Ευρωεκλογές: Μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν γοργά, σε ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο, το οποίο ενδέχεται να έχει πολύ μεγάλη επίδραση τόσο στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης όσο και στην επόμενη ημέρα του απολογισμού.

Υπάρχει μια έντονη ασάφεια σχετικά με τον στόχο που έχει κάθε μεγάλο συστημικό κόμμα. Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν έχει δηλώσει ρητά ποιο είναι το ελάχιστο ποσοστό που αναμένει για τον σχηματισμό του, κανείς δεν έχει θέσει το όριο κάτω από το οποίο θα θεωρηθεί παταγώδης αποτυχία το αποτέλεσμα και θα τον αναγκάσει να πάρει σκληρές αποφάσεις.

Σε σχέση με το κυβερνών κόμμα, έχουν μαζευτεί πολλά σκοτεινά σύννεφα στον πολιτικό ορίζοντα: Η θηριώδης ακρίβεια και ο καλπάζων πληθωρισμός δυσκολεύουν υπέρμετρα την καθημερινότητα της μικρομεσαίας τάξης, η υπόνοια συγκάλυψης και μη απονομής δικαιοσύνης για το τραγικό σιδηροδρομικό θανατικό στα Τέμπη εξοργίζει τα πλήθη, η αντιχριστιανική διεύρυνση του θεσμού της οικογένειας σκανδαλίζει τη συντηρητική χρηστοήθη βάση της Ν.Δ.

Τα μικρά κόμματα στα δεξιά έχουν αδράξει την ευκαιρία με ιδιαίτερα πετυχημένο τρόπο, παρά τα ελάχιστα μέσα που έχουν. Ο Βελόπουλος φτάνει σε ποσοστά που αγγίζουν ακόμα και το 10%, η ΝΙΚΗ έχει σχεδόν σίγουρη την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Φωνή Λογικής της φρέσκιας πολιτικού Αφροδίτης Λατινοπούλου εμφανίζεται με περίπου 2% στις δημοσκοπήσεις και αυξητική τάση, παρά τον πόλεμο που δέχεται (πρόσφατα της έπαυσαν το κανάλι της στο ΤικΤοκ με 100.000 συνδρομητές!).

Αυτή η τάση συμπιέζει τα ποσοστά του Μητσοτάκη και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2023. Ποιο είναι, όμως, το όριο που θα προκαλέσει μετά εσωτερική συζήτηση και εσωστρεφή γκρίνια; Άλλοι λένε το 35% και άλλοι το θέτουν στο 30%.

Από την άλλη, ο Κασσελάκης παλεύει με τις δεινές και μοντέρνες επικοινωνιακές δεξιότητές του να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ σε ψήφους, ώστε να μη δώσει τροφή για επιθετικές ενέργειες στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, που είναι σε στάση ετοιμότητας. Η Νέα Αριστερά φαίνεται και αυτή στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό οριακά κοντά στο σημείο εισόδου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που θα πονοκεφαλιάσει ακόμα περισσότερο το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θα βασιστεί στην πρόσφατη εξέλιξη με τις υποκλοπές, όπου ο Ανδρουλάκης βγήκε κερδισμένος. Με πιθανές αποκαλύψεις που θα φανούν στις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσει να κερδίσει πόντους στην εκλογική κούρσα. Το σίγουρο είναι ότι πιθανό ανατρεπτικό αποτέλεσμα των ευροεκλογών θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

*∆ιδάκτορος Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

 1. Ας υπάρξει σχετική εγκράτεια μέχρι την ημέρα των Ευρωεκλογών.
  Πιθανόν να προκύψουν εκπλήξεις καθόλου για χαρές.
  Έχουμε Πάσχα 5 Μάϊου 2024.
  Και επόμενη έξοδος 9 Ιουνίου ευρωεκλογές εκλογές.
  Κάπως δύσκολη η έξοδος μέσα σε ένα μήνα.
  Η ακρίβεια πόσο το επιτρέπει αυτό?
  Πόσο ο Έλληνας ψηφοφόρος αισθάνεται Ευρωπαίος?
  Πόσο μας έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις?
  Οι δημοσκοπήσεις πόσο εκφράζουν την σκληρή πραγματικότητα?
  Η οικονομία της χώρας μας πόσο αληθινή εκφράζεται μέσα από τα ΜΜΕ?
  Που βαδίζει σήμερα το νόμισμα της ΕΕ ευρώ?
  Τι παίζεται με τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο?
  Ψέμα στο ψέμα δεν έρχονται λύσεις. Διογκώνονται προβλήματα.
  Ποιοι θα ήθελαν να εμπλακούν σε αδιέξοδα και να χρεωθούν ευθύνες σε γκρίζους καιρούς?
  Αυτό το πολιτικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί πόσο εμπνέει βεβαιότητα?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Απίστευτα πράγματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίδραση»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και όλα μοιάζουν να παραμένουν ίδια κι όμοια, σαν...

Χθεσινά συγχωρεμένα, σημερινά ασυγχώρητα

Η πολιτική είναι ένα περίεργο σπορ. Υπάρχουν μεγάλα λάθη που διαπράττεις στους καιρούς της ισχύος σου και οι πολίτες...

Γιατί το «πρόβλημα VMRO» δεν λύνεται στις 11 Ιουλίου

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είναι σύνηθες έπειτα από μια βαριά ήττα -σαν των ευρωεκλογών- να ανεβάζουν τους τόνους στα θέματα...

Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως...