Οι τράπεζες οικειοποιούνται τον μόχθο των Ελλήνων

Τα κέρδη που ανακοινώνουν κάθε τόσο οι τράπεζες είναι ιλιγγιώδη. Όπως έγινε γνωστό, τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν το 1,09 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 788.000.000 ευρώ. Αυξήθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 38,4%. Μεγάλο μέρος τους προέρχεται από προμήθειες που λαμβάνουν από τις συναλλαγές των πολιτών. Χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην αγορά, παίρνουν μερτικό από τα πάντα. Οι συναλλαγές με κάρτα και η επιβολή του «πλαστικού» χρήματος γεμίζουν τις τσέπες των τραπεζιτών με τα χρήματα των πολιτών.

Ένα από τα παραδείγματα της διά νόμου καταλήστευσης των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων από το συνδικάτο κράτους – τραπεζών είναι το ακόλουθο:

Χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ, όσες φορές κι αν αλλάξει χέρια σε αγορές και συναλλαγές, παραμένει σε κυκλοφορία στην αγορά, ακέραιο. Όμως, αν οι συναλλαγές και οι αγορές γίνονται με κάρτα, τότε, λόγω παρακράτησης της προμήθειας, σταδιακά θα περάσει… ολόκληρο στα ταμεία των τραπεζών.

Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει σε έμμεση απαγόρευση τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών, θέτοντας το όριο των 500 ευρώ και πρόστιμα για όσους αποπειραθούν να εξοφλήσουν με μετρητά ποσά μεγαλύτερα του προαναφερθέντος ορίου.

Οι τράπεζες με την επιβολή του ψηφιακού χρήματος έχουν γίνει… συνεταίροι στο σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς, χωρίς να προσφέρουν ούτε σεντ! Αντιθέτως, έχουν καταχρεώσει τους πολίτες, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από το ίδιο το κράτος να τις «σώσουν», προσφέροντας από το υστέρημά τους δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τις περιβόητες «ανακεφαλαιοποιήσεις».

Το τοπίο της αυθαιρεσίας των τραπεζών συμπληρώνει η ουσιαστική κατάργηση της εξυπηρέτησης των πολιτών στα γκισέ, μια και μειώνονται τα υποκαταστήματα και το προσωπικό αλλά και η άρνησή τους να προσφέρουν απλές υπηρεσίες, όπως η χορήγηση ψιλών στους επιχειρηματίες που τα χρειάζονται.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι την εποχή των Μνημονίων πέρασε νόμος για το ακαταδίωκτο των στελεχών των τραπεζών που χορήγησαν τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο…

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Ιδρώνεις για να πάρεις κάποιες από τις καταθέσεις σου, δεν δίνουν καταθετικό τόκο, δεν χρηματοδοτούν την ανάπτυξη επειδή ασχολούνται μόνο με επενδύσεις ήπιων μορφών ενέργειας και το κυριότερο, δεν πληρώνουν φόρους.
    Χαρίσαμε τις τράπεζες αφού πρώτα πληρώσαμε για τη διάσωση τους, αφού τις δώσαμε τις αφήσαμε και ασύδοτες, οπότε τυραννούν τον πολίτη και έχουν εγκαταλείψει τη μικρομεσαία επιχείρηση.
    Παραμένει η απορία, γιατί δεν εισπράτουν τα τεράστια δάνεια των κομμάτων, αλλά και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με πολιτικούς αρχηγούς, γιατί ;

  2. Ελληνες ξεσηκωθειτε τωρα!
    Οσο σας βλεπουν ως προβατα που δέχονται τα παντα αδιαμαρτύρητα (μνημονια, φωτιες, Τέμπη, Μάτι, πλημμύρες, μπολια κλπ ) τοσο θα ασελγουν πανω σας μεχρι να πεθανετε..
    Ξεσηκωμός σήμερα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους...

Στέγη για τους νέους

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την...

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...

Ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας

Επειδή σε μια ψυχικά υγιή κοινωνία τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ψηφίσει μόνο οι σχιζοφρενείς,...