Αν κάποιος βγήκε έστω και λίγο κερδισμένος από τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Τουρκία, αυτή ήταν μάλλον η τουρκική διπλωματία. Η συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, η πρώτη από την αρχή του πολέμου, που χαρακτηρίστηκε επιεικώς «απόλυτο φιάσκο» από τους διεθνείς αναλυτές, κράτησε λιγότερο από δύο ώρες, ενώ έληξε με το Κίεβο να χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις της Μόσχας, την οποία εκπροσώπησαν πιο… δευτεροκλασάτα στελέχη, «εκτός πραγματικότητας». Συγκεκριμένα, ουκρανική διπλωματική πηγή δήλωσε πως οι απαιτήσεις της Ρωσίας υπερβαίνουν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως και πως περιλαμβάνουν τελεσίγραφα προς την Ουκρανία να αποσυρθεί από το έδαφός της προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός. Την παντελή αποτυχία της συνάντησης επιβεβαίωσε κι άλλη ουκρανική πηγή, στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας πως η Μόσχα απαίτησε όντως από το Κίεβο, το οποίο επιμένει για μια εκεχειρία άνευ όρων, να παραδώσει ουκρανικά εδάφη πριν από μια εκεχειρία, εκτροχιάζοντας εντελώς τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, εκπρόσωποι των δύο χωρών επιβεβαίωσαν ότι τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο να υπάρξει απευθείας συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, ενώ υπήρξαν συζητήσεις και για ανταλλαγή αιχμαλώτων, κάτι στο οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν και θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είχαν πάρει αυτή την τροπή, σύμφωνα με άλλη ουκρανική πηγή, η ρωσική αντιπροσωπία «δεν είχε εντολή να λάβει σημαντικές αποφάσεις». «Δεν είναι έτοιμοι να αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό για τον τερματισμό του πολέμου» δήλωσε η πηγή στο CNN.
Ακόμα και προτού γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών, πάντως, έγινε σαφές το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα προγραμματιστεί το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα πάντως με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για την ειρήνη. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Η θέση μας είναι ότι, αν οι Ρώσοι απορρίψουν μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών, πρέπει να ακολουθήσουν ισχυρές κυρώσεις» δήλωσε ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο X. «Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Οι Ευρωπαίοι συναντήθηκαν χθες στα Τίρανα με τον Ζελένσκι, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και μετά την αποτυχία των ρωσοουκρανικών συνομιλιών. Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τις εξελίξεις, με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Κιρ Στάρμερ να χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη στάση της Μόσχας. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ ο Βρετανός σχολίασε πως ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη, και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά» ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ούτε διευκρίνισαν αν το αίτημα, νωρίτερα, του Ζελένσκι για ισχυρή αντίδραση εάν αποτύχουν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης θα ικανοποιηθεί και με ποιον τρόπο.
Πάντως, παρά την απογοήτευση του Κιέβου και τη… μέτρια οργή των Ευρωπαίων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για μια μέρα «σημαντική για την παγκόσμια ειρήνη». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ακόμα πως θα υπάρξει και νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο χώρες με στόχο την επίτευξη ειρήνης. «Σήμερα ήταν μια σημαντική ημέρα για την παγκόσμια ειρήνη. Ύστερα από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, αντιπροσωπίες από τη Ρωσία και την Ουκρανία πραγματοποίησαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, με τη διευκόλυνση της Τουρκίας. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, συμφώνησαν να ανταλλάξουν χίλια άτομα από κάθε χώρα ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συμφώνησαν επίσης ότι οι όροι που θα καθιστούσαν δυνατή την επίτευξη εκεχειρίας θα μοιράζονταν γραπτώς με την άλλη πλευρά. Τα μέρη συμφώνησαν επίσης, καταρχήν, να συναντηθούν ξανά» κατέληξε ο Τούρκος διπλωμάτης.
Προαπαιτούμενο μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν για το Ουκρανικό

O Ντόναλντ Τραμπ ήδη ένα 24ωρο πριν είχε στείλει το μήνυμα. Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει -στο μέτωπο των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία-, εάν δεν συναντηθεί ο ίδιος κατ’ ιδίαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και σε αυτό το πλαίσιο επανήλθε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, που έσπευσε να δηλώσει… λύνοντας τις απορίες δημοσιογράφων πως θα δει τον Ρώσο ομόλογό του «μόλις γίνει δυνατή η οργάνωση» μιας συνάντησης.
Εντούτοις διευκρίνισε ότι αυτό που θα κάνει άμεσα είναι να επιστρέψει στη Ουάσινγκτον – όπως κι έκανε. «Θα το έκανα, θα ήμουν έτοιμος να φύγω από δω και να πάω» είπε χαρακτηριστικά πρόεδρος των ΗΠΑ, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από τη δική του πλευρά, χθες το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του είναι μεν απαραίτητη, αλλά απαιτεί σημαντική προετοιμασία και πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα. «Μια τέτοια συνάντηση είναι σίγουρα απαραίτητη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και πρόσθεσε πως «οι επαφές μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντικές, στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποφάσισε να βγάλει με θεαματικό τρόπο τον Ρώσο ηγέτη από την απομόνωση στην οποία είχαν αναγκάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Ρωσία, μέσω μιας μακράς συνομιλίας που είχε μαζί του. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι έχει προνομιακή σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του, αν και τελευταία άφησε να φανούν κάποια σημάδια εκνευρισμού προς αυτόν, την ώρα που οι σχέσεις του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται πως έχουν κάπως αναθερμανθεί, λόγω της συμφωνίας που πρόσφατα υπέγραψαν οι δυο πλευρές για την πρόσβαση των ΗΠΑ στον πολύτιμο ουκρανικό ορυκτό πλούτο.