Τα φιλέτα saignants του ΕΦΚΑ και η αιμορραγούντες συνταξιούχοι (PODCAST)

Αφιέρωμα στα «χρυσά παιδιά» της νεοσύστατης (start up) νομενκλατούρας

Του Αργύρη Ντινόπουλου, δημοσιογράφου, πρώην υπουργού Εσωτερικών

Οι μισθοί των 8.134,56 ευρώ τον μήνα (μεικτά) στον ΕΦΚΑ είναι μόνον μια παράμετρος του φαινομένου των «χρυσών παιδιών» τα οποία (κρατικό) διαιτώνται πλουσιοπάροχα προκαλώντας την κοινωνία και ειδικά τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πρώτα μισθολογικά φιλέτα άρχισαν να σερβίρονται το καλοκαίρι του 2019 όταν με τον Νόμο 4643/2019 του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη τριπλασιάστηκαν οι μισθοί για τα «χρυσά παιδιά» της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ ενώ αυξήθηκε μέχρι 19% η κιλοβατώρα (από την ΔΕΗ).

Αυτά, τα πρώτα «χρυσά παιδιά» του καλοκαιριού προορίζονταν να διαχειριστούνε, στην συνέχεια, χοντρά πακέτα.

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Έπρεπε, λοιπόν, από την αρχή να είναι χορτάτα.

Ώστε να κρατάνε κλειστά όχι μόνον τα στόματα αλλά και τα αυτιά στις σειρήνες της ελεύθερης αγοράς των funds.

Mετά τα καλοκαιρινά φιλέτα της ενέργειας ήρθαν τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας.

Στο Υπερταμείο διορίστηκε το «χρυσό παιδί» Γρηγόρης Δημητριάδης (συνωνυμία με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού) ύστερα από παρέμβαση του Αλέξη Πατέλη.

Ο Δημητριάδης κάνει (μεταξύ άλλων) στραβά μάτια στα πεπραγμένα του «χρυσού παιδιού» Στέφανου Βλαστού που διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στην ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, θυγατρική του Υπερταμείου).

Ο Βλαστός έχει προσλάβει μέχρι τώρα πάνω από 350 με «χρυσούς μισθούς» τους οποίους προσδιορίζει ο ίδιος!

Έχει παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος (παράνομες προσλήψεις) στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με βάση σχετικό πόρισμα του ΑΣΕΠ και δικάζεται στις 9 Μαρτίου.

Ακολουθεί αμέσως μετά (στις 11 Μαρτίου) έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Αλλά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει παγώσει την άλλη έρευνα για το 1,5 εκ. το οποίο πήρε ο Βλαστός από το Υπουργείο Εργασίας ως αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας των εργαζομένων της ΕΤΑΔ.

Οι εργαζόμενοι, όμως, της ΕΤΑΔ τελικώς αποζημιώθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι το 1,5 εκ. έμεινε στο ταμείο της ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται ο Βλαστός για να πληρώνει τα «χρυσά παιδιά» τα οποία προσλαμβάνει.

Ο Δημητριάδης τον καλύπτει (αφού παρά την παραπομπή ο Βλαστός συνεχίζει τις προσλήψεις) ενώ ετοιμάζεται (ο Δημητριάδης) για την διαχείριση των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των θυγατρικών του Υπερταμείου.

Το όλο σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη γνωστό και για τις πολιτικές θέσεις του αναφορικά με τους συνταξιούχος και τους άνεργους οι οποίοι δεν έχουν αυτοκίνητο και άρα δεν πλήττονται από την άνοδο στην τιμή της βενζίνης.

Η επιλεγείσα διαδικασία είναι η ανάθεση από το Υπερταμείο (Δημητριάδης) και από τις θυγατρικές του των σχετικών διαδικασιών για την απορρόφηση των 32 δις σε εταιρίες συμβούλων χωρίς διαγωνισμούς.

Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, λοιπόν, έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αφού εκτός από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ (Βλαστός) υπάρχουν και τα 400 ακίνητα-φιλέτα του ΕΦΚΑ αξίας 1 δις.

Η αξιοποίησή τους θα γίνει στα πρότυπα της ΕΤΑΔ από τα νέα «χρυσά παιδιά» του ΕΦΚΑ που κατά τα άλλα θα προσληφθούνε για να επιταχύνουν… την απονομή των συντάξεων.

Μέχρι τότε οι αναμένοντες την σύνταξή τους (ειδικώς την επικουρική) θα ματώνουν.

Αλλά το κωμικό-τραγικό είναι ότι οι επιδόσεις των «χρυσών παιδιών» παρουσιάζονται μέχρι τώρα εξαιρετικά μέτριες αφού, ειδικά στην ΕΤΑΔ δεν έχουν καταφέρει σχεδόν τίποτα, όπως αναφέρει και η τελευταία (11η) Έκθεση αυξημένης εποπτείας της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Μόνον ο Αναστάσιος Μάνος στον ΔΕΔΔΗΕ πούλησε το 49% της εταιρίας η οποία, όμως, με κέρδη περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα (ως κρατικό μονοπώλιο του δικτύου) θα μπορούσε να πουληθεί και από έναν απλό μεσίτη.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ υπήρξε όντως επιτυχής, αλλά έχει διαταχθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση για το ενδεχόμενο χειραγώγησης της μετοχής και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Έτσι περιστρέφεται ο κύκλος των «χρυσών παιδιών» τα οποία μέσω ακρωνυμίων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΑΔ, ΕΦΚΑ κλπ) διαχειρίζονται λεφτά φορολογουμένων, ασφαλισμένων, συνταξιούχων και καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκ του ασφαλούς αφού ουδεμία σχέση έχουν όλα όσα περιεγράφησαν με την πραγματική ιδιωτική οικονομία του υγιούς ανταγωνισμού.

Πρόκειται για start up (νεοσύστατη) νομενκλατούρα κρατικοδίαιτων την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εργασίας ομιλεί για δήθεν προσέλκυση στον ΕΦΚΑ στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

Αν πρόκοβαν στον ιδιωτικό τομέα στον… ΕΦΚΑ θα πήγαιναν;

Ακούστε τα σχετικά σχόλια για τον ΕΦΚΑ από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΛΛΑΔΑ 94,3 FM»:

Τελευταία άρθρα

Απορίες που -δυστυχώς- θα μείνουν απορίες

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη απορίες και ερωτήματα. Προσωπικώς, δύο είναι αυτά που με βασανίζουν τις μέρες αυτές: Ο...

… Προτάσεις για τα μπάνια του λαού

«Μπάνια του λαού δεν μπορεί να γίνονται μόνο από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Έτσι όπως πάμε,...

Τα κουμπιά του Βορίδη…

Μάρθα Βούρτση και Νίκο Ξανθόπουλο θύμισε η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο Action 24. «Κουμπί που να το πατάμε...

«Δεν με χτύπησε» 2

Στις 13 Ιουλίου, δηλαδή μόλις πριν από εννέα ημέρες, γράφαμε την κατά την άποψή μας πορεία που θα είχε...