Ένα ξεχαρβαλωμένο κράτος, ανίκανο να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών του

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Ακόμη μία γυναικοκτονία, η 5η σε τέσσερις μήνες, μέσα στο 2024 και η Ελλάδα πορεύεται στον 21ο αιώνα με τις λογικές των αρχών του προηγούμενου αιώνα, σε όλους τους τομείς. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, με το κράτος να είναι εντελώς ξεχαρβαλωμένο και ανίκανο να προστατεύσει το πιο πολύτιμο αγαθό, που έχει υποχρέωση, τις ζωές των πολιτών του, και στη βιτρίνα να βλέπουμε ότι ζούμε στην καλύτερη και πιο προηγμένη χώρα του κόσμου. Η 28χρονη Κυριακή έχασε τη ζωή της στην πόρτα του Αστυνομικού Τμήματος, όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια. Οι αστυνομικοί, που έχουν υποχρέωση να υπηρετούν και να προστατεύουν τους πολίτες, δεν της έδωσαν βοήθεια, της αρνήθηκαν τη μεταφορά στο σπίτι της με περιπολικό, με την επισήμανση ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί.

Πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο μας δείχνει ότι βιώνουμε τη δυστοπία, έχει και «ουρά» η υπόθεση. Όλη η κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας όσων έγιναν έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, αλλά και μέσα. Ακούσαμε όλοι τη στιχομυθία της Κυριακής με το κέντρο της Άμεσης Δράσης, τις κραυγές αγωνίας την ώρα που τη μαχαίρωνε ο δολοφόνος της. Γίναμε όλοι μάρτυρες της ανεπάρκειας των αστυνομικών, που την ώρα που μια 28χρονη έπεφτε θύμα δολοφονίας και αυτοί τη μόνη έννοια που είχαν ήταν να συμπληρώσουν τη φόρμα συμβάντος.

Μέχρι την ώρα που δημοσιοποιήθηκε η συνομιλία της 28χρονης με την Άμεση Δράση, όταν έγινε φανερός ο παραλογισμός που ζούμε, ακούγονταν τα γνωστά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και από την ΕΛ.ΑΣ. ΕΔΕ και όλη η αλήθεια στο φως. Όταν όλοι μας ακούσαμε τις κραυγές της Κυριακής και την απάθεια της Αστυνομίας έγινε γνωστό ότι

αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με την 28χρονη Κυριακή απομακρύνθηκε από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, όπως είπαν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα αντικατασταθεί και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων. Μέχρις εδώ θα πει ο καλοπροαίρετος πολίτης ότι είναι σωστές οι κινήσεις.

Απομακρύνθηκαν όσοι λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο, που οδήγησε στον θάνατο μια νέα κοπέλα. Επίσης, ο καλοπροαίρετος πολίτης θα μπορούσε να πει ότι αν στις αρχές του 2023 είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους όσοι ήταν υπεύθυνοι για το κουκούλωμα με το δυστύχημα που έγινε το 2022 και αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» ίσως και να είχε αποφευχθεί η τραγωδία των Τεμπών, γιατί πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους και στις δύο περιπτώσεις.

Κι όμως, αποδεικνύεται ότι ο καλοπροαίρετος πολίτης θα είχε λάθος, γιατί όλες οι κινήσεις έγιναν μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών και έγιναν, όπως φαίνεται, μόνο και μόνο για να μην πνίξει την κυβέρνηση η οργή των πολιτών. Έγινε κατανοητό από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μάλλον έχει μπερδέψει τον ρόλο της, ο οποίος είναι να ενημερώνει και όχι να παριστάνει τη «δασκάλα» στους δημοσιογράφους, γιατί δημοσιοποίησαν το υλικό που εκθέτει τους αστυνομικούς και παρουσιάζει την αλήθεια σε όλο της το μεγαλείο. Η κυρία Κωνσταντία Δημογλίδου δήλωσε: «Καταρχήν παρατηρούμε όλοι στο συγκεκριμένο ηχητικό, που κακώς το σχολιάζουμε, γιατί πλέον είναι αντικείμενο της ανάκρισης, εγώ όμως οφείλω, επειδή δημόσια με ρωτάτε, κάποια πράγματα να απαντήσω. Ούτε σε εμένα μου αρέσει η απάντηση του αστυνομικού “δεν είναι το περιπολικό ταξί”. Προφανώς, και το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα μπορούσε να απαντήσει ίσως με πιο ευγενικό τρόπο. Εγώ δεν θα πω αν υπάρχει εδώ πειθαρχικό αδίκημα ή ποινικό αδίκημα. Αυτό θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι που χειρίζονται τις δύο υποθέσεις. Και την πειθαρχική και την ποινική. Εγώ θα πω ότι θα ήθελα να ακούσω μία άλλη απάντηση, πιο ευγενική. “Δεν προβλέπεται κυρία μου, πείτε μου πού βρίσκεται και τα λοιπά”. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε υποθέσεις».

  1. Μην θελήσετε να στραφείτε εναντίον μου ότι συμφωνώ με όσα γίνονται, η ότι υποστηρίζω τις υπηρεσίες της πολιτείας. Απεναντίας πολύ τακτικά προκύπτουν διάφορα θέματα που αναζητούν λύσεις και σε επίπεδο προσωπικό.
    Παρατηρώ όμως ότι μας αρέσει να ρίχνουμε το βάρος στους άλλους, απαγορεύεται ο ισχυρισμός και εμείς.
    Το κράτος και οι υπηρεσίες της πολιτείας υπάρχουν, παρέχουν έργο, μέσα από τις δραστηριότητες των πολιτών και την εφαρμογή νόμων, διατάξεων, αρχών.
    Ας αναζητήσουμε και μέρος ευθύνης από τον ίδιο τον πολίτη πόσο άψογα συμβάλλει μέσα σε όλο αυτό το υπαρκτό κράτος?
    Μην λησμονούμε μέσα σε αυτές τις υπηρεσίες δικά μας παιδιά υπηρετούν.
    Πολλά έχουν πάρει λάθος κατεύθυνση με την πολύ δημοκρατία στην χώρα μας(χαλάρωση)
    Από αυτά τα χώματα πέρασαν πρόγονοι, επίγονοι, θα ακολουθήσουν οι επόμενοι.
    Κάπως να επανεξετάσουμε τις ευθύνες, να προσέχουμε τις επιλογές μας, να στηρίζουμε άξια ικανά πρόσωπα για θέσεις εκ του ασφαλούς.
    Όχι από την μία όψη η σωστή πλευρά της ιστορίας, τα δικά μας παιδιά η διαρκής σταθερά, από την άλλη σε κάθε κακό οι άχρηστοι, οι ανεύθυνοι, οι ανίκανοι, οι μη κάνοντας σωστά την δουλειά τους κ.λ.π.
    Η εξουσία σε κράτη που ευημερούν ελέγχεται παρακολουθείται και κρίνετε από τους πολίτες.
    Κάτι ανάλογο στη μικρή μας χώρες ποτέ αποτέλεσε πράξη?

  2. Θα πω κάτι που μπορεί να ενοχλήσει αρκετούς. Πιστεύετε πραγματικά ότι θα ζούσε αυτή η κοπέλα ακόμα κι αν είχε δοθεί άμεση εντολή για αποστολή περιπολικού στο σημείο? Ο τρελός ήταν έξω από το τμήμα οπλισμένος και αποφασισμένος να σκοτώσει..
    Δεν τον ένοιαζε που λίγα μέτρα πιο πέρα βρισκόταν ο φύλακας κι όσοι άλλοι αστυνομικοί βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο, και στ αλήθεια νομίζουμε ότι προλάβαινε κανείς να κάνει το οτιδήποτε?
    Θέμα χρόνου ήταν να χαθεί η ζωή της κοπέλας. Ο τύπος είχε αποφασίσει να σκοτώσει και μάλιστα έξω από αστυνομικό τμήμα! Ποιός ή πότε θα μπορούσε να τον σταματήσει?
    Ο άνθρωπος που ήταν στο τελεφωνικό κέντρο φταίει? Αυτός θα πάρει το ανάθεμα? Σοβαρά μιλάμε?
    Αν φταίνε κάποιοι είναι όσοι ήταν μέσα όταν πήγε η γυναίκα να ζητήσει βοήθεια που δεν την κράτησαν εκεί και δε ζήτησαν εκείνοι να έρθει περιπολικό επί τόπου, παρέχοντάς της στο μεταξύ προστασία οι ίδιοι εντός του κτιρίου.
    Άπαξ και βρέθηκε έξω το κορίτσι ήταν χαμένο.
    Μπορούμε φυσικά να υποθέσουμε βάσιμα ότι έτσι κι αλλιώς δε θα ζούσε για πολύ μια και το ψυχασθενής είχε αποφασίσει να την δολοφονήσει, δηλαδή θα το έκανε μια απο τις επόμενες μέρες έτσι κι αλλιώς..
    Ας σκεφτούμε λοιπόν τι πρέπει να γίνει ώστε άτομα με σοβαρά ψυχικά προβλήματα να μη κυκλοφορούν ελεύθερα έξω αλλά να δέχονται την ανάλογη ιατρική/ψυχολογική φροντίδα σε ιδρύματα και να μη τα βάζουμε μόνο με την αστυνομία

  3. 300 σβέρκοι βοδινοί με λαδωμένες μπούκλες
    σκεμπέδες σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες
    ξετσίπωτοι ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι
    ντυμένοι στα μαλάματα κι επίσημοι κι ωραίοι.

    300 λύκοι με προβιά (γι’ αυτούς βαράν καμπάνες)
    φάγανε γουρουνόπουλα, στραγγίσαν νταμιτζάνες!
    Κι απέ ρεβάμενοι βαθιά ξαπλώσανε στα τζάκια,
    κι αβάσταγες ενιώσανε φαγούρες στα μπατζάκια.

    Την προσευκή τους κάνανε τα πράματα ν’ αλλάξουν
    να ξαναρθουν Μνημόνια και Τρόικες μαζωμένες
    χωρίς καπίστρι και λουρί, πολλές μαζί… (φυλάξου
    τα πισινά του μουλαριού τα μπρος των βολευτάδων!)

    Κι η Μέρκελ που τούς άκουσε και πιο καλά τους ξέρει
    τους έστειλε τον Άδωνι της (κωλο)τούμπας το ξεφτέρι…
    Όξω οι φτωχοί φωνάζανε: «Πεινάμε τέτοιες μέρες»
    γερόντοι και γερόντισσες, παιδάκια και μητέρες.

    Κι οι των επίγειων αγαθών κλέφτες βουλευταραίοι
    ανοίξαν το παράθυρο κι είπανε: «Ολα ο Λαός τα φταίει».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Σαμαράς τώρα θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά

Αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιφυλάξει ρόλο... σχολιαστή για την πολιτική ζωή της χώρας και τα τεκταινόμενα εντός της...

Διάτρητες οι εκλογές και η επιστολική ψήφος!

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που γεννά την καχυποψία των πολιτών για τις κινήσεις της. Η διαφθορά αποτελεί τη...

Ο Δούκας «έκοψε» την Καρυστιανού από εκδήλωση για τα Τέμπη!

Μία διπλή πρωτοφανής αθλιότητα εις βάρος των συγγενών των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και της μνήμης των 57 θυμάτων βρίσκεται...

Κίνδυνος – θάνατος τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Η συνεδρίαση των αντιπροσωπιών Ελλάδας - Τουρκίας την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα για τη διαμόρφωση και τη σύνταξη στρατιωτικών...