταιρείες ενέργειας από το 2021 ο πρωθυπουργός, δείχνοντας είτε να μην έχει ενημερωθεί, είτε να αποκρύπτει πως ο Συνήγορος του Καταναλωτή είχε από πέρυσι ενημερώσει επίσημα τα συναρμόδια υπουργεία για τις πρακτικές αισχροκέρδειας εκτός πλαισίου, τις οποίες εφάρμοζαν επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε σε μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά, οι οποίοι κάθε μήνα βλέπουν τις τσέπες τους να αδειάζουν εντελώς για να πληρώσουν έστω και ένα μέρος από τους λογαριασμούς – «φωτιά», στο απώτερο μέλλον, σε μια ενδεχόμενη κοινή ευρωπαϊκή λύση και δεσμεύτηκε ότι αν… δεν υπάρξει εξέλιξη από τις Βρυξέλλες, τότε θα «απαντήσει» με ένα εθνικό σχέδιο. Μέχρι τότε, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να υφίστανται «οικονομικό ηλεκτροσόκ», μη μπορώντας να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά για να επιβιώσουν.

Λεφτά (για τους ασθενέστερους) από υπερκέρδη δεν υπάρχουν…

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χθες, στο Προσυνέδριο της ΝΔ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, δεν ανέφερε ούτε μισή κουβέντα σε σχέση με την υπόσχεση που είχε δώσει πρόσφατα στη Βουλή, μετά από καταγγελίες και πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την αναζήτηση τυχόν υπερκερδών από εταιρείες ενέργειας πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλαδή από το 2021 (!) και τη φορολόγηση τους κατά 90%. Ακολουθώντας τακτική ανάλογη με αυτή που υιοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί με την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα (για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ) παρουσιάστηκε σαν να μην γνωρίζει τις σχετικές εκθέσεις του Συνήγορου του Πολίτη οι οποίες, σημειωτέον, έχουν αποσταλεί εδώ και μήνες στα συναρμόδια υπουργεία!

Βάσει αυτών των εκθέσεων του ΣτΚ φαίνεται να προκύπτει ξεκάθαρα ότι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν υπερκέρδη από πέρυσι, αφού αύξησαν υπέρογκα τους λογαριασμούς αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναπροσάρμοσαν μονομερώς και αδικαιολόγητα ρήτρες επί των τιμολογίων έως και 875%, με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, του οποίου ηγείται ο πρώην γ.γ. της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης επί κυβέρνησης Καραμανλή, να ζητά να μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ αυτές τις χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά (βλ. «Πορίσματα ”φωτιά”: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το ’21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά… »).

Περαιτέρω μέτρα στήριξης; Παρακαλώ, περιμένετε…

Αντί λοιπόν να αναφερθεί στα υπερκέρδη και στη φορολόγησή τους κατά 90%, ενισχύοντας στα social media τα σχόλια περί πρωθυπουργικής «πλάτης» σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να τα «διέγραψε», να «έκλεισε» το θέμα μοιράζοντας υποσχέσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή φυσικού αερίου, για κινήσεις που θα γίνουν για τη στήριξή τους στο… απώτερο μέλλον. Αναφέρθηκε στα ήδη ληφθέντα μέτρα σημειώνοντας: «Με ρωτούν πολλοί πολίτες, φτάνουν αυτά; Αρκούν; Πρώτος εγώ θα απαντήσω πως όχι, γιατί -για να το πω πολύ απλά- όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου -και έφτασαν μέρες όπου η τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με αυτήν που ήταν πριν από δύο χρόνια- τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος, πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός».

«Ενώ η αλυσίδα της παραγωγής, της τυποποίησης, των μεταφορών, μεταφέρει τις ανατιμήσεις αυτές σε όλο και περισσότερα προϊόντα για να τα κάνει στο τέλος περισσότερο απρόσιτα και η αισχροκέρδεια μερικών επιτήδειων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης δίχως να αναφερθεί στην εντολή, όπως έχει δηλώσει, την οποία έχει δώσει στη ΡΑΕ για αναζήτηση υπερκερδών από επιχειρήσεις ενέργειας το 2021 τα οποία θα φορολογηθούν κατά 90%. Ο πρωθυπουργός με τη στάση αυτή, έδειξε ότι θέμα -αναζήτησης- υπερκερδών δεν τίθεται και προχώρησε σε μια… εμπροσθοβαρή τοποθέτηση αναφέροντας ότι θα δείξει «μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτήν την κρίση για να αισχροκερδίσει».

Η «μπάλα» στις Βρυξέλλες

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης «έριξε τη μπάλα στην κερκίδα» των Βρυξελλών σημειώνοντας: «Φίλες και φίλοι, κανένα Εθνικό Ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος μιας παγκόσμιας κρίσης και ενός συνεχιζόμενου πολέμου. Και γι΄ αυτό η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα περιορίζει τις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο -διότι αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος- και θα προωθεί ταυτόχρονα την ενιαία αγορά και αποθήκευσή του. Σκεφτείτε ότι στα εμβόλια αγοράσαμε όλοι μαζί, ως Ευρώπη, τα εμβόλια σε καλύτερες τιμές από ό,τι μπορούσαμε να τα αγοράσουμε μόνοι μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το φυσικό αέριο. Ενώ υπάρχουν ακόμα σήμερα και αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν στην ίδια προσπάθεια».

Τι θα γίνει, όμως, μέχρι να αποφασίσουν, εάν το αποφασίσουν (ένας στόχος σχεδόν αδύνατος λόγω της άρνησης των Γερμανών και λοιπών κρατών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης) οι Βρυξέλλες ένα κοινό ευρωπαϊκό στόχο αντιμετώπισης της σαρωτικής ακρίβειας; «Ξέρω, το γνωρίζω, ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάστακτο και όσο και αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, τότε η κυβέρνηση θα… εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι τότε, ειδικά τα μεσαία και χαμηλά από εισοδηματικής άποψης νοικοκυριά μπορούν να περιμένουν, όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού, που δεν παρέλειψε να τονίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, χωρίς όμως να πείθει σημαντικό τμήμα του ακροατηρίου του, με βάση τα όσα λέγονταν στα «πηγαδάκια» μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  1. Το φούσκωμα των λογαριασμών έχει ένα μόνο ονοματεπώνυμο στην ούγια, αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λειτούργησε για τους ολιγάρχες γιαυτό κατέστρεψε το υπάρχον σύστημα παραγωγής ενέργειας: Έκλεισε λιγνιτωρυχεία, άφησε τις λιγνιτικές μονάδες χωρίς ανανέωση των αδειοδοτήσεων, μόνο για να προωθήσει τις επενδύσεις ΑΠΕ των ολιγαρχών. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, έβαλε ως ρήτρα αναπροσαρμογής το φυσικό αέριο, άφησε ανεξέλεγκτο και το χρηματιστήριο ενέργειας των τεσσάρων επιχειρήσεων και να το αποτέλεσμα. Στο σύνολο της αξίας τους των λογαριασμών, πάνω από το 50% είναι το τέλος αναπροσαρμογής. Ενώ συμβαίνουν αυτά, μας κοροϊδεύει λέγοντας πως περιμένει λύση από Βρυξέλλες. Μα ότι έκανε στην ενέργεια, ήταν δική του απόφαση, όχι ευρωπαϊκή. Παράδειγμα: η Πολωνία που οι ηγέτες της σέβονται τους πολίτες τους, θα χρησιμοποιεί λιγνίτη έως το 2048 ΥΓ. Όσο για τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, παραχωρήθηκαν σε γερμανική εταιρεία για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

  2. Το αντίθετο μοιάζει να έχει συμβεί. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε καθαρές ζημιές για το 2021. Και αυτό παρά το hedging που επομένως πέρασε στην αγορά.
    Τα 3 από τα 4 διυλιστήρια (ΕΚΟ) έχουν διοίκηση από το κράτος που έχει και μεγάλη συμμετοχή.
    Είναι το κράτος που ουσιαστικά κανονίζει το περιθώριο κέρδους για την ενέγεια στην Ελλάδα.
    Με αποτέλεσμα τη μείωση έως μηδενισμό του περιθωρίου κέρδους για να μειωθεί η ζημιά για την κυβέρνηση.

    “Υπερκέρδη” φυσικά υπάρχουν. Τα έχουν όμως οι χώρες παραγωγοί ΦΑ και πετρελαίου και θα είναι κομματάκι δύσκολο να πειστούν να πληρώσουν φόρο για αυτά….στον Σταικούρα!
    Ετσι μετά την Τράπεζα Ανατολής, τις πολεμικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο, τα κοιτάσματα έχουμε τώρα ακόμη μία πηγή φαντασιακού πλούτου, τα “υπερκέρδη”. Οτι πρέπει για να ταίζουν οι πολιτικοί το πόπολο μια και πλησιάζουν εκλογές!
    Το να καθίσουν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα με αναπτυξιακό πρόσημο τους ξεπερνάει και έτσι μετά το τέλος της εποχής διανομής χρέους στις υπάρχουσες γενεές με την πληρωμή του από τα παιδιά τους που ήταν και η αγαπημένη τους ασχολία μέχρι να να φάει σουτ η χώρα από τις Αγορές δεν έχουν κάτι άλλο να προτείνουν παρά μόνο ιστορίες για αγρίους.

  3. Οι κουτοπονηριές του Μητσοτάκη δεν έχουν ταίρι. Αφήνει τους ολιγάρχες της ενέργειας και όχι μόνο, φίλους και υποστηριχτές του με το αζημίωτο να κερδοσκοπούν ασύστολα ξαφρίζοντας τις τσέπες μας και μετά έρχεται με λεφτά δικά μας να επιστρέψει κάτι τι και να του έχουμε και υποχρέωση.
    Και η κοροϊδία καλά κρατεί.

  4. Ο συγκεκριμένος ΠΘ επελέγη ως υπάλληλος κάποιων επιχειρηματικών και μηντιακών κύκλων, οι οποίοι του εξασφάλισαν την εκλογή μέσω της επικοινωνιακής καθοδήγησης των λαϊκών μαζών.

    Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι είχε σκοπό να κάνει και ότι η θητεία του θα ήταν από τις πλέον αντιλαϊκές. Το γεγονός ότι 40% των εκλογέων δεν το κατάλαβαν και κλαίγονται εκ των υστέρων λέει περισσότερα για την δική τους ανύπαρκτη κρίση και ανεπάρκεια παρά -η περίπτωση του Μητσοτάκη ήταν γνωστή, όπως και το γεγονός ότι η ΝΔ είχε καταστεί το όχημα ολιγαρχών και μηντιαρχών.

    Όλα τα άλλα είναι λιβανίσματα για να αποφύγουμε την ατομική ευθύνη, η οποία στις δημοκρατίες υπάρχει και λέγεται ‘εκλογικό δικαίωμα’.

  5. Φίλε G.N., πιστευτά όπως τα γράφεις, μπορείς όμως να μου εξηγήσεις πως η μισθοδοσία του διορισμένου άριστου της ΔΕΗ έφτασε την αντίστοιχη μισθοδοσία του προέδρου των ΗΠΑ (360χιλ/έτος) ; ΥΓ. Όσο για τα υπερκέρδη έχεις δίκιο, δεν ορίζεται, δεν υπάρχει τέτοιος οικονομικός όρος. Τον πέταξε όμως ο σπουδαγμένος στην Αμερική πρωθυπουργός μας.

  6. Μα μήπως και εσείς γράψατε κάτι για την έκθεση της αρχαιολογικής συλλογής
    Μαρίκας-Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.?
    Απλά για ενημέρωση, άντε και λίγο προβολή.
    …………………………………………………………………
    Ο πέμπτος θεματικός άξονας αφορά σε ιδιωτικές συλλογές – δωρεές, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει η συλλογή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία παρουσιάζεται ολόκληρη και όχι τμήμα της, όπως είχε γίνει στο παλαιό μουσείο της οδού Χάληδων, λόγω έλλειψης χώρου.

    Το κτήριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007-2013.

    Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός των αποθηκών χρηματοδοτήθηκε με 3.300.00 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης. Έχει εμβαδόν 6.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων που αποκτά έναν ακόμα σημαντικό χώρο πολιτισμού.

    Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους διαθέτει χώρο συνεδρίων, εργαστήρια συντήρησης των εκθεμάτων, αναψυκτήριο και βοηθητικούς χώρους.
    …………………………………………………………..

  7. “υπερκέρδη” υπό την έννοια ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία, υποννοείται πιστεύω.
    Αλλά αυτό θα πρέπει να φανεί στα αποτελέσματα χρήσης και για το 2021 δεν μοιάζει να υπάρχει κάτι τέτοιο.
    Ο Κυριάκος έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία. Δεν έχει σχέση με Οικονομικά και φαίνεται.
    Εχει πάρει και MBA χωρίς να έχει εργαστεί πρώτα κάποια χρόνια αλλά και χωρίς να έχει κάνει σχετικές πρώτες σπουδές. Παντού σου λένε ότι μπορείς μεν αλλά μην το κάνεις δε. Δεν πρόκειται να καταλάβεις και πολλά. Περιορισμένα οφέλη.
    Θέλω να πω ότι οι σπουδές του έγιναν για να φτιαχτεί βιογραφικό πολιτευτή και τίποτα άλλο.
    Και ταυτόχρονα έχει έλλειψη εργασίας πέρα από μια junior θέση για 2 χρόνια σε πολύ καλή όμως εταιρεία συμβούλων στο Λονδίνο αν θυμάμαι καλά.
    Οπότε μην περιμένεις και πολλά από εκεί. Οτι ξέρει είναι από την εμπειρία τους ως πολιτευτής.

  8. @George N

    Σήμερα 18/4/2022 το καρτέλ στο ρεύμα δίνει τα ρέστα του στην χονδρική. Με τιμή Φυσικού Αερίου στο Ολλανδικό χρηματιστήριο TTF : 95 €/MWh, άρα μεταβλητό κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας γύρω στα 200 €/MWh στις ώρες από 08-11 και 20-21 η τιμή στην χονδρική είναι 330 €/MWh. Η μέση τιμή για όλη την μέρα είναι 255 €/MWh.

    Για όσους καταλαβαίνουν λίγα πράγματα αυτό λέγεται ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ και για ότι συμβαίνει δεν μιλάει κανένας!

  9. @ Νεα Σημιτοκρατια ή Σημιτοποταμια

    Σε λίγο θα έχουμε τα αποτελέσματα τριμήνου και θα κρίνουμε.
    Αυτό που έχω ισχυρισθεί είναι ότι δεν υπήρξαν υπερκέρδη αλλά καλά καλά ούτε καν κέρδη το 2021.
    Και δεν το λέω εγώ αλλά οι ισολογισμοί.

    υγ Αυτό δεν αναιρεί το ότι πολλά πρέπει να γίνουν ώστε να έχουμε πιο ανταγωνιστική αγορά όχι μόνο στο ρεύμα αλλά σχεδόν παντού. Πλην όμως αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα.

  10. Το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη

    Δύο χρόνια κουκούλωμα του σκανδάλου Νοβαρτις (ξεκάθαρα πλέον)

    Διώξεις και παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, της ερευνητικής δημοσιογραφίας

    Καταστροφή του Ουκρανικού ελληνισμού

    Νέα Δημοκρατία=ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...