Ποιος πρέπει να παραιτηθεί; Ο Φλώρος ή ο Μητσοτάκης;

Η χώρα παραπαίει ανάμεσα στη σαπίλα, τις παρακρατικές πρακτικές, την απαξίωση του Πολιτεύματος της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, και τον εξευτελισμό των θεσμικών πυλώνων του κράτους. Στην προκειμένη περίπτωση, με αφορμή τις υποκλοπές σε βάρος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα τελευταία δημοσιεύματα τα οποία φέρουν τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, να παρακολουθείτο και να υποκλέπτονται οι συνομιλίες του από την ΕΥΠ, προφανώς κατόπιν «οδηγιών» του μεγάρου Μαξίμου, σηματοδοτούν κατάλυση βασικών πυλώνων του κράτους. Και, ως εκ τούτου, επιβάλλεται η ανοικτή διερεύνηση της υπόθεσης, και από τη στιγμή που επιβεβαιωθεί η παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ, πρέπει να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι.

Μένει να ξεκαθαρίσει, επίσης, δημόσια ο πρωθυπουργός: Εφόσον επιβεβαιωθεί η παρακολούθηση Φλώρου, αυτό γινόταν με τη συγκατάθεσή του και εν γνώσει του; Ή, απλά, και πάλι θα ρίξουν την ευθύνη στον «συνήθη ύποπτο», ανιψιό του και πρωθυπουργικό γραμματέα, Γρηγόρη Δημητριάδη;

Επιπλέον, ο Κ.Φλώρος με την ανακοίνωση – απάντησή του στα σχετικά δημοσιεύματα, όχι μόνο αποφεύγει επί της ουσίας να τοποθετηθεί για το ότι φέρεται παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ, αλλά αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να ζητήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη και την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να διερευνηθεί άμεσα εάν παρακολουθείτο και πότε.

Ποια «εμπιστοσύνη»;

Το θέμα της πιθανής παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έχει να κάνει αφενός μεν με την κατάφωρη καταπάτηση βασικών αρχών λειτουργίας του Πολιτεύματος και της λειτουργίας των κρατικών θεσμικών πυλώνων και προσώπων, αφετέρου αφορά ζητήματα καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων, του ιδίου του Συντάγματος, καθώς και το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβερνητική εξουσία και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να τοποθετεί έναν αξιωματικό αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την ίδια στιγμή να τον «κρυφακούει», προκειμένου είτε να ξέρει πως κινείται στις προσωπικές υποθέσεις του, είτε στα εξοπλιστικά προγράμματα, στις σχέσεις του με τον ξένο παράγοντα, κ.ο.κ.; Κάτι τέτοιο μόνον σχέσεις εμπιστοσύνης δε δείχνει.

Ποιος πρέπει να παραιτηθεί;

Ως εκ τούτου, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Από τη στιγμή που επιβεβαιωθεί ότι ο Κ.Φλώρος παρακολουθείτο, ποιος πρέπει να παραιτηθεί; Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Στην προκειμένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά να αναλάβει ακόμα και την πολιτική ευθύνη για το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, με τις δεκάδες παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, κ.λ.π. 

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι ότι τελικώς η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου προκαλεί ακόμα χειρότερους κλυδωνισμούς από το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού απαξιώνει νευραλγικά κομμάτια του κρατικού και πολιτικού μηχανισμού.

Υποκλοπές – Όταν η προσπάθεια συγκάλυψης γίνεται χειρότερη από το σκάνδαλο! Σε κατήφορο η ΝΔ του Μητσοτάκη

Ο Κ.Φλώρος, όμως, ο οποίος ως εκ της θέσεώς του πρέπει να εκπροσωπεί την τιμή χιλιάδων Ελλήνων αξιωματικών, εν ενεργεία και αποστράτων, γιατί σιωπά; Γιατί δε ζητάει εδώ και τώρα το άνοιγμα του προσωπικού φακέλου των υποκλοπών σε βάρος του προσώπου του; Είναι, άραγε, εικόνα να δηλώνει δημόσια ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώπιον πλειάδος δημοσιογράφων προ μηνός ότι… και καλά δε συνέβη και τίποτα φοβερό, αφού όλους τους παρακολουθούν, και ο ευρισκόμενος δίπλα του, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τον οποίο αφορά προσωπικά το θέμα, να μη βγάζει κιχ;

Υπουργός Άμυνας: Παρακολουθούσαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Ε, και; Όλους μας παρακολουθούν

Απάντηση Φλώρου

Κατά τα λοιπά, ο Κ.Φλώρος στην ανακοίνωσή του μιλάει για «επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».

Από ποιους υπονομεύεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αν όχι από το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται η ΕΥΠ που φέρεται να τον υπέκλεπτε; Και είναι σίγουρος ο Κ.Φλώρος ότι αυτά τα «προϊόντα υποκλοπών» δεν έγιναν κτήμα ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες άλλωστε έκαναν πάρτι στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις για τα λογισμικά υποκλοπών, Predator, Pegasus, κ.ο.κ.; Από ποιον κινδυνεύει, άραγε, η εθνική ασφάλεια και άμυνα; Από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο ή από εγχώριες παρακρατικές πρακτικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες;

Ο Κ.Φλώρος, επίσης, στην ανακοίνωση (γραμμένη σε τρίτο Ενικό!) κάνει λόγο για «πρωτοφανή στην ελληνική πολιτική ιστορία επίθεση λάσπης που επεκτείνεται σε τεχνηέντως κατασκευασμένα αφηγήματα περί δήθεν περιουσίας του ιδίου ή μελών της οικογένειάς του. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η οικονομική κατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ περιγράφεται λεπτομερώς -όπως προβλέπεται- στα “Πόθεν Έσχες” πού έχουν κατατεθεί και στα “Ε9” και είναι στη διάθεση των αρμοδίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις των μελών της οικογένειας του».

Και συνεχίζει: «Ο Α/ΓΕΕΘΑ επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του και συνεχίζει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα, που η πατρίδα τού έχει αναθέσει, πιστός στον όρκο του, στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Οι δήθεν ισχυρισμοί είναι απολύτως ψεύτικοι, συκοφαντικοί, αναπόδεικτοι και εκτός πάσης πραγματικότητας. Δεν πρόκειται δε επ’ ουδενί να αλλοιώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική ηγεσία και με το ΚΥΣΕΑ».

Ωραία. Τότε γιατί δεν προσφεύγει στην ΑΔΑΕ και στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να απαιτήσει να ξεκαθαριστεί εάν παρακολουθείτο, ούτως ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του και, πάνω από όλα, την υστεροφημία του; Διότι εάν η ηγεσία της ΕΥΠ έδιδε ψευδείς πληροφορίες στην κυβέρνηση και στο μέγαρο Μαξίμου για τον Κ.Φλώρο, είναι υπόλογη και θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Εάν αποδειχτεί ότι δε γίνονταν υποκλοπές σε βάρος του, τότε πράγματι θα πρόκειται για σκευωρία. Εάν όμως επιβεβαιωθεί ότι γίνονταν, τότε θα είναι υπόλογο όχι μόνο το μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που, αν και έχει θεσμικό ρόλο, δεν υπερασπίστηκε το Σύνταγμα, στο οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, αλλά και τη φήμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Να σημειωθεί ότι εδώ και μήνες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ήταν γνωστό το περιεχόμενο των εκθέσεων που φέρεται να συνέταξε η ΕΥΠ για τον Κ.Φλώρο. Χθες, έγιναν κρίσεις για τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Κ.Μητσοτάκης πλέον μετά την απόφαση να ανανεώσει τη θητεία Φλώρου, βρίσκεται  σε πολύ δύσκολη θέση, διότι εύλογα η κοινή γνώμη θα αναρωτηθεί: Πώς είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο, όταν το μέγαρο Μαξίμου δε δείχνει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και τον θεσμό του ΓΕΕΘΑ και βάζει την ΕΥΠ (κάτι που μένει να αποδειχτεί) να τον υποκλέπτει; Από τη μεριά του, και ο Κ.Φλώρος, ο οποίος αποφάσισε να παραμείνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα μείνει με τη «ρετσινιά» ότι σιώπησε παρ’ ότι τον παρακολουθούσαν αυτοί οι ίδιοι που τον τοποθέτησαν σε αυτό το πόστο (!).

«Μόνο για τον Μητσοτάκη»

Εάν, πάντως, ισχύουν οι εκθέσεις της ΕΥΠ, τότε πρόκειται για πραγματικό κόλαφο σε βάρος του μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού. Πόσο μάλλον, όταν, κατά το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας, Documento, την Κυριακή, που παρουσιάζει, όπως υποστηρίζει, τμήματα της έκθεσης της ΕΥΠ, ο Κ.Φλώρος σε τηλεφωνική συνομιλία του φέρεται να λέγει, απαξιώνοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας: «Μόνο για τον Μητσοτάκη εγώ κάθομαι (σ.σ. στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ) θα τα είχα βροντήξει και θα είχα φύγει, ειλικρινά δε με νοιάζει τίποτα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην έκθεση της ΕΥΠ, όπου ο Κ.Φλώρος αναφέρεται ως «στόχος», παρατίθενται συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, Αντώνη Οικονόμου, στις 17/3/2022 και 14/5/2022. Σε αυτές κατακρίνουν τη στάση και τις κινήσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο «στόχος» συγκεκριμένα αναφέρει πως σε σημαντική ομιλία του υπουργού τον άφησε εσκεμμένα να εκτεθεί λέγοντας στον Α.Οικονόμου ότι «θα τον είχα προστατεύσει από τα ελικόπτερα BLACK HAWK που είπε τις παπαριές από άλλες σαχλαμάρες». Επιπλέον σχολιάζουν αρνητικά και το «δεξί χέρι» του Ν.Παναγιωτόπουλου, Αθανάσιο Βάλαρη. Συγκεκριμένα ο στόχος τονίζει στον A.Οικονόμου «δεν ξέρω τι θα κάνει ο Θανασάκης αλλά δεν ασχολούμαι πλέον μαζί τους καθόλου διότι είναι επικίνδυνο και να ασχολείσαι , επικίνδυνο επικίνδυνο».

Μαχαιρώματα και… πίτες

Βέβαια, προ ημερών στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΓΕΕΘΑ, όλα έδειχναν να είναι μέλι – γάλα. Το μαχαίρι χρησίμευσε μόνο για να κοπεί η πίτα. Και στη συνέχεια, ο Κ.Φλώρος μοίρασε τα κομμάτια της στον Αθανάσιο Βάλαρη (αριστερά), έχοντας πλάϊ του τον Α.Οικονόμου (δεξιά, με τη μάσκα), σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Το ίδιο και προς τον αρχηγό ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη, τον οποίο, κατά τις εκθέσεις που φέρεται να συνέταξε η ΕΥΠ, τον θεωρεί «μοναδική απειλή» (!)

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η ΕΥΠ σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του στρατηγού Φλώρου ως εξής: «Γενικά από τις συνομιλίες του με διάφορους γνωστούς και φίλους φαίνεται ότι τον διακατέχει μια έπαρση και σιγουριά ότι η παραμονή του στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ μέχρι το 2024 είναι δεδομένη. (…) Παράλληλα, όποτε του δίνεται η ευκαιρία αναφέρεται στο Πολεμικό Ναυτικό και ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε πρόσωπα. Εκτιμάται ότι οι αναφορές του αυτές δείχνουν μια ανησυχία και θεωρεί ότι η μοναδική απειλή για τη θέση του είναι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Στυλιανός Πετράκης».

Να σημειωθεί ότι προ μηνών είχε ξεσπάσει μια ακόμα «κρίση» που είχε χαρακτηριστεί ως ρήξη ανάμεσα στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΝ. Αντίστοιχες έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν και ως προς άλλους κλάδους και Σώματα.

Υπουργείο εθνικής Άμυνας ή «εθνικής ρόμπας»;

Όπως και να’ χει, εν μέσω όλων αυτών των δημοσιευμάτων, σκόπιμο είναι ο Κ.Φλώρος να… προσλάβει -και- κάποιον επικοινωνιολόγο για να τον συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνει. Εξάλλου, φαίνεται πως έχει στενή σχέση με τον Γιώργο Φλέσσα, που φέρεται ως εκ των εκλεκτών επικοινωνιολόγων της Ντόρας Μπακογιάννη.

Δημοσιεύματα

Σύμφωνα, τέλος, με τα ίδια δημοσιεύματα, «το περιεχόμενο των συνομιλιών (σ.σ. υποκλοπών σε βάρος του Α/ΓΕΕΘΑ) είναι ελάχιστο σε σχέση με τον συνολικό όγκο που έχει καταγραφεί» (!).

Κατά το δημοσίευμα του Documento, «η σημαντικότερη από τις εκθέσεις παρακολούθησης της ΕΥΠ που μας γνωστοποιήθηκαν είναι αυτή που εμφανίζει τον στρατηγό, Κων.Φλώρο, να αγοράζει σπίτι με μαύρο χρήμα. Η έκθεση αναφέρεται στην περίοδο παρακολούθησης , από 9 Απριλίου 2022 έως 27 Μαΐου 2022. Η συγκεκριμένη έκθεση παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τις πηγές στις αρχές Ιουνίου.

Στο τέλος της έκθεσης ενημερωτικού σημειώματος για την παρακολούθηση ο συντάκτης αναφέρεται στην αγορά σπιτιού στην περιοχή του Παπάγου. Γράφει συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με εξωτερικές πληροφορίες ο στόχος προέβη σε αγορά κατοικίας στην περιοχή του Παπάγου έναντι 1.200.000 ευρώ, στο οποίο ποσό τα 600.000 ευρώ πληρώθηκαν μαύρα. Επιπλέον η κόρη του διαμένει στην Αγία Παρασκευή σε κατοικία έναντι των 1.500 ευρώ το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τον τρόπο ζωής του στόχου και αποπληρωμής των εν λόγω κινήσεων».

  1. Φταίχτες είναι και οι δύο, για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Ο μεν Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που κινεί στο παρασκήνιο τα νήματα, ο δε αρχηγός δεν μπορεί να κάνει το Λεωνίδα και να κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ και την προστασία του Μαξίμου. Για την ιστορία, ο Λεωνίδας έγινε το φόβητρο των εχθρών της χώρας, επειδή πολέμησε στην πρώτη γραμμή και αφάνισε τους αντίπαλους, μέχρι να χαθεί και ο ίδιος,
    Άρα, όποιος δεν πολεμά αντιπάλους και λασπολόγους, είτε δεν δύναται να το πράξει ή ακόμη χειρότερα δεν έχει το δίκιο με το μέρος του.

  2. Για την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχουν παραιτήσεις, δεν υπάρχουν ευθύνες, δεν υπάρχουν σκάνδαλα.
    Ο σκοπός παραμένει ιερός η εξουσία και ο έλεγχος. Ο χρόνος εξαντλείται μέχρι και το τελευταίο λεπτό.
    Το πόσο τα γεγονότα βλάπτουν η ωφελούν αδιαφορία, ουδέν σχόλιο, ένας σκοπός, έχουμε την εξουσία.
    Η πτέρυγα Καραμανλή έλαμψε δια της απουσία της από το θέμα – θέαμα κηδεία τέως.
    Οι μετρήσεις τόσο από παρουσία οπαδών-νοσταλγών όσο και από ηλικίες άφησαν το δικό τους αποτύπωμα.
    Άλλη πλευρά το ΚΚΕ έδωσε μια δυναμική παρουσία που ουδείς ασχολήθηκε από ΜΜΕ.
    Η διαφορά αισθητή. Η μία πλευρά προσπαθεί να φέρει κόσμο από τα άγρια μεσάνυχτα.
    Η άλλη πλευρά προσφέρει θέαμα, ο κόσμος ανταποκρίνεται με εθελουσία πρωτοβουλία και με αμοιβή παρακαλώ.
    Ο χώρος επιλογής του θεάματος, ούτε στο ελάχιστο επαρκής, εάν είχε μπει για τα καλά η άνοιξη.
    Ασύμμετρη απειλή όπως και να το δεις, όπως και να το αναλύσεις.
    Επίσης ζούμε την εποχή που η δημοκρατία φιμώνεται από τα ΜΜΕ.
    Συμπερασματικά δεν έχει να φοβηθεί η ωριμότητα της σκέψης.
    Όσο και να το πιέζετε το θέμα δεν βγάζει αυτό που πολύ θα επιθυμούσατε, από την άλλη πλευρά.
    Προκύπτει και το ερώτημα πλέον, η ανανέωση για ένα χρόνο, επιλογή από το χειρότερο κακό, αδυναμία να οριστεί άλλο πρόσωπο, άρνηση να αναλάβει καθήκοντα άλλο πρόσωπο.
    Σκοταδισμός όποια και αν αναζητήσεις αιτία, δεν δίνονται απαντήσεις.
    Πλεονάζουν οι δημοσκοπήσεις ικανής κυβέρνησης, καταλληλότητας πρωθυπουργού.
    Μη ικανής αντιπολίτευσης και ένας λαού που δεν καταλαβαίνει απλά υπακούει.
    Ως ναυαγοί σε άγνωστα νερά, περιμένουμε το θαύμα, το πότε η κάλπη θα μιλήσει ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα πως έχουν τα πράγματα σήμερα στο τόπο μας.
    {{Οι ατυχείς χειρισμοί του πρωθυπουργού δημιούργησαν πολιτικό πρόβλημα από το …. πουθενά ΔΙΧΑΖΕΙ την ΝΔ η κηδεία! }} Δημοκρατία 16.01.2023 πρωτοσέλιδο
    ας ξυπνήσουν μνήμες, ποιοι διχάζουν, ποιους διχάζουν, τι σκοπούς εξυπηρετούν, ποια συμφέροντα νοιάζονται περισσότερο.
    Και τι θα προσφέρει μια κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, μια άλλη πρόταση από στέλεχος ΝΔ.
    Δεν γίνεται να οδεύουμε σε εκλογές με τόσο σκοτάδι και με ερωτήματα που διαρκώς προκύπτουν αλλά απαντήσεις δεν υπάρχουν.
    Δεν προσφέρετε η πολυτέλεια του χρόνου για την πλειοψηφία των πολιτών ώστε να αναζητούν πολλές πηγές ενημέρωσης.
    Ούτε προσφέρετε η άνεση για δεύτερες η τρίτες εκλογές. Η πρώτη κάλπη πρέπει να δώσει κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Μεγάλη Παρασκευή και οι φαιδροί…

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, αγαπητοί μου. Οι κατάμεστες, σε πείσμα των νεωτεριστών, εκκλησίες θα συγκλονιστούν από το θεϊκό «Αι γενεαί...

«Πετάω για όσους κρατάνε την Πατρίδα ζωντανή!»

«Πετάω για τον Πατέρα μου που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας, Πετάω για το...

Η ιστορία της αφής της Ολυμπιακής φλόγας

Η αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, μετά τις τελετές που έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ταξιδεύει τώρα με...

Η Ι.Μ. Νέας Ιωνίας μοίρασε δέματα αγάπης ενόψει Πάσχα

Στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας στάθηκε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε οικογένειας...