Πρωτοφανής απόφαση, με τη στήριξη των δημοσιογράφων Τσιχλιά, Σταυρόπουλου, Παλλήκαρη, Βλαβιανού και Μιχελάκη, υπέρ της εμμονικής αποσιώπησης των πρωτοσέλιδων της εφημερίδας μας, όπως και της «Εστίας», από το Mega και τον Σκάι
Ράπισμα κατά των δημοσιογράφων μελών του ΕΣΡ αποτελεί η ξεκάθαρη στάση των τριών εκπροσώπων της Δικαιοσύνης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, μετά την ψηφοφορία για τις καταγγελίες της ΕΣΤΙΑΣ Α.Ε. και της ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΜΕ Α.Ε. κατά του Mega και του Σκάι.
Η υπόθεση, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΣΡ, για τη μεθοδική και μόνιμη λογοκρισία των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων του ομίλου Φιλιππάκη «δημοκρατία» και «Εστία» από τις ενημερωτικές πρωινές εκπομπές των δύο τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας απέκτησε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της ελληνικής δημοσιογραφίας διάσταση.
Οι πέντε παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι του ΕΣΡ τάχθηκαν μαζικά και συντονισμένα υπέρ της φίμωσης των εφημερίδων, ενώ τα τρία μέλη της Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για αντισυνταγματική δράση των καναλιών, καταπάτηση της αντικειμενικότητας και του δικαιώματος πληροφόρησης των πολιτών, αλλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η υπόθεση για το Mega εκδικάστηκε από την Ολομέλεια του ΕΣΡ στις 25 Ιουνίου 2024 και καθαρογράφτηκε πρόσφατα, ενώ εκκρεμεί αυτή για τον Σκάι, που θεωρείται απίθανο να είναι διαφορετική, αφού αφορά τις ίδιες καταγγελίες. Αλλωστε, οι δημοσιογράφοι του ΕΣΡ έδειξαν ήδη τις προθέσεις τους για το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα και το πώς αντιμετωπίζουν τις εφημερίδες και τον ρόλο του Τύπου γενικά, ακυρώνοντας πρακτικά την ίδια την επαγγελματική τους υπόσταση.
Οπως αναφέρεται στα επίσημα πρακτικά, το «παρών» στη διάσκεψη για τις καταγγελίες έδωσαν τα οκτώ από τα εννέα μέλη (απουσίαζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης). Εξ αυτών, τα πέντε είναι δημοσιογράφοι, οι Σωκράτης Τσιχλιάς, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός και Γιάννης Μιχελάκης. Ολοι τους τάχθηκαν υπέρ της φίμωσης των πρωτοσέλιδων της «δημοκρατίας» και της «Εστίας» από το Mega.
Τα άλλα τρία μέλη, που υπερασπίστηκαν τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, της δημοκρατίας, του Συντάγματος, του δημόσιου συμφέροντος και της αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση επί ίσοις όροις, είναι η πρόεδρος Ευτέρπη Κουτζαμάνη (επίτιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου), ο Πέτρος Τριανταφυλλίδης (επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και ο Σπυρίδων Χρυσοφώτης (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω).
Και μόνο το αποκαρδιωτικό γεγονός ότι στην ψηφοφορία με 5-3 υπέρ της φίμωσης εφημερίδων πλειοψήφησαν αποκλειστικά δημοσιογράφοι καταδεικνύει το πώς ακριβώς οραματίζονται τον χώρο των ΜΜΕ τα συγκεκριμένα μέλη του ΕΣΡ. Ασφαλώς, μια ματιά στην πορεία τους, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ίσως εξηγεί πολλά για τη στάση τους, αλλά και το πώς διορίστηκαν σε μια Αρχή βαρύνουσας σημασίας για όλο τον μιντιακό κλάδο – όλοι τους επί Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρόταση Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η απόφαση επικυρώνει το εμπάργκο στη «δημοκρατία» και την «Εστία», αλλά κατ’ ουσίαν είναι συντριπτική κατά των πέντε δημοσιογράφων του ΕΣΡ. Η «5άδα» υπέρ του αθέμιτου ανταγωνισμού στον Τύπο και της «εξαφάνισης» δημοσιογραφικών πρωτοσέλιδων ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι «πρόκειται για παρουσίαση των πρωτοσέλιδων και όχι για ειδήσεις».
Μοιάζει αδιανόητο δημοσιογράφοι να διατυπώνουν επίσημα θέσεις σε Αρχές ότι οι εφημερίδες δεν έχουν στα πρωτοσέλιδά τους ειδήσεις, όταν είναι γνωστό πως όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ επιζούν επί χρόνια μέσω της καθημερινής αφαίμαξης της θεματογραφίας των εφημερίδων – μάλιστα, πολύ συχνά χωρίς καν αναφορά της πηγής.
Είναι ντροπή μέλη της ΕΣΗΕΑ να διατυμπανίζουν τέτοιες ακραία αντιδημοκρατικές, περιθωριακές, ολιγοπωλιακές και ψευδεπίγραφες απόψεις, όταν οι εφημερίδες είναι οι μοναδικές που αποκαλύπτουν με τα ρεπορτάζ τους σειρά θεμάτων, σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ που απλά αναπαράγουν την ειδησεογραφία των έντυπων εκδόσεων.
Είναι επίσης ανεξήγητο, έως και ύποπτο, για οποιοδήποτε μέλος του ΕΣΡ -και πολύ περισσότερο για δημοσιογράφο- να αγνοεί στο σκεπτικό του ότι τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας λειτουργούν με δημόσιες άδειες περιορισμένης χρονικής διάρκειας, δηλαδή δεν τους ανήκουν οι συχνότητες. Για να έχουν το δικαίωμα να εκπέμπουν οφείλουν τουλάχιστον να σέβονται την πρόσβαση του πολίτη στην ενημέρωση και να μην ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ιδιοκτήτες καναλιών με δημόσιες συχνότητες έχουν έμμεση ή άμεση συμμετοχή και στην κυκλοφορία έντυπων εκδόσεων. Το να αποκρύπτονται στοχευμένα και επιλεκτικά πρωτοσέλιδα «ανταγωνιστικών» εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας εξυπηρετεί σκοπιμότητες που αλλοιώνουν διατάξεις περί του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και την ελευθερία του Τύπου.
Αυτά ακριβώς είναι τα σημεία που εντόπισαν οι τρεις εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης στο ΕΣΡ, ανάμεσά τους και η πρόεδρος. Απεφάνθησαν λοιπόν ότι πρέπει να κληθεί το Mega σε ακρόαση επειδή:
1. «Παραβίασε την αρχή της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης των ειδήσεων και των πληροφοριών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».
2. Οι παρουσιαστές της εκπομπής με τίτλο «Κοινωνία Ωρα Mega» (Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Ανθή Βούλγαρη) παρέλειψαν πλήρως την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων «Εστία» και «δημοκρατία», «στερώντας από τους τηλεθεατές τους τη δυνατότητα λήψης των ειδήσεων από τις εφημερίδες “Εστία” και “Δημοκρατία” με όρους ίσους με τις λοιπές εφημερίδες που ανέγνωσαν».
Τα πέντε μέλη του ΕΣΡ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ηταν βουλευτής της Ν.Δ., υπουργός Εσωτερικών επί Σαμαρά και εκπρόσωπος Τύπου. Ως δημοσιογράφος έχει εργαστεί, εκτός των άλλων, και στο Mega και το Mega Κύπρου. Τον Ιανουάριο του 2018 καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία από επιχειρηματία με 7.000 ευρώ, όταν ήταν βουλευτής το 2013, με ποινή 9 μηνών με αναστολή. Αθωώθηκε το 2020.
ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ: Με απόφαση του γνωστού από τη λίστα τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Πέτσα, ανέλαβε το 2019 πρόεδρος και γενικός διευθυντής στο ΑΠΕ, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Υπήρξε, εκτός των άλλων, αρχισυντάκτης του Mega. Σήμερα είναι σύμβουλος Διοίκησης στο «Powergame», ιδιοκτησίας Γιάννη Κουρτάκη.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ: Ηταν επί σειρά ετών διευθυντής Περιοδικών Εκδόσεων της εφημερίδας «Καθημερινή». Το 2017 βρέθηκε με επιτελικό ρόλο στο «Βήμα», όπου παρέμεινε έως το 2020. Και στα δύο συγκροτήματα έχει διατελέσει σύμβουλος Εκδοσης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha News, Θέμα FM, Σκάι και Παραπολιτικά του ομίλου Κουρτάκη, με δική του εκπομπή, και σε εφημερίδες όπως η «Απογευματινή», το «Πρώτο Θέμα», η «Μακεδονία» κ.α. Το 2018 ήταν συντονιστής σε εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα της τοπικής οργάνωσης Ν.Δ. στην Καλλιθέα, με μία εκ των τριών βασικών ομιλητριών τη Μαρέβα Μητσοτάκη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Εχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στον ΑΝΤ1, στο Star, στον Real FM, στη «Βραδυνή» κ.α.
5 Μεγαλοκαρχαρίες (καναλάρχες) έχουν αναλάβει -με το αζημιωτο-
να κάνουν πλύση εγκεφάλου σε όλους εμάς!
Τούς χρήσιμους ηλίθιους!
Και δυστυχώς μας έχουν διαμορφώσει πρόβατα επί
Σφαγή…
Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό!
Για κάθε διαμορφωτή της κοινής γνώμης-πολιτικο απατεώνα – υπάρχουν χιλιάδες πρόθυμοι να εξαπατηθούν!