Χαρδαλιάς: Με το «Amyna travel» για… συναρπαστικές εκδρομές στο Αμέρικα

Φωνασκούσαν οι Νεοδημοκράτες όσο ήταν στην αντιπολίτευση για τα ταξίδια Συριζαίων, αλλά τώρα έχουν κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Ουάσιγκτον, Πατήσια – Ομόνοια. Και μάλιστα, δίχως κανένα νόημα, και ουσιαστικό αποτέλεσμα για την προώθηση της στρατιωτικής διπλωματίας και των εθνικών θεμάτων

Για να εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού, «AUSA 2022», μετέβη στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε… αρμένικη βίζιτα στο Αμέρικα μετέτρεψε το ταξίδι του. Και μάλιστα, δίχως να πραγματοποιήσει κάποια σημαντική επαφή με Αμερικανό ομόλογό του, παρά μόνο με κάποια δευτεροκλασάτα στελέχη του Πενταγώνου και του State Department.

Οκτώ ημέρες ταξίδι στις ΗΠΑ, λοιπόν, έκανε ο υφυπουργός Άμυνας. Τέσσερις ημέρες, επί της ουσίας, ήταν οι ημέρες «εργασίας» και επαφών που είχε. Ε, μεσολάβησε και ένα Σαββατοκύριακο, χαλάλι του, ας απολαύσει λίγο το Νιου Γιόρκ και την Ουάσιγκτον. Ναι, αλλά η διαφημιστική φωτογραφία που έστειλε ο Ν.Χαρδαλιάς για να προαναγγείλει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ήταν όλα τα λεφτά. Αμέρικα σου’ ρχομαι!

Μηδέν εις το πηλίκον

Και από αποτελέσματα; Μηδέν εις το πηλίκον. Είναι ενδεικτικό ότι με ισόβαθμους ομολόγους του, Αμερικανούς υφυπουργούς Άμυνας, δε συναντήθηκε. Μόνο με κάτι κατώτερα στελέχη του Πενταγώνου και του State Department.

Άραγε, πως αποδέχονται οι Έλληνες υπουργοί και υφυπουργοί να συναντώνται στις ΗΠΑ με κατώτερούς τους, είναι απορίας άξιον. Και το δέχονται, ως όλα δείχνουν, με μεγάλη ευχαρίστηση. Αμερικάνος να’ ναι, κι ό,τι θέλει ας είναι. Δεν αντιλαμβάνονται, όμως, ότι κατ’ αυτό τον τρόπο οι Αμερικανοί τους θεωρούν «δεδομένους», και το χειρότερο, έτσι ευτελίζονται οι ίδιοι στα μάτια των Αμερικάνων και υποβαθμίζουν τη χώρα μας;

Η ελληνική πρεσβεία

Η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κανονικά πρέπει να επιλαμβάνεται της οργάνωσης των επισκέψεων των Ελλήνων υπουργών και υφυπουργών, πώς συναινεί και κλείνονται ραντεβού με κατώτερους σε τίτλους αξιωματούχους των ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να βγει μια φωτογραφία;

Να σημειωθεί ότι, βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, ουδόλως αποδεκτό θεωρείται να συναντάται ένας ιεραρχικά ανώτερος με έναν κατώτερο. Στην προκειμένη, ο Έλληνας υφυπουργός έπρεπε να έχει κλείσει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, υφυπουργό Άμυνας και όχι με… πορτιέρηδες του Πενταγώνου.

Βέβαια, όλα αυτά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας μικρή σημασία έχουν. Πόσο μάλλον, αφού οι περισσότεροι Έλληνες αξιωματούχοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες περισσότερο για να διαφημίσουν τον εαυτό τους, ειδικά ενόψει εκλογών, παρά για να ασκήσουν ουσιαστική πολιτική και διπλωματία. Και η ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ, ως όλα δείχνουν, τους διασφαλίζει την αυτο-προβολή τους.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών φαίνονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από συναντήσεις που κλείνονται τελευταία για Έλληνες στρατιωτικούς παράγοντες με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι οι στρατιωτικοί μπαίνουν σε ξένα χωράφια (διπλωματικά), ως μη όφειλαν, και συχνά πυκνά τα κάνουν μαντάρα! Καλό είναι η ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ να προάγει τη διπλωματία και όχι να μετατρέπεται σε γραφείο ταξιδίων και αυτο-προβολής κάποιων αρεστών στο μέγαρο Μαξίμου.

Αρμένικη βίζιτα

Ο υφυπουργός Άμυνας, λοιπόν, μετέβη στις ΗΠΑ, την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022. Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, βρέθηκε στην έδρα της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ (US Naval Academy), στην Ουάσιγκτον, όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής της, αντιναύαρχος, Sean Buck. 

Εκεί, ο Ν.Χαρδαλιάς «ενημερώθηκε για την αποστολή, το πρόγραμμα ναυτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης της Ακαδημίας και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της». Δηλαδή, η… βαρυσήμαντος συνάντηση Χαρδαλιά ήταν επιπέδου που θα έπρεπε να κάνει ο διοικητής της Σχολής Ναυτικού της Ελλάδας (!).

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας κ. Dereck J. Hogan. Στην πραγματικότητα, ο «υφυπουργός» δεν είναι παρά ένας από τους πολλούς Deputy Assistant Secretary, κάτι σαν διευθυντής Διεύθυνσης στο State Department. Αλλά για τον Nick Hard ήταν «υφυπουργάρα». Βέβαια, τι δουλειά είχε να συναντηθεί ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας με έναν «διευθυντή» του State Department, … άβυσσος η ψυχή της διπλωματίας στο ΥΠΕΘΑ και της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο, όπου επικρατεί σιγή ασυρμάτου, και το γραφείο του υφυπουργού Άμυνας δεν εκδίδει κανένα ανακοινωθέν περί της… δραστηριότητος του Ν.Χαρδαλιά, τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022, επανέρχεται δριμύτερο. Ο υφυπουργός εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού, «AUSA 2022».

Στην τελετή παραβρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, και κάποιοι μη πρωτοκλασάτοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Στο περιθώριο της Έκθεσης, ο Ν.Χαρδαλιάς συναντήθηκε για λίγο με τον ελληνικής καταγωγής διοικητή των Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό, Andrew Peter Poppas.

Την επομένη, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, έσπευσε να πάρει την… ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρου Β΄, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Παρούσα και η Α.Παπαδοπούλου.

Κατόπιν, είχε τις «σημαντικές», όπως τις χαρακτηρίζει η ανακοίνωση του γραφείου Χαρδαλιά, «διμερείς συναντήσεις με Αμερικανούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Πεντάγωνο. Συγκεκριμένα, είχε διαδοχικές συνομιλίες με την αναπληρώτρια υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Πολιτικής, Sasha N. Baker και με την αναπληρώτρια υφυπουργό Άμυνας, αρμόδια για την Πολιτική στον Κυβερνοχώρο κ. Mieke Εοyang, ενώ η συνάντηση με τoν Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Δρ. Colin H. Kahl δεν πραγματοποιήθηκε λόγω διαγνώσεως του με Covid-19». Το γκαντεμιά κι αυτή με τον κορονοϊό!

Όπως και στην περίπτωση με το State Department, έτσι και σε αυτή με το Πεντάγωνο, ο Ν.Χαρδαλιάς συναντήθηκε με κάτι «διευθυντές» και «ανθυπο-γραμματείς» και «ανθυπο-υφυπουργούς» (Deputy Under Secretary of Defense).

Την επομένη, 12 Οκτωβρίου 2022, «στην έδρα του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη του Ελληνισμού της Διασποράς της ομώνυμης Πολιτείας». Και, βέβαια, είχε μια ακόμη βαρυσήμαντον συνάντηση με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Κι όλα αυτά τα έξοδα του υφυπουργού για τις αρμένικες βίζιτες στο Αμέρικα, χωρίς κανένα αντίκρισμα, και της πολυμελούς συνοδείας του, τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.

  1. Οι ιδεολογικοί απόγονοι των Γερμανοτσολιάδων τώρα πλέον Αμερικανοτσολιάδες. Αντάμα με τους έταιρους Καππαδόκες της αριστεράντζας που ο “διαβολικός Τραμπ” ήτανε διαβολικός μεν, για το καλό δε .

    Άθλια Γιουσουφάκια χωρίς αξιοπρέπεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η κατάρρευση στο τέλος θα είναι παταγώδης…

Όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες -και εντός της Βουλής- με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη...

Πώς ερμηνεύεται η πρόταση μομφής

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές συζητείται στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Μια πρόταση...

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος λίγο πριν πέσει ακυβέρνητο στη γέφυρα της Βαλτιμόρης και την γκρεμίσει πρόλαβε...

«Μνημόνιο Κατανόησης» Ελλάδας και Ουκρανίας

Η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται επί του τελικού κειμένου ενός «Μνημονίου Κατανόησης» -και όχι διακρατικής σύμβασης αυξημένης ισχύος-...