Ευρωπαϊκό ντου στη… μητσοτακική σαπίλα!

Του Βασίλη Γαλούπη

Είναι ανήκουστο αυτό που συμβαίνει με την ελληνική κυβέρνηση και τα φυτευτά στελέχη με τα οποία δηλητηρίασε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαία εισαγγελέας και η OLAF κάνουν διαρκώς διώξεις και εφόδους με στόχο να στριμώξουν τα διεφθαρμένα «παιδιά» στα οποία έβγαλε μεροκάματα το Μαξίμου με το που ο Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία. 

Μόλις χθες η OLAF έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της διεφθαρμένης ΕΡΓΟΣΕ για το έγκλημα των Τεμπών. Η έφοδος έγινε στα κεντρικά γραφεία στις 8 πρωί της Δευτέρας από το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης που διερευνά, εκτός των άλλων, και υποθέσεις που ζημιώνουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Να αναφερθεί ότι ήδη έχουν ασκηθεί από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία διώξεις σε βάρος 16 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης 717 για σκέλος της υπόθεσης που αφορά την καταβολή αποζημίωσης 2,7 εκατ. ευρώ στην εταιρία. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τους ΑΦΜ της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ δημιουργώντας έναν νέο φορέα που θα δώσει άφεση αμαρτιών και στα δύο παρακμιακά μαγαζιά. 

Οι κατηγορίες της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορούν από επιβλέποντες των σιδηροδρομικών συστημάτων και έργων υποδομής μέχρι μέλη της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ και τον πρώην πρόεδρό της, κατά το διάστημα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, Χρήστο Βίνη, εκλεκτό του Μητσοτάκη και προσωπική του επιλογή από το 2019.

Η είδηση έκανε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν είναι η πρώτη που εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση. Τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι ήταν καταπέλτης για τα Τέμπη και τη συγκάλυψη από την κυβέρνηση και τις κρατικές Αρχές. «Ερευνούμε τις πληροφορίες για παράνομο φορτίο στο εμπορικό τρένο, να γίνει άρση ασυλίας των πολιτικών» ζήτησε, αλλά στην Ελλάδα θεωρούνται γνήσια τρία ουρανοκατέβατα βίντεο, ψευδείς καταθέσεις που διαρκώς αλλάζουν, πεταμένα στα χωράφια πειστήρια δίχως ανάλογες διώξεις στους εγκληματίες των αρμόδιων Αρχών και γιαλαντζί πορίσματα κρατικοδίαιτων επιστημόνων για το ξυλόλιο. Ασφαλώς και οι νόμοι προστατεύουν τους ένοχους υπουργούς των Τεμπών χαρίζοντάς τους πλημμελήματα αντί για κακουργήματα. 

Όσο η Λάουρα Κοβέσι εξακολουθεί να αναζητεί, μαζί με τους συγγενείς, την αλήθεια στη συγκάλυψη Μαξίμου – ΜΜΕ – Αρχών, προέκυψε στο μεταξύ το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα χέρια των κυβερνώντων και των λαμόγιων τους τριγύρω από τον Οργανισμό λερώθηκαν πάλι. Η Ευρωπαία εισαγγελέας έφτασε μέχρι και σε ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καλούνται να λογοδοτήσουν.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Κοβέσι κατήγγειλε στο Politico εκφοβισμό στην έρευνά της στον ΟΠΕΚΕΠΕ από έναν φυτευτό του Μητσοτάκη, κάποιον… Σαλάτα που, λες και κάνει κουμάντο στο χωριό του, είχε το θράσος, αντί να δώσει όλα τα στοιχεία, να κάνει μπούλινγκ στους Ευρωπαίους εισαγγελείς. Στα μέσα Μαΐου γνωστοποιήθηκε ότι η ευρωπαϊκή Εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε 100 άτομα για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Να θυμίσουμε ότι και η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της Ε.Ε. έχει ζητήσει την εμπλοκή της Europol για το ελληνικό σκέλος στο οποίο πρωταγωνιστεί το πρωθυπουργικό γραφείο. 

Έχουν περάσει καμιά 15αριά χρόνια από την κρίση, που το ελληνικό κράτος διαφημιζόταν ευθέως ως το πιο διεφθαρμένο μέλος της Ε.Ε. Να που ξαναβρισκόμαστε στη θέση του πρωταθλητή, απασχολώντας ταυτόχρονα και τις δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατά της διαφθοράς. Μετά την Κοβέσι της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ακολούθησε η OLAF.

Προφανώς κάποια πράγματα πέφτουν «δύσκολα» στην κυβέρνηση. Έχει αποδείξει ότι δεν είναι πρόθυμη να καθαρίζει, όταν έχει στήσει την εξουσία της πάνω σε μηχανισμούς διαφθοράς. Για τέτοιες περιπτώσεις έχουμε τον Βίλε Ιτάλα, τον επικεφαλής της OLAF. Χθες έστειλε πέντε συνεργάτες του στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ και άρχισαν να ελέγχουν τη σύμβαση «635» Τιθορέα – Δομοκός. Ο Φινλανδός Βίλε Ιτάλα έχει εντολή να διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είναι γενικός διευθυντής της OLAF, που ουσιαστικά δρα σαν υπηρεσία ντετέκτιβ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η OLAF είναι ο πιο παλιός φορέας της Ε.Ε., αφού λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια. 

Ο Ιτάλα είναι επικεφαλής από το 2018 και έχει τη φήμη ανθρώπου που δεν ανέχεται υποδείξεις ούτε ανάμειξη στις έρευνές του. Εχει σημειώσει πολλές επιτυχίες κυνηγώντας απάτες με κονδύλια της Ε.Ε. Μια έρευνα της OLAF συνήθως προμηνύει μπελάδες. Από έρευνά της ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια της Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας, η οποία κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση. Σε έκθεση της OLAF βασίστηκε η αίτηση της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Μόνο το 2024 ο Ιτάλα συνέστησε την ανάκτηση περισσότερων από 871 εκατ. ευρώ σε καταχρηστικά χρησιμοποιηθέντα κονδύλια της Ε.Ε. Απέτρεψε την αδικαιολόγητη δαπάνη 43,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Έκλεισε 246 έρευνες, εκδίδοντας 301 συστάσεις για παρακολούθηση από τις αρμόδιες εθνικές και ενωσιακές Αρχές. Κι άρχισε 230 νέες έρευνες.

Η OLAF μπορεί να εντοπίζει τις απάτες, αλλά δεν μπορεί να κυνηγήσει όσους κλέβουν ευρωπαϊκά λεφτά. Ως διοικητικό όργανο δεν διαθέτει τις ποινικές εξουσίες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή άμεσων αστυνομικών ερευνών. Εκεί είναι που αναλαμβάνει η ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Οι δύο υπηρεσίες, OLAF και ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δρουν συμπληρωματικά. Και στοχεύουν αυτή την εποχή κατά των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ημετέρων στους κρατικούς μηχανισμούς. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Έντονη ενόχληση στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Έφτασε και στις Βρυξέλλες ο απόηχος των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πληροφορίες...

Έχουμε… επιτελικές παθογένειες!

Η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα. Έχει χρόνιες παθογένειες. Πολλοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι δεν διαθέτει μια...

Η παρακμή, της παρακμής, ω παρακμή…

Ο χρόνος παίζει παιχνίδια με τους ανθρώπους και οι ημερομηνίες, πού και πού, στέλνουν «υπόγεια» μηνύματα σε όλους όσοι...

Ποιος ΟΗΕ; Καλά που υπάρχει ο Κυριάκος (και ο Γεραπετρίτης)…

Βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου τα επικίνδυνα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Ούτε παραγγελία να τα είχε κάνει…