Τουλάχιστον 100 ξενοίκιαστα καταστήματα – Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε ερήμωση
Κατεβασμένα ρολά, λουκέτα, γκράφιτι, πόρτες ερμητικά κλειστές, μουντζούρες, χαρτιά κολλημένα και σχισμένα σε προθήκες καταστημάτων συνθέτουν την εικόνα εγκατάλειψης, που εδώ και καιρό… απειλεί την Εγνατία. Η μεγάλη κεντρική οδός ερημώνει από επιχειρήσεις, με τα ξενοίκιαστα καταστήματα να ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια σε ένα δρόμο που κάποτε έσφυζε από ζωή και εμπορική κίνηση.
Τουλάχιστον 100 καταστήματα είναι κλειστά στον κεντρικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, από τον Βαρδάρη μέχρι και το Σιντριβάνι, 30 εκ των οποίων έχουν σε εμφανή σημεία ενοικιαστήρια ή πωλητήρια. Πρόκειται για πρώην επιχειρήσεις ένδυσης κατά κύριο λόγο, υπόδησης και κάποια καταστήματα εστίασης. Μάλιστα σε κάποια σημεία της, όπως στη στάση Κολόμβου, υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 11 κλειστά καταστήματα. Το τραγικό στην εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως τουλάχιστον 70 καταστήματα επί του συνόλου των αδιάθετων, μοιάζουν να χάνονται στη λήθη καθώς… είναι κρυμμένα πίσω από μουντζούρες, χαρτιά που χάσκουν και γκράφιτι με αποτέλεσμα ο εν δυνάμει ενδιαφερόμενος να μην ξέρει που να απευθυνθεί για την οποία μίσθωση.
Το δυστοπικό τοπίο με τα ξενοίκιαστα καταστήματα, προβληματίζει ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους που εκτιμούσαν πως το μετρό θα έφερνε την αναγέννηση στον συγκεκριμένο δρόμο. Καταστήματα που ήταν στα αζήτητα πριν από τη λειτουργία του μετρό, εξακολουθούν να βρίσκονται, ενάμιση χρόνο μετά, στην ίδια κατάσταση. Η διαφορά στην…εξίσωση; Προστέθηκαν και άλλα, ακόμη και γωνιακά, ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις εκείνες που το ένα ξενοίκιαστο κατάστημα διαδέχεται το άλλο, δημιουργώντας «πιάτσες» με αδιάθετους χώρους.

Λιγότεροι στις στάσεις των λεωφορείων
«Τελικά το μετρό όχι μόνο δεν έφερε την άνοιξη, αλλά λειτούργησε έως και αρνητικά για κάποια καταστήματα της Εγνατίας. Μετακίνησε το παραδοσιακό αγοραστικό κοινό της πόλης, που κινούταν με τα λεωφορεία και κατέβαινε σε στάσεις μπροστά στα καταστήματα, στις στάσεις του μετρό, δημιουργώντας έναν νέο πόλο που όμως δεν έχει αντίκτυπο στα καταστήματα» λέει ο Γιώργος Αντωνιάδης, που διατηρεί κατάστημα με ρούχα στην Εγνατία σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. «Η κίνηση γύρω από τους σταθμούς του μετρό αυξήθηκε, όμως στα υπόλοιπα τμήματα της Εγνατίας μειώθηκε, και όσοι περνούν από εκεί, σπάνια ψωνίζουν», προσθέτει.
Αντίστοιχη άποψη έχει και έτερος έμπορος, ο Τάσος Σιδέρης που διατηρεί επιχείρηση κοντά στον σταθμό Αγίας Σοφίας. «Αυτή την εικόνα δεν την έχω ξαναδεί. Υπάρχουν τέσσερα κλειστά καταστήματα μόνο στο δικό μου οικοδομικό τετράγωνο. Ούτε όταν ήταν οι λαμαρίνες, για την κατασκευή του μετρό, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Το κακό ξεκίνησε με τη λειτουργία του μετρό και τη μείωση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ. Πελάτες μας ήταν οι επιβάτες του ΟΑΣΘ που περνούσαν είτε πεζοί για να πάνε στις στάσεις είτε με τα λεωφορεία και έβλεπαν τις βιτρίνες», λέει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Σε ελεύθερη πτώση οι τζίροι
Η καταναλωτική άπνοια έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τζίρων, την ώρα που πολλοί επιχειρηματίες βλέπουν τα έξοδά τους να εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των ενοικίων που επέβαλαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία του μετρό.
Δυστυχώς, όπως λέει έμπορος, πολλοί ιδιοκτήτες ζήτησαν έως και διπλασιασμό μισθωμάτων λίγο πριν από την έναρξη του μετρό, και ενώ η κατάσταση είναι ξεκάθαρο πως κάθε άλλο παρά καλή είναι, συνεχίζουν να ζητούν νέες αυξήσεις στα μισθώματα. Όπως λέει ο ίδιος, «όσοι καταστηματάρχες συμφώνησαν, δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και είτε αναγκάστηκαν να μεταφέρουν αλλού τις επιχειρήσεις τους, είτε τις έκλεισαν».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, η οικογένεια του οποίου διατηρούσε στην οδό Εγνατία, κατάστημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η επιχείρηση προσπάθησε να διατηρηθεί στη ζωή, ωστόσο πρόσφατα αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά, καθώς οι υποχρεώσεις την έπνιξαν.
«Δεν είναι μόνο οι υψηλές απαιτήσεις κάποιων ιδιοκτητών, που καταγράφονται κατά την έναρξη μιας μίσθωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ οι ενοικιαστές ήταν και είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και το συμβόλαιό τους δεν λήγει, τους ζητάνε κατ´ επανάληψη αύξηση του μισθώματος», σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επισημαίνοντας πως αυτή η κατάσταση μόνο προβληματισμό και ανησυχία δημιουργεί.

Εξωπραγματικά ενοίκια
Την ανησυχία του για την πορεία της οδού Εγνατία εκφράζει ο Σάββας Αλβανούδης της Alvanoudis Real Estate επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστική ζήτηση. Όσο, δε, για τα καταστήματα, κυρίως, πλησίον των στάσεων του μετρό, για τα οποία, μέχρι πρότινος, υπήρχε κινητικότητα, έχει, πλέον, περιοριστεί.
Την ίδια ώρα με δεδομένη την επενδυτική άπνοια για την Εγνατία τα αιτούμενα ενοίκια, ειδικά για κάποια μικρά καταστήματα, μοιάζουν… εξωπραγματικά. Για παράδειγμα για κατάστημα 47 τμ πλησίον της στάσης του μετρό στον σταθμό Βενιζέλου, ζητούνται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περίπου 4.000 ευρώ μηνιαίως. Είναι χαρακτηριστικό πως τέτοιου τύπου καταστήματα επιλέγουν συνήθως αλυσίδες take away cafe, που δουλεύουν με τους επιβάτες του μετρό.
Τα εξωφρενικά αυτά μισθώματα δεν αφορούν το σύνολο της Εγνατίας. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, στον συγκεκριμένο δρόμο συμβαίνει το εξής πρωτότυπο: περισσότερο τσιμπημένες είναι οι τιμές στην πλευρά του δρόμου με τα ζυγά νούμερα, όπου διαμορφώνονται από 20 έως 25 ευρώ το τμ. Τι και αν ο δρόμος είναι ένας; Η απέναντι πλευρά διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό ξενοίκιαστων καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι τιμές ενοικίασης να αγγίζουν περί τα 15 ευρώ.
Το μειονέκτημα της Εγνατίας, πάντως όπως λένε εκπρόσωποι του real estate, είναι πως δεν διαθέτει μεγάλα καταστήματα -συνήθως είναι μέχρι 150 τμ- με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολυεθνικών, όταν αυτές, μάλιστα, προέρχονται από τον κλάδο της ένδυσης και αναζητούν χώρους 400- 500 τμ ή και μεγαλύτερους.

Οι κυριότεροι λόγοι που μένουν αδιάθετα τα καταστήματα
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων και γνώστες της αγοράς, οι κυριότεροι λόγοι που αυξάνονται τα ξενοίκιαστα καταστήματα είναι οι εξής:
– Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών, οι οποίοι, συχνά, δεν βάζουν… νερό στο κρασί τους ώστε να μειώσουν το αιτούμενο ενοίκιο.
– Η συνεχής διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Δεν είναι λίγοι, πλέον, οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να δώσουν βαρύτητα στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα, μετακομίζοντας σε μικρότερους και λιγότερο κεντρικούς χώρους, ενώ δεν λείπουν κάποιοι λιγότεροι σε αριθμό που επιλέγουν να κλείσουν εντελώς το φυσικό τους κατάστημα.
– Μικρές επιχειρήσεις, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων σε συνδυασμό με τη καταναλωτική άπνοια, οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και τελικά στο λουκέτο.
– Στο παρελθόν η περιοχή κατακλύζονταν από χιλιάδες Σέρβους και Βούλγαρους επισκέπτες, οι οποίοι ουσιαστικά «άδειαζαν» τα μαγαζιά επειδή δεν έβρισκαν ανάλογα είδη στις χώρες τους. Για να τους προσελκύσουν, τα καταστήματα «έριξαν» την ποιότητα κι όταν η συγκεκριμένη πελατεία αραίωσε, η Εγνατία είχε πλέον απαξιωθεί ως αγορά.
– Πριν από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, η Συγγρού ήταν η δεύτερη αγορά της Θεσσαλονίκης (μετά την Τσιμισκή και την Μητροπόλεως), ενώ σήμερα σε αυτόν τον δρόμο δεν υπάρχει ούτε ένα κατάστημα ρουχισμού.
– Οι δρόμοι πάνω από την Εγνατία ήταν η γειτονιά των βιοτεχνιών της πόλης, κυρίως η οδός Πτολεμαίων. Εκεί απασχολούνταν χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι ψώνιζαν από τη γύρω περιοχή, όπου τα καταστήματα ήταν ουσιαστικά τα πρατήρια των βιοτεχνιών.
– Ένα ακόμη στοιχείο της εγκατάλειψης είναι και η απομάκρυνση των δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούσαν στα πέριξ (πχ ΔΟΥ, Τοπογραφική Υπηρεσία, αστυνομικό τμήμα, Δασαρχείο).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»
Πηγή: thitanews.gr




