Λιοντάρι απέναντι στη Ρωσία, ποντίκι μπροστά στην Τουρκία

Μετά τον σχεδιασμό να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως διάδρομος διακομιδής αμερικανικού φυσικού αερίου που θα αποκλείει τη ρωσική ενέργεια και την ανακοίνωση ότι η χώρα μας θα συνεργαστεί με την Ουκρανία στον τομέα των θαλάσσιων drones η Ζαχάροβα προχώρησε στις πιο σκληρές ως τώρα δηλώσεις της ενάντια στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα ακολουθεί μια προκλητική, συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας και προβαίνει σε πραγματικά εχθρικές ενέργειες. Ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά, τα οποία χρησιμοποιεί η Ουκρανία και εναντίον αμάχων σε περιοχές όπου ζουν Έλληνες» είπε.

Η Ρωσία είναι, μαζί με ΗΠΑ και Κίνα, η μία από τις τρεις υπερδυνάμεις στον πλανήτη. Κατά συνέπεια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να σε βάζει απέναντί της, ως άμεσο εχθρό, εναντίον του οποίου «θα ακολουθήσει η δέουσα αντίδραση», όπως «υποσχέθηκε» η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Τηρουμένων των αναλογιών, η Ρωσία «το τραβάει» με την απειλητική αντίδραση μετά την επίσκεψη Ζελένσκι στο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις. Από την άλλη, ελάχιστοι θα διαφωνήσουν ότι το δικαίωμα το έδωσε πρώτη η ελληνική κυβέρνηση.

Στη μια πλευρά της εξίσωσης έχουμε τη Ρωσία, που θεωρεί -και σωστά- ότι ο ελληνικός λαός είναι στην πλειονότητά του θετικός προς τον ρωσικό. Ιστορικά και ανεξάρτητα από τις πράξεις του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού. Και γι’ αυτό η Μόσχα αντιδρά ίσως με έναν ιδιαίτερο τρόπο στη δική μας περίπτωση, σαν να υπάρχει και ένα στοιχείο -πολιτικής- προδοσίας σε βάρος της.

Αλλά οι ιδιαίτεροι δεσμοί ανάμεσα σε χώρες είναι μια δυναμική που αν δεν ασκείται στην πράξη, συρρικνώνεται σε βαθμό εξαφάνισης. Η Ρωσία, με το τεράστιο διπλωματικό της εκτόπισμα, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει την Ελλάδα πιο αποφασιστικά στη διάρκεια της Ιστορίας της. Δεν το έκανε τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, το να συσσωρεύει τόσο μένος κατά της χώρας μας το Κρεμλίνο δεν είναι καλός οιωνός.

Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης έχουμε τους αδέξιους και εμμονικούς χειρισμούς Μητσοτάκη, οι οποίοι προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας. Έτρεξε πρώτος απ’ όλους, από το 2022, να… κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να αρχίσει καμπάνια προπαγάνδας στο εσωτερικό. Ότι, ξαφνικά, η Μόσχα είναι ο εχθρός και η μεγάλη απειλή κατά της Ελλάδας.

Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός που στέλνει, συστηματικά, οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, κρυφά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και ουσιαστικά τοποθετεί ανεξήγητα τη χώρα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στα κράτη της Βαλτικής ή στην Πολωνία. Δίχως, όμως, να έχει λάβει τα απαραίτητα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ για τα τεράστια ανοιχτά προβλήματα ασφάλειας της Ελλάδας – δεν διαθέτουμε καν ανακηρυγμένη ΑΟΖ.

Η σχιζοφρενική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που τοποθετείται με απόλυτο τρόπο και ως έτοιμη για πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, αλλά στην Κάσο αρνείται να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της απέναντι στην Τουρκία, πιέζει την Ελλάδα σε μια γωνιά, χωρίς καμιά δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών.

Λιοντάρι απέναντι στη Ρωσία, ποντίκι μπροστά στην Τουρκία και δωρεάν δεδομένη απέναντι στις ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε κίνηση μια αλυσιδωτή αντίδραση γεωπολιτικών κινδύνων για τη χώρα, που άρχισαν ήδη να μας σερβίρονται. Και, δυστυχώς, όσα «χρέη» δημιουργεί ο Μητσοτάκης ασκώντας την Ι.Χ. πολιτική του θα τα βρουν μπροστά τους οι επόμενες κυβερνήσεις και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. “ότι ο ελληνικός λαός είναι στην πλειονότητά του θετικός προς τον ρωσικό.”

    Ποια πλειονότητα; Ποιον ρωσικό λαό; Το ρωσομογγολικο τουκμενομοσχοβιτικο σιβηριανοτσετσενικο συνονθύλευμα που περνιούνται για Βίκινγκ;

  2. προς ανατολικό τομεα 22/11/2025:Μεσα απο το μαξιμου γραφεις η απο τα γραφεια της ΝΔ? Ολοι με τον Πουτιν ειμαστε και αμα σου αρεσει.αλλιως παρε τα χαπια σου και υπνο.

  3. Μετά την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις στο σχέδιο της Ρωσίας,
    ή, εξ αιτίας της απίστευτης ασυνεννοησίας και ίντριγκας στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, το ρεπορτάζ του έγκυρου Δ. Φιλιππίδη από τις ΗΠΑ λέει τα εξής: “Βόμβα: Τα 28 σημεία δεν ήταν η πρόταση των Αμερικανών αλλά των Ρώσων! Τεράστια καθυστέρηση! Ο Πρόεδρος Τραμπ υπογραμμίζει πως η όποια πρόταση δεν είναι τελική!!!!

    Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία θα μιλάνε για ιστορικό μπάχαλο χωρις προηγούμενο!

    Μετά από αρκετές ημέρες οργής τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την ειρηνευτική συμφωνία 28 σημείων για την Ουκρανία, η οποία παρουσιάσθηκε ότι συντάχθηκε από κοινού από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Ράουντς ανακοίνωσε απόψε, αφού μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ότι η πρόταση που κυκλοφόρησε ήταν ένα έγγραφο που συντάχθηκε από τους Ρώσους, όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ δήλωσε ότι το σχέδιο που διέρρευσε, το οποίο φέρεται να παρασχέθηκε στον Ειδικό Απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ από αξιωματούχους που φέρονται να εκπροσωπούν τη Ρωσία, ήταν ουσιαστικά μια «λίστα επιθυμιών» με απαιτήσεις από τη Ρωσία και δεν αποτελούσε τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ. Ούτε ο Ράουντς, ούτε ο Κινγκ ούτε οποιοσδήποτε άλλος γερουσιαστής φάνηκαν να καταλαβαίνουν γιατί χρειάστηκαν στην κυβέρνηση πάνω από τρεις ημέρες για να καταστήσει σαφές ότι το σχέδιο 28 σημείων δεν ήταν η πολιτική που προωθούσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές της αντιπροσωπείας στο Χάλιφαξ δήλωσαν ότι ο Υπουργός Ρούμπιο τους είπε επίσης ότι δεν γνώριζε κανένα «τελεσίγραφο» που δόθηκε στην Ουκρανία και απαιτούσε τη συμφωνία της με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, με την απειλή απόσυρσης υλικής και μυστικής υποστήριξης από το Κίεβο.”

  4. Ιστορικά πάντοτε ο ελληνικός λαός ( πλην των γνωστών εξωνημενων γιουσουφακιων των Άγγλων) ήταν στο πλευρό του αδερφού ορθοδόξου ρωσικού λαού! Το Μητσοτακισταν με τα Καταριανα πετροδολαρα που ρουφά είναι ικανό με μετατρέψει την πατρίδα σε επαρχία του Νεο-οθωμανου Σουλτάνου Ερντογάν… Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για την πατρίδα μας !!!

  5. Σταλινικός.
    Θα αναλάβει τις ευθύνες του ο Μητσοτάκης απέναντι στους έλληνες , που κατά πλειοψηφία είναι με την Ρωσία;;
    Αν τις αναλάβει, είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία με όλο το κομματικό και προσωπικό κόστος.

  6. @ανατολικός τομέας

    Σου έφαγαν οι Ρωσίδες τα λεφτά στα κ*λώμπαρα να υποθέσω, γι’ αυτό τέτοιο μένος;

  7. Είτε θα περνάει το αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και θα δυσαρεστηθούν οι Ρώσοι, ή αλλιώς δε θα περνάει και θα θυμώσουν οι ΗΠΑ.
    Ή με τους μεν ή με τους δε. Ενδιάμεση λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

  8. @ανατολικό τομέα@
    προφανώς στην Ελλάδα εμφανίστηκες μεταγενέστερα του 2019, επί Μητσοτάκη δηλ. όπως και ο “χασάπης”. Ενημερώσου λοιπόν για την διακυβέρνηση ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 2004-2009, όταν και το σύμβολο της νδ ήταν ο “πυρσός” και όχι τα “τρίγωνα” του Μεσσία…Τα “σύμβολα” δεν αλλάζουν “ανατολικέ τομέα”, διότι τότε αλλάζει και το dna.Προφανώς δεν υπήρξες ποτέ νδ, αλλά Μητσοτολάγνος….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εργατικοί: Ο Στάρμερ άνοιξε τον δρόμο για τη διαδοχή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, με εμφανή απογοήτευση αλλά και...

Συμμαχία Γερμανίας-Τουρκίας κατά του «Κάθετου Διαδρόμου»

Η Γερμανία σκοπεύει να πραγματοποιήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα...

Περί νεοοθωμανισμού και τουρκοκουρδικής ομοσπονδίας

Έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά για το δόγμα του νεοοθωμανισμού που προσπαθεί...

«Οι ψαράδες της Τουρκίας κατέλαβαν το Αιγαίο»!

Η επιχειρησιακή δράση των τουρκικών αλιευτικών στο Αρχιπέλαγος δεν αποτελεί μια...