Η κυβέρνηση σε ρόλο… Αντουανέτας

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν έχουν επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών

Του Πάνου Σώκου

Έχει μείνει στην Ιστορία η φράση «ας φάνε παντεσπάνι» που αποδίδεται (σ.σ.: πολλοί αμφισβητούν ότι την έχει πει) στη Μαρία Αντουανέτα, όταν της είχαν πει ότι ο λαός της δεν έχει ψωμί να φάει, όμως δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι συνήθως οι κυβερνώντες -κάθε εποχής- αγνοούν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πολίτες, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, και δεν έχουν επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής επιβίωσης. Και δεν χρειάζεται να πάμε σε εκείνες τις πολύ μακρινές εποχές για να το διαπιστώσουμε, γιατί υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα και από τη σημερινή περίοδο στη χώρα μας που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και φυσικά αναφερόμαστε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς της κυβέρνησής του, που με την ακρίβεια να γονατίζει τους πολίτες καθημερινά δείχνουν με δηλώσεις και κινήσεις τους ότι δεν έχουν επίγνωση της δύσκολης κατάστασης, γιατί απλώς δεν τους αγγίζει. Και όχι μόνο δείχνουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά στήνοντας επικοινωνιακά σόου, για να μας πείσουν πόσο σκληρά μάχονται για να πατάξουν την ακρίβεια, εκτίθενται ακόμα περισσότερο και προκαλούν. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο πήγε (συνοδευόμενος από δημοσιογράφους, οπερατέρ με τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους) σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν για να ελέγξει την… πτώση των τιμών. Εκεί συνάντησε μια ηλικιωμένη κυρία και αφού τη ρώτησε αν είναι της γειτονιάς τής συνέστησε να αγοράσει… καλλυντικά που είναι φθηνότερα! Τη στιγμή που όλοι όχι μόνο έχουμε κόψει από ψώνια του μήνα ή της εβδομάδας οποιοδήποτε προϊόν καλλωπισμού, αλλά πλέον κόβουμε και από τα βασικά είδη ανάγκης, ο πρωθυπουργός αυτό βρήκε να πει σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία προφανώς έψαχνε να βρει κάποιο φθηνό είδος διατροφής και όχι καλλυντικό!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μόλις πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε ότι η τιμή της φέτας στην Ελλάδα είναι στα 6,28 ευρώ, ενώ μία ημέρα μετά η υποψήφια ευρωβουλευτής τη Ν.Δ. Νόνη Δούνια (ήταν και βουλευτής μέχρι πέρυσι) είπε πως βρήκε φέτα σε σούπερ μάρκετ ακόμα και με 4,5 ευρώ το κιλό!

Το περιστατικό, βέβαια, που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό για την άγνοιά του σχετικά με τις συνθήκες ζωής των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν εκείνο με τη συνταξιούχο στην Κέρκυρα πριν από πέντε μέρες, η οποία τον πλησίασε κρατώντας στο χέρι της το χαρτάκι από το ΑΤΜ με το υπόλοιπο του λογαριασμού της και του είπε «αυτά είναι τα λεφτά που έχω να ζήσω». «Όσο αντέχουμε…» της απάντησε ο πρωθυπουργός και τη ρώτησε: «Πόση σύνταξη παίρνεις;»  «440 ευρώ», είπε εκείνη, «και δίνω 300 ευρώ για ενοίκιο». «Αν είστε στο ενοίκιο, δεν βγαίνει» της απάντησε ο πρωθυπουργός. «Πεινάω, αυτή τη στιγμή πεινάω» του λέει κατά πρόσωπο η χαμηλοσυνταξιούχος. «Σας στηρίζει η Εκκλησία;» τη ρωτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κανένας» απαντά η χαμηλοσυνταξιούχος, με τον πρωθυπουργό να κλείνει τη συνομιλία με την εξής φράση: «Ευχαριστώ που ήρθατε». Βέβαια, την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης δικαιολογήθηκε, λέγοντας πως η παρότρυνσή του να πάει στην Εκκλησία έγινε γιατί τη συνόδευε ο καθολικός Επίσκοπος της Κέρκυρας, αλλά φυσικά αυτό δεν αλλάζει την ουσία!

Και η ουσία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ιδέα πώς είναι να ζει κάποιος με πέντε έξι και εφτά κατοστάρικα τον μήνα. Εξάλλου ο ίδιος το 2011, όταν δεν είχε λάβει ακόμα υπουργικό χαρτοφυλάκιο, είχε παραδεχθεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Μου το λέει ο κόσμος: Έχεις ζήσει με 800 ευρώ τον μήνα; Όχι, δεν έχω ζήσει με 800 ευρώ τον μήνα. Και εύχομαι πραγματικά να μη χρειαστεί να ζήσω με 800 ευρώ τον μήνα». Βεβαίως, δεν είναι κακό να μην ξέρει πώς είναι να ζεις με τόσα λίγα χρήματα, κακό είναι που ως πρωθυπουργός δεν φρόντισε να μάθει πώς είναι να ζεις με 800 ευρώ και πολύ λιγότερα ακόμα.

Άδωνις και Σκρέκας μάς κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας!

Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με υπουργούς του, που νομίζουν ότι ζούμε στον Παράδεισο. Έτσι είχε πει το 2021 ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ήδη η ακρίβεια είχε κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στα πρατήρια καυσίμων και αλλού. «Δεν υπάρχει ακρίβεια, είμαστε στον Παράδεισο…» είχε πει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, που εκείνη την περίοδο ήταν και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός να αντιμετωπίσει την ακρίβεια! Πώς να αντιμετωπίσεις όμως κάτι που δεν αναγνωρίζεις ότι υπάρχει;

Και ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, όμως, Κώστας Σκρέκας δεν πάει πίσω. Κι αυτός ζει στον δικό του γυάλινο κόσμο… Το Πάσχα που μας πέρασε, αφού απέτυχε παταγωδώς να κρατήσει χαμηλά την τιμή του αρνιού, βγήκε και είπε σοβαρά σοβαρά πως «το βαρύ αρνί είναι ακριβό, το ελαφρύ αρνί είναι φθηνό…». Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας!

Θα κλείσουμε, όμως, αυτό το σύντομο απάνθισμα πάλι με τον πρωθυπουργό, που θεωρεί ότι από την ακρίβεια κάποιοι ωφελούνται, επομένως η κατάσταση κάπου ισορροπεί. Τον περασμένο Οκτώβριο σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την τεράστια αύξηση της τιμής του λαδιού, ανέφερε πως -όπως και να ’χει- επωφελούνται οι Έλληνες παραγωγοί και όχι όπως στην περίπτωση του αερίου που το χρήμα έφευγε στη Ρωσία. «Αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό» είχε πει.

Πώς το είχε πει ο Γ. Χελάκης το 2004; «Δεν περιγράφω άλλο…». Ακριβώς αυτή η φράση ταιριάζει για κλείσιμο. (Τουλάχιστον εκείνος το είχε πει από χαρά… Εδώ το δανειζόμαστε λόγω απόγνωσης!)

 1. “… «Αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό» είχε πει….”

  Άλλη μία έκφανση της μηδενιστικής σκέψης που κυριαρχεί στους (τάχα μου) φιλελέλευθερους.

 2. Αγαπητοί αρθρογραφοι και αναγνωστες.
  Το να διαπιστώνουμε απλα τη λειτουργία του προπαγανδιστικου συστηματος του Μητσοτάκη και της διαλυσης των πάντων στην χώρα απο αυτο και απλα να το αναφερουμε σε καθημερινη βαση στην αρθρογραφία, δεν αρκει.
  Εφοσον ο στοχος ολων εδω μεσα (αρθρογραφοι και αναγνωστες) ειναι κοινος (οπως εμφαινεται καθημερινα), δηλαδή η εκμηδενιση του μητσοτακισμου απο την μια και της συριζαικης λαιλαπας της δηθεν αριστερας απο την αλλη, και η
  επικράτηση καθαρων ορθων
  φυσιολογικων πατριωτικων δυναμεων
  στον τοπο, καταθετω προταση με 3 σκελη:
  1. Αμεση συγκοινωνια ολων των σκορπιων πατριωτικων δεξιων φυσικα δυναμεων.
  2. Αγαστη συνεργασια με τους πυλωνες του κράτους που εξορισμού εκ του νομου και δυνταγματικως εργαζονται
  για την υπαρξη διατηρηση και συνεχεια του εις το διηνεκές (ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΣΑ, ΕΔ).
  3. Δημιουργία “ταμειου” και την χρησιμοποίηση του, για την συστηματικη μεχρι τελικης πτωσεως διωξη ολων των εμπλεκομένων που εφεραν την χώρα σε αυτην την αθλια κατασταση (προσωπικες μηνύσεις καθημερινά σε συγκεκριμένα προσωπα, βουλευτες υπουργους προθυπουργους κλπ).
  Σκοπος ειναι η αλλαγη της στασης και συμπεριφορας τοσο των υπαιτίων (απο αλαζονεία σε φοβο), οσο και των θυματων (απο φοβο σε ελπιδα).
  Θελει δουλειά αλλα απο καπου φρονω πρέπει να ξεκινησεις.
  Και οπως βλεπουμε ολοι, οι υπαίτιοι δεν ιδρωνει το αυτι τους και τα θύματα πανε απο το κακο στο χειρότερο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους...

Στέγη για τους νέους

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την...

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...

Ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας

Επειδή σε μια ψυχικά υγιή κοινωνία τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ψηφίσει μόνο οι σχιζοφρενείς,...