«Η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει ένα ντόμινο χρεοκοπιών» λέει η ING
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διασώσει την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος αντιμετωπίσει προβλήματα φερεγγυότητας, εκτίμησε ο επικεφαλής ομολόγων της ING Investment Management, Valentijn van Nieuwenhuijzen.
Διαφορετικά, ο κίνδυνος του «ντόμινο» είναι πολύ μεγάλος, όπως βαρύ θα είναι και το πλήγμα στην αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης, τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση του isotimia.gr, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προβλέψεων του οίκου για το 2010.
Πάντως, ο αναλυτής ξεκαθάρισε ότι η τελευταία αύξηση στα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με τα θεμελιώδη της οικονομίας. Αντίθετα, οι συνθήκες ρευστότητας είναι αυτές που ευθύνονται για τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προτιμούν σε αυτή τη φάση να τοποθετηθούν στα γερμανικά bunds, που εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από ό,τι οι ελληνικοί τίτλοι.
Αν και σε κάποιο βαθμό η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει τα ομόλογα, εντούτοις, ο van Nieuwenhuijzen εκτίμησε πως δεν υπάρχει κάτι στις προοπτικές της Ελλάδας που να δικαιολογεί την παραμονή των spreads σε υψηλά επίπεδα, για πολύ καιρό.
Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων θα παραμείνει έντονη, χωρίς να αποκλείει κύματα ρευστοποιήσεων στους ελληνικούς τίτλους, σαν αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, και μέσα στο 2010. Η αβεβαιότητα για τη μετά την κρίση εποχή και τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου κυρίως στο χρηματοοικονομικό κλάδο, θα συνεχίσουν να επισκιάζουν τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, εξήγησε ο αναλυτής, εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα χρηματοδότησης των τραπεζών.
Να κανω ενα ηλιθιο ερωτημα;
Αφου οτι και να γινει δεν θα χρεωκοπησουμε, γιατι να μην δανειζομαστε σαν παλαβοι και να τα τρωμε (συνταγη Αντρεα Παπανδρεου);
Γιατί μεσολάβησε η συνταγή Καραμανλή, να δανειζόμαστε σαν παλαβοί και να τα τρώνε μόνοι τους.
Ναι αλλά γιατί να δανειστούμε από τώρα; Αφού, όπως μας διαβεβαίωνε ο ΓΑΠ πριν τις εκλογές (και μετά την ενημέρωση από τον Προβόπουλο) λεφτά υπάρχουν. Να φάμε πρώτα αυτά και μόλις τελειώσουν δανειζόμαστε.
Δανειστείτε όσοι θέλετε. Και μετά πληρώστε τα. Αλλά μόνοι σας. Ο δρόμος ελεύθερος, θα σας δανείσουν, θα ζήσετε ελύθερη και πλούσια ζωή, θα βγάλουν και αυτοί το κέρδος τους.
Προχωρήστε όμως χωρίς εμάς, που δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν θέλουμε πιό πολλά. Άν πάλι δεν το θέλετε, κάντε την επανάστασή σας, όπως τη θέλει ο καθένας. Αλλά πάλι χωρίς εμάς. Αφήστε μας να γελάμε, πώς κατάντησε το μαγαζί, που ποτέ δεν ήταν δικό μας. Ούτε και τα προβλήματά του όμως.