Παλάτια στην άμμο

Η απόφαση του Εκλογοδικείου για τους «Σπαρτιάτες», η κυβέρνηση που δεν ήθελε πρόωρες εθνικές αναπληρωματικές εκλογές και η εκτεθειμένη σε ανώτατο βαθμό Δικαιοσύνη

Του Μανώλη Κοττάκη

Προκαλεί εύλογη απορία η άρνηση του Εκλογοδικείου να αποφανθεί για το ζήτημα της έκπτωσης των 12 βουλευτών των «Σπαρτιατών» από το αξίωμά τους με βάση τη δίωξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για «εξαπάτηση εκλογέων».

Όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα είχε προετοιμαστεί για την έκπτωσή τους και έκανε σχέδια για τη διανομή των εδρών τους στα άλλα κόμματα. Τις θεωρούσε δεδομένο λάφυρο. Θα μας συγχωρήσετε να πούμε «όλο πλην ημών».

Έτσι παρατηρείται το οξύμωρο το κόμμα αυτό να θεωρείται παράνομο από τον Άρειο Πάγο, με συνέπεια τον αποκλεισμό του από τις ευρωεκλογές, αλλά οιονεί νόμιμο από το Εκλογοδικείο, με συνέπεια να θεωρείται συνταγματικώς αποδεκτή και ex post (υπό το φως και των νεότερων δεδομένων) η συμμετοχή του στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Το ξαναγράφω: νόμιμοι οι «Σπαρτιάτες» για τις εθνικές εκλογές, παράνομοι για τις ευρωεκλογές! Νόμιμοι για τις εθνικές εκλογές γιατί εκκρεμεί, δεν έχει εκδοθεί καν η πρωτόδικη απόφαση με την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων, αλλά παράνομοι για τις ευρωεκλογές γιατί υπάρχει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αμετάκλητη εις βάρος τους απόφαση βεβαίως, όπως ζητά το Σύνταγμα στο άρθρο 29, καμία.

Η διατύπωση του Εκλογοδικείου, μάλιστα, εκθέτει τον Άρειο Πάγο γιατί αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να περιμένει την αμετάκλητη έκδοση απόφασης, σε αντίθεση με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο που δεσμευόμενο από τη νομοθεσία τους απέκλεισε από τις ευρωεκλογές αρκούμενο στη γνωστή πρωτόδικη απόφαση.

Γιατί όμως φθάσαμε έως εδώ και γίνεται ρεζίλι η Δικαιοσύνη, καθώς μοιάζει να αναμειγνύεται με αποφάσεις της στο πολιτικό παίγνιο και επεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων για να ανακαλύψει, μάλλον ανεπιτυχώς, ως ντετέκτιβ των νομοθετών Γεραπετρίτη – Αλιβιζάτου τον «πραγματικό αρχηγό»;

Εδώ ερχόμαστε σε αυτό που ανωτέρω αποκαλέσαμε λίγο πιο πάνω «πλην ημών». Η εφημερίδα μας αποκάλυψε προ του Πάσχα όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση του Εκλογοδικείου και προέβλεψε τη χθεσινή εξέλιξη της παραμονής των «Σπαρτιατών» στο Κοινοβούλιο.

Τι ακριβώς συνέβη; Είναι απλό! Είναι κακό να κτίζεις στην άμμο παλάτια, ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια κομμάτια.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) παρενέβησαν ωμά στο ζήτημα της ανακήρυξης των συνδυασμών των ευρωεκλογών με υπομνήματά τους και απαίτησαν τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές. Και το πέτυχαν.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την έκπτωση των 12 βουλευτών από τη Βουλή με δικαστική απόφαση (αυτή θα καταργούσε τη λαϊκή ετυμηγορία!) που είχε την ανοχή μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης (όχι της μείζονος), θα ολοκληρωνόταν με την απόφαση του Εκλογοδικείου. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός. Προεξοφλήθηκε ότι θα αρκούσε σε αυτό η ποινική δίωξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την έκπτωση των 12 βουλευτών ως αποχρώσα ένδειξις.

Το ρεπορτάζ «λέει» ότι το Εκλογοδικείο ήταν πρόθυμο να αποφασίσει την έκπτωση των 12 βουλευτών από το αξίωμά τους. Ήταν όμως απρόθυμο να εκτελέσει τη διαρρεύσασα στον Τύπο κυβερνητική επιθυμία να διανείμει τις 12 έδρες στα κόμματα του Κοινοβουλίου χωρίς αυτό να προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία (η διαρροή έλεγε ότι 6 έδρες θα πάρει η Ν.Δ., 3 ο ΣΥΡΙΖΑ, 2 το ΠΑΣΟΚ και 1 το ΚΚΕ!).

Στις διασκέψεις που έγιναν, το περιεχόμενο των οποίων αποκάλυψε η Μαίρη Μπενέα, σχηματίστηκε σαφής πλειοψηφία που έλεγε ότι η έκπτωση των 12 βουλευτών σήμαινε υποχρεωτικώς την προκήρυξη έκτακτων αναπληρωματικών εκλογών σε αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας στις οποίες μετείχαν στις τελευταίες εκλογές 1.500.000 ψηφοφόροι.

Διανομή εδρών ούτε για αστείο! Θα εθεωρείτο εκτροπή. Εδώ είναι που τα παλάτια έγιναν συντρίμμια κομμάτια. Η κυβέρνηση ήθελε την αποβολή των «Σπαρτιατών» από το Κοινοβούλιο, αλλά δεν ήθελε πρόωρες εθνικές αναπληρωματικές εκλογές! Ο φωστήρας που εισηγήθηκε το σχέδιο δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αρνηθεί το Εκλογοδικείο να μοιράσει τις έδρες λες και επρόκειτο για πάστες ζαχαροπλαστείου.

Να μην κρυβόμαστε. Τα νέα από τις διασκέψεις στο Εκλογοδικείο έφθασαν στο μεγάλο κατάστημα της Ηρώδου Αττικού και άναψαν τα σύρματα! Με τη χθεσινή υποτιθέμενη αναβολή έκδοσης απόφασης οι δικαστές του Εκλογοδικείου διατήρησαν τη συνταγματική αξιοπρέπειά τους. Δεν μοίρασαν έδρες άλλων σε άλλους. Δεν νόθευσαν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Με τη χθεσινή απόφαση της υποτιθέμενης αναβολής η κυβέρνηση γλίτωσε αυτό που φοβόταν: Τις αναπληρωματικές εκλογές. Και εν τέλει δεν έπεσε μέσα στον λάκκο που άνοιξε για τον έγκλειστο του Δομοκού.

Με τη χθεσινή απόφαση, τέλος, ο Ηλίας Κασιδιάρης διατηρεί το κόμμα του, έστω και αν στις ευρωεκλογές οι ψήφοι του διασπείρονται. Πραγματικός αρχηγός του κόμματος αυτού είναι στην πράξη μέσα στο Κοινοβούλιο ο Ηλίας Κόντης.

Ο Στίγκας έπειτα από όλα όσα συνέβησαν δύσκολα μπορεί να σταθεί. Όπως δύσκολα μπορούν να σταθούν και όσοι βουλευτές του ψήφισαν κυβερνητικά νομοσχέδια για να σώσουν διά της συναλλαγής το πολιτικό σαρκίο τους.

Με τη χθεσινή απόφαση του Εκλογοδικείου, στο οποίο μετέχουν και μη δικαστές, παίρνει, τέλος, ένα μεγάλο και σοβαρό μάθημα η Δικαιοσύνη για το τι μπορεί να πάθει κανείς αν αναμειχθεί στις μυλόπετρες της πολιτικής και στο καθεστώς λειτουργίας των κομμάτων.

Εκτίθεται βαριά και μάλιστα στον ανώτερο βαθμό από τη στιγμή που οι κορυφαίοι ταγοί της έκαναν το λάθος να αναλάβουν αυτοί την έρευνα, ανέλεγκτοι όντες. Έτσι έχουν τα πράγματα, αγαπητοί μου και αγαπητές μου. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

 1. «Νόμιμοι για τις εθνικές εκλογές γιατί εκκρεμεί» και «Με τη χθεσινή απόφαση της υποτιθέμενης αναβολής η κυβέρνηση γλίτωσε αυτό που φοβόταν»
  Απλά παίρνει μια ανάσα πρίν βουλιάξει μια και καλή αυτή η πίστη με επικίνδυνες προεκτάσεις Η νδ δεν γλύτωσε το χαστούκι Και αυτό την κάνει να νομίζει και να ελπιζει
  Κοινώς ο πνηγμένος απο τα μαλλιά του πιάνεται ….

 2. Εκλογομάγειροι, η δε δικαιοσύνη οιονεί υπηρέτης της κυρίαρχης πολιτικής κάστας.
  Ο λαός τέθηκε στο περιθώριο, η ψήφος του δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός και αν ενοχλείται ο κυρίαρχος πολιτικός σχηματισμός.
  Εκπτώσεις δημοκρατικών αξιών έχουμε στη χώρα, το Σύνταγμα παραβιάζεται και οι δικαστές συμμετέχουν στο πανηγύρι.
  Προσωπικά, είμαι θύμα της ΝΔ, πίστεψα σε αυτά που έλεγε πριν τις εκλογές, αλλά μετά την άνοδο της στην εξουσία, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα. Γιατί κανένας δικαστής δεν ασχολείται με όλους εμάς που μας κορόιδεψαν;

 3. Φασισμός μέ απλά καί λίγα λόγια.Άν θέλει κάποιος μέ περισσότερα,μπορεί νά προσθέσει φράσεις όπως κτηνώδης εκμετάλλευση της εξουσίας πού μπορεί νά είναι ανεκτή στίς υποσαχάριες κοινωνίες, αλλά όταν είναι ανεκτή σέ κοινωνίες μέ δημοκρατικό παρελθόν τότε είναι αβέβαιο τό δημοκρατικό μέλλον τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Απίστευτα πράγματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίδραση»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και όλα μοιάζουν να παραμένουν ίδια κι όμοια, σαν...

Χθεσινά συγχωρεμένα, σημερινά ασυγχώρητα

Η πολιτική είναι ένα περίεργο σπορ. Υπάρχουν μεγάλα λάθη που διαπράττεις στους καιρούς της ισχύος σου και οι πολίτες...

Γιατί το «πρόβλημα VMRO» δεν λύνεται στις 11 Ιουλίου

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είναι σύνηθες έπειτα από μια βαριά ήττα -σαν των ευρωεκλογών- να ανεβάζουν τους τόνους στα θέματα...

Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως...