Απελάσεις: Μηδενικές οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας – Σε αναμονή απελάσεων Ελλήνων διπλωματών

Σοβαρές επιπλοκές στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις φαίνεται πως θα έχουν οι απελάσεις ουσιαστικά της ηγεσίας της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Σοβαρότατο πλήγμα αναμένεται, ωστόσο, στις διπλωματικές Αρχές της χώρας μας στη Ρωσία, εφόσον η Μόσχα απαντήσει

Αν το 2018, οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών και ατόμων με διπλωματικά διαβατήρια, ήταν ως επί το πλείστον σε χαμηλό επίπεδο, με μια εξαίρεση, τώρα οι 12 απελάσεις που έγιναν, ουσιαστικά πλήττουν την «κεφαλή» της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Όπως έχει γίνει γνωστό, μεταξύ των άλλων, απελάθηκαν το Νο2 της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο πολύπειρος περί την Ελλάδα και την Κύπρο νυν πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Χτες, οι δώδεκα απελαθέντες και η οικογένειές τους έφυγαν από την Ελλάδα, με ειδική πτήση της ρωσικής «Αεροφλότ».

Σε αναμμένα κάρβουνα

Στο μεταξύ, οι Έλληνες διπλωμάτες στη Ρωσία βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού αναμένουν απαντητικά μέτρα από τη Μόσχα στις απελάσεις που έγιναν. Συνήθως, τα «αντίμετρα» είναι στον ίδιο αριθμό και επίπεδο με τις κινήσεις που έκανε η πρώτη χώρα, η οποία προέβη σε απελάσεις.

Ως εκ τούτου, εάν η Μόσχα απελάσει 12 Έλληνες, η πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και τα προξενεία στην Αγ.Πετρούπολη και το Νοβοροσίσκ θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, δεδομένου ότι συνολικά το προσωπικό με διπλωματικά διαβατήρια αριθμεί μόλις 36 άτομα.

Μηδενικές σχέσεις

Χτες, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεπροβοδίζοντας τους απελαθέντες διπλωματικούς υπαλλήλους, ερωτηθείς για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Αντρέϊ Μασλόφ, απάντησε: «Δεν υπάρχουν καθόλου σχέσεις. Σταμάτησαν ουσιαστικά στα τέλη Φεβρουαρίου. Σταμάτησαν σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν πια ελληνο-ρωσικές σχέσεις».

Κατά τον ίδιο, όπως αναφέρει το Ria Novosti, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πότε θα μπορέσει να υπάρξει αποκατάσταση των σχέσεων. «Τώρα -είπε- οι σχέσεις δέχτηκαν πολύ σοβαρό πλήγμα. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία. Από μόνο του αυτό το γεγονός επιβαρύνει τις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Η απέλαση των 12 διπλωματικών υπαλλήλων είναι ένα επιπλέον πλήγμα. Επομένως, αυτή τη στιγμή είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε για αποκατάσταση των σχέσεων».

Θεσσαλονίκη

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι απελάσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των ρωσικών διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα. Οι απελάσεις «θα περιπλέξουν σοβαρά τα πράγματα, δεν θα το κρύψω, ειδικά σε ορισμένους τομείς», είπε. Και πρόσθεσε: «Πάντως, θα προσπαθήσουμε, ακόμη και με τις μικρές δυνάμεις που μας έχουν απομείνει, να είμαστε λειτουργικοί».

Ωστόσο, υπογράμμισε, «στο Προξενείο Θεσσαλονίκης θα είναι πιο δύσκολο, γιατί αυτό δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Φεύγουν και ο γενικός πρόξενος και ο πρόξενος-σύμβουλος, το Νο2 πρόσωπο».

Εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται πιθανές απελάσεις Ελλήνων που θα αποφασίσει η Μόσχα να πλήξουν ιδιαίτερα τα ελληνικά προξενεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοροσίσκ (Νότιος Ρωσία).

Αβάσιμες κατηγορίες

Όσον αφορά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων, ο ίδιος είπε ότι η κατηγορία που τους απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση ότι «δήθεν παραβίασαν το διπλωματικό καθεστώς» είναι «τραβηγμένη και αβάσιμη».

Αφού, επίσης, σημείωσε ότι «για εμάς, για την πρεσβεία, αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια», πρόσθεσε: «Έκαναν σπουδαία δουλειά. Είναι διπλωμάτες καταρτισμένοι. Ανάμεσά τους μια μεγάλη ομάδα Ελληνιστών διπλωματών, ειδικών στην Ελλάδα, που για πολλά χρόνια, μερικοί ακόμη και δεκαετίες, αφιέρωσαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στις ελλαδικές υποθέσεις. Εργάστηκαν ολόψυχα, με μεγάλη αγάπη για τη χώρα. Δυστυχώς, η Ελλάδα τους αντιμετώπισε κατ’ αυτό τον τρόπο».

 1. Από το 1948 και σε κάθε ευκαιρία, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά, φροντίζουν να επικυρώνουν την σχέση μας με τις ΗΠΑ ως αυτή του προτεκτοράτου.
  Πολύ περισσότερο σε περιόδους εντάσεων, σαν αυτή που ζούμε τελευταία με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  Η πρώτη απέλαση συνέβει επί ΣΥΡΙΖΑ όταν οι Τσίπρας – Κοντζιάς πήραν το “γράμμα” από τον “διαβολικά καλό” Τραμπ για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων προκειμένου να μπουν στο ΝΑΤΟ για την ολοκλήρωση του τόξου περίκλυσης της Ρωσίας.
  Τότε λοιπόν και για την δημιουργία κατάλληλου επικοινωνιακού κλίματος, απελάθηκαν 4 Ρώσοι διπλωμάτες.

  Και ερχόμαστε στα τελευταία. ΄
  Ερχεται η Υφ/γος των ΗΠΑ Νούλαντ και μεταφέρει στον κατά δήλωσή του δεδομένο και προβλέψιμο Μητσοτάκη τις εντολέςκαι αυτός και η Κυβέρνησή του, σε συνέχεια της εμπλοκής με την αποστολή όπλων, απελεύνουν και 12 Ρώσους διπλωμάτες.

  Η απόλυτη και άκριτη θέσης μας ως πιόνι στα γεωπολιτικά και στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ οδηγεί σε πλήρη ρήξη με την Ρωσία και έχει οικονομικό κόστος.
  Οι Ρώσοι τουρίστες που σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία, κατά μ.ο. αφήνουν τα περισσότερα από κάθε άλλης Εθνικότητας τουρίστες, θα κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς και κυρίως στην Τουρκία.
  Ηδη οι τουριστικοί φορείς που έχουν σχέση με τον Ρώσικο τουρισμό, ζητούν αντισταθμιστικές ενισχύσεις για να καλύψουν τις ζημιές.
  Το ίδιο συνέβει και το 2014 με το εμπάργκο στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
  Οι εξαγωγές γεωργικών κυρίως προϊόντων μας προς τη Ρωσία μηδενίστηκαν και επωφελήθηκε πάλι η Τουρκία όταν Η Ρωσία κάλυψε τις εισαγωγικές ανάγκες της από την γείτονα.

 2. Μια πρεσβεία που καλεί την Ελλάδα να συνέλθει!! και τους Ελληνες να βλέπουν συγκεκριμένο κανάλι έχει χάσει κάθε λόγω ύπαρξης.
  Οταν είναι και η πρεσβεία μιας χώρας που ουσιαστικά τελείωσε τη παρουσία του Ελληνισμού στην βόρεια Μαύρη θάλασσα ισοπεδώνοντας τη Μαριούπολη μετά την υποστήριξή της στη Κεμαλική Τουρκία που έκανε το ίδιο στη νότια 100 χρόνια πριν και ενώ στο ενδιάμεσο τους είχε εξορίσει στα βάθη της Ασίας, οι απελάσεις φαντάζουν πολύ λίγες.

  Στη Ρωσία η Ελλάδα χρωστά την μεγάλη της συμβολή στην ανεξαρτησία της με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου μαζί με τις άλλες δύο δυνάμεις της εποχής. Και προφανώς υπάρχει μεγάλη συμπάθεια στη χώρα μας λόγω θρησκειας. Είναι κρίμα που μετά τον Κριμαικό πόλεμο η Ρωσία αποφάσισε ότι το συμφέρον της επιτάσσει την καταστροφή αυτού που η ίδια βοήθησε να δημιουργηθεί.
  Από τη “μεγάλη Βουλγαρία” μέχρι το να παραδίδει ναζιστικό οπλισμό στον Δημοκρατικό Στρατό με στόχο τον διαμελισμό της χώρας και τη δημιουργία της “Μακεδονίας”, από τις απειλές για επίθεση με πυρηνικά στον Παρθενώνα!! μέχρι την συμπαιγνιά της στην Τουρκική εισβολή στη Κύπρο και την συμμαχία της με τον σουλτάνο στις μέρες μας είναι καθαρό ότι είναι απέναντί μας.
  Οσο έχει αυτή την ανάγνωση των σχέσεών μας, θα είμαστε αφελείς αν κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Αλλο η συμπάθεια στους Ρώσους και άλλο το σφάξε με αγά μου ν’αγιάσω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«ΥΠΕΞ Τουρκίας»

Ο απολογισμός με το κλείσιμο ενός χρόνου του Γιώργου Γεραπετρίτη στην κεφαλή του υπουργείου Εξωτερικών είναι απογοητευτικός. Αν όχι...

Η σχέση Αθήνας – Λευκωσίας και τα μηνύματα Ερντογάν

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι από τους Ελλαδίτες πολιτικούς που, σε κάποια φάση της 20ετούς κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του,...

Η ατίμωση βήμα βήμα

Οι μεγάλοι ηλεκτρονικοί πίνακες που υπάρχουν στα γραφεία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Πεντάγωνο και δείχνουν σε real...

Σιγή Μαξίμου για τα αίσχη του εταίρου τού Ερντογάν

Η Δέσποινα Βανδή έκανε ό,τι θα έπραττε στη θέση της κάθε Έλληνας. Ακύρωσε τη συναυλία της στη Σμύρνη επειδή...